Pagina 1 din 1

Genul Pandinus

Scris: 10 Apr 2010, 20:40
de olarasu.marian
DISTRIBUTIE

Genul Pandinus are o mare raspandire in Africa centrala extinzandu-se pana in sudul Arabiei (Yemen). Aceasta distributie deosebeste genul Pandinus de genul Heterometrus, acesta din urma fiind absent in Africa.

Imagine
(A) - Pandinus imperator; (B) - Pandinus dictator; (C) - Pandinus gambiensis

Imagine

Pandinus dictator: Identificat in Fernando Po, in vestul Africii, Guinea ecuatoriala astazi. Distributie confirmata: Guinea ecuatoriala, Cameroons, Congo si foarte probabil sudul Nigeriei.

Pandinus gambiensis: Identificat in Gambia. Distributie confirmata: Gambia si Senegal.

Pandinus imperator: Zone de distributie care necesita confirmare: Fernando Po, Abyssinia, Somalia si Senegal.
In cele mai multe cazuri, acestea sunt posibile confuzii cu P. gambiensis si P. dictator. Cel mai probabil zona de distributie a speciei P. imperator este localizata intre zona de distributie a celor doua specii mentionate mai sus, P. gambiensis si P. dictator, si sa cuprinda zone precum Coasta de Fildes, Ghana, Togo si Guinea, cu o posibila zona de contact cu P. dictator in Nigeria.
Scorpionii din genul Pandinus intalniti in estul Africii, cu siguranta, apartin altor specii decat cele trei mentionate mai sus. De asemenea s-au observat doua eco-tipuri de P. imperator (acestea reprezinta doua populatii distincte, una de savana si una de padure) intalnite pe Coasta de Fildes (Lourenço, 1986).

INTRODUCERE

Genul Pandinus este alcatuit din aproximativ 25 de specii, impartite in 5 sub-genuri (Vachon, 1973). Pozitia taxonomica exacta a celor 20-25 de specii nu poate fi stabilita deoarece nu s-a facut nici o revizie comprehensiva a genului pana acum.
Pentru a deosebi genul Pandinus de genul Heterometrus, care este distribuit in sudul si sud-estul Asiei, cea mai simpla metoda este de a numara trichobothria de pe pedipalpi.
Trichobothria reprezinta perii senzoriali(setae alungite) implantati in tegument. Zona prin care acestia ies din tegument se aseamana cu o aureola. Aceste formatiuni de la baza perilor senzoriali sunt greu de observat la speciile mici de scorpioni, dar se pot distinge fara probleme la speciile mari precum Pandinus si Heterometrus.

Genul Heterometrus: prezinta 26 trichobothria pe chelae si 19 trichobothria pe tibia(din care 13 pe suprafata externa);
Genul Pandinus: prezinta 26 sau mai mult trichobothria pe chelae si 22 sau mai mult de 30 pe tibia(mai mult de 13 pe suprafata externa).

1. Pandinus dictator: prezinta un total de 26 trichobothria pe chelae. 2 trichobothria se afla pe suprafata interna a clestilor, la baza degetului fix. Pe suprafata ventrala a tibiei sunt prezente 22 trichobothria.
Imagine
Fig. 1. Femur si tibia, suprafata dorsala; Fig. 2. Tibia, suprafata ventrala.

2. Pandinus imperator: prezinta mai mult de 26 trichobothria pe chelae. Trei dintre acestea sunt prezente pe partea interioara a clestilor, la baza degetului fix, dispersate in linie dreapta si la distanta egala intre ele. Pe partea ventrala a tibiei sunt peste 30 trichobothria.
Imagine
Fig. 1. Chelae, suprafata externa dorsala; Fig. 2-3. Chelae, suprafata ventrala si interna; Fig. 4. Femur si tibia, suprafata dorsala; Fig. 5. Tibia, suprafata ventrala.

3. Pandinus gambiensis: prezinta mai mult de 26 trichobothria pe chela. Trei dintre acestea sunt prezente pe suprafata interioara a clestilor la baza degetului fix, dar formeaza un unghi.
Imagine
Fig. 1-2. Chelae, suprafata interna si ventrala.

OBSERVATII

Cele trei specii mentionate mai sus, Pandinus imperator(Koch, 1842), Pandinus dictator(Pocock, 1888) si Pandinus gambiensis(Pocock, 1889) sunt protejate prin Conventia de la Washington.
Datorita traficului intens al acestor 3 specii, s-a decis introducerea lor in Anexa II(CITES) in scopul de a proteja populatiile.

Cele trei specii protejate traiesc in regiunile tropicale din Africa si sunt printre cei mai mari scorpioni cunoscuti. Unele exemplare pot atinge pana la 18-20 de cm in lungime totala. Datorita acestora, atrag foarte multi colectionari care sunt mereu pregatiti pentru a cumpara specimene vii pe care le cresc in terarii.
Desi acesti scorpioni mari sunt atractivi colectionarilor si arahnologilor profesionisti, nu s-au facut foarte multe studii asupra speciilor din genul Pandinus. In plus, literatura de specialitate asupra genului este saraca in comparatie cu ceea ce s-a publicat despre alte grupuri de scorpioni.

Bibliografie:
RECOGNITION AND DISTRIBUTION OF THE SCORPIONS OF THE GENUS PANDINUS THORELL, 1876.

Genul Pandinus imperator

Scris: 10 Noi 2010, 15:13
de b_scorpion9
Am cumparat dintr-un pet shop din Bucuresti un astfel de scorpion cam acum 2 luni si am cateva nelamuriri in primul rand as vrea mai multe confirmari ca este un Pandinus Imperator. Substratul care l-am folosit este pamant mixt de flori dar m citit ca poate fi daunator si nu stiu daca sa mai pun astfel de pamant sau daca nu de care , hrana nu este cea oficiala (superworms , mealworms etc..) pt ca nu am prea gasit in Bucuresti cineva care sa vanda si nu in cantitati industriale asa ca i-am dat rame si gandaci (poate fi o problema pentru el ? ) , este destul de lenes ziua dar in fiecare sera la 11 incepe sa mearga cateva ore prin terariu (2-3 ore) si as dori sa stiu mai multe despre inparlirea lui pt c am inteles ca poate sa si moara daca nu reuseste sa inaparleasca
Cateva poze cu el :
Prima zi cand l-am luat
Imagine
Acesta e terariu lui (in fost acvariu de 120 litri cu neon si bec de ceramica pentru incalzire)
Imagine
Poze recente
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Re: Genul Pandinus

Scris: 10 Noi 2010, 15:29
de olarasu.marian
Din poze pare sa fie P. imperator.

1. Ca substrat iti recomand sa cumperi fibra de cocos, retine umiditatea si te scapa de grija pamantului de gradina care nu este mereu sigur pentru animale.
2. Scapa de nisip, e o specie tropicala si are nevoie de umiditate ridicata 75%-80%. Cumpara-ti un higrometru daca nu ai deja.
3. Daca il tii in acvariu ai grija ca acesta sa fie acoperit, nu te increde in faptul ca nu se poate urca pe sticla. Mai bine previi decat sa il cauti prin casa.
4. Ofera-i o ascunzatoare, o bucata de scoarta de copac, un ghiveci spart, orice sub care se poate ascunde in timpul zilei.
5. Incearca sa faci rost de mancare pentru el, cu siguranta cineva de pe forum te poate ajuta. Nu e indicat sa il hranesti cu rame si gandaci din jurul blocului.
6. Pentru a naparli are nevoie de umiditate ridicata. Daca mentii substratul mereu umed nu ai sa ai probleme.

In rest, felicitari pentru achizitie. Sa ne tii la curent cu evolutia lui.

Re: Genul Pandinus

Scris: 10 Noi 2010, 15:35
de Corleone
in Hornbach (Militari sau Berceni) gasesti substrat si accesoriile de care ai nevoie. mancare vinde chuckie (viermi, gandaci). ia legatura cu el :thumbup:

Re: Genul Pandinus

Scris: 12 Noi 2010, 12:39
de b_scorpion9
M-am gandit daca tot e zona Imperator sa pun si un mic filmulet care l-am facut acum 1 saptamana ... ma rog nu e mare lucru ..
Si o mica intrebare se intampla ceva daca il iau de "coada" atunci cand il scot din terariu ?
http://www.trilulilu.ro/TheRockChannel/b2d08949f4f56a
( nu am pus filmul pe youtube ca imi sterg coloana sonora)

Re: Genul Pandinus

Scris: 12 Noi 2010, 12:43
de olarasu.marian
Nu recomand manipularea scorpionilor, indiferent de specie. Daca nu te poti abtine iti recomand sa faci treaba asta cu mare atentie. Nu ai vrea sa scapi scorpionul din mana posibil sa il ranesti, sau mai rau sa il omori.
Desi nu simt durere, scorpionii nu au nici o placere in a fi manipulati, mangaiati sau ridicati de coada. Sunt animale care se streseaza usor, si nu recomand sa il scoti din terariu decat daca e neaparat nevoie.

Re: Genul Pandinus

Scris: 12 Noi 2010, 12:58
de b_scorpion9
In nici un caz nu vreau sa il scap pe jos si eu pana acum l-am luat intr-o caseraola din terariu apoi m-am asezat jos in pat si dupa am umblat cu el :)) tocmai sa nu se raneasca iar decat sa il scap pe jos prefer sa ma intepe ... tin foarte mult la micutzu meu :X , dar am observat ca de feicare data can l-am scos afara nu prea voria inapoi in terariu ii placea sa mearga de nebun pe mana mea si in plus nu vreau sa se simta prea constrans de 4 pereti de sticla...dar daca ii este mai bine acolo il las asa

Re: Genul Pandinus

Scris: 12 Noi 2010, 13:00
de olarasu.marian
Probabil este inca in stadiul de acomodare, o sa se linisteasca in timp.

Re: Genul Pandinus

Scris: 15 Noi 2010, 12:27
de b_scorpion9
Acum 2 zile am mai luat un Imperator iar cu ajustorul lui Marian am aflat ca el este mascul iar cel pe care il aveam e femela .
Ieri i-am pus impreuna si cam toata nuaptea au incercat sa se imperecheze ... bine mai mult masculul iar acum de dim el e inca in tremuriciuri :)) violandu-i intimitatea si intrand peste ea in ascunzis dar nu pare inca deranjata de prezenta lui agasanta... si intr-un timp era el in ascunzisu ei si ea pe afara dar l-a dat afara repede :))

Re: Genul Pandinus

Scris: 16 Mai 2011, 12:46
de csrobi
Pandinus cavimanus

Așa arăta înainte de năpârlire:

Imagine

Imagine

Imagine

Iar așa arată a doua zi după năpârlire:

Imagine

A crescut un pic, începe să semene cu un scorpion.

Imagine

Câteva poze cu exuviu:

Imagine

Imagine

Imagine

Re: Genul Pandinus

Scris: 07 Iun 2011, 00:08
de csrobi
A doua masă după năpârlire.

Pandinus cavimanus

Imagine

Imagine

Imagine

Re: Genul Pandinus

Scris: 12 Iul 2011, 23:47
de csrobi
Pandinus imperator

Imagine

Imagine

Imagine

Re: Genul Pandinus

Scris: 01 Aug 2011, 15:31
de Vlad
La Pandinus Imperator care traiesc mai mult, femelele sau masculii?
Mi-ar placea sa mi iau si eu unul in curand si vreau sa incep sa ma documentez despre ei.

Re: Genul Pandinus

Scris: 01 Aug 2011, 15:33
de Corleone
la scorpioni ambele sexe au aceiasi durata de viata

Re: Genul Pandinus

Scris: 18 Sep 2011, 03:06
de zburla