Genul Heterometrus

Pandinus, Buthus, Parabuthus, Centruroides, Androctonus si alte genuri si specii de scorpioni.
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Genul Heterometrus

Mesajde olarasu.marian » 24 Mai 2010, 22:04

Heterometrus spinifer (Ehrenberg, 1828)

Denumire stiintifica: Heterometrus spinifer
Denumire comuna: Thai forest scorpion sau Black forest scorpion
Familie: Scorpionidae
Areal de distributie: Cambodgia, Malaiezia, Sri Lanka, Tailanda si Vietnam.
Veninul: Nu este considerat periculos din punct de vedere medical.

Generalitati

Crescand aproximativ 13cm (lungime totala) la maturitate, acesti scorpion negri si relativ mari au un aspect impresionant.

Comportamentul lor difera de la specimen la specimen, dar in majoritatea cazurilor aceasta specie adopta un comportament defensiv.
H. spinifer isi va folosi clestii putenici pentru a se apara si a captura prada. Acul este folosit foarte rar atunci cand se apara sau cand imobilizeaza prada, dar cazul in care prada este prea mare sau este incoltit nu va ezita sa il foloseasca.

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus spinifer este un scorpion comunal, usor de crescut in grupuri. Masculii pot adopta un comportament mai agresiv fata de alti masculi rezultand in mici lupte intre ei. Acestea apar destul rar, de obicei cand mai multi masculi incearca sa foloseasca aceasi ascunzatoare.
Unii crescatori au tinut si 6 specimene adulte impreuna fara probleme. Chiar si atunci cand femelele vor purta pui pe spate acestia nu vor crea probleme si se vor tolera.

Sexare

Aceasta specie este relativ usor de sexat.
In primul rand, masculii sunt mai supli si in general putin mai mici decat femelele.
Daca aveti un singur exemplar, uitati-va pe partea ventrala, intre pectine, la operculum genital. La masculi acesta este de forma ovala iar la femele are forma asemanatoare unei inimi.
Deoarece numarul lamelelor ce alcatuiesc pectinele este acelasi si la masculi si la femele, numaratul acestora nu poate fi folosit in a determina sexul specimenului. Cea mai precisa metoda de sexare este prin analizarea operculum-ului genital.

Mascul

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Femela

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Captivitatea

Acesti scorpioni provin din padurile tropicale si savanele din Asia, asadar, au nevoie de umiditate(80%) si temperatura (30C/zi si 20C/noaptea) ridicata in terariu. Un exemplar adult poate fi tinut intr-un terariu de 50x30x30cm, iar daca aveti o pereche adulta, cel putin 60x40x30cm. Aceasta specie are nevoie de mai mult spatiu orizontal decat vertical.
Ca substrat puteti folosi fibra de cocos, cam 10cm ar fi de ajuns, deoarece retine umiditatea foarte bine. Heterometrus spinifer iubeste sa sape galerii in mediul natural si trebuie sa li se ofere posibilitatea sa faca asta si in captivitate. Un alt lucru foarte important care nu trebuie sa lipseasca din terariu este un vas cu apa proaspata.
In cazul in care aveti un setup comunal incercati sa amenajati cate o ascunzatoare pentru fiecare exemplar.
Aceasta specie este nocturna, asadar nu ii place lumina puternica si au nevoie de un loc in care sa se retraga pentru a se simti in siguranta pe timp de zi.
Ascunzatorile pot fi amenajate din scorta de copac sau pietre, asigurati-va ca acestea sunt asezate bine si nu au cum sa cada peste scorpioni.

Daca este necesar, puteti sa amenajati un false bottom in terariu pentru a mentine umiditatea ridicata mai mult timp.
Pentru inceput, asezati pe fundul terariului un strat consistent de pietris sau bile de argila pe care il umpleti cu apa pana la jumatate. Peste pietris sau bilele de argila asezati substratul. Verificati nivelul apei saptamanal si completati, daca aceasta s-a evaporat, pana la nivelul dorit.

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Hrana

Ca toti scorpionii, Heterometrus spinifer accepta orice insecta poate captura. Dubia, cinerea, lateralis, greieri sau mealworms toate sunt acceptate cu acelasi entuziasm. Exemplarele mai tinere poti fi hranite cu pui de gandaci sau greieri mici, pe cand exemplarele adulte vor prefera mai mult gandaci de dimensiuni mai mari decat greieri.
Unele specii de gandaci au obiceiul de a se ascunde in substrat, acest lucru nu este o problema pentru H. spinifer, deoarece acestia vor dezgroba gandacii foarte usor.
Se recomanda hranirea puilor de doua ori pe saptamana iar adultii o data pe saptamana. Unii adulti vor refuza hrana pentru perioade scurte de timp.

Inmultirea

Acesti scorpioni sunt relativ usor de inmultit, asigurati-va ca femela si masculul sunt maturi din punct de vedere sexual si sunt hraniti bine. Dupa imprechere femela posbil va ataca masculul, il va omora si manca (mai ales in cazul specimenelor WC). Sansa ca un mascul sa fie omorat la specimenele crescute in captivitate este foarte mica.
Gestatia dureaza destul de mult, intre 9 si 11 luni, depinzand foarte mult de conditiile de captivitate.
Heterometrus spinifer naste in medie 15 pui. Acestia sunt destul de usor de crescut, secretul consta in mentinerea temperaturii si umiditatii ridicate. Asigurati-va ca au mereu un vas cu apa proaspata din care pot bea. Puii pot fi crescuti si in grupuri fara probleme.

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Cresterea puilor

De luat in considerare:
S-a observat ca puii care sunt lasati impreuna cu mama vor creste mult mai repede si mai mari decat cei crescuti separat.
Hraniti femela o data pe saptamana cu gandaci sau lacuste mari. Aceasta va prinde si omora prada pentru a-si hrani puii. Micii scorpioni se vor aproapia de mama pentru a-si lua fiecare partea.

Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Intrebari si raspunsuri:

Intrebare: Am cumparat un scorpion mare si negru cu numele "Thai black". Momentan nu sunt sigur de nume deoarece seamana foarte mult cu Pandinus imperator. Care este diferenta intre Heterometrus spinifer si Pandinus imperator?

Raspuns: Cel mai usor mod de a diferentia H. spinifer de P. imperator este uitandu-ne la clesti(chela). Pandinus imperator are o granulatie mai mare pe clesti fata de Heterometrus spinifer la care clestii au un aspect fin.

Daca ne uitam la telson, la H. spinifer este mai alungit in comparatie cu P. imperator.
Imagine

Alta metoda de comparatie ar fi dupa pedipalpi. Heterometrus spinifer are 4 trichobothria pe partea ventrala a tibiei pe cand Pandinus are mai mult de 10 trichobothria pe partea ventrala a tibiei.

Intrebare: Exista o metoda de a deosebi alte specii de Heterometrus?

Raspuns: Se poate determina folosind diferite chei de identificare pe care le puteti gasi pe internet, dar unele sunt incomplete. Cea mai usoara metoda ar fi analizand granulatia de pe cefalotorace, dar aceasta este greu de observat in poze.

Heterometrus spinifer
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus petersii
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus cyaneus
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus longimanus
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus xanthopus
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Si clestii se pot folosi in determinarea diferitelor specii de Heterometrus. De exemplu Heterometrus xanthopus are o granulatie foarte mare pe clesti.

Heterometrus spinifer
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus petersii
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Heterometrus xanthopus
Imagine
Copyright Jeroen Kooijman

Multumesc lui Jeroen Kooijman pentru acceptul de a traduce acest articol.

Carti:

Catalog of scorpions of the world (1758-1998), Victor Fet, W. David Sissom, Graeme Lowe, Matt E. Braunwalder

A review of the Genus Heterometrus, Frantisek Kovarik, Euscorpius publications, December 2004 - No. 15

The biology of scorpions, Gary A. Polis
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 12 Iun 2010, 21:24

Foarte tare prezentare...multumim
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro
Avatar utilizator
Adonnis
Ou
Ou
Mesaje: 24
Membru din: 02 Mai 2010, 17:27
Localitate: Bucuresti/Braila
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Adonnis » 04 Iul 2010, 23:56

Multam pentru articol!
Numai bun pentru ca eram in cautare de o specie de scorpion cu care sa incep un mic communal si heterometrus mi se par numai buni!

Acum intrebarea:In 50x30cm cati pot sa tin?(Daca e nevoie, pot extinde la 60x30)
3? -> Cu mai multe ascunzatori si tot ce trebuie.
"Whatever you want to do in this world, it is achievable. The most important thing that I've found, is be passionate and enthusiastic in the direction that you choose in life, and you'll be a winner."
-Steve Irwin (1962-2006)
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde olarasu.marian » 06 Iul 2010, 19:47

Eu am vazut si 18 H. spinifer intr-un acvariu transformat in terariu. Dimensiunile erau ceva de genul 40x25x35. Nu iti recomand sa-i inghesui, cred ca in 60x30 ar incapea comfortabil 5 adulti. Iti recomand un terariu mai inalt cu cat mai mult substrat cu atat mai bine.
Eu am 5 pui intr-un terariu 30x30x45 si e incredibil ce galerii sapa astia mici. Noaptea tarziu ies la plimbare, iar ziua sapa.
Un terariu cu multe locuri sub care sa se ascunda si sa inceapa sa sape e tot ce ai nevoie. Nu te stresa cu numaratul ascunzatorilor, posibil ca toti sa stea la gramada.
Avatar utilizator
Adonnis
Ou
Ou
Mesaje: 24
Membru din: 02 Mai 2010, 17:27
Localitate: Bucuresti/Braila
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Adonnis » 08 Iul 2010, 01:51

Multam pentru sfaturi! In cele din urma o sa raman la terariul 50x30x30 si o sa il populez cu 4 exemplare.
Pana aici totul e ok, mai ramane sa gasesc cei 4 spiniferi!
"Whatever you want to do in this world, it is achievable. The most important thing that I've found, is be passionate and enthusiastic in the direction that you choose in life, and you'll be a winner."
-Steve Irwin (1962-2006)
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Corleone » 22 Sep 2010, 18:56

H. scaber

Imagine Imagine
id: alexfota91
Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde agamura » 07 Ian 2013, 13:38

H. petersii 0.1

Imagine
Avatar utilizator
alex_snake_gunit
Varan
Varan
Mesaje: 484
Membru din: 25 Mar 2010, 22:35
Localitate: Temesvar
Nume: Alex M.
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde alex_snake_gunit » 07 Ian 2013, 17:24

Super fain!
Sa iti traiasca! :thumbup:
Life`s a Bitch!
Ma gasesti la :alex_snake_gunit
sau pe tel la : 0757123072
Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde agamura » 07 Ian 2013, 17:58

Multumesc! Deocamdata face greva foamei si e permanent ocupata cu sapatul.
Avatar utilizator
Simo_Pas
Breeder
Breeder
Mesaje: 507
Membru din: 16 Apr 2010, 18:44
Localitate: Turda/Cluj
Nume: Simo
Localitate: Turda;Cluj
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Simo_Pas » 08 Ian 2013, 02:00

Foarte frumoasa, sa`ti traiasca! (poate vrea sa faca bebe si le face casuta )
Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde agamura » 19 Iul 2013, 22:28

Victoria (H. petersii)
Imagine
Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde agamura » 27 Sep 2013, 17:34

La mijlocul lunii August femela de H. petersii a nascut 18 pui. Am decis sa-i tin impreuna cu mama lor si rezultatele nu pot fi decat imbucuratoare. Toti au supravietuit. In momentul de fata doar 3 sunt in "premolt". Femela s-a ocupat in permanenta de "gradinita", de la cioparitrea insectelor pana la curatirea adapostului.
Cateva poze cu puii si mama lor, un pic istovita :)

Imagine

Instar 4, se observa puiul in premolt.
Imagine

Imagine
Avatar utilizator
Simo_Pas
Breeder
Breeder
Mesaje: 507
Membru din: 16 Apr 2010, 18:44
Localitate: Turda/Cluj
Nume: Simo
Localitate: Turda;Cluj
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Simo_Pas » 28 Sep 2013, 00:33

Foarte frumoasa familia, sa`ti traiasca! Felicitari pentru fotografi! :)
Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde agamura » 28 Sep 2013, 00:44

Haha, multumesc Simo! Foarte greu de fotografiat micutii... unii erau proaspat naparliti si n-am vrut sa-i stresez prea mult.
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Re: Genul Heterometrus

Mesajde Corleone » 28 Sep 2013, 07:44

Sa-ti traiasca piticii! Iti faci dita gasca de scopioni, ah?
id: alexfota91

Înapoi la “Scorpioni”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori