Phasmidele

Insecte (phasmide, calugarite, coleoptere, etc.), miriapode, crabi si alte nevertebrate.
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Phasmidele

Mesajde Corleone » 24 Mar 2010, 09:17

Phasmidele sunt instectele bat si frunza. Majoritatea speciilor sunt partenogenetice, adica se reproduc fara a se imperechea, de aceea masculii se gasesc rar in hobby.

Carausius morosus - pui proaspat eclozat
Imagine
Imagine

Epidares nolimetangere - la 2-3 naparliri cred
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Mesajde Corleone » 29 Mar 2010, 08:54

e. nolimetangere au mai crescut si ele, in timp ce morosusii au murit :cry: .

Imagine Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Marius
Pui
Pui
Mesaje: 40
Membru din: 10 Apr 2010, 12:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Marius » 15 Apr 2010, 13:54

Cat traiesc, cu ce se hranesc si la ce dimensiuni ajung? Multumesc
Vin zeii http://www.youtube.com/watch?v=uGq9Jme_PVs
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Mesajde Corleone » 15 Apr 2010, 14:57

in functe de specie difera datele. majoritatea se hranesc cu frunze de mur, zmeur, iedera, mar, cires, fag si multe altele (dar nu vor manaca obligatoriu toate aceste frunze). traiesc relativ putin, nolimetangere cam 6 luni, carausius cam 1 an, dar sunt si specii care traiesc mai mult peste un an si chiar 2. nolimetangere ajunge la 4 - 4,5 cm, carausiusu la 8. insa sunt specii cum ar fi e.calcarata care ajunge la 14-16 cm. cea mai mare specie descoperita creste peste 50 cm (55 parca). cand o sa-mi mai trag ceva specii noi o sa mai postez. pana atunci pun 2 care sheeturi.
id: alexfota91
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Mesajde Corleone » 15 Apr 2010, 15:01

Carausius morosus


Instectele bat Indiene au fost crescute in captivitate de ani de zile. Acestea au un aspect unic si sunt relativ usor de ingrijit. Ele ajung pana la 10 cm, iar media de viata e de aproximativ un an.

Terrariu
Ca regula generala, insectele bat au nevoie de un terrariu de 3 ori mai inalt ca lungimea lor. Pentru insectele bat Indiene, acest lucru insemana o inaltime de minim 30 cm, desi daca este inaltimea mai mare e mai bine. Se pot folosi acvarii de sticla, borcane inalte, recipiente din plastic pentru animale, sau alte recipiente asemanatoare care pot fi folosite pe post de terrariu. Capacul trebuie sa fie bine aerisit si sigur pentru ca insectele sa nu scape.

Conditii
Insectele ar trebui pastrate la o temperatura de 21-24 grade Celsius. Se poate ca pe timp de noapte temperatura sa scada pana la 18 grade. Cel mai bine este ca acestea sa fie tinute intro camera calda, iar suplimentar se poate pune un heat pad sau becuri langa terrariu. Cu toate acestea, becurile pot usca aerul din terrariu, si nu ar trebui folosite pe timp de noapte.
In cazul in care in terrariu sunt plante naturale, este necesar un bec fluorescent deasupra pentru cresterea optima a plantelor.
Insectele bat au nevoie de un nivel moderat de umiditate, dar terrariul trebuie bine ventilat pentru a impiedica aparitia mucegaiului. Frunzele plantelor trebuiesc pulverizate pentru a asigura apa de baut pentru insecte.
Ca substrat se pot folosi hartie de bucatarie pentru ca este usor de curatat. Un substrat alternativ, care ajuta la conservarea umiditatii este muschiul de turba sau vermiculita. Pentru acestea din urma este necesara mai mult efort pentru a fi pastrata curata, si nu trebuie sa fie prea umed pentru a nu mucegai.

Hrana
Frunzele de mure sunt considerate in general adecvate pentru cele mai multe insecte bat. Se mai pot oferii ca hrana si frunzele de zmeura, stejar, trandafir si iedera. Ramurile taiate din aceste plante pot fi introduse in apa in terrariu, si schimbate dupa ce se usuca sau sunt consumate. Vasul de apa trebuie sa fie inchis sau sigilat astfel incat insectele sa nu intre in apa si sa se inece. O alternativa este aceea de a creste plantele in terrariu.
Este important ca orice planta care ii este oferita ca hrana insectei sa nu fi intrat in contact cu insecticide sau ierbicide, deoarece poate fi letala pentru animal. Trebuie avuta mare grija de unde colectati aceste plante. De asemenea incercati sa evitati colectarea acestora de pe marginea drumurilor umblate. Chiar daca folositi plante sadite, asigurati-va ca solul utilizat nu este cu pesticide, deoarece unele soluri contin aceste substante, care pot afecta planta.
Inainte de a se oferi insecteleo plantele trebuiesc spalate.

Manipularea
Manipularea se face cu mare grija. Insectele bat sunt foarte blande, dar trebuie avuta mare grija atunci cand le luati sau le puneti inapoi. Cel mai bine e sa le impingeti de la spate pana ajung in locul dorit (pe palma, pe deget, inapoi in terrariu).

Reproducerea
Insectele bat Indiene se pot reproduce in lipsa masculului (reproducere parthenogenetica). O femela poate depune sute de oua mici (2 mm) de-a lungul vietii. Acestea sunt netede si rotunde si pot fi colectate din partea de jos a custii daca doriti. Acestea se pun in caserole cu umiditatea crescuta, la loc cald. Perioada de incubare poate dura pana la un an. Puii ar trebui pastrati in recipiente separate pana ajung la maturitate, atunci cand se pot tine impreuna in grupuri mici. Puii (nimfe) naparlesc de mai multe ori pana sa devina adulti. In timpul acestui proces vor sta agatati de o creanga sau de capacul terrariului. In timpul naparlirii trebuiesc lasate in pace, deoarece sunt foarte vulnerabile si pot muri.


Epidares nolimetangere
Aceasta specie este originara din Borneo. A fost descrisa prima data de Wilhelm de Haan in 1842.”Noli-me-tangere” provinde din limba latina si inseamna ”nu ma atinge”. Numele se refera la aspectul tepos al corpului.
Aceasta specie este una dintre cele mai mici ale genului Phasmatodea. Masculii ajung la 3,5 cm iar femelele la 4,5 cm. Masculii au tepii mai lungi decat cei ai femelelor.
Aceasta specie este parenthogenetica, deci femelele pot face oua fara a avea nevoie de mascul. Pana la sfirsitul vietii femela va face aproximativ 22 oua. Vor depune cam 3-5 oua pe saptamana. Ouale acestei specii sunt sferice si foarte paroase. Temperatura optima de incubare se situeaza intre 25 si 27 grade Celsius.
Au nevoie de o umiditate de cel putin 80%. Se hranesc cu frunze de stejar, mure, zmeura.


Eurycanta calcarata

Se intalnesc in Noua Caledonie, Noua Guinee si Insulele Solomon, in copaci, arbusti si in interiorul puterzit al copacilor. Sunt nocturne. Masculii ajung la 12 cm, iar femelele la 14.
Se hranesc cu frunze de mure, zmeura, capsuni, coacazem trandafir, trandafir salbatic, cires, prun, guttui, frasin, stejar, fag, alun, castan, eucalipt. Nu toate vor manca orice planta le este pusa la dispozitie, de aceea este bine sa li se ofere mancare variata. Pentru a ramane mai mult timp verzi, plantele ar trebui puse intr-un vas cu apa, insa trebuie avuta grija ca puii sa nu se inece.
Ouale sunt depuse de femela in substrat, si pot ramane aici daca este umiditatea mai ridicata, pana la aparitia puilor. La 22-25 de grade Celsius vor iesi puii dupa aproximativ 4 luni, avand lungimea de 8 mm. Dupa 5-6 naparliri vor ajunge la maturitate. La 2 saptamani dupa ce au naparlit si au devenit adulte, femelele incep sa depuna cate 1-2 oua in fiecare noapte pana la sfarsitul vietii. La temperaturi mai scazute, necesita mai mult timp sa se dezvolte. Ouale sunt de culoare cilindrice si de culoare gri-maro.
Durata de viata este de un an, putan ajunge si la un an jumate.
Terrariul trebuie sa fie de minim 30x30x40 cm, cu ventilatie buna, iar temperatura de 25-30 grade Celsius. Umiditatea sa fie de 70%. Au nevoie de locuri de catarare. Substratul trebuie sa pastreze bine umiditatea. Pentru a avea umiditatea buna este bine ca in terrariu sa fie pulverizata apa cel putin odata pe zi.


Phyllium sp. Phylippines


Femelele din aceasta specie cresc intre 8 si 10 cm. Au aripi dar nu pot zbura. Masculii se gasesc la cei care reproduc, insa nu sunt necesari, deoarece specia este parthenogenetica, femelele depunand singure oua. Masculii sunt mici, 3-4 cm, si mor cam in 2 luni, aftfel incat sunt inutili. Ei au aripi si pot zbura. Spre diferenta de femele au antenele lungi.

Cresterea
Aceasta este probabil Phyllum-ul cel mai usor de ingrijit. Puii sunt aproape negrii cu dungi albe la picioare.Ajung la maturitate in aproximativ 5 luni.

Hrana
La fel ca si insectele bat, se hranesc cu frunze de mur, zmeura, cires, iedera

Reproducerea
Incubatia dureaza intre 4 si 8 luni, in functie de temperatura. Temperatura trebuie sa fie intre 20 si 27 de grade (noaptea poate cobor si la 18 grade), iar umiditatea crescuta.


Sungaya inexpectata
Este originara din Filipine. A fost descoperita in 1995 de O. Zompro.
Femelele ajung al 8-8,5 cm. Au nevoie de substrat pentru a-si ingropa ouale. De asemenea necesita o umiditate crescuta: 60-80%. Teperatura optima este de 22-27 grade Celsius. Specia este pantherogenetica, astfel ca nu necesita mascul pentru a se reproduce. Incubatia dureaza intre 4 si 8 luni, iar puii vor avea aproximativ 1,7 cm la eclozare. Dureaza intre 3 si 4 luni sa devina adulti.
Se hranesc cu frunze se stejar, canstan, mure, zmeura, idedera.
id: alexfota91
Avatar utilizator
Love Pets
Piton
Piton
Mesaje: 245
Membru din: 29 Mai 2010, 12:11
Localitate: Brasov
Nume: Lepadus Florin
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Phasmidele

Mesajde Love Pets » 12 Aug 2010, 09:24

Noile mele animale de companie,peruphasma schultei
Imagine
Imagine
bugfree
Ou
Ou
Mesaje: 10
Membru din: 05 Aug 2010, 01:36
Localitate: Ploiesti

Re: Phasmidele

Mesajde bugfree » 24 Aug 2010, 01:49

astia cu ce se hranesc?

Înapoi la “Alte nevertebrate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori