Strehaia

Intrebari, nelamuriri, stiri si alte discutii despre animalele din terarii
Avatar utilizator
BogdanFarm
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 642
Membru din: 18 Dec 2010, 21:40
Localitate: Bucuresti
Nume: Bogdan
Localitate: Bucuresti
Contact:

Strehaia

Mesajde BogdanFarm » 20 Feb 2012, 20:15

Salutare teraristi!

Dupa cum unii dintre voi probabil stiti, eu imi petrec vacantele (cea mai mare parte din ele) in orasul Strehaia. Ca si alte orase din aceasta zona, clima din Strahaia are tendinte mediteraniene, asa ca temperaturile sunt mai ridicate decat in alte zone. De asemenea, Strehaia e mai mult un sat decat un oras, asa ca zona este salbatica, masini nu prea multe, oameni la fel.
Unde vreau sa ajung? Simplu. In zona asta se gasesc animale rare, unele unice in Romania. Si am niste intrebari pentru cine se pricepe, fiindca vreau sa lamuresc niste legende ale locului. Dar mai intai, sa va faceti o idee despre ce e acolo:

Reptile vazute/prinse de mine:

Soparle:
-Ablepharus kitaibeli
-Anguis fragilis
-Lacerta agilis
-Lacerta viridis
-Podarcis muralis
-Si alte 2 specii pe care nu le cunosc si care nu seamana cu nici una dintre cele de mai sus.

Serpi:
-Natrix natrix
-Natrix tesselata
-Posibil Vipera sp. dar nu stiu exact de care era.

Testoase:
-Emys orbicularis (nasul meu are helestee cu peste, si sunt sute de testoase acolo, de la 5cm la 30cm)
-Testudo hermanni

Amfibieni vazuti/prinsi de mine:
-Lissotriton vulgaris
-Triturus cristatus (un exemplar imens, peste 15cm)
-Zeci de broaste din genurile: Rana, Pelophylax, Hyla, Bufo si Bombina

Nevertebrate interesante vazute/prinse de mine:
-Euscorpius carpathicus
-Lycosa sp. (6-7cm legspan)
-Cheiracantium sp. (5-6cm legspan)

Mamifere/pasari rare vazute de mine:
-Jder
-Egreta mare (nici mie nu mi-a venit sa cred... pescuia intr-un helesteu, alaturi de un starc cenusiu)


Asa... Si acum am mare nevoie de ajutor. Am 2 intrebari:

Intai, sa descriu putin zona:

Un deal mare, cu multa padure. Mai jos de padure, tot pe deal, vita de vie, porumb si grau. Mai jos este casa nasului meu, iar mai in fata (cativa metri) si inspre dreapta sunt patru bazine imense de piatra, lipite intre ele,ca doua "i"-uri, unde punctul de la "i" sunt bazinele mai mici si restul sunt cele mai mari: cele mari sunt lungi de ~25m, late de 6-7 metri si adanci de 2 metri , cu rampa de intrare inauntru (sunt goale, a fost apa in ele pana in 2003-2004) si pline de vegetatie si tot felul de animale. Celelalte doua sunt patrate (ceva gen 7x7), adanci de 4-5 metri (un "substrat" de 1-2 metri format din excremente de vaca, cadavre de caini, caprioare si pisici, gunoaie si oase, si vreo 30-60cm de apa, altceva nu mai e).
La stanga casei sunt 5 grajduri de piatra in ruina, ceva mai mari decat bazinele (au marimi diferite; cel mai mic are cam 20cm lungime si cel mai mare dublu) , in care au cuiburi o gramada de pasari (de la vrabii la strigi). Grajdurile sunt in diverse stadii de degradare, cel de langa sosea e aproape intreg, iar din ultimul a mai ramas doar scheletul si putin din acoperis.

Incerc o poza, face cat 1000 de cuvinte... macar vedeti ce e pe acolo:
Imagine


Asa: intrebarile mele!
1. In zona circula multe povesti despre serpi uriasi, in special una mi-a atras atentia: un sarpe de 5 metri, care "locuieste" intr-un fost bazin acoperit, spart, sus pe deal (nu se vede in poza). Sunt multe legende despre monstrii pe acolo, asa ca nu am crezut nimic. Pana cand s-au intamplat doua lucruri:
-Intr-o zi de iulie, in 2010, ma plimbam cu cainii pe langa bazine, ca de obicei, cand am intrezarit o miscare: un sarpe intra sub un jgheab urias de piatra! Repede sa il prind, sa il examinez: ma chinui eu pe acolo, reusesc doar sa il tin putin de coada si sa il privesc cum dispare... Era un sarpe foarte mare, cred ca avea 180 cm (considerabil mai mare decat fostul meu ratsnake, care avea 140cm). Nu mi s-a parut nimic iesit din comun ca un N. natrix sa aiba marimea asta, ca doar avea mancare din belsug pe acolo. Totusi m-a pus putin pe ganduri, asa ca:
-Ceva timp mai tarziu, la o zi-doua dupa o ploaie grea, am mers cu nasul meu si cu niste nepoti de-ai lui pe sus pe la bazin, ca prea il sacaiam eu. Mai fusesem pe acolo, e un loc salbatic, plin cu maracini si arbusti ghimposi. Asa, am ajuns pe acolo, eu repede sa ma uit dupa "indicii" (si dupa fazani sau iepuri, deh...). Nu am gasit nimic, asa ca am plecat putin dezamagit inapoi spre casa... Cand am vazut ceva ce mi-a taiat respiratia: o balta mare de cativa metri, foarte putin adanca, cu noroi. In noroiul din jurul baltii era urma unui sarpe (doar mai vazusem asa ceva pe acolo). Era lunga de cativa metri (ca doar animalul se deplasa si el) si lata de vreo 10 centimetri... Ratsnake-ul meu nu avea mai mult de 4-5cm latime... Urma se tot ducea, prin noroi si pe iarba, pana sub niste pietre (grele de cateva tone, cu fier prin ele, vreo constructie distrusa de vitregiile timpului). I-am chemat, surprins, si pe ei, sa le arat... Ei au reactionat in genul: "Toata lumea ti-a zis de sarpele asta, tu ne crezi mincinosi sau prosti?". In urmatorul an am vizitat de mai multe ori locul, doar o data am gasit niste excremente destul de mari, ca niste bile, tari ca piatra, si o urma asemanatoare, prin iarba.

Deci va intreb pe voi, teraristi, exista asa aratare? Daca da, ce specie e?


Asa, intrebarea numarul 2:
La helestee sunt zeci de serpi, dar au culori foarte ciudate, nu seamana nici cu N. natrix nici cu N. tesselata. Sunt galbeni, maro deschis, unii negri, tot felul de culori si nuante. Sunt hibrizi? Sau sunt alta specie?


Si asta e tot.. sper ca ma puteti ajuta.

Salut!

PS: Animalele "prinse" au fost prinse pentru fotografiat si apoi eliberate.
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde Tiberiu Sahlean » 20 Feb 2012, 22:26

Salut Elmo. Ar fi frumos daca ai putea pune niste poze cu speciile pe care nu ai reusit sa le identifici, cu siguranta ca am putea sa te ajutam.
Povesti despre serpi foarte mari circula in toata Romania, nu doar in zona descrisa de tine. Nu stiu daca ai observat, dar oamenii se descurca teribil de prost la estimarea dimensiunilor (aici ma includ si pe mine). Cel mai elocvent exemplu este in cazul tarantulelor. Marea parte a celor care vand tarantule isi supraestimeaza animalele si eu cred ca multi nu o fac din rautate, ci pur si simplu pentru ca nu ne descurcam bine la capitolul asta. Revenind la presupusii serpi de X metri, daca mai adaugi si frica pe langa estimarile intrinsec gresite, iti cam dai seama ce iese. O alta problema este ca avem si unele specii care, prin forma lor, tind sa induca in eroare. Cel mai celebru exemplu este sarpele lui Esculap. Denumirea stiintifica este Zamenis longissimus. Adjectivul speciei (longissimus) inseamna "cel mai lung". De ce? Serpii din aceasta specie au o talie destul de mare (panal la 2 metri), dar sunt si subtiri, astfel incat oamenii care il vad au impresia ca acesta nu se mai termina. De aici si tendinta de a supraestima dimensiunile animalului la proportii enorme.
Cunosc personal pe cineva, un om simplu, dar care cunostea foarte bine serpii. In ciuda acestui lucru, se jura ca intr-o padure traieste un sarpele lui Esculap de circa 4 metri.
O alta problema care poate interveni in incercarea de a estima dimensiunile unui sarpe este grosimea. Oamenii au tendinta sa considere ca daca ceva este suficient de gros, neaparat trebuie sa fie si lung (da, stiu, limba romana). In realitate nu este chiar asa: viperele sunt animale masive, chiar si cele indigene, dar ca si dimensiuni, in general sunt comune pe la 50-60cm. Sarpele rau (Dolichophis caspius) este mai lung decat sarpele lui Esculap (ajunge la peste 2m), dar este si mai masiv. In ochii infricosati ai unui om cu siguranta ca un exemplar de 2 metri va primi cel putin 3, daca nu chiar mai mult. Din experienta personala stiu ca un astfel de animal la 1,78m a fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata. Nici in momentul de fata nu imi vine sa cred cat de mare si de impozant putea sa fie, si au trecut 9 ani de atunci.
Ambele specii de care vorbesc exista probabil si in zona Strehaia.
Legat de urmele de care vorbeai tu, prima problema e ca urma nu trebuie sa fie neaparat a unui sarpe, dar sa consideram ca ar fi. Urmele in noroiul proaspat te pot induce foarte usor in eroare, deoarece acesta se deformeaza foarte usor. Un animal care se deplaseaza peste noroi proaspat va trebui sa isi distribuie greutatea ca sa nu se scufunde. In cazul unui sarpe care se deplaseaza peste noroiul proaspat, acesta va trebui sa si "apese" cu o forta mai mare noroiul pentru a se deplasa. Rezultatul acestor 2 miscari va fi o urma mult mai mare fata de dimensiunea animalului care a lasat-o. Ca si in cazul exuviilor de la serpi. Exuviul are 2m, dar animalul are cu mult mai putin.
Ideea finala este ca nu contest ca cineva a vazut un sarpe mare, poate aproape de 2 metri, dar cu siguranta nu avea dimensiunile vehiculate.

Felicitarile mele pentru curiozitate, animalele gasite si interes! Asteptam si ceva poze, ca iarna asta nu mai trece si mi-e dor de iesit pe teren.

P.S.: jderul nu este rar, doar greu de vazut (nu stiu daca la asta te refereai). Egreta mare este si ea o specie comuna pentru Romania.
Excrementele descrise de tine nu au nimic de-a face cu serpii, cred ca stii asta.
Ai vreo poza cu serpii de care vorbesti tu? Hibrizi sau intergradari la speciile din Romania nu se cunosc, dar dupa descriere sunt probabil Natrix natrix. Specia are un polimorfism cromatic destul de accentuat: sunt indivizi maslinii, maro deschis, fara pete semilunare, cu 2 dungi dorsale de culoare deschisa (forma "bilineata"), in Delta Dunarii exista indivizi complet melanici, etc. O poza ar ajuta foarte mult.
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis
Avatar utilizator
BogdanFarm
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 642
Membru din: 18 Dec 2010, 21:40
Localitate: Bucuresti
Nume: Bogdan
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde BogdanFarm » 20 Feb 2012, 23:25

Exact asta este raspunsul pe care il asteptam :clap: . Nu am poze cu mai nimic... Va trebui sa mai caut prin PC.

Legat de sarpe, si eu consider ca nu are mai mult de 1.5-2 metri, asta daca e unul singur. Poate e chiar cel pe care l-am prins de coada atunci. Dar exagerarea dimensiunilor are un aspect stiintific, cel putin din ce am auzit eu: daca vezi ceva neasteptat (ex un sarpe in mijlocul drumului) si daca esti foarte surprins/speriat de vederea lui acolo, pupila se dilata, si de aceea pare mai mare.

Legat de jder, da, la asta ma refer, rar intalnit. Vulpi am vazut multe, vidre la fel, pana si dihor. Dar jder unul singur am vazut toata viata mea... Si nu voi uita niciodata acea imagine: eu cu nasu' pescuiam pe malul unui parau, si pe malul celalalt apare deodata animalul, topaind. O veverita cat un caine :lol: . Cred ca nu ne-a vazut, desi era la 2-3 metri distanta, altfel disparea instant.

Egreta, iarasi, ceva foarte neasteptat. Zona helesteelor nu e foarte mare, dar e ca o Delta in miniatura, fiindca nu prea trec oameni pe acolo. Se prind mai multe testoase in carlig decat pesti, e plin de vidre si pasari. Starci mari, mici, cenusii, rosii, lisite, rate.. tot ce vrei. Si sa apara acolo o pasare imensa, de un alb pur... chiar e ceva neasteptat.

Serpii cu modele sunt ceva foarte comun pe acolo, in special in zone cu multa apa. Varu'meu jura ca a vazut unul auriu cu model rosu.

PS: Daca la vreo iesire pe teren ai nevoie de muuuuuuuult entuziasm, zeci de intrebari si un nou pasager, sa ma anunti :lol: .
Avatar utilizator
BogdanFarm
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 642
Membru din: 18 Dec 2010, 21:40
Localitate: Bucuresti
Nume: Bogdan
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde BogdanFarm » 21 Feb 2012, 20:01

E interesat cineva de o expeditie acolo? Pot oferi cazare :thumbup: .
enjustice
Gecko
Gecko
Mesaje: 58
Membru din: 10 Aug 2011, 14:56
Localitate: bucuresti
Nume: alex
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde enjustice » 21 Feb 2012, 21:57

Și eu am ceva rude chiar lângă Strehaia (un sătuc mic, dar foarte aproape) și am auzit povești cu un șarpe de 5 metri.Ultima oară când am fost în zonă am văzut natrix prin copaci, dar sunt destul de comuni în zonă.Știu că e un cioban acolo în sat care a văzut șarpele ăsta și știe unde are ”vizuina”, dar nu am apucat să mă duc cu el să mi-l arate deșii mi-a promis.Probabil la următoarea excursie în zonă o să mă pun pe căutat, știam că sunt șerpi prin zonă, dar nu știam că se gasesc atâtea rarități.Cheers
Avatar utilizator
BogdanFarm
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 642
Membru din: 18 Dec 2010, 21:40
Localitate: Bucuresti
Nume: Bogdan
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde BogdanFarm » 21 Feb 2012, 22:11

Cum se numeste satul?
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Strehaia

Mesajde Tiberiu Sahlean » 21 Feb 2012, 22:16

Elmo: Da, eu sunt interesat de o iesire in zona cand se incalzeste putin.
Daca vrei sa participi si la iesiri pe teren, nu este nici o problema, dimpotriva, chiar as avea nevoie de ceva ajutor. Problema e ca suntem pe cont propriu, ca asa se poarta in Romania. Nu ma deranjeaza intrebarile, iar entuziasmul tau este binevenit, avem nevoie de mai multi ca tine, care nu sunt interesati doar de partea de teraristica, ci si de partea efectiva de studii.

enjustice: serpii care i-ai vazut in copaci nu erau Natrix sp., erau Zamenis longissimus - sarpele lui Esculap cel mai probabil. Depinde unde in copaci te referi - la baza, pe crengile de jos, sau in coronament. Serpii de casa ocazional folosesc crengile de jos sau arbustii pentru a se insori.
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis

Înapoi la “Alte discutii despre reptile, amfibieni si nevertebrate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori