Notiuni introductive de genetica

Intrebari, nelamuriri, stiri si alte discutii despre animalele din terarii
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Notiuni introductive de genetica

Mesajde Tiberiu Sahlean » 29 Mar 2010, 10:55

ADN (acid dezoxiribonucleic) - este acidul nucleic care contine informatia necesara pentru dezvoltarea si functionarea tuturor organismelor vii si a unor virusuri. Din acest punct de vedere, ADN-ul poate fi privit ca un cod sau o matrita, continand instructiunile necesare pentru construirea celorlalte componente celulare (proteine, ARN - acid ribonucleic).
In organismul viu, ADN-ul se gaseste sub forma dublu-catenara. Un lant de ADN reprezinta o catena. Forma stabila, dublu-catenara este obtinuta prin puntile de hidrogen formate intre cele 2 lanturi sau catene de ADN, conferind moleculei o structura de dublu helix (dublu-catenara). Lanturile de ADN sunt "infasurate" in sens invers (antiparalel) unul in jurul celuilalt.

Nucleotida - este molecula de baza care intra in structura lanturilor de ADN si ARN.

Gena - Unitatea de baza a ereditatii in organismul viu. O definitie corecta este: gena este o regiune locatabila din secventa genomica, corespunzatoare unei regiuni ereditare, asociata cu regiuni reglatoare, de transcriptie sau cu alte regiuni functionale.

Regiune locatabila (locus, plural loci) - reprezinta locatia exacta a unei gene sau a unei secvente ADN pe un cromozom.

Alela - pe scurt, este o varianta a unei gene, localizata in acelasi locus pe cromozom. Alelele sunt secvente ADN alternative, care ocupa acelasi locus fizic ca si gena, si care pot duce sau nu la manifestari fenotipice diferite. Intr-un organism diploid (majoritatea organsimelor), existand 2 locusuri pe cei 2 cromozomi omologi, vom intalni intotdeauna 2 alele, care reprezinta genotipul pentru respectiva gena.

Cromozom - reprezinta o structura formata din ADN dublu catenar si proteine, care contine gene, elemente reglatoare sau alte sevente nucleotidice. Cromozomii sunt totdeauna localizati in nucleu. In mod normal, un organism prezinta 2 seturi de cromozomi (organism diploid - cromozomii se numesc omologi) - unul mostenit pe linie materna, unul pe linie paterna. Numarul total de cromozomi difera de la specie la specie iar acest numar reprezinta cariotipul unei specii.

Genotip - reprezinta constituentul genetic al unei celule, organism, individ, specie. Totalitatea caracterelor - totalitatea genelor transmise de la parinti catre urmasi.

Caracter genotipic - reprezinta manifestarea unei gene sau a unui grup de gene din genotip. Caracterul genotipic este diferit de caracterul fenotipic. De exemplu, culoarea ochilor reprezinta manifestarea unei gene, deci caracterul genotipic. Verde, albastru sau caprui reprezinta caracterul fenotipic si este dat de interactiunea genotipului cu mediul.

Fenotipul - reprezinta interactiunea dintre genotip si mediu, adica totalitatea caracterelor observabile. Acesta rezulta in urma expresiei genotipului, sub influenta mediului.

Caracter fenotipic (trasatura) - caracter observabil, rezultat in urma expresiei uneia sau mai multor gene. Aceste caractere pot fi influentate de mediu sau pot fi mostenite de la parinti.

Forma (morfa, morph) - provine de la cuvantul grecesc morphe, care inseamna forma. In biologie, forma reprezinta una din posibilele expresii fenotipice ale genotipului si poarta numele de polimorfism. Polimorfismul este rezultatul variatiilor genetice, adaptarii la mediu sau diversitatii biologice. Un exemplu clasic de polimorfism se observa la Morelia viridis. Un alt exemplu este dimorfismul sexual (in toate formele lui).

Homozigot - defineste un individ care are gene identice in locus-urile de pe cromozomii omologi (primiti pe linie materna si paterna).

Heterozigot - defineste un individ care are 2 alele diferite in locus-urile de pe cromozomii omologi.

Gena recesiva - alela a unei gene care se manifesta in fenotip doar cand individul este homozigot recesiv (prezinta un set de astfel de gene pe cromozomii omologi). Daca individul este heterozigot, gena dominanta se va manifesta, gena recesiva fiind prezenta dar silentiata.

Gena dominanta - gena care se manifesta la fel in fenotip indiferent daca individul este homozigot pentru caracterul respectiv sau heterozigot.

Co-dominanta - este fenomenul de interactiune intre 2 alele dominante, in care ambele gene se exprima complet, determinand astfel aparitia unui fenotip nou.

Semi-dominanta (dominanta incompleta) - este fenomenul determinat de dominanta incompleta a celor 2 alele ale unui heterozigot, in care genele produc un fenotip nou, intermediar intre fenotipurile determinate de genotipurile homozigotilor.

Bibliografie:
Cursurile de genetica de la facultate, verificate prin http://www.wikipedia.com si http://ghr.nlm.nih.gov/ pentru corectitudinea informatiei.

Daca am gresit ceva, va rog sa ma atentionati.
Avatar utilizator
Shak
Breeder
Breeder
Mesaje: 237
Membru din: 09 Mai 2010, 12:04
Localitate: Cluj-Napoca
Nume: Tiberiu Salciuan
Contact:

Re: Notiuni introductive de genetica

Mesajde Shak » 15 Iul 2010, 23:05

Poate ajuta.

Elaphe -> Pantherophis -> Pituophis

Elaphe dispare:
Utiger, Helfenberger, Schatti, Schmidt, Ruf & Ziswiler (2002 Russian Journal of Herpetology 9(2): 105-124), using mtDNA, presented evidence that North American Rat Snakes of the genus Elaphe are a monophyletic lineage different from Old World members of the genus, and resurrected the available name Pantherophis Fitzinger for all North American (north of Mexico) taxa.


Pantherophis guttatus devine Pituophis guttatus
Burbrink & Lawson (2007 Molecular Phylogenetics and Evolution 43: 173-189), using DNA, placed the genus Pantherophis in the synonymy of Pituophis. Spelling of the specific names remains the same as that for the genus Pantherophis.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Notiuni introductive de genetica

Mesajde Chuckie » 16 Iul 2010, 00:04

Ajuta.
Familia Colubridae inca nu este clasificata complet, se modifica in permanenta multe denumiri, subfamilii etc. Ar fi foarte multe de spus. Am incercat si eu pe site, aici:

http://www.teraristica.ro/index.php/fam ... /index.php

Înapoi la “Alte discutii despre reptile, amfibieni si nevertebrate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 32 vizitatori