Pagina 1 din 1

Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oamenilor

Scris: 18 Oct 2010, 17:09
de Corleone
Washoe s-a nascut in Septembrie 1965 si a murit pe 30 Octombrie 2007. A facut parte dintr-un proiect care a avut ca scop descoperirea unei cai de comunicare intre oameni si cimpanzei.

Washoe se naste
Ea s-a nascut undeva in Africa de Vest, in salbaticie. Dupa ce a fost capturata, a fost trimisa la Holloman Aeromedical Laboratory, in New Mexico, unde a facut parte din proiectul spatial SUA.
Ingrijitorii de mai tarziu, au presupus ca a fost abandonata de mama ei, a fost gasita de o persoana buna si a fost trimisa in SUA pentru o ingrijire mai buna. Insa dupa cativa ani au aflat cum se recrutau tinerii cimpanzei de catre Air Force. Femelele cu pui erau urmarite si vanate, ucise in ascunzatorile lor din copaci. Uneori tineau puii pe piept si cadeau, acestia murind striviti, insa de cele mai multe ori ii purtau in spate pentru a-i proteja.
Puii erau legati de maini si picioare, si erau trimisi in Europa, unde erau cumparati de un dealer la pretul de 4 sau 5 dolari bucata. Aici erau tinuti in custi mici, pana ce veneau cei de la Air Force sa-i cumpere. Acum erau bagati in custi si trimisi in SUA, reflectand foarte fidel comertul cu sclavi de mai inainte. Se estimeaza ca pentru fiecare cimpanzeu care a ajuns in SUA, au murit 10 pe transport.
Pe la mijlocul anilor `60, s-au incetat testele pe cimpanezi. In primavara lui 1966, unul din puii supravietuitori ai calatoriei pana in SUA, era Kathy. Ea a fost expediata la Holloman Aeromedical Laboratory, insa inainte sa intre in priectele de cercetare in doemniul bolilor, soarta a intervenit.
Ca cel mai sanatos pui de cimpanzeu de la HAL, Kathy a fost aleasa de doctorii Allan si Beatrix Gardner, pentru American Sign Langauge. Insa acestia nu credeau ca un cimpanezu, chiar si crescut intre oameni, trebuie sa aibe un nume de om. Asa ca i s-a spus Washoe, dupa localitatea de origine a doctorilor, din Nevada.

Inceputul proiectului Washoe
Cei doi doctori au fost inspirati din cartea lui Robert Yekers, "Aproape uman", ca marile primate pot depasi bariera tacerii prin limbajul semnelor. Acestia au fost destul de inteligenti, ca inainte de a demara proiectul sa socializeze cu cimpanzeii, pentru ca acestia sa se familiarizeze cu ei.
Cei doi stiau ca sa incerce sa o faca pe Washoe sa pronunte cuvinte ar fi o pierdere de timp fara nici un rezultat, insa limbajul semnelor era mai aproape de "modul natural". Puii de cimpanzeu au crescut la fel ca niste copii, exceptand limbajul.
Cand in Iunie 1966, Washoe a intrat in noua sa casa, s-a demarat progamul. Ea fost inconjurata de oameni, ramanand in jurul ei 4 persoane esentiale, in urmatorii ani.
Doctorii au stimulat "viata lingvistica" a lui Washoe, incepand sa faca diverse semne in timpul unor actiuni. I s-au dat jucarii noi, carti, reviste, albume cu imagini. Cat mai des posibil au fost mai cel puitn doua persoane in jurul ei care comunicau prin semne pentru a o stimula. In acelasi timp au dezvoltat si relatia afectuasa intre ei.
Gardnerii nu au avut nici o indoiala, ca daca se va aplica limbajul corect, Washoe va putea sa faca semne pentru a cere apa, mancare sau jucarii. Insa ei au vrut ca vocabularul ei sa fie mult mai dezvoltat, sa puna intrebari sau sa comenteze diverse actiuni.

Alaturarea lui Roger Fouts
Intr-o duminca de August, parintii l-au lasat in Reno pentru interviu si i-au urat noroc. S-a plimbat prin campus alaturi de Dr. Garden. I s-a explicat ca este nevoie de cineva care sa ajute la ingrijirea de zi cu zi a lui Washoe: sa o hraneasca, sa o imbrace si sa se joace cu ea. Insa in acelasi timp sa fie expusa la limbajul american al semnelor. Singura experienta a lui Roger a fost cu fiul sau, asa ca s-a gandit ca este o provocare.
Gardner a fost sceptic cu privire la acreditarile lui Roger pentru cercetarile sale, nefiind pregatirea academica cea care a contat, ci dorinta de a munci cu copii. Interviul a mers prost. In dorinta de a castia putin teren, i-a spus doctorului ca din anul scolar urmator va incepe niste cursuri cu niste bine-cunoscuti psihologi. "Stiinta nu are nevoie de filozofie", a raspuns doctorul. Asa s-a sfarsit interviul. S-a gandit sa se "milogeasca" un pic, insa a considerat ca nu va influenta cu nimic in bine. Asa cum ar spune "la revedere", doctorul l-a intrebat daca nu ar vrea sa mearga la gradinita universitatii sa o vada pe Washoe. Ea se juca acolo in fiecare Duminica, la sala de gimnastica si jungla de leagane, cand nu era nici un copil in preajma. Roger a crezut ca acesta este premiul de consolare, insa era prea mandru sa accepte gandul.
Cand s-a apropiat de gradinita, a vazut doi adulti ce se jucau cu un copil la umbra unui copac. Sau cel putin asa a crezut ca este un copil. Cand "copilui" i-a vazut venind, a sarit si a inceput sa alerge spre ei in patru labe. Cand erau doar la cativa metrii de gardul inalt de 1,2 m, Washoe continua sa alerge in viteza, si a sarit peste gard. Ce s-a intamplat l-a uimit pe Roger: Washoe nu a sarit pe Gardner, ci pe el. Inainte de a realiza ce se intampla, avea un pui de cimpanzeu cu mainile infasurate in jurul gatului lui si picioarele in jurul taliei. Ea i-a dat o mare imbratisare, si fara sa-si dea seama si el la fel.
Apoi Washoe s- intors spre Gardner si l-a imbratisat. Gardner i-a zambit lui Roger peste umarul lui Washoe, stiind ca acesta i-a placut micutului cimpanzeu. Cateva zile mai tarziu, Allan Gardner l-a sunat si i-a spus ca este angajat. Alegerea a fost facuta de Washoe.

Mutarea in Oklahoma
Washoe avea 5 ani, si dintii de lapte abia incepusera sa-i cada. In Mai 1970, Allan Gardner i-a spus lui Roger ca Washoe va fi trimisa la Universitatea din Oklahoma, si ca vor ca el sa o insoteasca.
Washoe stabilise o relatie afectuasa puternica cu Roger in tot acest timp.
In Septebrie 1970, Washoe, Roger si familia sa s-au mutat in Norman, Oklahoma.

Al doilea proiect Washoe
In 1972 a inceput al doliea val de capturari de cimpanzei. Obiectivele au fost in general aceleasi, inca cu unele imbunatatiri. Un cimpanzeu nou-nascut ar fi fost potrivit pentru proiectul de dezvoltare a limbajului semnelor, insa acestia erau foarte rari. Insa dupa proiectul Washoe, a foat mai usor de obtinut cimpanzei nascuti in laboratoare. Moja, o femela nasculta la Laboratorul de Medicina si Chirurgie Experimentala in Primate din New York, pe 18 Noembrie 1972, a ajuns in laboratorul din Reno al doctorilor Gardner in ziua urmatoare. Pili, un mascul nascut la Centrul Regional de Cercetare a Primatelor Yerkes, Georgia, la 20 Octombrie 1973, a ajuns la Reno pe 1 Noembrie. Acesta a murit pe 20 Octombrie 1973 de leucemie. Tatu, o femela nascuta la Institutul pentru Studiiera Primatelor, Oklahoma, la 30 Decembrie 1975, a ajuns la laborator la data de 2 Ianuarie 1976. Ultimul ajuns este Dar, un mascul nascut la Albany Medical College, Holloman Air Force Base, New Mexico, pe 2 August 1976, ajunge la Reno pe data de 6 August.
S-a putut repoduce procedura si rezultatele proiectului Washoe, de data aceasta cu mai multe subiecte. In acelasi timp, acestia puteau interactiona si inte ei, aducand o noua dimensiune proiectului. Intr-o gospodarie umana, copii mai mici sunt ajutat de fratii mai mari sa invete o multime de lucruri. Astfel se stabilesc si relatii afective intre ei, care raman pe viata.
Al doilea proiect a fost mai mare, pe o mai mare perioada de timp si au existat 3 subiecti. In acel moment, doctorii s-au mutat intr-o zona mai retrasa. Cimpanzeii locuiau in camere care inainte erau camerele fermei, membrii familiei umane locuind in camerele de oaspeti. Fiecare cimpanzeu era monitorizat de cate un om in fiecare noapte. Aveau la dispozitie copaci mari si pasuni, hambarele pentru joaca si camere speciale pentru observatie. In acest al doilea proiect au participat persoane care interactionau cu surzii, persoane care au avut surzi in familie sau persoane care au deprins limbajul pe parcurs.

Loulis se naste
La data de 10 Mai 1978, Loulis se naste la Centrul Regional de Cercetare a Primatelor Yekers, Atlanta, Georgia. Numele ii este pus dupa doua persoane care l-au ingrijit, Louisa si Lisa. La data de 10 Martie 1979, cand Loulis avea 10 luni, a fost adus la Institutul pentru Studierea Primatelor din Norman, Oklahoma, si a fost adoptat de Washoe.

Va continua...

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 18 Oct 2010, 21:25
de paketel
Foarte buna povestea si totodata foarte interesanta.Asteptam cu nerabdare continuarea... :thumbup:

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 08 Noi 2010, 16:36
de Artofsin
interesanta povestea, partea a 2-a pe cand ?

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 08 Noi 2010, 20:05
de Covoran Andrei
am impresia ca nu este nicio poveste din cate am vazut pe youtube cand am cautat washoe...
este realitate

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 08 Noi 2010, 22:08
de shakw0n
Cuvantul poveste are mai multe intelesuri, nu doar cel la gare te gandesti tu.
Dai un dexonline.ro si ai sa vezi despre ce vb.
Poveste = Intamplare, cred ca la asta s`au referit baietii mai sus.

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 09 Noi 2010, 00:32
de Corleone
povestea e reala, in 2007 a murit Washoe. mi se pare fiarte interesant pentru ca a deprins limbajul semnelor. am vazut un clip e in spaniola. e un episod in care ingrijitoarea lipseste cateva zile de la munca, pentru ca a avut probleme cu sarcina si a avortat. Washoe a intrebat-o de ce a lipsit perioada asta, si ea i-a spus ca i-a murit puiul (si lui Washoe i-a murit un pui). dupa ce i-a spus asta, Washoe a facut semnul ca plange. mi se pare extraordinara relatia intre cimpanzei si cei care ii ingrijeau, si mai ales ca a fost primul animal care si-a exprimat clar (aici ma refer pe intelesul oamenilor) faptul ca regreta ceea ce a patit o persoana. e ciudat sentimentul pentru mine, cred ca pentru ingrijitori a fost si mai emotionant.

p.s.: promit ca zilele astea o sa termin de tradus totul

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 09 Noi 2010, 13:13
de Covoran Andrei
ai dreptate alex,imi cer scuze in fata baietilor de mai sus

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 13 Noi 2010, 23:36
de sMd
a fost si la tv parca, sau daca nu am vazut ceva asemanator.

Re: Washoe - primul cimpanzeu care a deprins limbajul oameni

Scris: 18 Noi 2010, 15:57
de GeorgeCatalin
Corleone scrie:povestea e reala, in 2007 a murit Washoe. mi se pare fiarte interesant pentru ca a deprins limbajul semnelor. am vazut un clip e in spaniola. e un episod in care ingrijitoarea lipseste cateva zile de la munca, pentru ca a avut probleme cu sarcina si a avortat. Washoe a intrebat-o de ce a lipsit perioada asta, si ea i-a spus ca i-a murit puiul (si lui Washoe i-a murit un pui). dupa ce i-a spus asta, Washoe a facut semnul ca plange. mi se pare extraordinara relatia intre cimpanzei si cei care ii ingrijeau, si mai ales ca a fost primul animal care si-a exprimat clar (aici ma refer pe intelesul oamenilor) faptul ca regreta ceea ce a patit o persoana. e ciudat sentimentul pentru mine, cred ca pentru ingrijitori a fost si mai emotionant.

p.s.: promit ca zilele astea o sa termin de tradus totul


Nu est singurul :( foarte trista povestea:(