Paraziti la pesti

Discutii libere despre alte animale care nu intra in categoriile de mai sus.
Avatar utilizator
Simo_Pas
Breeder
Breeder
Mesaje: 507
Membru din: 16 Apr 2010, 18:44
Localitate: Turda/Cluj
Nume: Simo
Localitate: Turda;Cluj
Contact:

Paraziti la pesti

Mesajde Simo_Pas » 04 Mai 2011, 11:12

Am fost la pescuit pe un lac... si la aproape toti carasii am gasit in coada acest parazit. Am scos 3 paraziti si i`am pus intr`o cutie de viermisori cu apa, dar dupa aproximativ 1-2h s-au facut transparenti si in mijloc se vedea ca si un fir de ata (cred ca murisera). Unii aveau 4-5 asemenea paraziti si chestia este ca veneau dinspre tesut inspre coada, nu invers. Am sunat medicul veterinar sa intreb daca pot fi consumati si sfatul a fost "mai bine nu" .
Daca l`am intrebat pe proprietarul lacului despre ce este vorba? Raspunsul a fost ca este larva de libelula si ca pestii nu au nimica, sunt ok, sa nu`mi fac probleme. Larva de libelula arata cu totul altfel...
Imagine
Imagine
Imagine
Preluat cu acordul autorului de pe un site de pescari ,,Vreau sa ma ajutati care cu ce informatie aveti ca sa incercam sa elucidam problema asta. As vrea sa facem asta cat se poate de documentat ! De ce ? Pentru ca problema este destul dezbatuta pe forumurile dedicate pescarilor si de cele mai multe ori discutia este sterila..as zice chiar debila !!.. fiecare face spirite de genul ‘ da-i cu o tuica si trece!” si alte tampenii de genul asta..toata lumea vorbeste din auzite…mai nimeni nu are vre-un suport stiintific!
Eu personal am intrebat o gramada de medici veterinari sau parazitologi si nimeni (chiar daca au fost si cativa pescari printre ei !!) nu avea habar !!
Ce este mai surprinzator este ca nici pe plan international nu se discuta !!..singurii care mai spun cate ceva sunt americanii si asta tot intr-un mod ezitant si echivoc : "s-ar putea".."destul de rar".. "se cunosc putine cazuri"..etc…
Trebuie sa recunosc ca, citind in continuare veti vedea si de ce, problema afecteaza mai mult pescarii de rapitor decat pe cei de stationar…
Este vorba despre un parazit numit popular « viermele sarma ».. vierme aparut in Romania acum vreo 20 de ani in regiunea Delta-Complexul Razelm dar care in prezent s-a extins practic in toata tara afectand cvasitotalitatea apelor statatoare si ceva mai putin (dar in crestere evidenta !!) apele curgatoare…
Acest parazit..vierme cilindric ( ca si limbricul si trichinela) face parte din increngatura Nematoda ( viermi cilindrici) , clasa Adenophorea, ordinul Enoplida, Familia Dioctophymatidae genul Eustrongylides.

Se cunosc 3 specii:
Eustrongylides ignotus
Eustrongylides tubifex
Eustrongylides excisus

Prima specie se intalneste numai in lumea noua ( America, Australia, Oceania)
A doua se intalneste in Lumea Noua dar, desi mai rar, s-a gasit si in Europa.
Cea de-a treia reprezinta problema noastra si cu ea ne confruntam. Despre specia asta, daca si cum afecteaza omul, un se stie absolut NIMIC.
Ciclul reproductiv al acestui vierme este foarte complex si il voi detalia mai jos!... Cum se prezinta: niste viermi de un rosu foarte intens, lungi de 4-10 cm, subtiri ca un ac de cusut fin. La pesti se gasesc in cavitatea abdominala (nu in intestine!!!) sau incolaciti in muschii intercostali, in imediata apropiere a coloanei vertebrale, in mai toata zona cavitatii abdominale…eu am gasit si in sacii de icre!..
Speciile care au fost gasite inféctate cu acest parazit sunt (in ordinea frecventei!) urmatoarele:
Bibanul, Stiuca, Somnul, Avatul, Salaul, Rosioara, Babusca, Caras, Oblete…dar s-a gasit si in Crap, Amur, Fitofag.
Uitati mai jos cateva poze ..cei mai multi poate sunt familiari cu ele…ca deh : pescari suntem…unii mai prind si peste..altii mai si mananca ceea ce prind !!!..ce vreau sa spun este ca in cvasitotalitatea pestilor rapitori pe care i-am prins in delta am gasit acest parazit..si mai nou in majoritatea pestilor prinsi in limanurile Dunarii din zona Oltenia. Bibanii sunt plini..cei mai afectati..am gasit si cate 10-15 viermi intr.-un singur peste !
Imagine
Imagine
Imagine
Viermele are ca si gazda principala pasarile acvatice si anume : Starcii si Egretele (Ardeidae), Berzele (Ciconiidae), Lopatarii, Ibisii si Tiganusul (Threskiornithidae sau Plataleidae), Pelicanii (Pelicanidae), Corcodeii (Podicipedidae), Fundacii (Gavidae) si Cormoranii (Phalacrocoracidae)..in general pasarile ihtiofage.
In pasari ajunge la stadiul de adult, migreaza in masa musculara sapand galerii si se reproduce…
Marea majoritate a pasarilor cu infestare masiva mor..in special puii…
Ia uitati niste poze de pasari disecate!!!
Imagine
Imagine
Oule parazitului se elimina prin fecale in ape (pot rezista pana la 3 ani!)… acestea sunt descompuse si máncate de microrganismele din plancton care la randul lor sunt máncate de anumiti viermi acvatici (oligochaete). In acesti viermi parazitul se dezvolta si ajunge in stare larvara . Poate trai in acest stadiu mai bine de un an. Viermii sunt practic prima gazda intermediara a parazitului. Acesta este primul stadiu de dezvoltare.
Mai departe, respectivii viermi (oligochaete) sunt mancati de pestii marunti si puietul de peste din balti… Acesta este al doilea stadiu.
Acesti pestisori (plevusca) sunt mancati de catre pesti rapitori (asta explica de ce bibanul este cel mai infectat!!..ca este cel mai mare consumator de pesti marunti!!!..ceilalti: stiuca , somnul se infesteaza practic mancand biban!!) sau de batracieni (broaste) sau de divesre specii de serpi acvatici!!!... Acesta este al treilea stadiu de dezvoltare.
La randul lor pestii, broastele si serpii sunt mancati de pasarile acvatice, gazda finala a parazitului. In pasari parazitul atinge stadiul de adult!! Acesta este stadiul patru si ultimul.
Un lucru absolut senzational: pestii, broastele sau serpii infestati prezinta abnormalitati comportamentale sau de control al motricitatii..se pare ca in urma unor hormoni secretati de parazit… ca sa transforme respectivele animale in victime sigure ale pasarilor..adica ca sa fie sigur máncate de pasari si deci parazitul sa ajunga in gazda finala!!!... s-au gasit chiar modificari de ADN la únele animale parazitate!!!!..mai exact daca broastele se infecteaza in stadiul de mormoloci, metamorfoza este perturbata..si broastele adulte au mai multe picioare..sau picioare nefunctionale..ca sa fie victime sigure!!!
Desi foarte rare, s-au gasit totusi cazuri de infestare la oameni. Boala se numeste Eustrongylidoza (Eustrongylidosis in engleza).. si sunt documentate cateva zeci de cazuri.
Singura explicatie data de mediile savante: oamenii au consumat peste care un era pregatit corespunzator!!!..ce drac’ inseamna asta un stiu…
Nu exista tratament…parazitul trebuie extras bucata cu bucata prin metode chirurgicale!!!... nici asta un stiu ce poate sa insemne…
Humans who have consumed raw or undercooked fish that
carry the larval stages of the parasite have experienced gastritis
or inflammation of the stomach and intestinal perforation
requiring surgical removal of worms.

Asta este textual tot ce am reusit sa gasesc!!!

Cica exista un caz de pescari care s-au infectat toti dupa ce au mancat pestisorii pe care ii aveau pentru momeala!!!..Ce tampiti !!..auzi : sa dea la peste viu !!??..ma rog..dar sa-l si manance daca nu trage stiuca!!!
Cand am vazut pozele cu transeele alea sapate in muschii pasarilor m-am gandit ca nu tre’ sa fie prea placut..si tare as vrea sa nu am de-a face cu asa ceva…
Cica parazitul nu-si poate termina evolutia si atinge deci starea de adult numai in pasari !!..ma doare undeva daca ala care-mi sapa transee prin burta e adult sau larva!!!
Pana una alta toata lumea mananca pestele respectiv ( unii in cunostinta de cauza..altii ignorand problema cu totul!..si fiecare vine cu metodele lui…nici una verificata sau atestata stiintific..
Ce vreau eu sa stiu:
Cum se poate consuma in siguranta carnea de peste?
Se pot consuma icrele?..Cum? ..Congelate mai intai?..Tinute la sare?... ca icrele nu prea se gatesc dupa cate stiu eu !!!..... si parca viata fara icre de stiuca un mai are nici un farmec!

Oare ma poate ajuta cineva in elucidarea acestui parazit?

Înapoi la “Alte animale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori