Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Agamele cu barba, dragonii chinezesti si alte specii din aceasta familie.
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde Mircea » 23 Mar 2010, 16:50

Foarte multi herpetologi considera ca dragonul barbos este cea mai indicata soparla ca si animal de casa. Aceasta datorita temperamentului, marimii, dar si infatisarii sale.
Se numeste barbos, datorita abilitatii de asi extinde si innegri pielea de sub gat, ceea ce creeaza impresia unei barbi.
Descriere.
Este o soparla ce apartine ordinului Pogona, in trecut numit Amphibolurus. Acestia se impart in : diurni, omnivori si semiarboricoli (traiesc in copaci). Au o durata de viata intre 7 si 10 ani. Au la maturitate o lungime de pana la 50 cm. In captivitate a aparut o varietate coloristica foarte mare: rosu, galben, auriu, pastel, rosu-nisip, etc.
Provin din Australia, din zona desertica. Dar datorita inmultirii in captivitate, in ziua de azi exemplarela existente la vanzare, au deja in spate, multe generatii crescute tot in captivitate.
Daca v-ati hotarat sa cumparati un dragon barbos, studiati-l mai intai cateva minute. Un exemplar bun de cumparat va fii acela care este destul de alert. Nu unul letargic care nici nu ridica capul cand este miscare in jurul sau. Indicat ar fii sa nu cumparati pui mai mici de 15 cm.
Cazare.
De la 6 saptamani pana la 3 luni este destul un terrariu intre 35 – 100 litri. Daca este mai mare de atat, puii au tendinta de a se pierde si neputand sa-si satisfaca nevoile de incalzire, hrana, etc. ceea ce este periculos. Nu puneti la pui mobilier mult.

Imagine

O piatra pe care sa stea sub lampa la “plaja” si eventual o creanga. Dar daca aveti deja un terrariu mare, il puteti partitiona. Nu lasati vasul cu apa la puii de dragoni. Se scufunda in apa.
Dragonul are nevoie de un terrariu cu lungime cat mai mare. Marimile MINIME sunt de 150 litri. Dar, tinuti la limita suportabilului nu vor fii fericiti ! Nu-l veti vedea inflorind. O marime buna ar fii 1,8 metrii patrati (2m / 0,9m sau 3m / 0,6m). Dar, mai mare este mai bine ! Dragonilor le place sa urce. Asa ca daca ii oferiti locuri de urcare cu panta este foarte bine. Trebuie sa fie mobilat cu busteni, crengi, bolovani pe care sa se poata catara. Este nevoie de un castron pentru mancare, apa si un bazin in care sa se balaceasca. Ele trebuiesc mentinute curate. Are nevoie si de o ascunzatoare pentru cazul in care simte nevoia de a se feri. Ascunzatoarea poate fi din acelea din magazine, sau construita din carton, argila, plastic.
Ar trebui să aveţi un loc de „plaja” pentru dragonul dumneavoastră unde sa fie 40.5 la maxim 43.3 grade Celsius direct sub lumina. Fără această căldură extremă dragonul nu va fi capabil să digere hrana lui în mod adecvat. Ar fi bine sa folositi o piatră pentru aceasta (asezata sub spotul de incalzire), care va absorbi căldură şi in momentul in care se urca pe ea dragonul, sa-i incalzeasca burta. Un loc de „plaja” din lemn, nu este la fel de bun, deoarece nu deţine căldură.
Substrat.
La adulti, desi nu este recomandat sa se puna ca substrat nisip, sunt multi care o fac.
Pentru pui nu folositi sub nici o forma nisip. Il va gusta de curiozitate.
Oricum daca totusi puneti nisip, el trebuie sa fie din cel fin si cu pietricelele rotunjite (acest lucru nu se vede decat cu lupa, cu ochiul liber este mai greu). Nu este recomandat nisipul, fiindca daca-l inghite (impreuna cu mancarea, se poate intampla, accidental, daca nu mananca din vasul de mancare si vaneaza insectele lasate libere in terrariu) ii poate cauza probleme grave sau chiar moartea. Se poate reduce acest risc daca in vasul de mancare ii dati doar verdeturile iar insectele dintr-o penseta. Sau ii serviti mancarea intr-un alt terrariu fara substrat. Astfel va va fii usor sa strangeti ce nu a mancat.
Alta varianta de substrat este Reptile Carpet,care este un produs foarte sigur pentru dragoni. Asiguraţi-vă că luati unul care sa nu aiba bucle sau ochiuri mari si-n care sa i se agate unghiile picioarelor. Daca aveti 2 bucati de covor Reptile Carpet, veti avea tot timpul unul de schimb cand il spalati pe cealalalt.
Si Calcium Sand este o obtiune buna.
Puteti pune, chiar daca nu arata asa de bine (dar este sigur), ziare sau prosoape sul (de hartie) de bucatarie.
Orice varianta ati alege,nu lasati insecte sau resturi de insecte in substrat. Exista riscul de infectii.

Imagine

Imagine

Imagine

Incalzirea.
Toata caldura ce o oferiti dragonului ar fii bine sa nu fie furnizata decat prin becuri. Nu folositi pietre elecrice de incalzire, fiindca multe animalute au fost arse din aceasta cauza, iar multe au si murit astfel. Nu folositi nici acele incalzitoare ceramice care se infileteaza in dulia de bec, decat iarna, cand este mai greu de ajuns la temperatura dorita.Folositi pe cat posibil doar becuri. Cu cat este mai multa lumina in terrariu, dragonul va fii mai activ, mai fericit si mai sanatos. In partea opusa, ar trebui sa aveti 26-27 grade Celsius. Daca nu veti furniza aceste temperaturi, dragonul nu va putea sa-si regleze cu eficienta temperatura corporala.
Noaptea puteti sa folositi incalzitorul ceramic daca in casa dumneavoastra scade temperatura sub 16 grade Celsius, altfel nu are nevoie de incalzitoare de noapte. Nu folositi Heat-paduri (incalzitoare montate sub substrat) sau fire incalzitoare. Este posibil sa ardeti dragonul.
Iluminatul.
Pe langa becurile-spot care vor da caldura necesara animalului, este neaparata nevoie de lumina UV. Folositi cele cu specificatia 10.0 sau 8.0. Acestea sunt pentru reptile desertice. Tineti cont ca aproape toate au efect pana la 30 cm de bec. Eventual pentru protejarea dragonului puteti sa inchideti becurile in niste custi din plasa. Dar plasa sa nu fie foarte deasa, fiindca obtureaza lumina UV. Nu interpuneti intre becuri si animal ecrane de sticla, plexic. Acestea lasa lumina normala sa treaca dar pe cea importanta (UV) o blocheaza. Tineti cont ca becurile au randament la UV de 6 luni, iar neoanele de 11-12 luni. Dupa aceasta ele devin simple becuri fara UV sau avand maxim 50% din randament.
Daca aveti posibilitatea, oferiti lumina naturala a soarelui. Dar atentie la cusca in care-l tineti. Nici sa nu poata evada, dar nici sa nu ajunga la el alte animale. Si desigur nu-l puneti la soare intr-o cusca din sticla (este inutil, razele UV de la soare sunt oprite).
Exceptand perioadele friguroase in rest oferiti 12-14 ore de lumina pe zi. Se poate face si printr-o priza temporizator.
Apa.
Puiul poate primi apa prin pulverizarea cu apa pe el de 2 ori pe zi si o baie saptamanala in chiuveta. Apa sa nu fie adanca pentru pui. Se pot ineca usor pana la 2-3 luni. Temperatura apei sa fie usor calduta de 32-35 grade Celsius. Dragonii adora sa se balaceasca. Lasatii 10-15 minute. Mai mult de 2 bai pe saptamana nu este recomandat.
Nu-i lasati nesupraveghati in chiuveta. Nu sunt prea inteligenti si sunt predispusi innecarii, sau pot uita sa respire cand beau apa. Atunci va vii nevoie sa-I resuscitati respirator, frecandu-le pieptul.
Se vor defeca in apa si bineinteles va trebui sa dezinfectati chiuveta.
Inainte de al baga inapoi in terrariu, stergeti-l finut si asigurativa ca s-a uscat. Exista controverse in privinta folosirii unui vas cu apa pentru puii mai mici de 2 luni. Ei sunt predispusi inecului, mai ales daca sunt mai multi in terrariu.
Apa mareste umiditatea din terrariu si creste posibilitatea aparitiei mucegaiului si a bolilor de plamani.
Dragonii nu sunt grijulii cu apa de baut si sunt tentati sa-si faca nevoile in ea. Daca dupa aceasta vor bea acea apa exista mari riscuri de inbolnavire.
Puteti sa-i scoateti(puii de 2 ori si adultii 1 data pe zi) din terrariu si sa-i pulverizati cu apa (30-35 grade). Cand pulverizati pe cap veti vedea daca ii este sete. Se va linge ca sa inghita apa. Pulverizati cat timp se linge. Puteti pulveriza tot corpul. De obicei se bucura. Adultii isi suplimenteaza necesarul de apa si din mancarea vegetala ce le-o veti oferi.
Mancarea.
Dragonii barbosi sunt omnivori (mananca vegetale si insecte,eventual mici rozatoare).
Marea parte a crescatorilor sustin ca la pui ar trebuii sa li se dea 50 % vegetale si la adulti 90 % din hrana zilnica.
Daca oferiti hrana variata, aceasta va ajuta la sanatatea dragonului. Ca si regula, mancarea oferita nu ar trebui sa fie mai mare dacat distanta dintre ochii lor. Poate cauza probleme grave. Oferiti atata mancare cat mananca in 5-10 minute.
Mai ales daca oferiti gandaci cu cochilia tare (greieri,etc.), insecta sa nu fie mai mare decat spatiul dintre ochii dragonului.
In perioada dintre mese, scoateti insectele nemancate. Ele pot stresa animalul. Nu oferiti niciodata foarte multe insecte dintr-o data. Vor speria dragonul si nu va mai manca.
Ultima masa ar trebui sa fie cu 2 ore inainte de a stinge lumina, pentru a apuca sa digere.
Nu lasati insecte in terrariu dupa ce stingeti lumina. Ele il pot ataca si ranii pe dragon. Au existat multe cazuri in care un dragon a fost lasat sa doarma cu mai multi greieri infometati in cusca si i-au facut rani urate reptilei.

Imagine

Dragonii de pana la 6 luni ar trebuiisa fie hraniti de 2 ori pe zi, desi ideal ar fi sa o faceti pana la 8-9 luni. Dupa aceasta se poate face 1 singura data pe zi. Este posibil ca adultii sa nu manance zilnic.
Dragonii ar trebui să fie hrăniţi cu o salata din fructe si legume in fiecare zi, lucru de preferat dimineata la prima ora. Salata ar trebui să conţină cea mai mare parte verdeaţă, cum ar fi mustar, varza creata, cicoare, păpădie si andive, Escarole, smochine, papaya, zmeură, şi suc de fructe. Mai puteţi adăuga alte fructe şi legume de ocazie. Pastarnac, fasole verde, etc. Există multe fructe si legume, care sunt bune pentru reptila dumneavoastră în cantităţi mici. Toate fructele comune pot fi administrate dragonului dvs. (de mere, pere, afine, piersici, prune etc.). Dovleceii se pot oferii dupa o fierbere in cuptorul de microunde, astfel fiind inmuiate si mai usor de mancat. Niciodata nu oferiti dragonilor salata verde din sera. Avocado este toxic pentru draconi. Nici spanacul nu este bun. Morcovul trebuie folosit cate putin si rar, datorita cantitatii mari de vitamina A. Este de evitat si oferirea citricelor si a strugurilor.
Oferiti greieri, cinerea, viermi de matase, dubia, mealworms, superworms. Pui de soareci se pot da doar femelelor care sunt gravide si aceasta doar daca au probleme cu pierderea in greutate. Altfel nu sunt deloc indicati.
Pentru o mai buna intelegere puteti intra pe pagina : http://www.beautifuldragons.503xtreme.c ... ition.html
Suplimente.
Pana la 6 luni pudrati insectele cu calciu in fiecare zi. Si oferiti si vitamine 1-2 ori pe saptamana. Dupa 6 luni, de 5 ori pe saptamana calciu si 1 data vitamine. Iar de la 1 an, de 3 ori pe saptamana calciu si 1 data vitamine. Asigurati-va ca exista si vitamina D3 in calciul ce- dati. Cand se pregateste sa depuna oua si dupa ce depune ouala, oferiti femelei mai mult calciu, fiindca are nevoie dupa pierderea de calciu suferita (chiar daca ouale nu sunt fertile).
Acest tip de ingrijire, nu trebuie luat ca si o Biblie a dragonilor barbosi. Daca nu sunteti de acord cu acest tip de ingrijire si cunoasteti altul mai bun, urmati-l.
Va mai puteti ghida la intretinere si echiparea terreriului si dupa filmuletul urmator :
http://www.videojug.com/film/how-to-car ... ed-dragons
Viata sociala.
Nu puteti tine impreuna decat femele si sa fie de aceeasi marime. Masculii si femelele nu se pot tine impreuna dacat pentru imperechere.
Un mascul ajuns la varsta maturitatii, va stresa incontinuu o femela, daca o va avea in aceeasi cusca cu el. Ea va fii si ranita (o tine muscata de pielea gatului pana se pune in pozitia buna), dar nu va putea nici sa manance. Daca este activa la primirea mancarii, masculul o va intelege ca si cerere de monta…Desi sunt capabile de monta de la 9-10 luni este indicat sa nu se intample pana la 14 luni. Astfel nu va fii scurtata viata femelei si nu o va oprii din crestere, si nu va avea nici carente de calciu in perioada ultima de crestere.
Dupa monta femela depune intre 15 si 20 oua, pe care le va ingropa in nisip.
Igiena.
Spalativa pe maini inainte de a manui dragonul sau mancarea lui, pentru a nu-l aduce in prezenta substantelor chimicale sau parazitilor. Dar mai ales dupa ce ati umblat cu ei. Exista o mica sansa ca dragonul sa fie purtator de salmonella. Exista torusi sanse mai mari de a lua salmonella de la alimentele pe care le mancati decat de la dragonul dumneavoastra… dar oricum, fiti preventivi !
Constipatia.
Este o mare problema cand se intampla aceasta. Poate fii cauzata de ingerarea de nisip, sau altele. Mai jos aveti un filmulet orientativ, iar daca nu reusiti cu metoda aceasta mergeti la medic de urgenta.
http://www.youtube.com/watch?v=LnQvma_O ... r_embedded

Informatii si poze culese, selectate din (de pe) :
- Animale cu sange rece scrisa da R.D. Bartlett
-http://www.beardeddragon.org
-http://www.kakadudragons.com
cozac
Gecko
Gecko
Mesaje: 67
Membru din: 13 Apr 2010, 20:40
Localitate: cluj-hunedoara
Nume: alex
Localitate: cluj - hunedoara
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde cozac » 19 Ian 2011, 14:06

Cand le-am primit aveau 10 cm si aratau asa ...
Imagine
Si dupa 4 luni au ajuns la 25 cm dar in timp am obsevat ca a mai disparut din portocaliu !
Imagine
Avatar utilizator
Akyy1994
Varan
Varan
Mesaje: 288
Membru din: 12 Iul 2010, 19:33
Localitate: Bucuresti
Nume: Aki C.
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde Akyy1994 » 05 Iun 2011, 16:02

Dragonul meu,de vreo 4 luni racaie geamul in continuu,se ridica pe doua picioare si da cu gherutele,se duce dintr-o parte a terariului in cealalta lipit de geam,ca si cum ar incerca sa treaca de el.Aveti vreo idee de ce face asa?
Avatar utilizator
andrei0001
Piton
Piton
Mesaje: 205
Membru din: 07 Iul 2010, 16:23
Localitate: Ploiesti
Nume: Andrei
Localitate: Ploiesti

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde andrei0001 » 05 Iun 2011, 17:27

pei e destul de logica treaba.....daca tu ai sta intr-un borcan de sticla cum ai reactiona...dai atentie mai dai drumu pe afara ..
Avatar utilizator
adrianyva
User banat
User banat
Mesaje: 262
Membru din: 22 Mar 2010, 17:10
Localitate: Iasi
Nume: Adrian
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde adrianyva » 05 Iun 2011, 21:18

si ale mele mai fac din cand in cand asa
dar doar cand ma plimb eu prin camera...vor sa imi atraga atentia si sa le dau de mancare:))
ale mele stau in terariu de 100x40 si sunt puiuti mici au spatiu mai mult decat suficient si tot mai fac asa!
daca ai spatiu si tu destul atunci asta poate fi un mod si la agama ta de a atrage atentia
3 Gecko leopard
1 Boa constrictor
1 Columbian rainbow boa
1 Haplopelma lividum
1 Grammostola rosea
1 Hottentotta caboverdensis
1 Pit Bull
alee
Gecko
Gecko
Mesaje: 65
Membru din: 10 Iun 2011, 16:08
Nume: Rona Alexandru
Localitate: Baia Mare
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde alee » 22 Iul 2011, 11:01

la 2 luni jumate :zoom:
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

acuma are 5 luni pozele is de la inceputu lui mai :sorry:
roxycaramel
Varan
Varan
Mesaje: 260
Membru din: 13 Mai 2011, 16:26
Localitate: sectorul 3
Nume: Ruxandra
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde roxycaramel » 22 Iul 2011, 15:20

ihi, ce draguta e!!!! :drool: Parca e o jucarie din plastic! Sau este o jucarie... :think: :lolno:
Căutându-mi drumul printr-o pădure!
alee
Gecko
Gecko
Mesaje: 65
Membru din: 10 Iun 2011, 16:08
Nume: Rona Alexandru
Localitate: Baia Mare
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde alee » 22 Iul 2011, 15:38

atuncea da avea 8 cm acuma are 18 cm :love:
roxycaramel
Varan
Varan
Mesaje: 260
Membru din: 13 Mai 2011, 16:26
Localitate: sectorul 3
Nume: Ruxandra
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde roxycaramel » 15 Aug 2011, 11:44

nu conteaza...tot arata ca niste jucarii... :lolno: :lolno: :lolno: :lolno:
Căutându-mi drumul printr-o pădure!
Avatar utilizator
LAwR
Piton
Piton
Mesaje: 106
Membru din: 06 Aug 2012, 23:37
Localitate: Bucuresti
Nume: Laurentiu
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde LAwR » 16 Oct 2012, 00:33

Cand "virusul" te cuprinde, n-ai ce-i face :) Am luat si un agamel:

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
crotalus_terificus
Gecko
Gecko
Mesaje: 95
Membru din: 03 Oct 2012, 18:26
Localitate: Baia Mare
Nume: Gabi Cerastes
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde crotalus_terificus » 02 Dec 2012, 16:53

Uitati-l si pe barbosul meu :D
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
LAwR
Piton
Piton
Mesaje: 106
Membru din: 06 Aug 2012, 23:37
Localitate: Bucuresti
Nume: Laurentiu
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde LAwR » 05 Ian 2013, 17:20

Agamel a mai crescut, 35cm si 312gr:

Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine

Si un video interesant cu reactia lui in momentul in care vede un sarpe:

Avatar utilizator
agamura
Varan
Varan
Mesaje: 444
Membru din: 14 Apr 2012, 22:11
Localitate: Maribor
Nume: Michael
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde agamura » 05 Ian 2013, 17:34

Cu tot respectul, ce te indeamna sa faci treburile astea?
Avatar utilizator
LAwR
Piton
Piton
Mesaje: 106
Membru din: 06 Aug 2012, 23:37
Localitate: Bucuresti
Nume: Laurentiu
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde LAwR » 05 Ian 2013, 23:27

Nu am vazut ca ai scris si aici. Un copy/paste:
Pentru ca mi s-a parut foarte interesanta situatia. Scosesem sarpele din terariu si am vazut ca agama incepe sa se uite urat la el, desi nu l-a mai vazut niciodata, nu cred ca a mai intrat in contact cu vreun alt sarpe si totusi a banuit ca reprezinta un pericol. Sarpele nu avea niciun stres, nu l-a bagat in seama nici pe el nici pe gecko de mai sus. In schimb femela de gecko era interesata de snurul de la aparatul foto, nu de sarpe. Doar la agama i s-a declansat instinctul.

Agama nu a mai reactionat asa la absolut niciun alt obiect, chiar daca seamana cu un sarpe si nici in preajma altui animal.
Si pentru ca asta e scopul forumului, de a impartasi informatii, am pus repede mana pe aparat si am filmat.

Reactia agamei e total naturala si fireasca, instinctul si-a spus cuvantul in aceasta situatie. Pana si denumirea speciei vine de la faptul ca atunci cand e nervoasa isi umfla barba si o coloreaza cu negru, exact cum se vede in filmare.

La nici 5 minute dupaceea, agama si-a revenit si s-a comportat perfect normal, nu mai avea niciun stres.

Filmarea este de prin octombrie dar abia acum mi-am amintit de ea. "Niciun animal nu a fost ranit in timpul filmarii".
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Re: Dragonul Barbos - Pogona vitticeps - Agama cu barba

Mesajde olarasu.marian » 05 Ian 2013, 23:40

Unde e filmarea?

Înapoi la “Familia Agamidae”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori