Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate]

Forum dedicat iguanelor.
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate]

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 23 Mar 2010, 16:45

INFORMATII GENERALE

ARIE GEOGRAFICA
Iguana verde o gasim in Sudul si Centrul Americii, in general fiind importate din Columbia, El Salvador, Honduras, Mexic, Peru si Surinam.

DESCRIERE
Iguana verde (Iguana iguana) este o reptila de dimensiuni mari, a carei crestere in captivitate necesita eforturi considerabile. Puii au pielea de culoare verde puternic, cu dungi sau pete brune, aceasta coloratie ajutandu-i in mediul lor natural la camuflaj. Exemplarele mature au culorile mai estompate, petrecandu-si mare parte a timpului in copaci, la o distanta destul de mare de sol. La fel ca majoritatea reptilelor, iguanele verzi sunt animale poichiloterme, avand nevoie de surse externe de caldura pentru a-si mentine si regla temperatura corpului.
Sunt animale diurne si strict ierbivore. Pielea lor are solzi duri, care pot zgaria chiar. Au gheare puternice, dinti ascutiti si falci masive, iar muscatura lor si lovitura cu coada sunt periculoase. Iguanele verzi sunt cataratoare excelente si inotatoare eficiente, folosindu-si coada pentru propulsare, asemenea crocodililor.
Multi oameni nu isi dau seama cat de mari pot ajunge iguanele verzi si nici cat de mult pot trai. O iguana verde poate atinge la maturitate chiar si 2m lungime si 8 kg in greutate, necesitand astfel un spatiu considerabil de mare pentru a putea trai confortabil.
Iguanele naparlesc, in general o data la 4-6 saptamani, iar anterior naparlirii coloritul pielii se modifica. Coloritul se modifica si in conditii de stres (griul, galbenul, brunul si negrul sunt semne negative), sub influenta temperaturii, precum si in sezonul de imperechere.
Reptilele sunt purtatoare de Salmonella, bacterie care se poate transmite usor la om de pe toate suprafetele pe care le atinge o iguana.
Pentru ca iguana verde nu transpira prin piele, sarurile din corp sunt eliminate prin stranut. Astfel, desi multi oameni au impresia ca iguanele "scuipa", stranutul este doar o functie biologica normala, care are rolul de a regla cantitatea de minerale prezente in corp. Secretiile eliminate, de multe ori cu putere, prin nari se usuca si formeaza praf si cruste de sare, atat in jurul narilor animalului cat si pe peretii terariului sau pe alte suprafete din jurul iguanei. Stranutul iguanei nu este deci un semn de boala, desi este deseori confundat cu simptomatologia unei infectii respiratorii. Totusi, in cazul in care constatati ca iguana stranuta mai des decat de obicei, este posibil sa insemne ca dieta sa contine alimente mai sarate decat in mod obisnuit.

SPERANTA DE VIATA
Daca sunt ingrijite corespunzator, iguanele verzi pot trai chiar peste 20 de ani!

MANIPULARE
Iguana verde este relativ docila dar la manevrare este ideal sa purtati haine prin care ghearele iguanei sa nu poata patrunde. O igiena corespunzatoare la manevrarea iguanelor este obligatorie pentru a evita imbolnavirea stapanilor.


MASCUL SAU FEMELA?
Sexul unei iguane verzi nu se poate determina cu certitudine decat abia dupa varsta de 1 an. Cel mai important element de diferentiere intre masculi si femele este constituit din porii femurali. Masculii au pe fata interioara a coapselor un rand de pori mariti si cheratinosi, care se lungeste pana la genunchi. Femelele au numai cativa pori mai mici, situati aproape de coada. In general, creasta dorsala a masculilor este mai mare decat cea a femelelor, in special in zona gatului. De asemenea, masculii pot ejacula in perioada de imperechere, chiar in absenta unei femele. Materialul seminal excretat este consistent si albicios.


CRESTEREA IN CAPTIVITATE

TERARIUL
La varsta de 7 ani o iguana verde poate atinge o lungime de aproximativ 2m, ceea ce inseamna ca terariul va trebui sa aiba cel putin 2m inaltime, 3m latime si 1m adancime!
Ca substrat puteti folosi hartie sau servetele, linoleum, prosoape, orice material care e sigur, nu e toxic si permite mentinea igienei.Nu folositi materiale pentru ca pot fi ingerate de iguana, cauzand grave probleme de sanatate.
Avand in vedere ca iguana verde este o specie arboricola dotati terariul cu crengi de copac pe care sa se poata urca. Puteti amenaja si rafturi orizontale pe care sa se aseze sau franghii bine ancorate. “Mobilierul” din terariu trebuie sa fie foarte bine ancorat, pentru a preveni orice fel de accident sau ranire a iguanei. Pana la varsta de 1 an iguanele simt nevoia sa se ascunda, cea mai buna alegere fiind cutiile de carton. Ele trebuie sa fie suficient de mari incat sa poata adaposti intreg corpul iguanei. Dupa implinirea varstei de 1 an iguanele se vor ascunde numai daca sunt supuse unui stres puternic. Iguanelor le place sa doarma in culcusuri moi.
Pentru hrana, cel mai potrivit este sa folositi o farfurie foarte putin adanca, din plastic rezistent. Pentru apa folositi o farfurie nu foarte adanca, pe care sa o curatati frecvent, cu atat mai mult cu cat iguanele par sa prefere sa defecheze in apa.
In captivitate, lumina solara nefiltrata este importanta pentru formarea si asimilarea vitaminei D. Iguanele au nevoie de vitamina D pentru a procesa calciul din corp. Razele UV sunt benefice ca si complement al luminii solare. Iluminarea artificiala este si o sursa buna de caldura, un alt factor important pentru buna dezvoltare a unei iguane.
Asigurarea luminii necesare este extrem de importanta, absenta acesteia putand cauza boli si chiar deviatii comportamentale.
Pentru metabolizarea vitaminei D si fixarea calciului, este absolut necesara si lumina UVB. Pentru aceasta veti avea nevoie si de o lampa cu lumina fluorescenta UVB pe care sa o plasati in coltul cald al terariului.
O temperatura a mediului inconjurator nepotrivita poate impiedica buna digestie a iguanelor, poate afecta sistemul imunitar si poate duce la letargie.
Temperatura din cusca iguanei trebuie sa fie cuprinsa intre 29 si 35 grade celsius ziua si 24 de grade noaptea iar umiditatea aproximativ 75%.
Cel mai bun culcus pentru cusca iguanei este format din ziare sau prosoape de hartie, avand in vedere ca trebuie inlocuit zilnic. Culcusurile din stiuleti, nisip, pietris, rumegus, coaja de copac nu sunt recomandate, pentru ca iguanele au tendinta de a le manca, ceea ce le-ar putea face rau.

IMBLANZIREA SI MANIPULAREA IGUANELOR VERZI
Imblanzirea iguanelor verzi este un proces indelungat. Pentru a castiga increderea iguanei dumneavoastra aveti nevoie de multa rabdare si pasiune. Indiferent de cat de blanda va parea o iguana, ea este totusi un animal salbatic, care nu va ezita sa muste, sa zgarie sau sa loveasca cu coada oricand se va simti amenintata sau stresata.
Dupa achizitionare acordati iguanei dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua “casa”. Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa terariul sau, vorbindu-i astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Cand doriti sa o luati in palme, se va zbate cu siguranta si chiar va zgaria. Totusi, nu cedati si nu-i dati drumul, daca faceti asta va intelege ca va e teama si ca va domina.
Daca ati prins-o, tineti-o bine cel putin cateva minute, vorbindu-i calm. Din momentul in care va sesiza ca nu va este frica, procesul de imblanzire va avansa rapid. O iguana imblanzita va accepta sa fie mangaiata pe cap si gat, va sta pe umarul dumneavoastra, va va recunoaste vocea si prezenta, va reactiona la numele sau si o veti putea hrani din palma. Muscatura sa poate fi periculoasa. Nu apucati niciodata iguana de coada, ca majoritatea reptilelor, iguanele sunt caracterizate prin autonomie caudala. Totusi, e bine sa o obisnuiti de la inceput cu atingeri in aceasta zona, tocmai pentru a evita desprinderea cozii in momente de stres.

INGRIJIIRI SPECIALE
Iguana verde trebuie obisnuita de la inceput cu procedura taierii ghearelor. In captivitate ghearele lor se tocesc insuficient si, lasate ascutite, va pot rani in mod repetat. Aceasta procedura trebuie facuta cu atentie, intrucat in fiecare gheara exista o zona de tesut vascularizat si inervat. Va trebui sa taiati maxim jumatate din varful ghearei. Daca nu va descurcati, apelati la ajutorul unui veterinar.

HRANA
Iguana verde este strict ierbivora. Ea manaca legume, frunze si flori, fructe, in doua mese principale pe zi: dimineata devreme si dupa amiaza. Va trebui sa-i oferiti o hrana foarte variata. Iata o reteta pentru o salata pe care iguana dumneavoastra o va adora: amestecati jumatate de ceasca de fasole verde zdrobita, jumatate de ceasca de dovlecel zdrobit, un sfert de ceasca de fructe zdrobite si un pastarnac tocat, de marime medie (sau o jumatate de ceasca de asparagus zdrobit). Aceasta salata poate fi pastrata intr-o cutie bine inchisa in frigider, chiar pentru 5-7 zile. Iguanele verzi au nevoie de suplimente de vitamine si calciu. Puteti amesteca in salata pudra care sa contina astfel de suplimente. Fructele trebuie sa constituie circa 10% din dieta unei iguane.
Iata ce alimente le mai puteti oferi iguanelor: mazare, fasole verde, morcov, cartofi dulci, dovleac, banane, smochine, mango, papaya, pere, cirese, capsuni, flori de yukka, petale de trandafiri, flori de violete, frunze de mazare sau fasole verde, tablete alfalfa etc.
Urmatoarele legume NU TREBUIE INCLUSE in dieta intrucat contin oxalati care pot cauza probleme de sanatate: spanac, rubarba, varza furajera, patrunjel.
Varza de Brussels, conopida, broccoli si varza trebuiesc oferite in cantitati mici. Evitati sa hraniti iguana dumneavoastra cu legume congelate. Nu-i oferiti niciodata dulciuri, condimente, branza sau sosuri grase si nici mancare conceputa special pentru alte animale de companie! Proteina animala poate cauza insuficienta renala si alte grave probleme de sanatate! Daca hraniti iguana din mana, aveti grija intotdeauna, muscatura sa este periculoasa.

TRATAMENT
Iguanele sanatoase au nevoie de o vizita la medicul veterinar cel putin o data pe an, pentru un control de rutina, incluzand vaccinarea. Daca observati ca a devenit letargica, ii apar bube pe piele sau incepe sa schioapete, duceti-o imediat la medicul veterinar. Acestea sunt semnele unei boli metabolice a oaselor, care poate fi fatala daca nu primeste imediat ingrijire medicala. Adesea, iguanele sunt duse la veterinar la cateva saptamani dupa debutul anorexiei, al depigmentarii pielii, letargiei si al altor semne de boala. Cele mai des intalnite probleme de sanatate la iguane sunt abcesele, bolile degetelor de la picioare, parazitii si stomatitele.

REPRODUCEREA
Iguana va atinge maturitatea sexuala in aproximativ 18 luni (in cazul in care i s-au oferit toate conditiile necesare), in jurul varstei de 1 an incepand sa apara semnele tot mai distincte care va vor ajuta in sexare.
Sezonul de imperechiere va fi in toamna sau in iarna. In aceasta perioada atat masculul cat si femela vor fi agitati iar culoarea li se va schimba in portocaliu sau nuante apropiate.
Pofta de mancare va fi redusa, de obicei va dura 2-3 luni.
Sezonul de imperechiere la masculi tine aproximativ 30 de zile, femelele fiind receptive la imperechere numai pentru 7-10 zile.
In aceasta perioada femela isi pierde pofta de mancare iar abdomenul se va umfla, iguana incercand sa gaseasca un loc unde sa isi depoziteze ouale.
In perioada asta asigurati iguanei o cantitate mai mai mare de calciu si vitamine pentru ca aceasta pierde o mare cantitate de calciu prin depunerea oualor (in jur de 30-40 de oua) pe care trebuie sa o recupereze.
In cazul in care iguana dumneavoastra refuza in perioada asta sa consume apa sau hrana bogata in apa si tinde sa se dezhidrateze mariti umiditatea in terariu.
Temperatura in incubator ar trebui sa fie intre 28 si 30 de grade Celsius, incubatia dureaza undeva intre 60 si 90 de zile.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Chuckie » 12 Apr 2010, 09:12

Sincer mie nu imi place faza cu taierea ghearelor, iguanele sunt arboricole, ghearele ii sunt necesare pentru catarat. Mi se pare la fel ca la pasari, sa le tai aripile sa nu mai zboare.
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Mesajde olarasu.marian » 13 Apr 2010, 17:56

Cum ar fi sa ne smulgem si noi unghiile ca si asa nu le folosim la nimic... Cand ai de gand sa cresti un animal te gandesti mai intai cum sa-i fie lui bine, si dupa te gandesti si la tine. Daca nu, te poti duce la zoo sa-ti vizitezi animalul care te atrage. Asta ar fi cea mai buna solutie si te scapa de toate grijile.
Avatar utilizator
Constrictor
VIP
VIP
Mesaje: 64
Membru din: 24 Mar 2010, 23:26
Nume: FLORIN
Localitate: cluj-napoca
Contact:

Mesajde Constrictor » 13 Apr 2010, 18:26

vreau sa comentez si eu putin la faza cu taierea ghearelor la iguane. intradevar iguanele au nevoie de ele pt ca sant arboricole, si se catara f mult, insa in captivitate ele mai mult stau si lenevesc, manipularea lor duce de cele mai multe ori la niste zgarieturi destul de adanci. deci pararea mea e ca daca e sa fie, merita sa fie liberee daca nu atunci pt ce le mai tinem? zic ca le tinem ca ne sant dragi si dorim si sa le atingem si sa le luam in mana. taierea unghiilor nu duce la nimic rau ele nu simt, si nu se taie decat ffff putin altfel se intra in carne vie. chiar recomand taierea lor pt evitarea ranilor mai adanci care pot aparea la copii atunci cand le manipuleaza. manipularea e bine sa se faca cat mai mult pt a nu se salbatici animalul, care are tendintze sa muste si sa loveasca cu coada.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Chuckie » 03 Iul 2010, 11:05

Mi-am permis sa aduc ceva modificari / corectari la articolul tau si ti l-am pus pe site.

Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 06 Iul 2010, 03:06

Chuckie scrie:Mi-am permis sa aduc ceva modificari / corectari la articolul tau si ti l-am pus pe site.



Chiar iti multumesc...e mult mai bine structurat asa...de acum o sa mentin structura asta
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Chuckie » 15 Oct 2010, 15:20

O iguana s-a jucat cu mana care o hraneste... :lol:

Avatar utilizator
Covoran Andrei
Varan
Varan
Mesaje: 481
Membru din: 30 Iun 2010, 10:53
Localitate: Bucuresti
Nume: Covoran Andrei Alexandru
Localitate: Bucuresti,Drumul Taberei
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Covoran Andrei » 15 Oct 2010, 18:12

asa ceva de la o iguana:O?
doamne fereste...o iguana sa-i taie prima falanga si sa rupa putin din os:O,iar la celalalt degete sa taie pur si simplu carnea...pare ireal.voi stiti:Dcei care aveti iguane :thumbup:
“Life is hard; it's harder if you're stupid.”
John Wayne

Yahoo Messengr ID: anion_day1@yahoo.com
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde olarasu.marian » 15 Oct 2010, 18:20

E cat se poate de real. Google iguana bites sau iguana teeth.
Avatar utilizator
Covoran Andrei
Varan
Varan
Mesaje: 481
Membru din: 30 Iun 2010, 10:53
Localitate: Bucuresti
Nume: Covoran Andrei Alexandru
Localitate: Bucuresti,Drumul Taberei
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Covoran Andrei » 15 Oct 2010, 18:40

wow,chiar nu stiam ca in halul asta poate sa muste o iguana
“Life is hard; it's harder if you're stupid.”
John Wayne

Yahoo Messengr ID: anion_day1@yahoo.com
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde shakw0n » 15 Oct 2010, 18:55

Multi pretind ca iguanele ar fi reptile pt incepatori, poate vazand astfel de filmulete vor intelege toti de ce iguanele NU sunt recomandate incepatorilor.
Remember: It is important that you know the needs and requirements of your pet before you obtain the animal. You should never, ever obtain an animal before researching its needs and preparing the housing and conditions.
Imagine
Avatar utilizator
Covoran Andrei
Varan
Varan
Mesaje: 481
Membru din: 30 Iun 2010, 10:53
Localitate: Bucuresti
Nume: Covoran Andrei Alexandru
Localitate: Bucuresti,Drumul Taberei
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Covoran Andrei » 15 Oct 2010, 19:17

cele mai bune reptile pentru incepatori sunt gecko leoparzii,parerea mea.am 2 si nu imi fac deloc batai de cap.
“Life is hard; it's harder if you're stupid.”
John Wayne

Yahoo Messengr ID: anion_day1@yahoo.com
danuttza
User banat
User banat
Mesaje: 75
Membru din: 05 Aug 2010, 13:46
Localitate: Calarasi
Nume: Oprea Daniela
Localitate: Calarasi

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde danuttza » 15 Mar 2011, 00:02

Cat de mare trebuie sa fie tubul florescent cu uv pentru un terariu de 2x3x1?
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde Chuckie » 15 Mar 2011, 12:36

2 x 3 x 1 fiind L, l si H? 1 e inaltimea? Si cifrele reprezinta metri ?!
OMFG, OMFG, fiti si voi mai clari... asa poate primiti si raspuns...
danuttza
User banat
User banat
Mesaje: 75
Membru din: 05 Aug 2010, 13:46
Localitate: Calarasi
Nume: Oprea Daniela
Localitate: Calarasi

Re: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivit

Mesajde danuttza » 15 Mar 2011, 14:31

Scuze trebuia sa fiu mai explicita: "La varsta de 7 ani o iguana verde poate atinge o lungime de aproximativ 2m, ceea ce inseamna ca terariul va trebui sa aiba cel putin 2m inaltime, 3m latime si 1m adancime! " (citat din textul de mai sus)
Este nevoie de 2 becuri uv pentru cele 2 terarii cu iguane de la zoo Calarasi (nu au becuri uv!) si am vorbit deja cu cineva pentru o donatie, dar trebuie sa stiu si dimensiunea becurilor (cat de mari trebuie sa fie becurile).S-a inteles acum?

Înapoi la “Familia Iguanidae”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori