[Informatii generale] Cameleonii

Despre speciile de cameleoni.
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

[Informatii generale] Cameleonii

Mesajde Mircea » 23 Mar 2010, 16:48

Cameleonii
Notiuni generale.

Sunt cunoscute peste 150 de specii de cameleoni,dintre care, peste jumatate se gasesc in Madagascar.Celelalte se gasesc in Africa, iar putine specii in Europa, in sudul Asiei, si Hawai.
Traiesc intr-o arie climatica larga, de la desertul fierbinte saharian la pasunile alpine din Muntii Ugandei si la luxuriantele paduri tropicale umede din estul Madagascarului.
Cameleonii sunt listati la nivelul 2 ca specii protejate de catre CITES (Comunitatea Internationala a Comertului cu specii pe cale de disparitie ).
Cameleonii au lungimi cuprinse intre 3 cm si 75 cm.
De obicei masculii sunt mai colorati, iar in functie de specie, au si alte diferente fata de femele.
Marea parte dintre cameleoni au coada capabila sa sustina corpul putand fii folosita ca si un al 5-lea mebru. Au 2 ochi mari acoperiti de piele, in centru existand o mica deschidere circulara. Ochii ii poate misca independent, asa ca poate vedea in doua directii diferite, astfel observand tot ce se intampla in jurul lui.
Sunt dotati cu o limba foarte lunga (putand fii egala chiar cu lungimea corpului) pe care o foloseste la vanarea insectelor. Extinderea limbii se face cu aprox. o saisprezecime de secunda. Corpul este excesiv de plat, fapt ce-l ajuta sa capteze mai bine caldura si radiatiile solare. Cele patru membre au degetele unite astfel ca formeaza un “V” si asigura o prindere foarte buna.
In functie de specie, masculii crescuti in captivitate traiesc in general 4-6 ani, iar femelele doar 2-3 ani. Cameleonii prinsi din salbatitie, rezista mult mai putin in captivitate.
Cameleonii sunt fiinte solitare si in libertate, deci nici in captivitate nu veti putea sa puneti 2 cameleoni impreuna, nici macar pereche (dar sub nici o forma doi masculi). Chiar si in perioada de imperechere se vor separa imediat dupa monta. Nu accepta nici sa se vada unii pe altii in terrarii diferite. Se pot separa prin perdele, etc. Astfel ii scutiti de stres.

Veiled Cameleon - mascul

Imagine

Panther Chameleons

Imagine

Madagascar Carpet Chameleons

Imagine

Usambara Giant Three-horned Chameleon

Imagine

Cameroon Two-horned Chameleon

Imagine

Fischers Chameleons

Imagine

Flap Necked Chameleon

Imagine

Four-horned Chameleon

Imagine

Brookesia Horned Pygmy Chameleons

Imagine

Two-lined Chameleon

Imagine

Temporalis Pygmy Chameleons

Imagine

Spectrum Pygmy Chameleons

Imagine

Rudis Chameleons

Imagine

Poroto Mt. Three-horned Chameleon

Imagine

Parson's chameleons

Imagine

Oustalet Chameleons

Imagine

Montane Pygmy Chameleons

Imagine

Meller's Chameleon

Imagine

Imagine

Imagine

Jacksons Chameleon

Imagine

Giant Spiny Chameleon

Imagine


Cumpararea – Alegerea.

Daca v-ati hotarat sa cumparati un cameleon (dar este valabil pentru orice specie de reptila), informati-va si aflati cat mai multe despre rasa-specia animalului ce vreti sa-l achizitionati, astfel veti scapa de unele suprize.
In momentul in care va alegeti – cumparati un cameleon, daca nu puteti beneficia de sfatul unui cunoscator ( nu ma refer la vanzatorii din Pet Shopuri, care de obicei ori nu stiu prea multe despre reptila pe care o doriti, sau nu au interesul sa va sfatuiasca corect ) atunci sa observati cu atentie cameleonul macar cateva minute. El trebuie sa fie atent , activ , ochii (proeminenti) sa nu fie adanciti in orbite. Ideal ar fii sa alegeti exemplare apropiate de varsta maturizarii, dar daca aveti cunostintele necesare va puteti alege si pui ( eu prefer un pui, astfel ma pot bucura de cresterea reptilei ), dar care va avea nevoie de mai mare atentie din partea dumneavoastra.

Adapostul.

Cameleonii adulti necesita un terrariu mare, mai ales in plan vertical.
54 / 54 / 74 cm, sau pentru inperechere au nevoie de 72 / 72 / 144 cm.
Curatenia este un aspect foarte important in mentinerea sanatatii cameleonului dumneavoastra.
Foarte important pentru terrarii este sa aibe laterale facute din plasa. Minim 2 laterale. Altfel in timp exista riscul imbolnavirii (Upper Respiratory Infection).
Nici peretii din sticla nu sunt recomandati. Reflexia reptilei pe sticla va stresa cameleonul.
Temperatura ideala este de 30 grade Celsius cu variatii de + sau – 5 grade, ziua, iar noaptea 20-22 grade.
Trebuie avuta grija la plasa cu care inchideti lateralele, pentru a nu se ranii la picioruse.
In interior se vor aranja ramurele sau crengi in asa fel incat sa se asigure cameleonului diferite locuri unde sa se poata aseza la incalzit sau daca are nevoie la locuri mai putin calde, dar si sa aiba locuri bune de ascuns (se pot folosi plante naturale sau artificiale gen iedera ).Plante naturale acceptate sunt : Scheffelera – arborele umbrela , Spider Plant – chlorophytum , trandafirul japonez , Guzmania – bromeliaceae , Ficus ). Dar la plantele naturale trebuie avuta grija sa nu aibe ingrasaminte chimicala in pamant si sa nu fie infestate de paraziti.

Imagine

Iluminarea.

Pe langa necesitatea (obligatoriu) unei lampi UV de 5.0 similara razelor solare din jungla, va mai fii necesar pentru incalzirea terrariului sa montati in functie de necesitati becuri tip spot. Aveti grija la inaltimea la care este posibil sa ajunga cameleonul, pentru a nu se atinge de becuri !
Va puteti monta intrerupatoare reglabile pentru o mai buna reglare a temperaturii.
Au nevoie de minim 12 ore de lumina zilnic.
Bineanteles ca daca se poate sa-i oferiti lumina soarelui, macar in lunile calde este ideal. Dar trebuie tinut cont ca lumina UV nu trece prin sticla iar in locul unde se pune terrariul afara la soare sa existe si un loc umbrit pentru momentul in care cameleonul doreste sa se aseze intr-un loc pentru racorire, fiindca o temperatura de 65 grade Celsius poate fi atinsa in cateva minute la soare. Folositi intotdeauna un termometru pentru monitorizarea exacta a temperaturii.

Umiditatea.

Umiditatea se poate realiza prin pulverizarea cu apa de 2-3-4 ori pe zi in terrariu, prin intermediul plantelor vii cu care puteti dota terrariul dar si printr-un picurator de apa.

Dieta.

In salbaticie cameleonii mananca greieri, gandaci, viermi, lacuste, fluturi, etc. Si in captivitate se pot oferii aceleasi insecte, pe care le puteti creste chiar dumneavoastra pentru a evita eventualele “pene” de mancare. Astfel pe tot parcursul anului veti avea hrana vie.
Oricum sa nu serviti reptilei insecte prinse de afara (decat daca aveti siguranta ca ele provin din locuri sigure, fara probleme) , unde exista riscul sa fie infestate cu insecticide sau pesticide iar insecele sa nu aiba probleme vizibile din cauza lor. Insectele vor avea nevoie de o garnisire cu calciu , vitamine ( inclusiv D3 ) si minerale. Pe langa aceasta se vor “indopa” cu fructe (mere si morcovi ) insectele macar cu o zi inaintea servirii lor cameleonului.
Se poate intampla ca in unele perioade sa nu aiba pofta de mancare. Atunci se pot face diferite schimbari in modul de servire. Tinute cu mana, etc.

Inmultirea.

Femelele vor avea nevoie de un loc in terrariu in care sa-si poata depune ouale (le va depune si daca nu sunt fecundate). Lipsa unui vas cu pamant sau nisip in care sa poata sapa si depune ouale, poate sa o opreasca din depunere, acest lucru fiind foarte grav (necesita operatie). In functie de specie, depun pana la cateva zeci de oua. Acestea necesita incubare la aproximativ 26,5 - 31 grade timp de 150-190 zile. Ca si la alte reptile femela poate retine sperma si sa faca mai multe randuri de oua chiar si fara monta.
Dupa aparitia puilor ei se vor putea tine impreuna (atentie ! daca-i puneti inr-un terrariu prea mare ei se pot ratacii si vor gasi greu sursa de hrana) o perioada, pana la 12-13 saptamani, moment in care ei se vor separa (eventual femelele se vor putea tine inca o perioada impreuna). Puii se vor hranii in functie de marime cu hrana de mici dimensiuni (proportionala cu marimea puilor).

In actiune :

Imagine

Rezultatul :

Imagine

Imagine

Sanatatea.

Din fericire la reptile in general nu apar probleme daca este oferit tot ce este necesar. Dar in cazul in care observati ca nu este ceva in regula aveti de obicei o perioada destul de scurta in care va trebui sa duce-ti reptila la medicul veterinar ( desi la noi in tara este destul de greu sa gasesti pe cineva care sa se priceapa cu adevarat la reptile, cu atat mai rar la cameleoni ).
Cand vor creste puii mai mari, se poate duce la laborator o parte din fecale pentru analize.
Astfel se va afla daca exista paraziti intestinali, dar si de ce fel de madicamente vor avea nevoie.

Informatii selectate din : Animale cu sange rece, scrisa da R.D. Bartlett
Pozele sunt de pe : http://www.flchams.com/ + pozele cameleonului meu
sMd
Varan
Varan
Mesaje: 326
Membru din: 04 Apr 2010, 03:01
Localitate: Ploiesti/Bucuresti
Nume: Neacsu Bogdan
Localitate: ploiesti/bucuresti
Contact:

Mesajde sMd » 11 Mai 2010, 14:03

ai imperecheat tu sau sunt pozele de pe net?
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

Mesajde Mircea » 11 Mai 2010, 14:34

Baietelul meu are 6 luni. Are deja o "logodnica". Dar la monta, vor putea sa se intalneasca prin august.
Sper sa ma pot lauda dupa aceea cu ceva.

Deci poza cu monta, nu este facuta de mine. :wink:
sMd
Varan
Varan
Mesaje: 326
Membru din: 04 Apr 2010, 03:01
Localitate: Ploiesti/Bucuresti
Nume: Neacsu Bogdan
Localitate: ploiesti/bucuresti
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde sMd » 26 Mai 2010, 21:29

bafta :thumbup:
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

Re: Cameleonii

Mesajde Mircea » 26 Mai 2010, 22:48

Multumesc ! Si eu astept cu nerabdare ! Puii de cameleon, sunt foarte mici, minusculi, fata de alte reptile cand ies din ou... :cham:
Avatar utilizator
Lilu
Varan
Varan
Mesaje: 435
Membru din: 07 Apr 2010, 01:06
Nume: .
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde Lilu » 27 Mai 2010, 10:31

Am văzut un filmuleţ... cu puiuţi de cameleon, înainte să iasă din ou, crescătorul a dat un jet de apă călduţă pe ou şi îi ajuta să iasă... spunea că le este destul de dificil să iasă singuri...
M-a întrebat Huidu,vrei şi tu?
Eu am răspuns: Nu,eu sunt fan Badea
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

Re: Cameleonii

Mesajde Mircea » 27 Mai 2010, 12:25

Da, probabil ca este o solutie si aceasta (desi, conteaza si temperatura apei pulverizate, fiindca, din dorinta de a face bine, poti face mult rau).
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde shakw0n » 27 Mai 2010, 15:24

Mircea scrie:...din dorinta de a face bine, poti face mult rau.


Ai mare dreptate aici si o spun din proprie experienta.
Remember: It is important that you know the needs and requirements of your pet before you obtain the animal. You should never, ever obtain an animal before researching its needs and preparing the housing and conditions.
Imagine
Avatar utilizator
Lilu
Varan
Varan
Mesaje: 435
Membru din: 07 Apr 2010, 01:06
Nume: .
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde Lilu » 27 Mai 2010, 15:41

shakw0n, ai încercat aşa ceva? ce s-a întâmplat?
M-a întrebat Huidu,vrei şi tu?

Eu am răspuns: Nu,eu sunt fan Badea
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde shakw0n » 27 Mai 2010, 15:50

Nu ma refeream in special la cazul de mai sus, spuneam in general.
Remember: It is important that you know the needs and requirements of your pet before you obtain the animal. You should never, ever obtain an animal before researching its needs and preparing the housing and conditions.
Imagine
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde olarasu.marian » 31 Mai 2010, 16:10

Mircea scrie:Nici peretii din sticla nu sunt recomandati. Reflectia reptilei pe sticla va stresa cameleonul.


Chestia asta este un mit. Cameleonii nu isi pot vedea reflexia in sticla. Sunt foarte multi crescatori care folosesc terarii din sticla pentru cameleoni. Nu este recomandat in schimb sa se aseze terariile din sticla langa alte terarii sau plante din casa, deoarece cameleonul va incerca sa se urce pe ele, astfel este posibil sa se raneasca pentru ca nu se pot tine de sticla.
Avatar utilizator
Mircea
Piton
Piton
Mesaje: 198
Membru din: 22 Mar 2010, 17:09
Localitate: Timisoara

Re: Cameleonii

Mesajde Mircea » 02 Iun 2010, 11:49

Bine, nu te contrazic. Dar eu tot nu am sa risc. Si spun asta si datorita faptului, ca ei (cameleonii), au nevoie de 2 laturi, pe care trebuie pusa plasa (pentru o buna circulatie a aerului). Mai raman 2 pe care fac backgroud. Deci, daca nu din cauza reflexiei, macar pentru a nu-i imbolnavii, din cauza slabei aerisiri .
Avatar utilizator
olarasu.marian
Fondator
Fondator
Mesaje: 466
Membru din: 24 Mar 2010, 16:58
Localitate: Bucuresti
Nume: Marian Olarasu
Localitate: Galati
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde olarasu.marian » 02 Iun 2010, 11:56

De acord cu tine, am vrut sa adaug si asta, dar deja era scris de tine in caresheet.
Simina
Ou
Ou
Mesaje: 16
Membru din: 17 Iul 2010, 23:33
Localitate: Bucuresti

Re: Cameleonii

Mesajde Simina » 17 Iul 2010, 23:45

Baiatu' meu naparlind :mrgreen:

Imagine
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Cameleonii

Mesajde shakw0n » 18 Iul 2010, 00:04

E simpatic foc!
Sa-ti traiasca micutul si la cat mai multe poze cu el :tongue:
Remember: It is important that you know the needs and requirements of your pet before you obtain the animal. You should never, ever obtain an animal before researching its needs and preparing the housing and conditions.
Imagine

Înapoi la “Familia Chamaeleonidae”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori