Varanus exanthematicus (Varanul de savana) Caresheet

Forum pentru toate speciile de varani.
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Varanus exanthematicus (Varanul de savana) Caresheet

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 06 Iul 2010, 21:14

Imagine
Imagine

CLASIFICARE
Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Varanidae, Genul Varanus, Subgenul Polydaedalus, Specia Varanus exanthematicus.

SUBSPECII
La aceasta specie nu exista subspecii.

STATUT DE CONSERVARE
Varanus exanthematicus este trecut pe anexa CITES litera B.

AREAL DE DISTRIBUTIE
Varanul de savana a fost descoperit de catre botanistul francez Louis Augustin Guillaume Bosc in anul 1792 in zonele din Africa subsahariana, din Senegal in Sudan, in nordul raului Congo.

HABITAT
Se gaseste in zona savanelor tropicale, fiind mai activi in sezonul ploios decat in cel arid. Varanul de savana poate rezista la temperaturi foarte ridicate cum ar fi 50-60 de grade Celsius.

DESCRIERE SPECIE
Varanus exanthematicus este o specie de varani de talie medie, cu un corp de culoare gri mata, punctat, iar ca orice alta specie din familia Varanidae, folosesc drept “arme” pe langa coada, ghearele ascutite si maxilarele puternice.
Au un comportament defensiv, fiind o specie relativ docila sunt destul de usor de imblanzit, mai ales daca se lucreaza cu ei de cand sunt pui (fiind o regula general valabila, indiferent de specie).
In salbaticie, in special varanii juvenili sau chiar si cei adulti pot deveni o masa rapida, iar pentru a se apara au adoptat comportamente diferite cum ar fi acoperirea cu pamant, se comporta timid inchizand ochii, lovesc cu coada (fiind recunoscuta forta acestora in coada), sasaie si in cele din urma pot regurgita sau defeca daca sunt prinsi.
Multi oameni considera aceste acte de defensiva ca fiind de agresivitate si renunta la a mai lucra cu animalul ceea ce nu face decat sa agraveze relatia dintre reptila si stapan.
Marimea unui varan de savana adult poate varia intre 90 si 150 de cm, putand ajunge la o greutate de 7-8 kg, cu o speranta de viata ce variaza in medie intre 10-15 ani.

HRANIREA
Puii sunt hraniti in principal cu insecte si rozatoare mici. Alaturi de hrana, este recomandat sa administrati animalului si suplimente nutritive cum ar fi calciul si vitaminele. Puteti da si o data pe saptamana cate un ou fiert.
In medie puii mananca de 2-3 ori pe saptamana insa aveti grija cu ei atunci cand ajung la maturitate deoarece pot ajunge la obezitate foarte usor.
Hranirea in afara terariului o consider a fi mai buna, unul din motive fiind acela ca animalul este ferit de a inghiti si substrat pe langa hrana.
Desi, in principiu, ii puteti hrani cu o gama destul de variata, nu incercati altceva decat hrana apropiata de cea din natura, nefiind recomandata mancarea pentru caini si pisici, conserve sau orice alte variante de genu acesta.

REPRODUCEREA
In natura, sezonul de imperechiere coincide cu cel al vanatorii, fiind anotimpul umed, perioada in care aceasta specie este mai activa. Femelele sapa cuiburi de 15-30 de cm pentru a-si depune ouale, sau uneori folosesc cuiburile de termite drept adapost.
Pentru a ajunge la maturitate sexuala, in conditii normale, ar trebui indeplinita varsta de 1.5 ani in medie.
Sexarea la aceasta specie se realizeaza destul de greu si e aproape imposibil de stabilit exact sexul prin alte metode in afara de cea a sondarii.
Atunci cand e cazul sa fie tinuti in grupuri cel mai indicat este sa fie tinuti in grup de un mascul si doua femele pentru a evita orice conflict (masculii devenind deobicei foarte teritoriali mai ales in timpul imperechierii), dupa imperechiere fiind recomandat sa separati masculul de restul femelelor.
In general, copulatia poate dura cateva ore. In timpul gestatiei femelele necesita o doza mai mare de calciu si vitamina D3 pentru o dezvoltare armonioasa a oualor si o mentinere mai buna a sanatatii.
Fiti atenti cand scoateti ouale, nu le rotiti, puneti-le la adapost intr-un incubator sigur. Temperatura necesara pentru incubatie este de 30 de grade Celsius, fiind nevoie de o perioada cuprinsa intre 132 si 169 de zile, fiind depuse in medie intre 12 si 20 de oua.
In timpul incubatiei, in functie de cum stabiliti temperatura in incubator puteti controla relativ sexul puilor, fiind sanse mai mari sa fie femele la temperaturi in jur de 32 de grade Celsius sau sa fie masculi la temperaturi in jur de 27 de grade Celsius.

TERARIU
Avand in vedere ca este o specie terestra cu dimensiuni considerabile (circa 1.5 m) lungimea si latimea terariului sunt mai importante decat inaltimea, minimul parerea mea fiind de 2.5 m lungime pe 1 m latime.
Este o specie diurna deci este nevoie de un bec tip spot in coltul cald al terariului, care ajuta la o mentinere mai usoara a temperaturii si luminozitatii, majoritatea fiind de parere ca pentru aceasta specie nu este nevoie de neoane sau lampi cu raze ultraviolete.
Temperatura optima ar fi intre 40-50 de grade Celsius in coltul cald si 30 de grade Celsius in coltu rece iar in timpul noptii temperatura poate scade cu 5-6 grade.
Umiditatea recomandata este undeva intre 50-60%. Asigurativa ca aveti caldura si umiditatea necesara cu ajutorul termometrelor si higrometrelor, fiind un animal cu sange rece are nevoie de acestea pentru a-si regla temperatura corpului.
Ca substrat puteti folosi substratul de cocos sau pamantul (netratat), acestea fiind comode pentru animal (deoarece de multe ori le place sa sape) cat si pentru mentinerea unei umiditati necesare.
Ar fi recomandat sa dotati terariul cu un decor spefic celui de savana, cu doua ascunzatori (una in zona rece si una in zona calda) cel putin in perioada cat este pui. In afara de acestea, este necesar ca terariul sa aiba un vas cu apa in care reptila sa poata intre in totalitate si sa se scufunde, care trebuie verificat zilnic (majoritatea au obiceiul de a defeca in apa).
Aveti grija ca terariul sa fie cat mai securizat deoarece sunt niste reptile destepte si foarte pricepute cand e vorba de evadare.

© Colban Mihai-Codrin
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro

Înapoi la “Familia Varanidae”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori