Pagina 1 din 4

Gecko Tokay (Gekko gecko) Caresheet

Scris: 23 Mar 2010, 16:47
de Colban Mihai-Codrin
CLASIFICARE
Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Genul Gekko, Specia Gecko gecko.

SUBSPECII
Momentan sunt recunoscute doua subspecii: Gekko gecko gecko (originar in India si Indonezia) si Gekko gecko azhari (originar din Bangladesh).

STATUT DE CONSERVARE
Aceasta specie nu este mentionata in anexele CITES.

AREAL DE DISTRIBUTIE
Ca areal de distributie au intreaga Asie de sud, intinzandu-se chiar si pe continentul american, fiind declarata specie invaziva in Belize, Florida, Texas, Hawaii si Insulele Caraibe.

HABITAT
Gecko tokay are ca habitat padurile tropicale, zonele stancoase sau bogate in vegetatie.

DESCRIERE SPECIE
Gecko tokay este una din cele mai mari specii de gecko, arboricola, activa pe timpul noptii (nocturna), cu un corp cilindric, putin turtit in partea superioara, membrele fiind bine si uniform dezvoltate. Capul este mare, ploapele transparente, degetele au peri fini care ii permit sa mearga pe verticala, pielea este moale, granulata si catifelata la atingere.
Avand in vedere ca sunt o specie solitara, au legatura cu ceilalti mai mult in timpul imperechierii, comunicand prin niste sunete menite sa ajute la gasirea partenerului, sau in unele cazuri scot un suierat galagios daca se simt amenintati, fiind si motivul denumirii comune al acestei specii.
La fel ca majoritatea soparlelor, gecko tokay poate renunta la coada, in acelasi timpu putand sa si-o regenereze.
Speranta de viata a acestei specii este undeva intre 15 si 20 de ani, la maturitate atingand in jur de 35 de cm.
NU sunt indicati pentru manipulare deoarece sunt o specie foarte agresiva si uneori muscatura lor poate provoca rani destul de serioase.

HRANIRE
In habitatul natural mananca insectele daunatoare precum lacustele dar in captivitate se pot hranit cu mealworms, greieri, gandaci, pinky. Avand in vedere ca este o specie arboricola puteti sa folositi ca hrana gandaci ce se catara pe suprafete verticale, fiind mai usor de vanat.
Pe langa hrana este recomandat sa administrati animalului si suplimente nutritive cum ar fi calciul si vitaminele.

REPRODUCERE
Masculii sunt mai mari decat femelele si mai intens colorati, o modalitate de sexare fiind grosimea cozii, masculii avand o coada mai groasa.
Pentru a se putea face procesul de reproducere in conditii normale trebuie imitate pe cat posibil conditiile din habitatul lor natural.
Puteti incepe prin cresterea umiditatii in terariu, ceea ce face ca timpul sa semene cu cel de primavara. Timpul in care este iluminat terariul ar trebui crescut cu 1-2 ore, asa cum se intampla in mod natural in timpul primaverii. Oferiti animalului o varietate mai larga de produse alimentare, inclusiv cresterea suplimentelor nutrive in calciu si vitamine pentru a se putea dezvolta nista oua puternice (numarul lor variind de la 2 la 3).
Este recomandat de terariul sa fie dotat cu decor potrivit pentru ca soparla sa isi poata depune ouale.
Timpul de incubatie a oualor variaza intre 90 si 120 de zile. Pastrati ouale pe un substrat usor umed. Temperatura in incubator trebuie sa fie intre 26 si 30 de grade Celsius, temperatura fiind si un factor esential in stabilirea sexului puilor, prin cresterea temperaturii sunt sanse mai mari ca puii sa fie masculi.

TERARIU
Avand in vedere ca sunt o specie arboricola inaltimea terariului este cea mai importanta, fiind nevoie si de un decor adecvat dotat cu crengi pe care sa se poata catara si plante.
Marimea optima a terariului pentru un exemplar adult ar fi de 80 cm inaltime, 40 cm latime si 40 de cm lungime.
Temperatura necesara este de 27-32 de grade Celsius ziua si 21-27 de grade Celsius noaptea.
Umiditatea trebuie mentinuta la peste 75%, pentru aceasta este recomanda pulverizarea terariului in fiecare zi cu apa.
Dotati terariul cu vas cu apa pe care o sa schimbati zilnic. Pe langa faptul ca soparla bea apa din vas pentru a se hidrata ajuta la o mai usoara mentinere a umiditatii.
Ca substrat puteti sa folositi servetele sau prosoape de masa (simple, fara nici un fel de aroma) sau substrat de cocos, deoarece pastreaza umiditatea destul de bine.

© Colban Mihai-Codrin

Scris: 23 Mar 2010, 16:47
de Corleone
un Tokay ce l-am avut. acu e pe la Chuckie

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Scris: 09 Apr 2010, 01:52
de Mircea
Chuckie, poti sa bagi mana la el fara manusi ? Doare chiar asa de rau cum se spune ?

Scris: 09 Apr 2010, 09:12
de Chuckie
Asta e individul. Musca numai daca e prins, altfel, daca il impung cu degetul doar caraie si pleaca.

Imagine

Scris: 11 Mai 2010, 04:11
de Mircea
Se pare ca ai avut noroc de unul mai linistit, fiindca dupa cate stiu, nu acesta este comportamentul lor obisnuit.
Este frumos, sa-ti traiasca sanatos !

Scris: 11 Mai 2010, 11:37
de Crabman
cat a costat?

Scris: 11 Mai 2010, 11:40
de Chuckie
In jur de 15-20 euro la achizitie, l-am dat lui Corleone pe urma...nu mai stiu cu cate sute sau mii de euro... e un an si ceva de atunci, chiar nu mai stiu. :lol:
Corleone i l-a dat lui Andrei din Ploiesti, de la care l-am recuperat eu ca sa nu se plimbe din om in om asa aiurea... Acum il dau cu 150 lei, a crescut nemernicul.

Scris: 11 Mai 2010, 12:01
de Alien
Este superb! :thumbup:

Scris: 12 Mai 2010, 20:31
de Crabman
cred ca in curand o sa imi cumpar si eu unul deasta .... e f tare ...dar mai intai vreau sa ii fac terariul L=80/l=40/h=100 sau h=150 nu stiu ce sa fac ....150 e prea mare ?vreau sa pun plante naturale (o feriga ,am vazut eu cu 30 de lei ......si poate si o iedera ....intrebare - ii trebuie cascada pentru umiditate ?erau parca niste aparate de facut ceata dar nu stiu cat costa....pe peretii laterali as vrea sa dau un strat de 0,3 cm aproximativ de silicon negru si sa pun cococs credeti ca ar putea sa cada daca se urca pe acei pereti ?

Scris: 12 Mai 2010, 20:42
de adrianyva
terariu asa mare pt un gecko? :D
pt el nu o sa mai fie un terariu o sa i se para ca are un continent intreg :))

Scris: 12 Mai 2010, 23:04
de alex_snake_gunit
100h e destul si prea mult :lol:
din lemn vrei tu sa il faci ??..daca da, stii cat silicon o sa iti trebuiasca :lol: ?
a si inca ceva
lungimea e prea mult 80 cm nu are rost.parerea cel mai bun ar fii zic eu
50x50x100 ,de acord people??

Scris: 13 Mai 2010, 03:22
de Mircea
alex_snake_gunit, de acord ! :lol: Desi parca si asa este prea mare. Si mie, la cameleon, mi-ar ajunge atata.

Daca lipesti bine cocosul de silicon, nu va cadea. Oricum el se va catara peste tot, inclusiv pe sticla.
Chiar asa de mult silicon vrei sa pui ? Doar nu vrei sa faci diferite forme pe pereti din silicon ? Daca da, atunci mai bine fa-le din polistiren. Iar peste poti pune silicon, atata cat sa fie intins peste tot. Dar vei gasi pe youtube cun se face.

Scris: 13 Mai 2010, 04:03
de olarasu.marian
Daca folosesti pal si il faci de 80cm lungime ai grija ca acesta se indoaie de la 60cm in sus din cauza greutatii, daca nu ii pui niste intaritori. Tine cont si de umiditatea care va fi in terariu.

Scris: 13 Mai 2010, 11:53
de Crabman
deci cred ca o sa il fac 50(L)/40(l)/100 h
credeti ca e ok ?pe peretele din spate voi pune scoarta de copac si alte chestii dar pe cei laterali ce fac (nu am atata scoarta)palul este normal adica nu are furnir deala pe el ..melamina parca se numea ....dar cred ca e ok ca si la leopard am asa si nu vad sa il deranjeze :)

Scris: 13 Mai 2010, 11:59
de alex_snake_gunit
Nu mai stiu exact cata umiditate trebuie la tokee ,dar ca sa izolezi cat de cat palu tre sa faci peretii din polistiren ,parerea mea sau sa dai 2 maini de lac pe el sa nu se umfle.
deci prima oara dai cu silicon la toate colturile si o mana de lac cel putin .dupaia mai vezi tu cum te hotarasti :D