Gecko Tokay (Gekko gecko) Caresheet
Scris: 23 Mar 2010, 16:47
CLASIFICARE
Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Genul Gekko, Specia Gecko gecko.
SUBSPECII
Momentan sunt recunoscute doua subspecii: Gekko gecko gecko (originar in India si Indonezia) si Gekko gecko azhari (originar din Bangladesh).
STATUT DE CONSERVARE
Aceasta specie nu este mentionata in anexele CITES.
AREAL DE DISTRIBUTIE
Ca areal de distributie au intreaga Asie de sud, intinzandu-se chiar si pe continentul american, fiind declarata specie invaziva in Belize, Florida, Texas, Hawaii si Insulele Caraibe.
HABITAT
Gecko tokay are ca habitat padurile tropicale, zonele stancoase sau bogate in vegetatie.
DESCRIERE SPECIE
Gecko tokay este una din cele mai mari specii de gecko, arboricola, activa pe timpul noptii (nocturna), cu un corp cilindric, putin turtit in partea superioara, membrele fiind bine si uniform dezvoltate. Capul este mare, ploapele transparente, degetele au peri fini care ii permit sa mearga pe verticala, pielea este moale, granulata si catifelata la atingere.
Avand in vedere ca sunt o specie solitara, au legatura cu ceilalti mai mult in timpul imperechierii, comunicand prin niste sunete menite sa ajute la gasirea partenerului, sau in unele cazuri scot un suierat galagios daca se simt amenintati, fiind si motivul denumirii comune al acestei specii.
La fel ca majoritatea soparlelor, gecko tokay poate renunta la coada, in acelasi timpu putand sa si-o regenereze.
Speranta de viata a acestei specii este undeva intre 15 si 20 de ani, la maturitate atingand in jur de 35 de cm.
NU sunt indicati pentru manipulare deoarece sunt o specie foarte agresiva si uneori muscatura lor poate provoca rani destul de serioase.
HRANIRE
In habitatul natural mananca insectele daunatoare precum lacustele dar in captivitate se pot hranit cu mealworms, greieri, gandaci, pinky. Avand in vedere ca este o specie arboricola puteti sa folositi ca hrana gandaci ce se catara pe suprafete verticale, fiind mai usor de vanat.
Pe langa hrana este recomandat sa administrati animalului si suplimente nutritive cum ar fi calciul si vitaminele.
REPRODUCERE
Masculii sunt mai mari decat femelele si mai intens colorati, o modalitate de sexare fiind grosimea cozii, masculii avand o coada mai groasa.
Pentru a se putea face procesul de reproducere in conditii normale trebuie imitate pe cat posibil conditiile din habitatul lor natural.
Puteti incepe prin cresterea umiditatii in terariu, ceea ce face ca timpul sa semene cu cel de primavara. Timpul in care este iluminat terariul ar trebui crescut cu 1-2 ore, asa cum se intampla in mod natural in timpul primaverii. Oferiti animalului o varietate mai larga de produse alimentare, inclusiv cresterea suplimentelor nutrive in calciu si vitamine pentru a se putea dezvolta nista oua puternice (numarul lor variind de la 2 la 3).
Este recomandat de terariul sa fie dotat cu decor potrivit pentru ca soparla sa isi poata depune ouale.
Timpul de incubatie a oualor variaza intre 90 si 120 de zile. Pastrati ouale pe un substrat usor umed. Temperatura in incubator trebuie sa fie intre 26 si 30 de grade Celsius, temperatura fiind si un factor esential in stabilirea sexului puilor, prin cresterea temperaturii sunt sanse mai mari ca puii sa fie masculi.
TERARIU
Avand in vedere ca sunt o specie arboricola inaltimea terariului este cea mai importanta, fiind nevoie si de un decor adecvat dotat cu crengi pe care sa se poata catara si plante.
Marimea optima a terariului pentru un exemplar adult ar fi de 80 cm inaltime, 40 cm latime si 40 de cm lungime.
Temperatura necesara este de 27-32 de grade Celsius ziua si 21-27 de grade Celsius noaptea.
Umiditatea trebuie mentinuta la peste 75%, pentru aceasta este recomanda pulverizarea terariului in fiecare zi cu apa.
Dotati terariul cu vas cu apa pe care o sa schimbati zilnic. Pe langa faptul ca soparla bea apa din vas pentru a se hidrata ajuta la o mai usoara mentinere a umiditatii.
Ca substrat puteti sa folositi servetele sau prosoape de masa (simple, fara nici un fel de aroma) sau substrat de cocos, deoarece pastreaza umiditatea destul de bine.
© Colban Mihai-Codrin
Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Genul Gekko, Specia Gecko gecko.
SUBSPECII
Momentan sunt recunoscute doua subspecii: Gekko gecko gecko (originar in India si Indonezia) si Gekko gecko azhari (originar din Bangladesh).
STATUT DE CONSERVARE
Aceasta specie nu este mentionata in anexele CITES.
AREAL DE DISTRIBUTIE
Ca areal de distributie au intreaga Asie de sud, intinzandu-se chiar si pe continentul american, fiind declarata specie invaziva in Belize, Florida, Texas, Hawaii si Insulele Caraibe.
HABITAT
Gecko tokay are ca habitat padurile tropicale, zonele stancoase sau bogate in vegetatie.
DESCRIERE SPECIE
Gecko tokay este una din cele mai mari specii de gecko, arboricola, activa pe timpul noptii (nocturna), cu un corp cilindric, putin turtit in partea superioara, membrele fiind bine si uniform dezvoltate. Capul este mare, ploapele transparente, degetele au peri fini care ii permit sa mearga pe verticala, pielea este moale, granulata si catifelata la atingere.
Avand in vedere ca sunt o specie solitara, au legatura cu ceilalti mai mult in timpul imperechierii, comunicand prin niste sunete menite sa ajute la gasirea partenerului, sau in unele cazuri scot un suierat galagios daca se simt amenintati, fiind si motivul denumirii comune al acestei specii.
La fel ca majoritatea soparlelor, gecko tokay poate renunta la coada, in acelasi timpu putand sa si-o regenereze.
Speranta de viata a acestei specii este undeva intre 15 si 20 de ani, la maturitate atingand in jur de 35 de cm.
NU sunt indicati pentru manipulare deoarece sunt o specie foarte agresiva si uneori muscatura lor poate provoca rani destul de serioase.
HRANIRE
In habitatul natural mananca insectele daunatoare precum lacustele dar in captivitate se pot hranit cu mealworms, greieri, gandaci, pinky. Avand in vedere ca este o specie arboricola puteti sa folositi ca hrana gandaci ce se catara pe suprafete verticale, fiind mai usor de vanat.
Pe langa hrana este recomandat sa administrati animalului si suplimente nutritive cum ar fi calciul si vitaminele.
REPRODUCERE
Masculii sunt mai mari decat femelele si mai intens colorati, o modalitate de sexare fiind grosimea cozii, masculii avand o coada mai groasa.
Pentru a se putea face procesul de reproducere in conditii normale trebuie imitate pe cat posibil conditiile din habitatul lor natural.
Puteti incepe prin cresterea umiditatii in terariu, ceea ce face ca timpul sa semene cu cel de primavara. Timpul in care este iluminat terariul ar trebui crescut cu 1-2 ore, asa cum se intampla in mod natural in timpul primaverii. Oferiti animalului o varietate mai larga de produse alimentare, inclusiv cresterea suplimentelor nutrive in calciu si vitamine pentru a se putea dezvolta nista oua puternice (numarul lor variind de la 2 la 3).
Este recomandat de terariul sa fie dotat cu decor potrivit pentru ca soparla sa isi poata depune ouale.
Timpul de incubatie a oualor variaza intre 90 si 120 de zile. Pastrati ouale pe un substrat usor umed. Temperatura in incubator trebuie sa fie intre 26 si 30 de grade Celsius, temperatura fiind si un factor esential in stabilirea sexului puilor, prin cresterea temperaturii sunt sanse mai mari ca puii sa fie masculi.
TERARIU
Avand in vedere ca sunt o specie arboricola inaltimea terariului este cea mai importanta, fiind nevoie si de un decor adecvat dotat cu crengi pe care sa se poata catara si plante.
Marimea optima a terariului pentru un exemplar adult ar fi de 80 cm inaltime, 40 cm latime si 40 de cm lungime.
Temperatura necesara este de 27-32 de grade Celsius ziua si 21-27 de grade Celsius noaptea.
Umiditatea trebuie mentinuta la peste 75%, pentru aceasta este recomanda pulverizarea terariului in fiecare zi cu apa.
Dotati terariul cu vas cu apa pe care o sa schimbati zilnic. Pe langa faptul ca soparla bea apa din vas pentru a se hidrata ajuta la o mai usoara mentinere a umiditatii.
Ca substrat puteti sa folositi servetele sau prosoape de masa (simple, fara nici un fel de aroma) sau substrat de cocos, deoarece pastreaza umiditatea destul de bine.
© Colban Mihai-Codrin