Din pacate in tara asta nu exista legi nici care sa interzica dar nici legi care sa clarifice posesia de reptile de companie. Singura lege adoptata cu ochii legati de guvernul nostru "capabil" a fost regulamentul nr. 338 al UE, cel cu listele CITES, A, B si C. Dar mai departe nu s-au mai dezvoltat legi care sa specifice procedurile si felul in care se va aplica acel Regulament nr 338. Asa ca acum noi stam pur si simplu "in aer" cu animalele. Nu e nimic ilegal, atat timp cat nu exista o lege pentru asta. Dar in tara asta legea nu exista, exista doar bunul plac al celor care aplica legile. De la presedinte in jos asa functioneaza tot in tara noastra, minunata noastra Romanie de basm. Eventual legea se face dupa spaga pe care o dai...

Singura lege despre reptile este cea despre crescatoriile de vipere, Si nici pe aia nu reusesc sa o gasesc pe internet. Si atunci tu care ai un animal de companie foarte intalnit in lume (dar nu in Romania Evului Mediu, in care traim) poti fi incadrat de un functionar foarte zelos de la Min. Mediului, in legea despre vipere sau daca vrea muschii lui in cea care interzice posesia de animale salbatice (desi acea lege e facuta ca sa nu avem toti ursi, lupi si alte fiare indigene in propriul apartament. Si atunci iti cer autorizatie pentru ce nu iti trebuie... si alte prostii... asa ca iti vei lua o amenda si eventual iti confisca animalul la desi ai certificat de la crescator sau factura de la magazin, in UE astea is actele care dovedesc ca ai un animal de companie inmultit in captivitate sau importat legal din salbaticie si pe care ai dreptul sa il detii).
Asa ca stati in banca voastra si uitati de ideea de a va lua sarpele sau soparla pe bancheta din dreapta in timp ce calatoriti prin minunata Europa din care noi nu facem parte, si nici nu vom face parte vreodata.
Si nu iesiti cu animalele pe strada pentru ca oamenii se sperie de serpi si soparle asa ca orice politai va poate amenda pentru deranjarea linistii publice si daca e tafnos in ziua aia va si confisca animalul pentru ca "asa vrea el".
In tot UE e suficient certificatul de la crescator sau factura de la magazin, pentru animalele pe CITES B. Atat. Nici macar nu trebuie inregistrate la mediu...
Pentru animalele pe CITES A trebuie un certificat eliberat crescatorului cand a reprodus animalele, pentru fiecare animal in parte, de catre Min. Mediului din tara de provenienta. Cu poze cu animalul in majoritatea tarilor dar mai sunt unele tari in care trebuie sa le pui si microcip la animale. Cu acele animale CITES A de fapt ar trebui sa te inregistrezi si la noi la mediu. Nu cu cele CITES B si C.