Pagina 1 din 3

Cryptelytrops (Trimeresurus) albolabris - vipera de bambus

Scris: 24 Mar 2010, 09:18
de Corleone
Denumirea populara a acestei specii este vipera de bambus sau vipera arboricola cu buze albe (traducere mot-a-mot din engleza).

Este o specie veninoasa apartinand familiei Viperidae, subfamilia Crotalinae. Initial au fost recunoscute 3 subspecii, dar acestea sunt in prezent avansate la rang de specie separata, pe baza studiilor moleculare (Cryptelytrops albolabris, Cryptelytrops insularis, Cryptelytrops septentrionalis).

Arealul de distributie include sud-estul Asiei (India, Nepal, Burma, Thailanda, Cambodgia, Laos, Vietnam, sudul Chinei, Indonesia). Maculii ajung la o lungime medie de 60 cm, iar femelele la 80, dar se cunosc exemplare exceptionale (femele) la peste 100 cm.
Coloritul este verde, burta fiind verde, galbena sau alba, iar ochii galbeni sau rosii. Specia prezinta dimorfism sexual, reflectat prin dunga alb-rosie pe laterala corpului la masculi, absenta la femele, sau de culoare galben-sters.
Sunt pradatori de ambuscada, majoritar nocturni, si folosesc gropitele termice pentru detectarea prazii si atac. In mod obisnuit prada este tinuta pana isi face efectul veninul. Hranirea va fi mai intensa in perioada calda si mai scazuta in restul anului.
Fiind o specie arboricola, are nevoie de un terrariu inalt, cu foliaj bogat si numeroase crengi. Nu coboara aproape niciodata pe sol. Vasul cu apa poate fi amplasat in terariu pentru a asigura umiditatea dar nu va fi folosit pentru baut apa. Aceasta specie bea apa exclusiv de pe corpul sau, de pe pereti sau foliaj.

Temperatura diurna trebuie mentinuta la 26-29 &ordm;C, nocturn 20-22. Este nevoie de o umiditate ridicata (>70%) specifica habitatului tropical din care provine. De asemenea, este necesara simularea unui ciclu sezonier, si anume temperaturi mai scazute si umiditate crescuta in perioada octombrie-februarie si temperaturi crescute si umiditate scazuta (<50%) in restul anului.

Substratul ales trebuie sa retina umiditatea si sa o elibereze treptat, sa nu fie toxic pentru animal si sa nu creeze probleme digestive. Ca solutie pentru mentinerea umiditatii se pot folosi bilele de argila plasate sub substrat, care retin umiditatea si o elibereaza in timp.

Copularea va avea loc in special in perioada cu temperaturi scazute si umiditate ridicata, in primele ore ale serii, noaptea sau dimineata. Dupa un numar de copulari, se recomanda separarea indivizilor, urmand ca dupa 6 luni de gestatie sa apara puii (pana la 15).
Puii se recomanda a fi amplasati in terrarii separate deoarece au fost observate cazuri multiple de canibalism.
Hranirea juvenililor poate fi o problema majora, deoarece prada specifica in libertate este reprezentata de soparle si broaste, astfel incat majoritatea nu vor accepta pui de soareci.

Datorita faptului ca sunt veninosi, arboricoli si problematici la hranire, aceasta specie nu este recomandata persoanelor neexperimentate sau incepatoare.
Manevrarea este foarte dificila din cauza cozii prehensile si a fortei musculare. Pentru o mai mare siguranta se folosesc 2 carlige ca in cazul in care vor urca de-a lungul unuia sa poata fi controlat cu celalalt.

Manipularea nu este recomandata si se va face doar in cazuri extreme.

Specia este foarte agila si rapida, coltii sunt mari si muscatura este rapida si precisa. Distanta de atac este putin mai mica sau egala cu lungimea corpului, iar cunoasterea ei este absolut necesara pentru a evita "zona fierbinte" unde se poate produce muscatura.

Veninul speciei are un efect predominant hemotoxic, provocand hemoragie extinsa si in final moartea moartea si sindrom de defibrinare (sange incoagulabil). Veninul speciei creste activitatea fibrinolitica. Studiul sangelui cu continut de venin a demonstrat o scadere semnificativa in numarul plachetelor sangvine cu rol in coagulare.

Poze:
Imagine

Imagine

Scris: 24 Mar 2010, 09:19
de Mircea
cine zicea, ca este cel mai greu dintre reptile, sa cresti in captivitate, cameleoni ? Pai cu, cameleonii este usor fata de serpicii astia...
mai bine un corn snake !

Scris: 24 Mar 2010, 09:52
de Sloby
Imi ia ochii culoarea asta.Dar pana la urma tot imi gasesc un sarpe verde :D

Scris: 08 Apr 2010, 10:07
de Lilu
Corleone,ai tu aşa ceva? este foarte frumos!

Scris: 08 Apr 2010, 10:41
de Sloby
intrebarea trebuia sa fie de genu : Corleone ai vrea asa ceva ? :)) ...

Scris: 08 Apr 2010, 10:47
de Lilu
deci nu are....
cineva are?
sunt curioasă... în articol scria că cel muşcat poate muri... cineva care are aşa ceva..are şi antidotul la îndemână?
cât de legal este să ai un şarpe veninos?

Scris: 08 Apr 2010, 10:49
de Sloby
Cat despre legalitate ... odata ce nu este din libertate si ai act de unde ai cumparat-o ...cred ca nu ar fi probleme, dar in Romania te poti astepta la orice

Scris: 08 Apr 2010, 15:07
de Corleone
dupa cum vedeti pozele poarta semnatura lui Tibi Sahlean. eu inca nu am :roll:

Scris: 08 Apr 2010, 21:17
de alex_snake_gunit
Sloby scrie:Cat despre legalitate ... odata ce nu este din libertate si ai act de unde ai cumparat-o ...cred ca nu ar fi probleme, dar in Romania te poti astepta la orice



Intial nu ai voie la mai putin de 100 si ceva de metri sau ceva de genu de orice casa ,,etc..sau mai exact doar in afara orasului satului etc...cine stie mai bn sa explice ..

Scris: 08 Apr 2010, 22:22
de Tiberiu Sahlean
Alex, ce spui tu a fost doar un proiect de lege si a ramas exact asta (adica a murit din fasa). O putem numi o mica incercare de reglementare a detinerii animalelor periculoase, dar nu a trecut de stadiul de proiect.
Oricum era cretina legea, bine ca a ramas asa.

Scris: 09 Apr 2010, 11:00
de alex_snake_gunit
Ahaaa :D
Bine ca ne`ai iluminat

Scris: 19 Mai 2010, 23:33
de alexvenom
Tiberiu Sahlean scrie:Alex, ce spui tu a fost doar un proiect de lege si a ramas exact asta (adica a murit din fasa). O putem numi o mica incercare de reglementare a detinerii animalelor periculoase, dar nu a trecut de stadiul de proiect.
Oricum era cretina legea, bine ca a ramas asa.



Da era cretina legea si este in continuare,dar tot asa de cretina mi se pare treaba cu asa zisa aprobare de la vecini.Daca ai serpi veninosi si stai in oras sau ai vecini apropiati trebuie sa le ceri lor aprobarea.e chiar aiurea indiferent pe ce rationament s-a ajuns la asta.Personal prefer sa nu intru inca in gura targului si sa-mi cresc serpii fie ei veninosi sau nu in liniste

Scris: 19 Mai 2010, 23:52
de Lilu
Nici mie nu mi se pare normal să ceri permisiunea nimănui atât timp cât ai şerpi veninoşi sau nu în casă la tine... dacă vecinul are o problemă cu şarpele care e veninos...păi să stea la el în casă şi să nu te viziteze :D

Scris: 20 Mai 2010, 08:02
de olarasu.marian
Animalele foarte veninoase trebuie tinute doar de persoane responsabile si neaparat in terarii cat mai sigure. Nu ar fi prea frumos ca un astfel de animal sa scape din terariu si sa-ti viziteze vecinii.

Gandind si din cealalta perspectiva nici mie nu mi-ar placea sa stiu ca orice tampit de pe scara poate sa tina in casa un animal foarte periculos.

Re:

Scris: 09 Sep 2010, 23:45
de Colban Mihai-Codrin
olarasu.marian scrie:Animalele foarte veninoase trebuie tinute doar de persoane responsabile si neaparat in terarii cat mai sigure. Nu ar fi prea frumos ca un astfel de animal sa scape din terariu si sa-ti viziteze vecinii.

Gandind si din cealalta perspectiva nici mie nu mi-ar placea sa stiu ca orice tampit de pe scara poate sa tina in casa un animal foarte periculos.


Mare dreptate...sunt atatia pustani teribilisti si mai stiu eu ce oameni care pot sa ajunga in posesia unui animal periculos...si atunci nu ai certitudinea ca animalul nu ar putea iesi pe scara, etc