Concurs de Anul Nou (2012)

Concursurile Teraristica Romania
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde Chuckie » 24 Dec 2011, 18:40

Cu ocazia sarbatorilor de Craciun si An Nou, Teraristica Romania in colaborare cu Animax va invita sa participati la un concurs de articole. Premiile vor fi oferite de catre magazinele Animax si vor consta in produse Zoomed, produse importate in Romania exclusiv de catre reteaua de magazine Animax.

Regulamentul concursului este urmatorul:

1 - Articolele pot avea orice subiect, de la caresheet despre o specie, preferabil cu poze proprii sau la care ati primit dreptul de utilizare din partea autorilor (nu cu poze furate de pe internet, mai bine fara) pana la articole generale despre hranire, boli, serpi, soparle, tarantule sau alte animale specifice teraristicii. Nu sunt permise caresheeturi pentru specii indigene. Nu incurajam detinerea in captivitate a animalelor protejate prin lege.

2 - Va rugam sa verificati pe site-ul http://www.teraristica.ro ca nu cumva subiectul sa fi fost deja scris (pe site, nu pe forum).

3 - Daca doriti sa scrieti un caresheet va rugam sa il concepeti dupa urmatorul model:



4 - Articolele (altele decat caresheet-uri) se pot scrie liber (nu au un model predefinit) cu conditia sa fie utile pentru cititorii site-ului. Sunt permise articole generale si despre specii indigene. Areal de distributie, habitat, descriere etc. Fara ingrijirea lor in captivitate.

5 - De asemenea aveti grija sa scrieti in limba romana, chiar corecta gramatical...

6 - Userii pot face articole despre aceeasi specie, de castigat va castiga cel mai bun caresheet.

7. Articolele pot fi postate si pe site-ul Animax, copyright-ul textelor apartinand ambelor website-uri, atat http://www.animax.ro cat si http://www.teraristica.ro

8. Prin postarea articolelor in topicul concursului sunteti de acord sa nu le puneti pe alte site-uri, copyright-ul fiind al site-ului Teraristica Romania.

9. Voturile se dau de catre administratorii si moderatorii de pe forumul Teraristica Romania, format din urmatorii membri:
Tiberiu Sahlean
Alex Balamaci
Marian Olarasu
Valentin Nita
Robert Carst
Colban Mihai-Codrin



Inscrierile incep pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului si se termina pe data de 31 ianuarie 2012, urmand ca pana in data de 10 februarie 2012 sa se voteze, dupa care castigatorii isi vor ridica premiile de la magazinele Animax. In caz ca sunt persoane care nu pot ajunge la un magazin Animax, premiile le vor fi trimise prin Posta Romana.

In acest topic se pun numai articolele participantilor. Discutiile se vor purta intr-un topic dedicat acestei editii a concursului.

Va rugam sa nu furati texte de pe site-uri romanesti, informatiile sunt oricum de multe ori gresite si frazele scrise de niste analfabeti. Macar aveti bunul simt sa munciti cat de cat la ele, informati-va de pe site-uri straine, conspectati, traduceti, ganditi. Furturile se descalifica.


Premiile, sponsorizate de reteua de petshopuri Animax sunt urmatoarele:

Locul I = Bec Zoomed UVB 5.0 sau UVB 10.0, la alegere, in functie de ce va trebuie pentru terariu.
Locul II = Termometru + higrometru Combo Zoomed
Locul III = "Pensa hranire 25cm - Zoomed" sau "Set vas apa + vas mancare Zoomed" sau un borcanel de vitamine "Zoomed"

Premiile vor fi primite impreuna cu diplome personalizate si vor fi trimise in intervalul 20 ianuarie 2012 - 1 februarie 2012



Succes !!!
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concurs de sarbatori

Mesajde Chuckie » 24 Dec 2011, 18:42

Acestea sunt premiile:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou

Mesajde Chuckie » 24 Dec 2011, 23:09

In continuare puteti posta articolele pana pe data de 15.01.2012.
Avatar utilizator
Mihai Kovacs
Piton
Piton
Mesaje: 136
Membru din: 28 Aug 2010, 12:30
Localitate: Arad
Nume: Kovacs Mihai
Localitate: Arad
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde Mihai Kovacs » 25 Dec 2011, 22:59

Furcifer Pardalis - Panther Chameleon

Familia Chamaeleonidae


Imagine

Uploaded with ImageShack.us





Clasificare
Clasa Reptile (Reptilia),Subclasa Lepidosauria,Ordinul Solzoase (Squamata),Subordinul Şopârle (Sauria),Familia Chamaeleonidae ,Subfamilia Chamaeleoninae ,Genul Furcifer,Specia Pardalis

Subspecii
Nu există

Sinonime
Furcifer pardalis (CUVIER 1829 )
Panther Chameleon


Statut de conservare

CITES 2 B


Areal de distribuţie

Se găsesc în zonele de coastă din nordul,nord-estul,nord-vestul Madagascarului şi pe micile insule din împrejurimi.Ulterior au fost populaţi pe insulele Reunion si Mauritius.

Habitat
În zonele joase calde şi umede ale pădurilor tropicale şi în zonele de coastă.Trăiesc în coronamentul copacilor.

Descriere specie
Furcifer pardalis este una dintre cele mai spectaculoase specii de cameleoni din lume fiind printre cei mai mari şi cei mai coloraţi . În captivitate trăiesc între 4 şi 6 ani ,iar în sălbăticie din cauza condiţiilor de mediu trăiesc mult mai puţin. Masculii pot creşte până la 50 cm în lungime,femelele ajungând la maxim 30 de cm. Pe lângă faptul că masculii adulţi sunt semnificativ mai mari decât femelele şi un colorit mai bogat ei mai au în plus o asa zisă "cască".Această ornamentare este situată pe cap şi constă dintr-o creastă care trece pe fiecare parte din regiunea occipitală şi se întâlneşte în vârful botului ieşind puţin din contur în formă de lopată.Coada este deosebit de potrivită pentru rolul de al 5-lea picior,aceasta ajutându-l la deplasare şi la căţărare printre crengi.
Culorile sunt de nedescris.Este incredibil cum la o singură specie poate să apară atâtea variaţii de culori.Coloraţia variază în funcţie de locaţie iar culorile de bază fiind albastru,roz,portocaliu,verde,roşu,galben,maro . Variaţiile de culori s-au format din cauza izolării lor între locaţii. Doar după variaţiile masculilor dezvoltaţi se pot deosebi.La femele cu puţine excepţii,variaţiile de culori sunt similare având în general nuanţa gri-maro,portocaliu-roz.
Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Variaţii de culori
Ambanja:
Această variaţie este numele unei zone din NV-ul Madagascarului unde a fost descoperit pentru prima oară.Mărimea şi forma corpului acesteia diferă de celelalte variaţii fiind mai mare şi ornamentul de pe cap este puţin diferit faţă de celelalte .Culoarea de bază este albastru da poate avea combinaţii de albastru-turcoaz,vişiniu-bleumarin,albastru închis şi puncte de diferite nuanţe.La ochi poate avea nuanţe de galben cu portocaliu şi aceste nuanţe se pot trage către gură arătând ca şi cum ar fi dat cu ruj de buze.

Ambilobe (Picasso, Antsiranana):
Variaţie de culori din nordul Madagascarului numele fiind de asemenea dat de locaţia unde a fost descoperit.Culoarea de bază este în general roşu dar poate fi şi verde şi rar turcoaz.Poate avea combinaţii de verde,bordo,galben sau albastru.Această variaţie este cea mai colorată şi prin urmare şi preţul este mai ridicat ca la celelalte exemplare.

Andapa:
Această variaţie se găseşte în NV .A fost descoperit pe lângă un mic sat numit Sambava .Culorile de bază sunt verde cu galben sau portocaliu iar sub stres predomină galbenul sau verde foarte deschis.

Ankaramy:
Variaţia celebrului "Pink Panther" numele fiind dat de zona de coastă din NV-ul Madagascarului fiind descoperit într-o pădure lângă o prăpastie imensă.

Diego Suarez:
Locuitorii acelei zone l-au denumit "Cameleonul Galben".Face parte din categoria celor roşii dar uneori apare si culoarea galbenă.Culoarea de bază este roşu dar apare în combinaţii cu verde,galben şi portocaliu.Uneori când sunt stresaţi pe faţă pot apărea nuanţe de negru.

Mafana (Nosy Mitsio, Soabana):
Această variaţie a fost descoperită pe o mică insulă din N-V.Culoarea verde deschis cu ochii roşii dau contrast foarte bun.

Maroansetra:
Se găseşte în partea de N-V al acestei insule.Se încadrează în categoria celor roşii dar mai poate avea combinaţii de portocaliu cu roşu sau verde cu portocaliu.Ochii se pot colora în negru sau gri în perioada de împerechere sau când se întâlneşte cu alt mascul.

Nosy Be:


A fost surprins pentru prima oară pe o insulă din NV-ul Madagascarului.Culorile de bază al acestei variaţii este verde,albastru,galben şi roşu dar în general este verde închis cu dungi albe.

Nosy Komba:

A fost descoperit pe o mică insulă,culoarea de bază este galben uneori cu mici nuanţe de roşu,verde-gălbui

Sambava:

A fost zărit în NE.Această variaţie este similară cu cel din Andapa.Coloraţia este alcătuită deobicei din verde,galben,portocaliu şi roşu închis şi ocazional o linie albastră.

Ste
Marie (Nosy Boraha):

Se întâlneşte în E-ul Madagascarului pe o mică insulă.Comercianţii englezi i-au dat numele de "Sf Marie".Culoarea de bază este gri-argintiu şi uneori puncte roşii.

Tamatave:

Se găseşte in E-ul Madagascarului.Variaţiile sunt similare cu cel de la Maroansetrade având culorile de bază roşu cu alb şi uneori portocaliu cu alb şi uneori portocaliu cu roşu.

Terariul
Ca şi în cazul tuturor animalelor în captivitate este necesar ,în primul rând pentru a-i întreţine sănătoşi şi fericiţi să îi creăm terariul după condiţiile aproape exacte din mediul lor natural.Această specie numărându-se printre cei mai mari cameleoni din lume are nevoie de un terariu destul de mare.Dimensiunile potrivite pentru o specie adultă este de 60x80x100 cu cât mai multe laturi din plasă pentru o aerisire bună.Din curiozitate aceşti cameleoni sunt aproape în continuă mişcare şi este indicat pentru saturarea acestei curiozităţi uneori să îi daţi drumul prin cameră să se plimbe liber,cu această ocazie se va obişnui cu contactul cu omul şi devine mai blând în preajma noastră.
Pentru amenajarea terariului este nevoie de crengi mai groase deoarece acesta are prostul obicei de a distruge tot în cale şi pentru susţinerea propriei greutăţi.Cele mai potrivite plante sunt cele artificiale cum ar fi (Zamioculcas zamiifolia, Ficus binnendjikii ’Alii’, Ficus rubiginosa, Tetrastigma voinierianum, Philodendron erubescens, Raphis sp., Chamaedorea sp. )
Ca substrat este indicat să utilizăm scoarţă de pin sau fibră de cocos sau turbă fibroasă.
Temperatura trebuie să fie între 22-35 C (32-35 C în zona în care face plajă) iar noaptea poate să scadă până la 20 C.Pe lângă celelalte specii de cameleoni acesta este puţin mai sensibil şi are nevoie de umiditate între 70-90 % dar se mulţumeşte şi cu 60 % dar să nu fie mai puţin,pulverizat de 2 ori pe zi se ajunge uşor la umiditatea optimă.Această specie faţă de celelalte consumă mai multă apă.Pentru fixarea vitaminelor în organism este necesar un bec UVB 5.0.Hrana acesteia cuprinde o varietate mare de insecte care pot fi luate chiar şi din natură dar cel mai indicat este creşterea lor în captivitate deoarece cele din sălbăticie pot fi purtătoare de boli.Este foarte important ca hrana să fie cât mai diverisificată deoarece se plictiseşte tot de aceeaşi hrană şi va refuza să mănânce.Este suficientă hrănirea o dată pe zi iar daca se plictiseşte de aceeaşi hrană se poate face o pauză de 3 zile iar după aceea va mânca fără mofturi.
Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Hrănire
Insecte reproduse în captivitate: greieri africani Gryllus zweitermaculatus, Gryllus domesticus, Gryllus assimilis, Gryllus Vilmos, Zophobas morio, Galleria melonella, Musca domestica , Pachnoda sp., Schistocerca gregaria, Lucusta migratoria şi soarceci pinky Mus musculus.
Insecte prinse din natură: gândaci şi larve Melolontha sp., Polyphylla fullo, Amphimallon assimilis, Calliptamus sp., Oedipoda sp., Tettigonia viridissima, Pholidoptera sp., păianjeni cu cruce Araneus sp.,larve de fluturi Scotia segetum, Gryllotalpa gryllotalpa.În general orice insectă este potrivită excepţie fiind cele otrăvitoare sau protejate de lege.

Reproducere
Este adevărat că la vârsta de 5-7 luni sunt deja maturi din punct de vedere sexual dar cel mai potrivit pentru prima împerechere este de 10-12 luni dar şi atunci doar dacă sunt asigurate condiţiile potrivite pentru depunerea ouălor.
Împerecherea începe cu un ritual special din partea masculilor care îşi utilizează cele mai intense variaţii de culori pentru cucerirea femelei si cu mici mişcări din cap se apropie uşor de femelă.Dacă femela este pregatită de împerechere îl aşteaptă pe mascul pe o creangă solidă care cu mişcări lente se apropie de femelă şi cu îmbrăţişări uşoare se urcă pe acesta urmând să introducă hemipenisul şi injectează sperma.Acest proces durează între 15-60 de minute.Cu o schimbare de culoare femela îşi anunţă partenerul că întâlnirea s-a terminat iar dacă masculul nu acceptă ideea, femela trece la planul nr 2 şi îşi umflă corpul suflând agresiv , în acest caz trebuie deja despărţiţi.
În 35-45 de zile femela va căuta un loc unde să îşi depună ouăle.Femela va deveni mult mai agitată şi nu va sta locului căutând un loc potrivit pentru depunerea ouălor,va începe să scormonească şi prin substrat.Prin acest comportament mulţi aveau impresia că vrea să iasă din terariu,chiar şi scoţându-l din terariu prin cameră tot nu îşi va găsi locul.După găsirea locului potrivit acesta îşi va face un cuib de 10-30 cm unde îşi va depunde ouăle.La prima depunere femelele tinere depun maxim 10-15 ouă iar cele mai în vârstă şi dezvoltate depun între 40-60 oua.Femelele au capacitatea de a înmagazina sperma şi de la o singură împerechere femela poate să depună 2-3 rânduri de ouă.După depunerea ouălor acestea trebuie introduse într-un incubator şi ţinute la o umiditate de 80-100% şi temperatură cuprinsă între 26-30 C.Trebuie eliminat efectul de condens deoarece se acumulează picături de apă pe tavanul incubatorului şi acele picături nu au voie să cadă pe ouă deoarece acestea se distrug.Incubaţia poate dura între 150-350 de zile.
Creşterea nou născuţilor nu este foarte dificilă importantă fiind temperatura doar.La câteva zile după ieşirea din ouă, puii vor năpârli iar dupa aceea vor incepe să mănânce.Se pot sexa de la 4 luni,masculii având coada mai groasă şi culoarea verde iar femelele sunt portocalii.Până la 4-5 luni nu au culori prea deosebite,treptat se dezvoltă şi îşi formează culori cât mai diverse şi mai intense.
Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Sfaturi pentru începători
Această specie ca primul animal din păcate este cam scump,dar cine este disponibil să ofere câteva sute de euro pentru un pui care vorba vine "neinteresant" deoarece când sunt pui nu au culori prea speciale ,cu răbdare în jumătate de an ajunge sa vadă cu proprii ochi dezvoltarea şi martor în acelaş timp la schimbarea acesteia în ceva deosebit de frumos.Cine deţine cameleon cu coif poate linistit să îşi achiziţioneze şi un Furcifer pardalis deoarece condiţiile sunt asemănătoare şi în scurt timp daca îţi intră în mână creşterea acestora îi poţi ţine prin cameră şi cu timpul se obişnuiesc cu contactul cu oamenii şi ajung să ceară atenţie ca şi câinii.Sper să vă fie de folos aceste informaţii şi să îşi achiziţioneze cât mai mulţi această specie minunată deoarece îşi merită toţi banii.
Avatar utilizator
Covoran Andrei
Varan
Varan
Mesaje: 481
Membru din: 30 Iun 2010, 10:53
Localitate: Bucuresti
Nume: Covoran Andrei Alexandru
Localitate: Bucuresti,Drumul Taberei
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde Covoran Andrei » 26 Dec 2011, 02:48

Tiliqua scincoides-Soparla australiana cu limba albastra

Clasificare:

Ordinul Squamata,Subordinul Autarchoglossa,Familia Scincidae,Subfamilia Lygosominae,Genul Tiliqua,Specia Tiliqua scincoides

Subspecii:

Exista 3 subspecii provenind din diferite zone geografice si habitate:
-Tiliqua scincoides scincoides-Soparla cu limba albastra din est (White, 1790)
-Tiliqua scincoides intermedia-Soparla cu limba albastra din nord (Mitchell, 1955)
-Tiliqua scincoides chimaerea-Soparla cu limba albastra din Insulele Tanimbar (Shea, 2000)

Areal de distributie:

Acestea sunt intalnite in Australia de Nord si de Est.

Habitat:

Tiliqua scincoides scincoides populeaza o varietate mare de mediu,evitandu-se numai padurea tropicala si regiunile reci de munte.Ea apare periodic in zonele umede sau foarte putin uscate.Aceste soparle sunt oaspetii gradinilor si parcurilor pentru ca acolo se gasesc multi melci.
Aceasta specie este terestra si diurna.Noaptea o petrece in vizuini de mamifere,sub pietre,sub mormane de lemne,sub frunze uscate sau sub radacini de copaci.

Descriere specie:

Tiliqua scincoides apartine familie Scincidae formata din aproape 1200 de specii,impartita in aproape 130 de genuri.Familia din care face parte Tiliqua scincoides este impratita in trei subspecii.Scincoides,o subspecie din estul Australiei(centura lata de-a lungul coastei lunga de 700 de km) si este cea mai comuna subspecie din estul si nordul Australiei.Subspeciile sunt diverse si diferita din punct de vedere morfologic.
Tiliqua scincoides scincoides este o specie ce poate ajunge undeva pe la 45-50 de cm lungime,coada masurand 1/3 din lungimea totala.Ca si alte soparle din acest grup,Tiliqua scincoides are o limba mare si albastra,un corp masiv si membrele mici.Limba acestei soparle este un factor de descurajare al adversarilor.Intre femele si masculi este dificil sa se faca distinctia.Femele au,in general,un cap mai scurt,corp mai lung,picioare si cozi mai scurte decat ale masculilor dar acestea nu sunt caracteristici in mod clar vizibile.Masculii au capul mai lat.
In natura,aceste soparle sunt singuratice,perechi fiind vazute numai in septembrie-noiembrie(sezonul de imperechere).
Speranta de viata in natura nu este cunoscuta.
Datorita marimii corpului,Tiliqua scincoides nu are multi dusmani.Singurele animale care o pot afecta sunt:cainii Dingo,pasarile mari de prada,pitoni si soparle monitor de mari dimensiuni.In pericol,aceste soparle isi tin gura deschisa si isi scot limba albastra,iar in cazul in care nu ajuta,incearca sa muste.

Hranire:

Atunci cand alimentele favorabile nu sunt de gasit,aceste soparle aleg sa manance orice,pana si hoituri.Tinerii aleg sa manance alimente de origine vegetala.
Asugurati-le hrana adecvata,nu este dificil.In aproximativ 60% din dieta lor,ar trebui sa faca parte alimente de origine animala:melci(cu cochilie sau fara),orice alte nevertebrate(greieri,lacuste,etc.),mamifere mici(pinky),oua crude,peste,carne cruda,macra(inima,ficat).
In caz ca nu aveti aceste alimente se poate acorda,ca un substituit,hrana pentru picisi(la cutie) dar nu in exces.
Restul de 40% din dieta este formata dintr-o varietate de fructe(banane,piersici,struguri),legume(morcov),flori si alte plante verzi(lucerna),ciuperci.

Reproducere:

Sezonul de reproducere este toamna in septembrie si noiembrie.Femela poate da nastere la 10-25 de tineri.Tinerii sunt foarte activi si mananca singuri.Speranta de reproducere este intre 17 si 25 de ani.
Femela gestanta cantareste in jur de 800 de grame,in mod normal,fara gestatie,aproximativ 400 de grame.
Sarcina dureaza aproximativ 100 de zile.Puii au o lungime de 13-15 cm si cantaresc 10-20 de grame.Puii sunt maturi din punct de vedere sexual atunci cand au implinit varsta de 3 ani,uneori mai devreme.

Terariu - amenajare si necesitati:

Deoarece Tiliqua scincoides este destul de mare si este foarte activa,terariul ar trebui sa aiba o suprafata cat mai mare posibil.Ca reper,terariul ar trebui sa aiba lungimea egala cu de 6 ori lungime corpului,latimea de 4 ori lungimea corpului,iar inaltimea egala cu de 3 ori lungimea corpului,iar toate aceste dimensiuni calculate fara coada exemplarului.
Un terariu luat dupa referintele de mai sus ar trebui sa aiba 180x120x90(Lxlxh).Oricum,intr-un terariu cu dimensiunea aceasta,pot trai mai multe exemplare.
Substratul din terariu ar trebui sa fie format din nisip,substrat mineral folosit pentru pisici,scoarta de copac,frunze uscate,gazon.
In general,substratul din terariu ar trebui sa fie uscat si intr-un singur loc putin umed.
Ca un loc de odihna puteti aseza pietre plate,pluta.Daca doriti sa aveti ghivece cu plante naturale ar trebui sa le suspendati deasupra substratului deoarece aceste soparle sapa foarte mult.
Aceste soparle,ca si multe altele,sunt dependente de lumina,mai bine zis,dependente de caldura.Daca aveti posibilitatea terariul ar trebui plasat in asa fel incat sa intre lumina naturala.Daca nu aveti aceasta posibilitate,puteti opta pentru un bec de incalzire indreptat intr-un loc anume din terariu,animalul isi va petrece mult timp in acea zona,lenevind.Temperatura din terariu ar trebui sa varieze intre 22-30°C ziua,iar noaptea in jur de 17-20°C.
Lumina naturala are un efect pozitiv asupra starii lor.
In terariu ar trebui sa fie cat mai multe ascunzatori pentru a avea posibilitatea de a cerceta si de a alege locul umbros.
Mai aveti nevoie de un bec UVB.
“Life is hard; it's harder if you're stupid.”
John Wayne

Yahoo Messengr ID: anion_day1@yahoo.com
alee
Gecko
Gecko
Mesaje: 65
Membru din: 10 Iun 2011, 16:08
Nume: Rona Alexandru
Localitate: Baia Mare
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde alee » 01 Ian 2012, 20:41

FIRE SALAMANDRA-SALAMANDRA DE FOC
Imagine

Clasificare:
Încrengătura:Chordata
Clasa:Amphibia
Ordinul:Caudata
Familie:Salamandridae
Genul:Salamandra
Specii:S. Salamandra

Sinonime
Lacerta Salamandra Linnaeus , 1758

Subspeci :
Mai multe subspecii ale salamandrei de foc sunt recunoscute.Cele mai notabile sunt subspecile fastuosa şi bernadezi, care sunt singurele subspecii vivipare - celalalte fiind ovipare .
Salamandra de foc (culoare portocalie Morph) .
Salamandra salamandra alfredschmidti;
Salamandra salamandra almanzoris;
Salamandra salamandra bejarae;
Salamandra salamandra bernardezi;
Salamandra salamandra beschkovi;
Salamandra salamandra crespoi;
Salamandra salamandra fastuosa;
Salamandra salamandra gallaica;
Salamandra salamandra gigliolii;
Salamandra salamandra hispanica;
Salamandra salamandra longirostris;
Salamandra salamandra morenica;
Salamandra salamandra salamandra;
Salamandra salamandra terrestris;
Salamandra salamandra werneri

Statut de conservare
Este mentionata pe Lista Rosie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) dar pe lista CITES nu apare

Areal de distributie
. Salamandre de foc se gaseste in cele mai multe locuri din sudul şi centrul Europei. Ele sunt cele mai frecvent intalnite la altitudini cuprinse între 400 şi 1000 m, doar rar se mai pot intalni la altitudini mai joase (în Germania de Nord până la 25 m). Cu toate acestea, în Balcani sau Spania sunt frecvent intalnite la altitudini mai mari.

Denumiri comune, date de tarile in care se afla salamndra de foc în ordine alfabetică:
Belgia - Viersalamander ( Flandra ); Rogne ( Valonia )
Bulgaria - Дъждовник
Croaţia - Pjegavi daždevnjak
Republica Cehă - Mlok skvrnitý
Franţa - Salamandre Tachetée; Cateddu muntaninu în Corsica
Germania - Feuersalamander; Tåttermandl în Bavaria ; Eerdpüüster în Minima germană
Grecia - Σαλαμάνδρα, σαλαμάνδρα της φωτιάς
Ungaria - Foltos szalamandra
Israel - סלמנדרה כתומה
Italia - Salamandra pezzata
Ţările de Jos - Vuursalamander
Norvegia - Ildsalamander
Polonia - Salamandra plamista
Portugalia - Salamandra-de-fogo, Salamandra comum, Salamandra-de-pintas-amarelas
România - Salamandra comuna
Serbia - Šareni daždevnjak
Slovenia - Navadni močerad
Spania - Salamandra común; Arrabio în Ţara Bascilor , Salamandra comunei în Catalunia ; Píntega común în Galicia
Turcia - Lekeli Semender

Habitat
Salamandrele de foc trăiesc în Europa Centrală , sunt mai frecvente în părţile deluroase. Ele preferă de padurile de foioase , doarece le place sa se ascunda in frunzele căzuteale acestora , dar, de asemenea, prefera sa se ascunda in muşchi trunchiurilore de copaci. Ele au nevoie de mici pâraie curate sau iazuri deoarece acolo se dezvolta larvele lor. Fie pe uscat sau in apa, salamandrele de foc prefera locurile umbroase. Ele petrec mult din timpul lor ascunse sub pietre, lemn sau alte obiecte. Acestea sunt active seara şi noaptea, dar în zilele ploioase sunt active si în timpul zilei.
Imagine

Descriere specie
In Romania aceaste salamndre sunt numite salamandre de foc sau salamandre comune . Au membre puternice, glande parotide proeminente, coada cilindrica si lunga. Pot atinge dimensiunu variate intre 15-30 cm . Femelele sunt usor mai mari decat masculii. Aceste salamdre sunt deobicei de culoare negra cu marcaje galbene sau portocalii, de diferite forme si marimi. Deseori salamndrele au un temperament timid, calm. Atentie! Elimina prin piele o toxina! Spalati-va bine pe maini dupa ce le atingeti. Evitati manipularile cat de mult se poate , chiar daca le vedeti si vi se par atractive. Speranta de viata este de pana la 30 de ani si peste , dar o salamndra a trai 50 de ani in Germania la un zoo .

Etimologie
Este posibil ca denumirea comună a acestei specii, fire salamandra (salamandra de foc ), derivă din poveşti vechi de la acesti amfibieni. Salamandrele fiind ascunse în găuri şi crevase din lemn umed şi trunchiuri de copac. Atunci când oamenii taiau lemne pt a le folosi pentru încălzire, salamandre de multe ori rămaneau ascunse în interiorul. Atunci când era aprins un foc, căldură forţa salamandra să părăsească lemnul şi târăsca intr-un loc in care erau in siguranţă. Din această cauză au apărut ca şi cum acestea au fost ""crawling from within the flames"".

Toxicitate
Salamandrele se apăra în mod activ in fata pradatorilor. Pe lângă diferite poziţii de aprare, S. Salamandra ( adulţii )sunt capabili de sa transmita prin niste secreti ale pielii toxine periculoase , de exemplu, toxine neurotoxice alcaloid Samandarin . Acest alcaloid cauzeza contracti musculare , puternice convulsii şi hipertensiune arterială, combinate cu hiperventilatie la toate vertebratele. Glandele cu otravă ale salamandrei de foc sunt concentrate în anumite zone ale corpului, in special in jurul capului si suprafata pielii . Porţiuni de culoare a pielii animalului coincid deobicei cu aceste glande. Cele mai multe dintre aceste secretii ar putea fi eficace împotriva infectilor bacteriene si fungice ale epidermei , dar unele ar putea fi, de asemenea, secretii periculoase pentru viaţa umană.
POZA STRUCTURCA CHIMICA ‘’ ALCALOID SAMANDARIN ‘’
Imagine

Hranirea
Salamndrele de foc (comune) se hranesc in sepcial cu diverse insecte , păianjeni, râme şi melci , dar ele, de asemenea, mananca ocazional tritoni şi broaşte tinere. Prada va fi prins în raza de acţiune a dintilor vomerini sau de către jumătatea posterioară a limbii, care aderă prada. Salamandrele se vor hranii in special seara deoarece sunt niste amfibieni nocturni , se mai hranesc dupa trecrea unor ploi , furtuni , atunci cand pamantul este umed.
Reproducerea
Masculii şi femelele arata foarte similar cu excepţia cand se afla in timpul sezonului de împerechere, atunci diferenţa este mai evidentă , deoarece se afla o glanda umflata în jurul valorii de aerisire de sex masculin. Această glandă produce spermatofor, care transportă un pachet de sperma de la varful ei . După ce un mascul devine intersat de o posibila partenera, el se pune in fata ei blocandu-i drumul . Masculul isi freacă cu bărbia partenera pentru a-si exprima interesul său pentru împerechere. Daca va avea succes, femela atrage pachete de spermă de la mascul şi ouale sunt fecundate intern. Ouale se dezvolta intern, cand sunt gata sa eclozeze larvele, femela le depune intr-un loc cu apa limpede . La unele subspecii larvele continua să se dezvolte înauntrul femelei până cand ea dă naştere la metamorphul pe deplin format. Salamndrele de foc ating maturitatea sexuala la 1,5-2 ani de viata.
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
andreylol2011
Gecko
Gecko
Mesaje: 65
Membru din: 19 Aug 2011, 17:25
Localitate: Bucuresti sect 3
Nume: Andrei
Localitate: Romania
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde andreylol2011 » 13 Ian 2012, 15:57

Crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus): Clasificare: Ordinul crocodylia, familia crocodylidae Areal de distributie: Crocodylus niloticus se gaseste in mare parte pe continentul Africii dar si pe insula Madagascar Imagine Habitat: Ei petrec mare parte a timpului stand in apa dar mai ies pt. a-si regla temperatura corpului sau pt a manca cate un cadavru de pe uscat sau pt a face oua. Descriere: Desi cantareste pana la o tona si atinge lungimi de pana la 6 metriiacest crocodil se misca surprinzator de repede atat in apa cat si pe uscat.Crocodilul este un adevarat expert in vanatoarea tip ambuscada prinzand animalele ce se apropie de apa cu o viteza foarte mare.Partea dorasala a gatului crocodilului de Nil este acoperita cu solzi netezi , necariati si prezinta 4 scuturi nucale mici. Falca inferioara are cel mult 30 de dinti. Cel mai mare crocodil de Nil vanat vreodata, a fost un mascul impuscat in Tanzania, care avea o lungime de 6,45 metri si o greutate de 1090 kilograme. Cel mai mare crocodil de Nil in viata este (celebrul) Gustave, un monstru de 6,7 metri lungime, care traiesste in malstinile din Burundi.
Hranire: Fiind un pradator cu sange rece, poate supravietuii perioade lungi fara hrana. Dupa ce ucide un animal , ascunde o parte din cadavru in apa sub stanci pana cand acesta se descompune, fiind mai usor de mancat. Desi pana la 70% din hrana crocodilului este alcatuita din peste , acesta va ataca orice animal se apropie de apa in care este acesta, inclusiv omul daca se apropie prea mult.
Reproducere: Femela depune 30 pana la 100 oua, pe care le acopera in nisip si le pazeste pana cand eclozeaza, trei luni mai tarziu. Cand puii de crocodil ies din ou , unul dintre parinti ii ajuta la spargerea oului, pentru ca acesta sa iasa.
1.0.0.Eublepharis macularius
Inger, Ingerasul Meu, Da-mi Vacantza Tot Mereu, Fa Din Doua Un Semestru, Fa Din Mine Un Maestru, Fara Scoala, Fara Teme, Fara Mate, Nici Probleme. Sau Macar Daca Se Poate Subiectele La Mate, Dar Cu Tot Cu Rezultate!! Ingeras,Cu Mila Ta,' ANULEAZA,TE ROG,TEZA!!
enjustice
Gecko
Gecko
Mesaje: 58
Membru din: 10 Aug 2011, 14:56
Localitate: bucuresti
Nume: alex
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde enjustice » 15 Ian 2012, 16:08

Milk Snake - Lampropeltis triangulum

Familia Colubridae


Imagine


Clasificare
Ordinul: Squamata, Subordinul: Serpentes, Familia: Colubridae, Subfamilia: Colubrinae, Genul: Lampropeltis, Specia: L. triangulum


Sinonime:
Coluber triangulum LaCépède, 1788
Pseudoëlaps Y Berthold, 1843
Ablabes triangulum - Duméril & Bibron, 1854
Lampropeltis triangula - Cope, 1860
Coronella triangulum - Boulenger, 1894
Osceola doliata triangula - Cope, 1900

Subspecii:
Există 25 de subspecii:
Guatemalan Milksnake, (Bocourt, 1886)
Louisiana Milksnake, (Cope, 1861)
Andean Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Mexican Milksnake, (Kennicott, 1861)
Jalisco Milksnake, (Werner, 1903)
Blanchard's Milksnake, (Stuart, 1935)
Pueblan Milksnake, (Quinn, 1983)
New Mexico Milksnake, (Stejneger, 1903)
Conant's Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Dixon's Milksnake, (Quinn, 1983)
Scarlet Kingsnake, (Holbrook, 1838)
Black Milksnake, (Dunn, 1937)
Central Plains Milksnake, (Baird & Girard, 1853)
Honduran Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Ecuadoran Milksnake, (Cope, 1860)
Pale Milksnake, (Kennicott, 1861)
Nelson's[4] Milksnake, (Blanchard, 1920)
Pacific American Milksnake, (Bocourt, 1886)
Atlantic Central American Milksnake, (Cope, 1861)
Sinaloan Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Smith's[4] Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Stuart's Milksnake, (K.L. Williams, 1978)
Red Milksnake, (Cope, 1889)
Utah Milksnake, (W.W. Tanner & Loomis, 1957)
Eastern Milksnake, (Lacépède, 1788)

Imagine

Statut de conservare:
Șarpele de lapte nu este prezent în lista Uniunii Internaționale pentru Conservare a Naturii și a Resurselor Naturale.Din cauza răspândirii mari printre colecționari, multe din subspecii sunt crescute și în captivitate.


Areal de distribuție:
Sunt foarte prezenți in sud-estul Canadei, aproape pe toată suprafața Statelor Unite, în America Centrala, în vestul Ecuadorului și in nordul Venezuelei + America de Sud.


Habitat:
Habitatul acestei specii este variat, in funcție de arealul din care provine.În general, șarpele de lapte trăiește în păduri, dar și în locuri populate și spații deschise.Șarpele de lapte se poate găsii de cele mai multe locuri în preajma locurilor stâncoase.


Descriere specie:
Șarpele de lapte poate atinge dimensiuni variate, de obicei între 50-150 cm lungime.Coloritul este variat, în general roșu și negru sunt culorile predominante, dar in funcție de subspecie aceștia pot avea culori precum portocaliu, maro sau galben.Coloritul acestei specii imită foarte bine paternul șarpelui veninos Coral pentru a speria potențialii prădători.Totuși există câteva metode pentru distingerea celor două specii.Speranța de viată este de aproximativ 15 ani, dar dacă sunt îngrijiți corespunzător pot atinge chiar și 20 de ani.Temperamentul acestui șarpe este destul de blând, fiind foarte docil.Sunt ușor de manipulat, pot atinge dimensiuni mari și sunt o ideală alegere pentru începători neavând nevoie de condiții foarte stricte de îngrijire.Sunt șerpi destul de activi și apreciază timpul petrecut în afara terariului.Șarpele de lapte este cunoscut pentru agitația sa când este manipulat din cauza fricii dar cu timpul această teamă dispare.


Hrănire:
În natură, șerpii de lapte mănâncă diverse specii de rozătoare, păsări și amfibieni mici, dar și alte specii de șerpi.În captivitate pot fi hrăniți cu șoareci sau șobolani, în funcție de dimensiunea acestora.Diametrul hranei trebuie să fie apropiat de diametrul reptilei pentru o ușoara digestie.Puii sunt hrăniți cu pinky de șoarece, odată la 5-6 zile, iar adulții se hrănesc odată la 7-10 zile cu șoareci sau șobolani adulți.Șerpii cu dimensiuni mai mari pot fi hrăniți chiar și cu doi șoareci adulți la o masă sau cu pui de găina in vârstă de o zi.Crescătorii nu recomandă hrănirea acestei specii cu hrană vie, in special când sunt pui și pot fi răniți foarte ușor.De obicei sunt hrăniți cu hrană congelată care poate fi decongelată in apă caldă.După hrănire șerpii NU trebuie manipulați în caz contrar putând să regurgiteze.




Reproducerea:
Șarpele de lapte este ovipar, adică se inmulțește prin ouă.În general depun aproximativ 10 ouă, dar numărul poate varia destul de mult in funcție de condiții.Perioada de reproducere începe la începutul lunii Mai și se termină în Iulie, când femela depune ouăle sub pietre, frunze șau în ascunzători.Perioada de incubare este de aproximativ 2 luni, iar puii ies din ou in jurul lunilor August-Septembrie.


Terariu-amenajare și necesități:
Șerpii sunt maeștrii ai evadărilor, deci orice terariu trebuie bine asigurat pentru a împiedica ieșirea nevoită a șarpelui.Se pot folosii încuietori sau alte sisteme de blocare a ușilor.Șerpii de lapte nu au nevoie de incinte foarte mari din cauza dimensiunilor reduse.Pentru un exemplar adult un terariu cu dimensiunile de L 90cm x l 70cm x h 50cm este mai multe decât suficient.Lungimea terariului trebuie să fie cel puțin egală cu 75% din lungimea șarpelui, iar înălțimea acestuia să fie egală cu 3 sferturi din lungimea șarpelui.Ca substrat se pot folosii așchii din nucă de cocos sau nuca de cocos marunțită.Se mai pot folosii și ziare sau șervețele, acestea fiind foarte ușor de înlocuit.Recomandat este substratul din nucă de cocos pentru că păstrează foarte bine umiditatea.Rumegușul nu este recomandat, putând produce afecțiuni grave.Terariul mai trebuie să conțină cel puțin o ascunzătoare(recomandat fiind două, una in zona rece și una in zona caldă), un vas cu apă proaspătă in permanență(suficient de mare pentru ca șarpele să intre in el) și diverse elemente de decor(crengi, plante etc).Ascunzătorile sunt utile mai ales cand șarpele este pui, acesta fiind foarte timid și simțind deseori nevoia să se ascundă.Apa trebuie schimbată zilnic, șarpele defecând deseori in aceasta.Neapărat terariul trebuie să conțină un bec sau un heat-pad(uneori e nevoie de amândouă) montate intr-un colț al terariului, care constituie ”zona caldă”.Becul trebuie asigurat(printr-o plasa sau folie de aluminiu), pentru ca șarpele să nu se urce pe el și să își provoace arsuri grave.Becul trebuie să stea aprins minim 12 ore pe zi pentru ca șarpele să beneficieze de un ciclu zi-noapte la fel ca in natură.În zona caldă temperatura trebuie să fie constantă in jurul valorilor 27-33 grade celsius, iar in zona rece o temperatură de 20-22 grade celsius este ideală.Temperatura poate fi reglată cu ajutorul unor prize programabile si un termometru.Umiditatea in terariu trebuie să se situeze in jurul valorii de 60% și poate fi menținută cu ajutorul unui higrometru.Becul UV nu este necesar in terariul unui Milk Snake.

Imagine

Năpârlirea:
Puii de Milk Snake năpârlesc chiar si odata pe lună, iar adulții de căteva ori pe an.Când procesul incepe, șarpele prinde o culoare albicioasă, ochii sunt sticloși, iar activitatea este redusă.Dupa aproximativ 2 săptămâni șarpele revine la culoarea normală urmând ca în 2-3 zile acesta să năpârlească.Șarpele se va folosii de orice element abraziv din terariu pentru a putea scăpa mai ușor de pielea sa.Pielea năpârlită e uscată și ar trebuii să fie dintr-o singură bucată, semn că șarpele nu suferă de alte afecțiuni.

Imagine

Probleme de sănătate:
Căpușe- șerpii pot prezenta niște puncte negre mici pe sub piele care sunt căpușe.Dacă șarpele prezintă așa ceva, toate elementele din terariu trebuiesc dezinfectate, iar șarpelui îi trebuie administrat un tratament anti-parazitar.
Infecții respiratorii- pot apărea in cazul unui terariu necorespunzător, din cauza aerisirilor, temperaturii prea scăzute sau umidității mari.Șarpele va prezenta saliva excesiva si expectorații nazale.Șarpele trebuie tratat imediat cu antibiotice pentru a se evita decesul acestuia.
Regurgitarea- unii șerpi pot regurgita dacă au probleme digestive sau sunt stresati.Aceștia mai pot regurgita dacă sunt manevrați după hrănire sau sunt hrăniți cu hrană prea mare.Regurgitarea repetată poate duce la deces.





Am încercat și eu ceva.
Avatar utilizator
alex_snake_gunit
Varan
Varan
Mesaje: 484
Membru din: 25 Mar 2010, 22:35
Localitate: Temesvar
Nume: Alex M.
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde alex_snake_gunit » 30 Ian 2012, 20:22

Dragonul Australian de apa /Physignathus Lesueurii


Imagine



CLASIFICARE
Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Agamidae , Genul physignathus , Specia P. lesueurii .



SUBSPECII
P. l. lesueurii (Eastern)
P. l. howittii (Gippsland)


STATUT DE CONSERVARE
Nu este trecut in anexele CITES.


AREAL DE DISTRIBUTIE

Aceasta specie traieşte numai in partea de est a Australiei din estul Victoria pana in sud,Cairns,Queensland in Nord.
Imagine



HABITAT
Cum sugereaza si numele,Dragonul Australian de apa este o soparla semi-acvatica.pot fi gasiti pe langa rauri,lacuri care au si locuri de "plaja" cum ar fi copaci,pietre etc..
Sunt atat de raspanditi in anumite parti din gradina botanica Brisbane si Mount Coot-tha din Queensland ca a fost construit un monument pentru ei acolo.




DESCRIERE SPECIE

Dragonii Australieni de apa au gheare puternice pentru catarat,coada lunga si puternica ce ajuta la inot.Incluzand coada,care masoara aproximativ doua treimi din lungimea totala,femelele adulte ajung la o lungime de aproximativ 60 cm,iar masculii adulti putin peste 1 metru si cantaresc in jur de 1kg.Masculii sunt mai colorati(buze albe si o dunga neagra in spatele ochilor) si au capul mai mare decat al femelelor.
In ciuda numelui dragonii sunt destul de docili si foarte rar au tendinta de a musca,cel mai des alearga daca se simt ameninta-ti.Cu un tratament si ingrijire buna,veti avea un animal de companie foarte impresionant.

Imagine




HRANIREA

Hrana lor principala,ca majoritatea dragonilor consta in:mealworms,superworms si diferite specii de gandaci.Adultii mananca si pinky de soarece.
Ocazional unii mai mananca si fasole verde,morcovi,capsuni,banane etc..Insa nu toti vor accepta vegetale,dar cu hrana mai variata soparla va fi mai sanatoasa si fericita!
Imagine





REPRODUCEREA

Dragonii hiberneaza iarna.De obicei in octombrie femela "sapa" o gaura de 10-15cm in pamant nisipos,unde depune intre 6 si 18 oua pe care mai apoi le acopera.Sexul puilor este determinat de temperatura.
Cand puii eclozeaza stau pentru o perioada scurta de timp langa gaura.Cand parasesc cuibul se grupeaza impreuna departe de populatia adulta.

Imagine



TERARIU

Dimensiunile terariului pt o pereche adula e de aproximativ 120cm lungime 120-140cm inaltime si 60-70cm latime.De asemenea in terariu trebuie puse multe crengi pt catarare si plante,de preferat artificiale.intr-o parte a terariului trebuie un loc mai cald(basking spot)cu o temperatura in jur de 33 grade celsius.Becul sau neonul cu UV trebuie plasat cat mai aproape de reptila (maxim 30 cm)pentru a absoarbe maximul de UV.
Dragonii au nevoie si de un vas mare cu apa pt a se scalda.In terariu trebuie pulverizat zilnic apa 1-2 ori pe zi ,ideal ar fii un fogger(generator de ceata)sau un sistem de pulverizare automat.


Imagine



[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b_Ic7d2PhQw&feature=player_embedded[/youtube]
Life`s a Bitch!
Ma gasesti la :alex_snake_gunit
sau pe tel la : 0757123072
Avatar utilizator
BogdanFarm
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 642
Membru din: 18 Dec 2010, 21:40
Localitate: Bucuresti
Nume: Bogdan
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concurs de Anul Nou (2012)

Mesajde BogdanFarm » 30 Ian 2012, 23:13

Elaphe obsoleta- Rat snake





Clasificare: Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes (Ophidia), Familia Colubridae, Genul Elaphe.

Subspecii: Exista mai multe subspecii, dintre care cele mai cunoscute sunt:

Elaphe obsoleta obsoleta- Black rat snake.
Elaphe obsoleta quadrivitatta-Yellow rat snake.
Elaphe obsoleta rossalleni- Orange rat snake.
Elaphe obsoleta spiloides- Grey rat snake.

Statut de conservare:
Specia nu este inscrisa pe listele CITES.
Areal de distributie:
Statele Unite ale Americii si sudul Canadei.

Habitat:
Imagine
Serpii-sobolan traiesc intr-o mare varietate de habitate, fiecare subspecie avand preferinte diferite, dar, uneori, habitatele se intersecteaza. Elaphe obsoleta quadrivitatta sunt foarte buni cataratori si petrec mult timp in copaci. Elaphe obsoleta obsoleta traiesc la altitudini mari, pe dealuri pietroase. Se gasesc si pe langa ferme, atrasi de numarul mare de rozatoare.

Descriere specie:
Imagine
Elaphe obsoleta este un sarpe de marime medie, masculii ajungand pana la 170 cm lungime si femelele 210 cm lungime, recordul fiind de 260 cm. Culorile variaza in functie de subspecie, de zona de provenienta si de selectia din captivitate, cele mai des intalnite culori fiind negru, maro si portocaliu. Sunt serpi docili, mai speriosi cand sunt mici, dar se calmeaza pe masura ce cresc (daca sunt manipulati mai des). In natura nu se hranesc cu alti serpi, dar tinerea mai multor exemplare in acelasi terariu nu este recomandata pentru ca se poate intampla ca un sarpe mai mare sa manance mai repede si sa atenteze la pranzul unuia mai mic, sau chiar sa il atace pe acesta pentru hrana. Sunt serpi cu crestere relativ rapida, in primul an ajungand la 80-90cm, in functie de cum sunt hraniti.

Hranire:
Imagine
Denumirea lor populara se datoreaza faptului ca in natura se hranesc cu rozatoare, fiind astfel utili in si pe langa asezarile umane. In captivitate pot fi hraniti cu soareci, sobolani sau pasari. Puii de rat snake pot fi hraniti cu pui de soarece nou-nascuti (pinky), vii sau decongelati in apa calda, o data la 4-6 zile. Pe masura ce cresc, vor putea manca orice rozator/pasare care nu depaseste (in grosime) cea mai groasa parte a sarpelui. Cat sunt adulti, trebuie hraniti o data la una-doua saptamani, in functie varsta si marimea lor. Rozatoarele decongelate sau proaspat omorate sunt mai indicate decat cele vii, deoarece acestea din urma pot rani sarpele. Au fost cazuri de serpi ucisi de sobolanii folositi ca hrana.

Reproducere:
La toate subspeciile de rat snake, femelele sunt mai mari decat masculii, in lungime, grosime si greutate. Spre deosebire de alti serpi, cum ar fi cei din familia Boidae, care clocesc ouale in interiorul corpului si nasc pui, femelele de rat snake depun depun intre 12 si 20 de oua, din care, 60-70 de zile mai tarziu, ies puii. Acestia nu depasesc ca lungime 20 cm. Ouale sunt albe si sunt putin mai mari decat un bob de fasole. In natura, femela alege sa isi depuna ouale in locuri moi si care mentin caldura – balegar, pamant afanat, lemn putrezit. In captivitate, e bine sa le asiguram substrat gros, moale si umed.

Terariu-amenajare si necesitati:
Rat snake este un sarpe abil si viclean, care va specula orice “slabiciune” in constructia si amenajarea terariului, incercand sa evadeze. Dimensiunile relative reduse ne obliga sa lucram cu terarii foarte bine securizate. Chiar daca nu e un sarpe mare, are nevoie de spatiu. Un terariu de dimensiunile 120x60x80 ar fi suficient pentru o pereche de rat snakes adulti. In terariu punem substrat (fibra de cocos/ bucatele de lemn/ ziare), cu o adancime de 5-10 cm (mai gros daca femela este in perioada de depunere a oualor). Pentru ca este un sarpe iubitor de apa, ii vom pune un vas/bazin de apa, care poate sa ocupe cam un sfert din suprafata terariului. De asemenea, pentru ca este un sarpe semiarboricol, vom pune in terariu cateva crengi solide, pe care sa se poata catara, si cateva plante (naturale sau artificiale). Din terariu nu trebuie sa lipseasca termometrul si hygrometrul, pentru a putea monitoriza temperatura si umiditatea din interior. Termometrul ar trebui sa arate 28-32 grade Celsius ziua si 24-26 noaptea, iar umiditatea aerului ar trebui sa fie de 40-50%. Pentru caldura vom folosi un heatpad pentru exemplarele mici si un bec pentru cei mari. De asemenea, terariul trebuie sa aiba ferestre sau trape de aerisire, securizate cu plasa de metal. Acesti serpi nu au nevoie de raze UV-B, dar au nevoie de lumina, asa ca un bec ar trebui sa fie aprins cel putin 10 ore pe zi in partea calda a terariului.
Avatar utilizator
robertcarst
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 706
Membru din: 24 Mar 2010, 21:37
Localitate: Radauti-Bucuresti
Nume: Carst Robert Lucian
Localitate: Radauti - Bucuresti
Contact:

Votare concurs de anul nou

Mesajde robertcarst » 09 Feb 2012, 23:28

În primul rând felicitări tuturor celor ce au participat și au depus un efort pentru acest concurs, speram ca la viitoarele concursuri să fie mai multă lume.
Am să încerc să spun câteva cuvinte despre fiecare articol, pentru argumentarea voturilor.
Ce e valabil pentru toți participanții: e vizibilă o oarecare lipsă de ambiție (poze aiurea, greșeli gramaticale, punctuație incorectă) la toate articolele. Păi dacă acum, când e organizat concursul ăsta și în colaborare cu animax nu profitați de ocazie să scrieți ceva de să ne dați pe spate, și să faceți un articol extraordinar...Toată lumea vorbește de promovarea hobby-ului, dar când există o oportunitate în acest sens majoritatea stau pe tușă, iar cei care fac ceva o fac destul de superficial.
O să fiu critic, pentru că mi se pare că e singurul mod de a juriza un concurs de genul ăsta.

AziNuDauAutografe

- Poze slabe
- Culorile folosite în text, mie unul, mi s-au parut o idee nu prea inspirată...
- Sunt exprimari, deloc puține, care pe mine m-au încurcat. Știu că e greu cu tradusul din altă limba, dar măcar o recitire înainte de postare... Cu siguranță ar fi ajutat!
Genul de expresii care m-au zgâriat pe creier:
“...doar după variațiile masculilor dezvoltați se pot deosebi...”;
“...da poate avea...”;
“...aceste nuanțe se pot trage catre gură...”;
“...culorile de bază este ... dar în general este... ”
“...mici nuanțe...”
“... pentru a-i întreține sănătoși să îi creăm...”
“...saturarea acestei curiozități...”
“....dar se mulțumește și cu 60% dar să nu fie mai puțin...”
“...se plictisește tot de aceeași hrană...”
“ ...dacă femela este pregătită îl așteaptă pe mascul pe o creangă solidă care cu mișcări lente se apropie de femelă...”
“... femela va deveni mult mai agitată şi nu va sta locului căutând un loc potrivit pentru depunerea ouălor,va începe să scormonească şi prin substrat.Prin acest comportament mulţi aveau impresia că vrea să iasă din terariu,chiar şi scoţându-l din terariu prin cameră tot nu îşi va găsi locul...” “... între 26-30 C...” “... dificilă importantă fiind temperatura doar....”
“... Această specie ca primul animal din păcate este cam scump,dar cine este disponibil să ofere câteva sute de euro pentru un pui care vorba vine "neinteresant" deoarece când sunt pui nu au culori prea speciale ,cu răbdare în jumătate de an ajunge sa vadă cu proprii ochi dezvoltarea şi martor în acelaş timp la schimbarea acesteia în ceva deosebit de frumos...”

-Informațiile prezentate nu m-au dat pe spate, sunt puține și prezentate în ceea ce pare să devină un limbaj de lemn... Păcat
-Nu am căutat, dar sunt convins că toate informațiile le-ai luat dintr-o singură sursă. Data viitoare incearcă sa citești mai multe texte înainte sa scrii un articol.


Covoran Andrei


- Semne de punctuație – redactare: nu există spațiu după punct, virgulă, paranteze. Daca bine țin minte, vrei să dai la MV. Să știi că lucrurile astea se punctează la referatele ce le vei avea de facut în facultate. N-ar strica să te obisnuiești de pe acum cu o redactare corectă, poate chiar și cu diacriticele
- Nu ai pus imagini, nu cred că era imposibil să dai un mail două și să ceri acceptul pentru niște poze de pe net. Pentru mine, din cauza asta ratezi podiumul

-Și din nou câteva expresii, ce ar fi putut fi corectate după o recitire:
“...populează o varietate mare de mediu,evitându-se numai pădurea tropicală și regiunile reci de munte...”
-“...Limba acestei soparle este un factor de descurajare al adversarilor.Între femele si masculi este dificil să se faca distincția...”
-“...În aproximativ 60% din dieta lor,ar trebui sa faca parte alimente de origine animala...”
-“...Femela poate da nastere la 10-25 de tineri...”

- În general informații bune, mi-a plăcut descriererea terariului.

Alee

- Foarte multe greșeli de scriere, păcat...
- Proveniență poze? Dacă sunt ale tale, nu prea arată cât de frumoase sunt animalele astea...

-Din nou o expresie de traducere:
“...cu excepţia cand se afla in timpul sezonului de împerechere, atunci diferenţa este mai evidentă , deoarece se afla o glanda umflata în jurul valorii de aerisire de sex masculin....”

-Informațiile sunt bune, dar parca se putea si ceva mai bine.

Andreilol2011


- Nu vad nici o imagine
- Și să fim serioși, daca astea sunt singurele lucruri ce se pot scrie despre specia ce ai ales-o...


Enjustice

- Și la tine unele poze sunt slabe, părerea mea e ca mai bine nu postai portretul șarpelui
-Probleme de traducere:
“...Șarpele de lapte se poate găsii de cele mai multe locuri în preajma locurilor stâncoase....”
- O greșeală ce mi-a atras atenția: ”...umiditate mentinuta cu un hogrometru...” - și așa multora li se pare un domeniu foarte complicat teraristica. Să incercăm sa nu ii zăpăcim mai mult...

- Mi-a plăcut ca ai inclus și câteva date despre problemele de sănătate. Așa puține si vagi cum sunt, cred că ar putea fi de ajutor celuia care citește articolul.

Alex_snake_gunit

-Poza aia cu descrierea în engleză cred că merita o traducere. Nu toată lumea se descurcă cu limbile străine. Un link ceva cu site-ul original al pozelor, un copyright?
-Mie mi se pare cam puțin text. Știu ca omul când își cumpără un animale vrea sa știe cam care sunt cerințele de întreținere. Eu cred însă că se trece repede peste starea asta si cu toții devin interesați de animalele pe care le dețin și vor sa afle mai multe, vroiam mai multa descriere.

Elmo

- Pozele sunt slabe, având în vedere că e un concurs organizat în cooperare cu animax pozele s-ar putea bucura, cel puțin teoretic de ceva publicitate. De aceea cred ca trebuiau poze de calitate
- Și la tine lipsesc diacriticele. Știu că nu prea le folosește nimeni când scrie pe forum, dar pentru un articol ce ar putea sa apară pe site-ul animax, mie mi se par importante...
- Mi-ai lăsat impresia că te-ai plictisit la mijlocul articolului și l-ai terminat doar ca să fie terminat.


Acestea fiind spuse de la mine repartizarea este următoarea:

Locul I: Enjustice
Locul II: Alee
Locul III: Elmo
Locul IV: Covoran Andrei
Locul V: Alex_snake_gunit
Locul VI: AziNuDauAutografe
Locul VII: andreylol2011


Cam așa văd eu lucrurile, sper că nu am supărat pe nimeni și că este evident că cele spuse se vor a fi constructive pentru toată lumea.
Și ca încheiere, FELICITĂRI tuturor celor ce au postat, Sper să nu vă opriți nici unul aici. Și poate prind curaj și RESTUL USERILOR. Eu cred că avem printre noi destui oameni capabili să scrie articolele foarte bune.
Answers, too often mutually exclusive, are easy to come by. What's more important is what questions are being asked.

Mail: robert.carst@teraristica.ro
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Votare concurs de anul nou

Mesajde Tiberiu Sahlean » 10 Feb 2012, 12:33

Observații pentru toată lumea:
Sunteți ROMÂNI! Scrieți in LIMBA ROMÂNĂ. Și limba română nu înseamnă doar cuvinte românești, înseamnă și semnele de punctuație specifice. Punctul și virgula nu sunt un mit și nici demodate. SUNT REALE și SE FOLOSESC! Prima condiție pentru a scrie orice fel de text bun, fie el literar, tehnic sau jurnalistic, este să știi să folosești limbajul în favoarea ta. Iar dacă nu mă înșel, limbar română este, pentru toți concurenții, LIMBA NATIVĂ.
O altă greșeală, extrem de comună: denumirea științifică este o denumire binară. Ca să înțelegeți mai bine, regula este în felul următor (Valabilă încă de la Linnaeus, primul proponent al acestui tip de clasificare în 1758): toate denumirile științifice sunt în limba latină sau latinizate, denumirea genului fiind un substantiv (ex.: Lacerta) și se scrie cu literă mare, iar denumirea speciei este un adjectiv (ex.: viridis) și se scrie cu LITERĂ MICĂ.


AziNuDauAutografe
Primul lucru care ți-a coborât rău articolul, din punctul meu de vedere, este culoarea scrisului. Incă mă dor ochii de la citit. Facem graffiti sau scriem un text?
Numele celui care a descris specia nu se scrie în paranteză, se scrie imediat după denumirea științifică.
Furcifer pardalis (Cuvier 1829) - greșit. Furcifer pardalis Cuvier 1829 sau Furcifer pardalis Cuvier, 1829 este corect.
Sinonim se referă la alte denumiri științifice utilizate pentru specie și care sunt echivalente. Acestea fie au fost retrase din uz deoarece specia a fost reclasificată, fie clasificarea este incertă și încă se folosesc 2 sau mai multe denumiri (cazuri rare). Exemplu: Montivipera xanthina este echivalent cu Vipera xanthina și Daboia xanthina, deși ultimele 2 denumiri nu se mai folosesc. Furcifer pardalis nu poate fi echivalent cu Furcifer pardalis (este aceeași denumire) și în nici un caz nu poate fi echivalent cu „panther chameleon”. „Panther chameleon” este denumirea populară în limba engleză.
Ce este CITES 2B? Cites 2B nu este un statut de conservare. Statutul de conservare este oferit de IUCN (http://www.iucnredlist.org) și în cazul speciei de față este LC (least concern). Specia apare în Anexa II a Convenției CITES.Nu stiu ce e 2B.
Cam slabuta prezentarea la habitat, sunt sigur ca exista mult mai multe informații, iar înțelegerea modului de viață în mediul natural este primul pas spre creșterea cu succes în captivitate.
„Coada este deosebit de potrivită pentru rolul de al 5-lea picior”... De ce e deosebit de potrivită? Nu e de ajuns că e potrivită?
„Culorile sunt de nedescris”. Dacă o să cauți descrierea speciei, o sa vezi ca nu sunt de nedescris. Și au fost ”de descris” încă din 1829.
Descrierea variației cromatice mi se pare destul de irelevantă atâta timp cât nu există criterii exacte pe baza cărora pot fi deosebite. Aceste variații sunt utile în mod normal pentru a identifica indivizii la care nu se cunoaște exact proveniența, dar cu condiția să fie criterii valide, ceea ce nu este cazul aici. Sunt numeroase cazuri în care diferiți comercianți inventează variații pentru a vinde mai scump un animal.
Informații despre terariu și condiții necesare destul de ok (făcând abstracție de limbaj).
Informații despre reproducere bune.
Sfaturile pentru începători nu prea au relevanță. Cred că puteau fi scrise mult mai concis și cu o apreciere a gradului de dificultate. Nu am înțeles mare lucru.
Pozele sunt foarte slabe.

Covoran Andrei
Areal de distribuție subțirel, prea subțirel, mai ales că sunt și 3 subspecii.
„Tiliqua scincoides scincoides populeaza o varietate mare de mediu, evitandu-se numai padurea tropicala si regiunile reci de munte”
„Ea apare periodic in zonele umede sau foarte putin uscate” - ce înseamnă periodic? Numai în anumite perioade? Într-un sezon anume? Trebuia explicată afirmația.
Nimic nu este împărțit, este clasificat. Denumirea subspeciei nu se pune niciodată singură. Folosești: subspecia scincoides (de obicei o scrii cu italic, dacă ți-e lene pune măcar ghilimele) sau T.s.scincoides.
Ai informații care ar fi trebuit trecute la areal de distribuție nu la descrierea speciei.
„Singurele animale care o pot afecta”... Singurii prădători sau altă formulare...
„Femela poate da nastere la 10-25 de tineri” - eventual pui, urmași.
De „speranță de reproducere” nu am auzit. Perioadă de fertilitate ar fi fost corect.
Cam puțin la reproducere. Este o specie destul de populară în captivitate și cu siguranță există mai multe informații.
Multe repetiții: această șopârlă, aceste șopârle.
„Mai aveti nevoie de un bec UVB” - de care? În rest destul de ok la terariu.
Ceva informații despre comportament în captivitate? Sunt agresive? Se calmează după un timp? Sunt ușor de întreținut, sunt probleme la hrănire? Necesită perioadă de răcire?
Poze 0...

alee
Denumirea științifică a speciei la începutul articolului nu există.
Denumirea speciei scrisă cu literă mare în unele locuri, cu literă mică în alte locuri. Este folosită prescurtatea pentru gen (S.salamandra) înainte de a folosi denumirea completă (Salamandra salamandra).
Ce caută o variație de culoare (varietate) între subspecii nu știu.
Sinonimul este ok - denumirea speciei cu literă mică, nu mare.
Descrierea arealului se face cam așa: specia se găsește din... până în.... Limita nordică a arealului este reprezentată de..., etc.
Odată trăiesc în sudul și centrul Europei, odată doar în cetrul Europei. Cum e până la urmă?
„Ele preferă de padurile de foioase , doarece le place sa se ascunda in frunzele căzuteale acestora , dar, de asemenea, prefera sa se ascunda in muşchi trunchiurilore de copaci. Ele au nevoie de mici pâraie curate sau iazuri deoarece acolo se dezvolta larvele lor.” - cred ca ai făcut traducerea cu google translate. Nu era nimic rău în asta, dacă și verificai ce a tradus.
„Din această cauză au apărut ca şi cum acestea au fost ""crawling from within the flames" - ți se pare că ultima parte este atât de specifică limbii engleze încât nu avea echivalent și în limba română?
”Alcaloid samandarin” nu există. Alcaloizii sunt un grup de compuși chimici. Cei din glandele parotide ale salamandrei sunt alcaloizi neurotoxici și se numesc simplu „samandarine”.
Exprimarea în limba română este absolut groaznică. Fraze întregi nu le-am înțeles.
Pozele sunt ale tale sau sunt luate de pe internet? Dacă sunt luate de pe internet trebuia pus copyright, dacă sunt originale trebuia precizat.

andreylol2011
Scris de la capat nu există. Totul e un text continuu foarte obositor. Poza nu apare, deci habar n-am despre ce e vorba.
Areal de distribuție... aproape că nici nu am cuvinte. „Șarpele de casă se găsește în Europa” - cum sună?
Scris cu prescurtări. Te grăbeai? Îți ocupa prea mult timp această activitate?
Nu există „necarinați”. Sunt carenați sau netezi. Substantivul respectiv nu există în forma negată.
Foarte subțire și slab articol.

enjustice
Dacă are denumire populară și în română de ce nu o scrii pe aia (șarpele de lapte)?
Subspeciile nu se scriu cu denumirea populară ci cu denumirea științifică. În denumirea populară nu există subspecii, ci doar variații de numire de la o regiune la alta. Uneori nici nu există diferență de nume între subspecii.
„Din cauza răspândirii mari printre colecționari, multe din subspecii sunt crescute și în captivitate.” ”Din cauză” are o conotație negativă în limba română. În cazul tău se folosește „ca urmare a”.
Areal de distribuție foarte subțire. „Sunt foarte prezenți”. De unde superlativ pentru prezență? „Sunt comuni”.
Ceea ce ai scris la habitat nu e descriere a habitatului. Ce fel de păduri? De foioase, tropicale? Unde trăiește în pădurile respective? În copaci, pe sol, în substrat? Preferă zone cu vegetație sau pământ nud? Se ascunde printre resturi de copaci, grămezi de crengi, între pietre, sub pietre?
„Imită paternul”. Avem cuvânt în română - model.
”Șarpele veninos coral” nu există. E șarpele de coral (Micrurus sp.). Nici acestă denumire populară nu este foarte corectă, dar asta e. Asta avem.
Nu vrea să „sperie” prădătorii, vrea doar să îi inducă în eroare pentru a nu fi mâncat.
„Totuși există câteva metode pentru distingerea celor două specii” - ar fi fost frumos să îți și argumentezi poziția.
„sunt o ideală alegere” - în limba română adjectivul se pune după substantiv, că e o limbă latină. Nu am făcut eu regulile.
„ieșirea nevoită a șarpelui” - pentru șarpe ieșirea este voită. Nedorită cred că era cuvântul pe care în căutai.
A doua poză nu este nici relevantă, nici clară. Mai bine te lipseai de ea.

alex_snake_gunit
Nu există copyright pe poze și sunt sigur că nu sunt ale tale. Denumirea speciei cu literă mică, nu mare.Scris prescurtat. Toată lumea e așa de grăbită?
Cum spunea și robert, marcajele de pe poză trebuiau traduse sau nu mai pui poza deloc.
La hrănire trebuia specificat că aceasta este hrana în captivitate. În libertate cu siguranță au alt regim de hrană.
Perioada de împerechere? Ceva detalii despre împerechere la specie? SUnt ușor de împerecheat sau nu? Puii sunt ușor de hrănit și crescut?
Subțire articol.

Elmo
Specia a fost reclasificată. Nu are denumire comună în română. Lași doar denumirea științifică sau precizezi că în engleză denumirea comună e....
Pozele sunt toate ale tale sau sunt luate și de pe alte site-uri? Dacă poza de la habitat e a ta nu are nici o valoare, pentru că nu este habitatul speciei (decât dacă ai fost în Statele Unite și ai găsit specia. Caz în care îmi cer scuze.)
Nu există subspecii, au fost reclasificate și ele. Trebuia să te documentezi mai bine în prealabil.
Anexele CITES nu reprezintă un statut de conservare. Specia este considerată fără amenințări (least concern - LC) de IUCN.
Areal de distribuție praf.
Descrierea habitatul s-a dus pentru că vorbești de mai multe specii de șerpi.
La fel și descriere și restul. Îmi pare rău, dar trebuia să te documentezi mai bine înainte să scrii articolul.

Clasamentul final pentru mine arată cam așa:
Locul I - enjustice;
Locul II - alee
Locul III - AziNUDauAutografe
Locul IV - Covoran Andrei
Locul V - alex_snake_gunit
Locul VI - andreylol2011
Locul VII - Elmo
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Re: Votare concurs de anul nou

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 12 Feb 2012, 01:32

Felicitări tuturor pentru iniţiativă şi pentru efortul depus pentru redactarea articolelor. Personal am rămas puţin dezamăgit de numărul mic al concurenţilor iar cauza încă rămâne o dilemă pentru mine. Premiile mi se par destul de substanţiale iar articolele astea în mod normal se scriu din plăcere dar mie mi se pare ca în ultima vreme românului i s-a cam acrit să scrie şi asteaptă "să îi înmoaie alţii pesmeţii".
În comentariile şi voturile ce urmează să le dau voi fi strict obiectiv iar fiecare concurent sper să înţeleagă că aici suntem o comunitate şi încercăm să ne ajutăm unii pe alţii prin critici constructive.


AziNuDauAutografe
- începând cu titlul e şi prima greşeală: genul l-ai scris bine cu literă mare însă specia se scrie cu literă mică;
- la clasificare nu am înteles de ce ai scris "Clasa Reptile", "Ordinul Solzoase" şi "Subordinul Şopârle" pentru că denumirile în limba latină nu se traduc, deci sunt bune doar cele trecute în paranteze, respectiv Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria;
- Furcifer pardalis nu are cum să fie sinonim cu Furcifer pardalis, pentru că este aceeaşi denumire, deşi am găsit această greşeală chiar şi pe http://www.reptile-database.org. Tot la sinonime ai trecut şi denumirea populară în limba engleză a speciei dar asta nu are de a face cu sinonimele;
- la statut de conservare "CITES 2 B" m-a băgat total în ceaţă. Bănuiesc că ai vrut să te referi la faptul ca specia este menţionată pe Anexa II a Convenţiei CITES, trebuia însă să spui aici şi despre Lista Roşie IUCN că de fapt aici găsim statutul de conservare;
- culorile folosite în text mai mult obosesc ochii decât dau "viaţă" articolului, fapt ce bănuiesc ca l-ai urmărit;
- exprimarea de multe ori nu este cea mai potrivită, ex. "Cu o schimbare de culoare femela îşi anunţă partenerul că întâlnirea s-a terminat iar dacă masculul nu acceptă ideea, femela trece la planul nr 2" ;
- "dar se mulţumeşte şi cu 60 % dar să nu fie mai puţin", eu unul mă îndoiesc că se mulţumeşte cu un nivel al umidităţii atât de scăzut;
- nu sunt de acord cu hrănirea oricărui animal cu hrană capturată din natură, e un risc mult prea mare pe care eu unul consider că nu se merită nici pe departe să ţi-l asumi iar dacă ţi-l asumi nu menţiona aşa ceva într-un articol de tip "caresheet" pentru că un începător poate crede că asta e soluţia ideală;
- la capitolul poze se putea şi mai bine zic eu, dar apreciez faptul că sunt ale tale.

Covoran Andrei
- nu există diacritice şi semne de punctuaţie;
- nu ai pus nici o poză;
- ai unele exprimări mai puţin potrivite, cum ar fi:"evitandu-se numai padurea tropicala si regiunile reci de munte", "este impratita in trei subspecii", "Scincoides,o subspecie ", "Limba acestei soparle este un factor de descurajare al adversarilor", "soparle monitor", "Puii sunt maturi din punct de vedere sexual atunci cand au implinit varsta de 3 ani";
- aş fi preferat să fie menţionat ce tip de UVB trebuie folosit;
- câteva informaţii despre statutul de conservare puteai să le scrii consultând http://www.iucnredlist.org.


alee
- greşeli multe de scriere şi în unele părţi ale textului lipsesc semnele de punctuaţie;
- expresii nepotrivite: "de către jumătatea posterioară a limbii, care aderă prada", "o glanda umflata în jurul valorii de aerisire de sex masculin";
- nu ai indicat nicăieri drepturile de autor pentru poze, chiar şi dacă sunt ale tale, să ştim ce e cu ele.


andreylol2011
- prea puţină informaţie pentru cât se putea face;
- lipsă poză, deşi văd că ai încercat să încarci o poză şi nu ţi-a reuşit sau nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, s-ar putea să fie şi o problemă legată de site;
- cu aşezarea textului nu ştiu ce s-a întâmplat dar parcă sunt clădite unele peste altele;
- scris cu prescurtări;
- unele informaţii au caracter general: "Crocodylus niloticus se gaseste in mare parte pe continentul Africii dar si pe insula Madagascar".


enjustice
- exprimări nepotrivite: "Sunt foarte prezenţi", ”Şarpele veninos coral”, „ieşirea nevoită a şarpelui”;
- slăbuţ cu informaţiile la habitat, trebuia să specifici în ce fel de păduri traieşte în primul rând;
- subspeciile se scriu în latină nu denumiri populare;
- aş fi preferat dacă ne spuneai câte ceva şi despre Convenţia CITES, apare specia pe vreo anexă, nu apare...
- mi-a plăcut că ai pus pozele şi filmuleţul care bănuiesc că sunt ale tale;
- eşti singurul care a tratat şi problemele de sănătate ceea ce este de apreciat.


alex_snake_gunit
- specia se scrie întotdeauna cu literă mică;
- lipsa diacriticelor;
- prerabil era dacă ne spuneai câte ceva şi despre IUCN, dacă apare sau nu pe Lista Roşie;
- prescurtări;
- neon UV de care trebuie folosit?
- drepturi de autor pentru poze ai?
- marcajele din poză ar trebui să aibă şi ceva text să ne dăm seama despre ce este vorba;
- la hrănire trebuie specificat că aceea este hrana din captivitate şi nu din mediul lor natural;
- la reproducere puteai să scrii şi despre cum se face sexarea în cadrul speciei, prezintă sau nu dimorfism sexual, când ajung adulti, etc.


Elmo
- specia a fost reclasificată;
- mai bine laşi doar denumirea populară în limba engleză;
- lipsa diacriticelor;
- calitatea pozelor este slabă, de drepturi de autor nu cred că are rost să întreb deoarece pozele par a fi ale tale;
- poza de la habitat să înţeleg că se vrea a fi o reproducere a habitatului natural?
- la statut de conservare trebuia să scrii dacă apare sau nu pe Lista Roşie IUCN, în cazul tău apare şi este Least Concern (LC);
- areal de distribuţie nu ai pus sau am eu grave probleme cu vederea;
- era binevenită mai multă documentare.


Clasament final:
Locul I: enjustice
Locul II: Covoran Andrei
Locul III: Elmo
Locul IV: alex_snake_gunit
Locul V: alee
Locul VI: AziNuDauAutografe
Locul VII: andreylol2011
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Votare concurs de anul nou

Mesajde Chuckie » 13 Feb 2012, 14:43

1.enjustice
2. Covoran Andrei
3 AziNuDauAutografe
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Votare concurs de anul nou

Mesajde Chuckie » 15 Feb 2012, 10:22

Inca asteptam voturile lui Marian Olarasu si Shakw0n...

Înapoi la “Concursuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori