Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Concursurile Teraristica Romania
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 17 Noi 2012, 00:48

Începând din data de 17 noiembrie 2012 începem concursul de articole şi/sau caresheet-uri pe teme teraristice. Azi încep înscrierile, pe 25 decembrie 2012 începe votarea, care se va opri pe 15 ianuarie 2013.


1 - Articolele pot avea orice subiect, de la caresheet al unei specii, preferabil cu poze proprii (nu cu poze furate de pe internet, mai bine fără) până la articole generale despre hrănire, boli, şerpi, şopârle, tarantule sau alte animale specifice teraristicii.

2 - Vă rugăm să verificaţi pe site ca nu cumva subiectul să fi fost deja scris (pe site nu pe forum).

3 - Dacă doriţi să scrieţi un caresheet vă rugăm să îl concepeţi după următorul model:

http://www.teraristica.ro/index.php?/se ... l-boa.html

4 - Articolele (altele decât caresheet-uri) se pot scrie liber cu condiţia să fie utile pentru cititorii site-ului.

5 - De asemenea aveţi grijă să scrieţi în limba română, chiar corectă gramatical...

6 - Se vor vota trei participanţi specificând clar locul 1, 2 şi 3. Locul 1 primeşte 3 puncte, locul 2 - două şi locul 3 un punct. La final se numără punctele şi se desemnează cei trei câştigători.

7 - Dacă un membru participă la concurs, este interzis ca acesta să-şi voteze propriul articol, cei care îşi vor vota articolul vor fi descalificaţi automat. Nu se acceptă scuze, citiţi cu atenţie regulamentul înainte de a vă înscrie în concurs.

8 - Au drept de vot doar userii care au minim 10 postări pe forumul nostru înaintea începerii concursului.

9 - Userii pot face articole despre acelaşi animal, de câştigat va câştiga cel mai bun.

10 - Fiecare user poate participa doar cu un singur articol.



Specificăm că articolele şi caresheet-urile se vor pune şi pe site cu numele autorului.

Până pe 19 decembrie aveţi timp să postaţi articolul aici!

În acest topic se pun numai articolele participanţilor. Discuţiile se vor purta într-un topic dedicat acestei ediţii a concursului.

Vă rugăm să nu furaţi texte de pe site-uri româneşti, informaţiile sunt oricum de multe ori greşite şi frazele scrise de nişte analfabeţi. Măcar aveţi bunul simţ să munciţi cât de cât la ele, informaţi-vă de pe site-uri străine, conspectaţi, traduceţi, gândiţi. Furturile se descalifică!



Premiile vor fi următoarele:

Locul I = Brachypelma vagans - femelă adultă
Locul II = Lasiodora difficilis - sex necunoscut - 7 - 8 cm legspan
Locul III = Termohigrometru digital

Premiile vor veni împreună cu diplome personalizate şi vor fi primite după 15 ianuarie.
Administratorii şi moderatorii nu participă la concurs dar au drept de vot.


Succes !!!
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Chuckie » 12 Dec 2012, 12:47

Daca pana la data anuntata mai sus nu se vor inscrie minim cinci participanti concursul va fi anulat!!! Premiile se vor utiliza pentru concursul "Fotografia Anului 2013". Sau vor fi alte premii... ma gandesc pana atunci.
Tiberiu
Piton
Piton
Mesaje: 110
Membru din: 09 Apr 2012, 20:00
Localitate: Cluj
Nume: Tibi
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Tiberiu » 14 Dec 2012, 21:28

Care Sheet Agamă cu barbă
Imagine
Clasificare
Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Agamidae, Genul Pogona, Specia Pogona Vitticeps


Specii diferite de Agamă cu barbă

Pogona barbata, Pogona henrylawsoni, Pogona microlepidota, Pogona minima, Pogona minor, Pogona mitchelli, Pogona nullarbor, Pogona vitticeps.


Habitatul

Agama cu barbă este o specie nativă Australiei, habitatul lor fiind deşertul şi tufărişul. Ca şi pui sau juvenili, agamele cu barbă sunt mai mult semi-arboricole iar pe când devin adulte încep să petreacă mai mult timp la sol.

Informaţii generale

Agama cu barbă ese una dintre cele mai bune reptile ca şi animal de companie. Această specie poate atinge o dimensiune modestă de aproximativ 60 de centimetri , trăind o lungă perioadă de timp, cu o medie de 7-10 ani atunci când este îngrijită corespunzător. Este o reptilă inteligentă, prietenoasă și foarte frumoasă.
Majoritatea agamelor cu barba sunt foarte blânde și pot fi ţinute in braţe şi mângâiate. Arată la fel de drăguț şi atunci când se plimba prin camera de zi supravegheate, sau când înoată în cada de baie umplută parţial. Deși acestea nu au cerințe specifice de îngrijire, ele pot fi un plus distractiv și o adiţie plăcută familiei.

Terariul

Dimensiunea unui terariu ideal pentru un exemplar adult este de 120x60x60cm. Fiind nişte reptile foarte active, atât puii cât şi adulţii de agamă cu barbă au nevoie de spații mai mari pentru a fi fericite și sănătoase.
Masculii și femelele ar trebui să fie păstraţi împreună numai în când sunt pui. Masculii ar trebui să fie ţinuţi singuri, dar femelele pot trăi împreună. Urmăriţi animalele cu atenţie pentru orice probleme de dominanță, sau dacă una dintre şoparle stă ascunsă prea mult. În caz că apar probleme, acestea trebuiesc separate. Este recomandat să ţineţi împreună maxim două femele.
Terariile pot fi construite acasă, cumpărate de la petshop sau on-line. Există mai multe tipuri de terarii disponibile pe piață care sunt potrivite pentru agame cu barbă.

Substrat

Tipul ideal de substrat pentru agame cu barbă este un subiect foarte dezbătut. Aveți posibilitatea să utilizați serveţele de bucătărie, hârtie, mochetă sau covoare pentru reptile. Este recomandat să schimbaţi/curăţaţi substratul cât mai des pentru a reduce şansele ca animalul dumneavoastră să se îmbolnăvească. De asemenea, puteţi folosi nisip ca şi substrat însă acesta poate fi periculos pentru agame, deoarece acestea il pot înghiţi odată cu mancarea. Nisipul înghiţit care se acumulează in stomacul animalului, din cauză că nu poate fi digerat, poate bloca sistemul digestiv cauzând deces. Dacă alegeţi nisip ca şi substrat, este recomandat să vă hrăniţi animalele în afara terariului sau să folosiţi vase în care să nu poată patrunde nisipul şi care să nu permită evadarea hranei.
Umpleți terariul cu 5 centimetri de nisip. Acest lucru vă va permite să ancoraţi pietre şi crengi în nisip și de asemenea, celor mai multor agame le place să sape. Majoritatea substraturilor vândute in magazinele de animale, pot afecta sănătatea animalelor de companie.

Mobilier

Dacă vreţi ca animalul dumneavoastră să se simtă bine ar trebui să aveţi grijă să nu supraîncărcaţi terariul. Crengile mari sunt bune ca şi obiecte pe care agama se poate căţăra ca să ajungă mai bine la locuri cu mai multă căldură. În cazul în care terariul este înalt, găsiţi o modalitate de a utiliza spațiul în înălțime. Agamelor cu barbă le place să se caţere. Frânghia de cânepă poate fi înfășurată strâns în jurul crengilor pentru mări aderenţa. Bolovanii sunt, de asemenea minunaţi, deoarece aceştia se încălzesc de la bec. Asigurați-vă că rocile sunt stabile și că animalul dvs. nu poate să sape sub ele și să se rănească.
Puteți include, de asemenea, plante reale sau artificiale. Beaucarnea recurvata, sansevieria trifasciata, crassula ovata și Pothos par să funcționeze bine. Asigurați-vă că acestea sunt libere de substanțe chimice, deoarece s-ar putea ca animalul dvs. să le mănânce.
Mai este nevoie şi de o ascunzătoare, pentru că reptilelor le place să se ascundă. Puteţi folosi multe feluri de ascunzători (buşteni, ghivece, castroane, ascunzători de la magazinele de animale, etc).

Curățarea Terariului

Este indicat să curăţaţi zilnic fecalele din terariu. Nisipul trebuie schimbat o dată pe lună, sau în funcție de mărimea terariului și numărul de agame. (un terariu mic cu 2 agame trebuie curăţat mult mai des decât un terariu mare cu o agamă)
După ce este golit, terariul trebuie curățat cu apă și săpun sau cu înălbitor diluat (10% înălbitor, 90% apă). Asigurați-vă că aţi curăţat, clătit şi uscat bine toate pietrele, ramurile şi ce mai aveţi în terariu. Bolurile de apă şi mâncare trebuiesc curăţate mai des
.
Lumină şi încălzire

Veți avea nevoie de două tipuri de bec, un bec (sau neon) care emite lumină cu ultraviolete de tip UVB și unu bec care emite căldură. Lumina UVB este esențială pentru multe tipuri de reptile, ajutându-le să metabolizeze calciul de care au nevoie să fie sănătoase. Fără a UVB apare riscul ca reptilele să se îmbolnăvească, oasele acestora slăbindu-se şi deformându-se permanent. Există mai multe tipuri de bec UVB în magazine de animale, cel necesar pentru agame fiind cel de 10% (10.0).
Pentru caldură puteţi utiliza becuri normale, spoturi, becuri cu halogen, becuri pentru reptile, etc. Becurile standard funcționează bine în terarii mici în înălțime.
Asigurați-vă că becurile sunt amandoua deasupra locului de incalzire. Acest lucru ar trebui să fie la un capăt al cuștii. Această zonă trebuie să fie între 37-43 de grade C. Agamele au nevoie de această căldură pentru a putea digera hrana. Folositi un termometru ca pentru a monitoriza temperatura. Partea rece a terariului ar trebui să fie în jurul la 24-26 de grade C. Noaptea nu este nevoie de încălzire, cu excepţia cazului în care temperatura scade sub 18 grade C. Puteți utiliza lumini speciale de noapte sau un heat pad. Luminile trebuie să fie pe un ciclu de aproximativ 14 ore pe timpul verii și 12 ore iarna.

Hrănire

Verdeţuri trebuie să fie oferite zi de zi. Acestea includ: varză, napi, păpădie, salată, cicoare, rucola,etc. Salata nu are mare valoare nutritivă și nu ar trebui să reprezinte întreaga lor dietă. Spanacul şi varza, sunt ambele pline de acizi oxalici, care leaga calciul. Acestea ii pot fi oferite, dar nu prea des.
Varietatea este o idee bună. Asigurați-vă că spălați toate legumele pentru a le curăţa de pesticide. Scoateți tulpinile mari (cum ar fi cele de varză), precum și orice parţi stricate și apoi rupeţi în bucăți verdeața cam pe la dimensiunea capului şoparlei.
Legume, cum ar fi dovleci, fasole verde, morcovi, păstârnac, cartofi dulci şi altele pot fi rase și adăugate la salată. Agamele nu pot mesteca bucăți mari și va fi greu pentru ele să le digere. Fructe, cum ar fi toate fructele de padure, mango, papaya, mere, struguri, pot fi de asemenea adăugate în salată, dar în cantităţi mai mici.

Apă

Pentru hidratare puteţi folosi un castron cu apă sau să pulverizaţi apă prin salata oferită. De asemenea, puteţi pulveriza agamele cu apa sau să le faceţi câte o baie saptamânal. Asiguraţi-vă că apa nu este prea adâncă, pentru ca agamele să poată atinge fundul cadei cu picioarele. Apa trebuie sa fie călduţă. Agamelor cu barbă le place să facă baie în apă călduţă.

Insecte

Insectele ar trebui să fie oferite puilor de două sau trei ori pe zi, juvenililor si adulţilor zilnic. Pe măsură ce agama îmbătrâneşte, acesteia trebuie să ii fie oferite mai puţine insecte și mai multe legume. Prea multe insecte pe parcursul vieții lor le va afecta rinichii. Legumele ar trebui să constituie aproximativ 10-25% din dieta puilor și aproximativ 50% sau mai mult din dieta adulților. Ca hrana de bază puteţi oferi greieri şi gândaci. Superworms pot fi oferite ocazional agamelor de peste 30 de centimetri. Mealworms și waxworms sunt bogate in grăsimi si nu sunt recomandate. Nu lăsați niciodată greierii în cușcă peste noapte, mai ales cu puii. Aceştia pot răni grav puii. Unii oameni aleg să-şi hrănească agamele într-un bazin separat, pentru a evita acest lucru.

Suplimentarea

Se poate folosi praf de calciu cu vitamina D3 oferite zilnic. Insectele pe pun într-un recipient împreună cu puţin praf şi se agită inainte de a fi oferite agamei. De aproximativ 2 ori pe săptămână, ar trebui să ii oferiţi praf cu multivitamine în loc de calciu.

Reproducerea

Agama cu barbă este o specie ovipară, femela depune ouă, pe care le îngoapă în nisip. Pentru incubare este necesar un incubator. Ouăle se incubează la temperatura de 29 de grade C şi durează aproximativ 60 de zile până când ouale încep să eclozeze.

Hibernarea

Hibernarea s-ar putea face în timpul iernii. Această hibernare nu este una completă, ci mai mult o stare semi-pasivă în care agama ar putea fi pe timp de iarnă. Majoritatea agamelor vor face acest lucru in mod natural, dar nu le forțați în cazul în care nu vor. În multe case temperatura va scadea in lunile de iarna si s-ar putea observa când agama mănâncă mai puțin și se ascunde mai des.
Niciodată nu lăsaţi o agamă bolnavă sau una care a avut recent paraziți să hiberneze. Acestea trebuiesc lăsate aproximativ 2 săptămâni pentru a goli toate conținuturile din stomac și apoi coborâtă temperatura la aproximativ 24 de grade C în timpul zilei. Nu lăstaţi temeperatura să coboare sub 16 grade C. Păstrați luminile aprinse pentru aproximativ 8-9 ore pe zi, apoi opriți luminile de căldură. 2-3 luni mai târziu, se pot porni luminile din nou și poate începe hrănirea lor.
Imagine
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Chuckie » 14 Dec 2012, 22:54

Imi pare rau pentru munca depusa de tine Tiberiu, dar nu te-ai obosit sa citesti regulamentul nici macar pana la punctul 2.

2 - Vă rugăm să verificaţi pe site ca nu cumva subiectul să fi fost deja scris (pe site nu pe forum).

Site : http://www.teraristica.ro/
Forum: index.php

Articol: http://www.teraristica.ro/index.php?/so ... barba.html
Tiberiu
Piton
Piton
Mesaje: 110
Membru din: 09 Apr 2012, 20:00
Localitate: Cluj
Nume: Tibi
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Tiberiu » 15 Dec 2012, 00:34

n-am vazut decat dupa ce am postat. oricum, subiectul ala deja scris nu se poate numi care sheet. am facut despre agama pt ca am si eu si e o reptila des intalnita in hobby... din cauza asta ma gandeam ca un care sheet pt agama ar fi util... oi face despre altceva daca mai am voie...
Tiberiu
Piton
Piton
Mesaje: 110
Membru din: 09 Apr 2012, 20:00
Localitate: Cluj
Nume: Tibi
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Tiberiu » 15 Dec 2012, 02:40

Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde Chuckie » 15 Dec 2012, 10:46

Ai voie, normal. Asta nu va fi luat in considerare, din pacate multe din speciile uzuale sunt deja prezente pe site. Sunt 160 si ceva de articole, dar cum nici tu nu vazusei decat textul general la familia Agamidae, ma simt obligat sa ii atentionez si pe altii care vor sa participe. Caresheeturile EXISTA ! Ca si Mos Craciun si bulinele colorate M&M's. Totul e sa te uiti dupa ele si culmea sunt ordonate pe familii, grupate frumos, logic, si stau cuminti asteptand cititorii.
Avatar utilizator
denis
Piton
Piton
Mesaje: 207
Membru din: 24 Sep 2012, 20:41
Localitate: Galati
Nume: Baciu Denis
Localitate: Galati
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde denis » 15 Dec 2012, 14:45

Imi incerc si eu norocul :
Care Sheet Brachypelma Verdezi
Imagine

Clasificare :
Regn: Animalia, Increngatura: Arthropoda, Clasa: Arachnida, Ordin: Araneal, Subordin: Mygalomorphae, Familie: Theraphosidae, Genul: Brachypelma, Specie: Verdezi.

Nume comun: Mexican Rose Grey Tarantula;

Statut de conservare:
->Face parte din listele CITES - anexa B.

Areal de distributie:
Dupa cum spune si numele comun, se gaseste in Mexic.

Habitat:
Savana din Sudul Mexicului.

Descriere specie:
Este o specie de tarantula terestra, ajunge la marimea de 13-15 cm si are un colorit foarte atragator : picioarele negre, carapacea aurie si fundul rosiatic. Maturitatea seuala o atinge in jurul varstei de 3-4 ani, cu un ritm de crestere lent asemanator cu celelalte specii din genul ei. Daca este bine intretinuta, o femela poate atinge varsta de 25 de ani . Este o tarantula docila, preferand sa arunce cu perisori decat sa muste, ceea ce o face perfecta pentru orice incepator.

Hranire:
Toate tarantulele sunt niste pradatori de temut, din prima lor clipa de viata. Puii pot fi hraniti cu mealworms, Blatta Lateralis sau Nauphoeta Cinerea , pe masura ce cresc este bine sa treceti la gandaci Blaptica Dubia sau superworms. O femela poate manca si un pinky de soarece ocazional dar nu este bine sa exagerati deoarece contin mult calciu si se poate intari prea tare vechiul exoschelet , provocand probleme la naparlire.

Reproducere:
Reproducerea la Brachypelma Verdezi este usoara, femela cateodata putand manca masculul. Masculul va fi introdus seara in terariul femelei, iar imperecherea ai trebui sa inceapa imediat. Imediat dupa ce masculul a terminat treaba, se va retrage, atunci va trebui sa il scoateti rapid din terariul femelei pentru ca riscati ca femela sa il manance. Dupa aproximativ o luna femela va face un sac de oua. Atunci aveti de ales in a-l lasa cu femela sau in a-l pune in incubator. Incubatorul se face dintr-o cutiuta din plastic in care veti pune apa apoi il veti acoperi cu o bucata de ciorap de dama pentru a pastra umiditatea. Dupa ce ati construit incubatorul puneti ouale pe el, nu uitati sa mai intoarceti ouale din cand in cand si sa le indepartati pe cele care se strica. Dupa 40-50 de zile vor ecloza puii, dupa prima naparlire e bine sa ii puneti in recipiente micute, individual.

Venin:
Toate tarantulele au venin, dar nu este unul foarte potent. B. Verdezi are un venin considerat foarte slab, insa mare ATENTIE la alergii.

Acesta a fost Care Sheet-ul meu despre B. Verdezi, sper sa imi aduca succes !
Scuzati-ma, dar nu stiu sa scriu cu diacritice ! :sorry: :table: :oops:
Imagine
image hosting sites
:whip:
ChrissGL
Ou
Ou
Mesaje: 9
Membru din: 17 Mai 2011, 07:30
Localitate: Galati
Nume: Cristian
Localitate: Galati
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde ChrissGL » 16 Dec 2012, 14:46

Nhandu Chromatus
Regnul Animalia= Increngatura Arthropoda= Clasa Arachnida= Ordin Araneae= Subordin Opisthothelea= Infraordin Mygalomorphae= Familia Theraphosidae= Subfamilia Theraphosinae= Specia : Nhandu Chromatus


Nume comun :brazilian red and white tarantula

Areal De raspandire : America de sud - majoritatea in brazilia

Habitat : America de sud - paduri/pajisti din estul braziliei .

Descrierea speciei : este o specie atractiva, foarte raspandita . Face intre 700 - 1200 de oua pe eggsack . Este o specie semi-agresiva. daca este amenintata uneori prefera sa fuga dar sunt si cazuri in care poate deveni agresiva . Cand se simte incoltita poate ataca sau da cu perisori urticanti cu efect urticant (dupa nume) pentru piele ce poate cauza iritatii si mancarimi . Are nevoie de o uniditate intre 70-80% . Se imperecheaza usor dar este si probabilitatea ca femela sa-si respinga sacul de oua in unele cazuri. La aceasta specie se practica canibalismul sexual deci dupa imperechere trebuie sa scoatem masculul . Nhandu chromatus are o hrana diversificata si anume mananca: lacuste, viermi , muste (nu se recomanda) , gandaci de bucatarie iar cand se face mare poate mananca si pui de soareci in stadiul pinky. Are nevoie de o temperatura de 24-27 grade C . Pentru ca aceasta tarantula are si un comportament sperios, trebuie sa ii punem in terariu ascunzatori . are nevoie de un terariu mare . Este specie terestra deci are nevoie de mai multa lungime si mai putina inaltime , deoarece se poate catara si din cauza greutatii poate sa esueze fatal . Masculii speciei traiesc in jur de 3-5 ani pe cand femelele traiesc si 10 ani si au un ritm de crestere rapid . Ajung pana la 20-21 cm , iar specia a fost catalogata prima data ca fiind vitalius cristalius . Mai tarziu s-au facut cercetari si numele speciei acum este nhandu chromatus .
Avatar utilizator
denis
Piton
Piton
Mesaje: 207
Membru din: 24 Sep 2012, 20:41
Localitate: Galati
Nume: Baciu Denis
Localitate: Galati
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde denis » 18 Dec 2012, 11:12

Nu mai participa nimeni ?
:whip:
Avatar utilizator
ane
Gecko
Gecko
Mesaje: 71
Membru din: 17 Aug 2012, 15:13
Localitate: Corabia
Nume: Andreea

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde ane » 19 Dec 2012, 19:02

Patologie testoase


Masuri preventive pentru toate tipurile de testoase
Cele trei cauze principale care duc la imbolnavirea brocutelor sunt urmatoarele:
- curentii de aer
- lipsa calciului si a vitaminelor
- lipsa razelor ultra-violete

Curentii de aer:
Nu instalati niciodata habitatul testoasei pe jos (pe podea) asa cum nu trebuie sa asezati terariul sau acvariul langa fereastra, pentru ca in aceasta zona circula curenti de aer.

Lipsa calciului si a vitaminelor:
Fara aceste elemente testoasele nu se pot dezvolta corespunzator. O dieta echilibrata si cu suplimente de calciu si vitamine poate ,,pune pe picioare,, broscuta.

Razele ulta-violete:
Compenseaza lipsa soarelui permitand, astfel, evitarea bolilor osoase.


Masuri preventive pentru testoasele de uscat
Curatenia terariului este una dintre masurile preventive cele mai importante care mentin o broscuta sanatoasa.
Atat bazinele cat si nisipul sunt medii favorabile dezvoltarii parazitilor care pot ajunge in stomac si intestin, dezvoltarii oualor si larvelor, dar si diverselor bacterii.
In natura, broscutele parcurg distante mari si au putine sanse sa intre din nou in contact cu parazitii din excremente. In schimb, in terariu, lucrurile se petrec altfel: testoasele contacteaza germenii eliminati prin excremente, daca nu veti avea grija sa-i curatati cu atentie spatiul.
Recomandabil este ca, in fiecare zi, sa schimbati apa de baut din terariu. Schimbati nisipul o data la 4-8 saptamani, in functie de gradul de murdarire.
In cazul in care testoasa mananca nisip sau pietricele in cantitati mari, este cert ca sufera de o lipsa acuta de saruri minerale. Nisipul si pietricelele pot provoca blocarea tractului gastro-intestinal. Prin urmare, este vital sa asigurati in mod regulat broscutei cantitatea suficienta de vitamine, de calciu si de oligoelemente.

Masuri preventive pentru testoasele de apa dulce
Apa din acvariu trebuie sa fie obligatoriu curata pentru ca excrementele si resturile de hrana reduc in mod considerabil calitatea ei, generand diverse boli. Alte masuri preventive:
1. Este de preferat sa tineti cat mai putine testoase intr-un spatiu cat mai mare.
2. Indepartati cat mai repede resturile de hrana si excrementele.
3. Instalati un filtru cu o capacitate buna de filtrare (extern).
4. Evitati curentii de aer din terariu. Testoasele care respira aer rece atunci cand sunt in apa calda se pot imbolnavi imediat de afectiuni pulmonare. Pastrati apa la o temperatura cuprinsa intre 24-26 C


Simptome ale bolilor
Schimbarile comportamentale, cum ar fi apatia sau alte semnale externe (umflarea pleoapelor) indica faptul ca broscuta este bolnava.



Diareea
Simptome:

Excremente lichide
Cauze posibile:
Alimentatia incorecta, infectia cauzata de viermi ori paraziti.
Tratament:
In situatia in care in excremente nu exista sange, iar animalutul este in continuare activ, schimbati, in primul rand, dieta: fara fructe, reducerea alimentatiei de baza si cresterea cantitatii de alimente uscate (frunze si fan). Inlocuiti apa de baut cu ceai de musetel (lasati la infuzat 10 minute). Daca nu constatati nicio ameliorare in 2-3 zile, consultati imediat un veterinar. Luati si o mostra de excremente.

Ranirea carapacei
Cauze:
Accidentele, de cele mai multe ori.
Tratament:
Zgarieturile superficiale de pe carapace nu prezinta un pericol mare. Daca zgarietura este mai adanca, astfel incat se vede osul, consultati imediat medicul veterinar. Acesta va detasa tesuturile ranite si va ingriji zi de zi rana deschisa. Testoasele de apa dulce trebuie asezate pe o hartie de ziar uscat in timpul tratamentului si nu trebuie sa petreaca mai mult de o ora in apa pentru a se hrani sau li se pune un recipient stabil, pentru a nu-l rasturna si apa sa atinga rana, cu putin lichid, cam 2cm.
Ranile nici superficiale dar nici prea grave se vor spala cu betadina si se va aplica un bandaj nu prea strans. Evitati contactul ranii cu apa.



Umflarea pleoapelor:
Cauze:

Corpi straini in ochi, ranire, lipsa vitaminei A(conjunctivita).
Conjunctivita apare exclusiv la testoasele de apa dulce. Aceasta duce la solidificarea celulor unei glande care se afla deasupra ochilor. Asadar, intre pleoape se acumuleaza o masa de celule opace, albe si lipicioase. Broscuta orbeste si nu se mai hraneste.
Pleoapele se umfla, iar testoasa isi freaca tot timpul ochii cu ghearele din fata.
Tratament:
In cazul conjunctivitei mai usoare, cand stratul de celule dintre pleoape nu este ingrijorator putem aplica pe ochi vitamina A picaturi si unguent oftalmic cu kanamicina. Numai veterinarul poate prescrie antibiotice injectabil, daca este cazul.
Mergeti imediat la un medic veterinar, daca deja celulele opace, albe si lipicoase s-au acumulat intr-un strat gros. Acesta va spala ochii testoasei cu o canula mica si va injecta vitamina A.
Observatii:
Toate suplimentele de vitamine (care contin vitamine A si vitamine D3) administrate oral trebuie sa fie dozate in functie de greutatea broscutei. Dozarea incorecte poate duce la intoxicari grave.



Intoxicarea cauzata de excesul de vitamine A si de excesul de vitamina D3

>Viamina A
Manifestari:
Deshuamarea pielii
Tratament:
Mergeti imediat la veterinar. Acordati atentie sporita igienei animalutului si alimentatiei. Feriti ranile de contactul cu insecte. Nu-i mai administrati broscutei vitamina A, timp de mai multe luni.

>Vitamina D3
Simptome:

Carapace moale, supurari in locurile unde se imbina solzii.
Tratament:
Mergeti imediat la veterinar! Miscati broscuta cu prudenta. Evitati contactul cu alte corpuri straine tari care pot rani testoasa(pietricele, nisip) Pudrati hrana cu coaja de ou fiert macinata sau carbonat de calciu. Nu-i mai dati broscutei vitamina D3 si expuneti-o in mod regulat la razele UV(de preferat la soare).


Retentia oualor
Simptome:

Testoasa sapa pamantul si da impresia ca depune oua.
Cauza:
Doar veterinarul va stabili cauza problemei.
Tratament:
Tratamentul se va alege in functie de cauza, de catre veterinar.
"Orice opera de arta isi are radacinile intr-un instinct al plasmuirii, care mai mult sau mai putin ii este propriu oarecarei fiinte inzestrate cu spirit."- Panait Cerna
Avatar utilizator
ane
Gecko
Gecko
Mesaje: 71
Membru din: 17 Aug 2012, 15:13
Localitate: Corabia
Nume: Andreea

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde ane » 21 Dec 2012, 18:25

Ce se mai intampla cu concursul? E anulat?
"Orice opera de arta isi are radacinile intr-un instinct al plasmuirii, care mai mult sau mai putin ii este propriu oarecarei fiinte inzestrate cu spirit."- Panait Cerna
Avatar utilizator
denis
Piton
Piton
Mesaje: 207
Membru din: 24 Sep 2012, 20:41
Localitate: Galati
Nume: Baciu Denis
Localitate: Galati
Contact:

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde denis » 21 Dec 2012, 19:09

Sper ca nu :roll: , poate se schimba regula si sa fie minim 3 participanti :lol: .
:whip:
ciprian_666
Ou
Ou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Dec 2012, 17:25
Localitate: galati
Nume: Ciprian

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde ciprian_666 » 22 Dec 2012, 17:51

Scuzati intarzierea, dar este prima mea postare exclusiva pentru acest concurs .

Pamphobeteus nigricolor :

Imagine

Clasificare :
Regn : Animalia, Increngatura : Arthropoda, Clasa : Arachnida, Ordin : Araneae, Subordin : Mygalomorphae, Familie : Theraphosidae, Genul : Paamphobeteus, Specia: Negricolor .

Nume comun : Blue Bloom Birdeater ;

Statut de conservare : Nu este mentionata pe listele IUCN sau anexele CITES .

Areal de distributie : Pamphobeteus nigricolor este originara din Bolivia, Ecuador, Columbia si Peru.

Habitat : Fiind o specie tropicala, se intalneste in juglele din locatiile de mai sus .

Descriere specie :
Este o tarantula cu un colorit superb, in special cand este pui - juvenil , atinge lungimea de numai 7 cm, insa este foarte defensiva si se ascunde numai daca este deranjata, are mult curaj si nu se da in spate de la o lupta. Are perisori urticanti si un venin potent, foarte rapida, poate sa sara cand vrea sa prinda hrana sau sa se apere, din acest motiv nu este recomandata incepatorilor . Daca aveti grija de ea, femela de Pamphobeteus nigricolor poate sa traiasca pana la 15 ani.

Hranire :
Are un apetit formidabil pentru marimea ei si creste foarte repede, insa va rog sa nu exagerati cu hrana. Consuma cu placere gandaci, viermi, greieri si lacuste, iar femelele gravide se pot bucura si de un pui de soarece nou nascut.

Reproducere :
Sunt foate frumosi cat sunt pui, au culorile foarte aprinse. Masculii maturi sunt rosu-maronii, iar femelele maroniu inchis. Dupa ce au atins maturitatea masculii mai au foarte putin de trait, acestia nu mai mananca si sunt in continua cautare de femele.Se reproduc usor, iar femela depune in medie 350 de oua cu o rata buna de supravietuire. Puii sunt foarte mancaciosi si cresc repede. Ating maturitatea sexuala la varsta de 2 ani.

Terariu - amenajari si necesitati :
Pamphobeteus nigricolor este o tarantula terestra de mici dimensiuni, asa ca terariul va fi de 40x25x30 cu un substrat de 2-5 cm din fibra de nuca de cocos care sa pastreze umiditatea constanta la70-85%, insa mare atentie la acarieni si la formarea mucegaiului, asa ca va recomand sa ii asigurati aerisiri bune. Mai are nevoie de o ascunzatoare pe masura ei, insa sta mai tot timpul afara in asteptarea hranei, rareori se va ascunde. Absolut necesar este un vas cu apa plata proaspata schimbata cat mai des. Se simte bine la temperatura de 23-27 de grade pe timp de zi si 20-22 pe timp de noapte. Temperatura mai ridicata o face sa fie nervoasa si uneori sa refuze hrana, asa ca aveti mare grija. Aceste diferente le obtineti cu ajutorul unui heat-pad. Terariul mai are nevoie si de un termometru si un higrometru.

Venin :
Pamphobeteus nigricolor este o specie de tarantula cu un venin considerat destul de potent, insa nici o tarantula nu are venin letal pentru om, insa mare atentie la alergii !

Imagine
andrei_lucian93
Ou
Ou
Mesaje: 1
Membru din: 22 Dec 2012, 18:08
Localitate: Bacau
Nume: Lucian Andrei

Re: Concursul de articole/caresheet-uri pe teme teraristice

Mesajde andrei_lucian93 » 22 Dec 2012, 18:31

salutare, mi-a aratat un amic acest concurs si daca nu e vreo taxa ca sa ma inscriu incep prin a scrie acest articol despre o tarantula ce-mi place foarte mult !

Chilobrachys fimbriatus

Nume comun : Indian violet

Clasificare :
Regn : Animalia; Increngatura : Arthropoda;Clasa : Arachnida;Ordin : Araneae; Subordin : Mygalomorphae; Familie : Theraphosidae ; Subfamilia selenocosminae ; specia : Chilobrachys fibriatus

Statut de conservare: nu este mentionata .

Arealul de distributie : vestul indiei ..

Habitat : este o tarantula sapatoare , fiecare tarantula cu propria personalitate, unele prefera sa sape , altele sa faca galerii din panza\\

Hranire : nu este o specie foarte pretentioasa, este defensiva deci nu se va da in laturi de la o lupta. Mananca greieri, meal worms ; super worms; gandaci si chiar unele insecte zburatoare netoxice (gen musca, dar crescute in captivitate)

Inmultirea; nu este chiar usoara iar aceasta specie nu face foarte multi pui , in jur de 200 de pui daca aveti noroc, 50-200 de pui

Descriere : este o tarantula cu un caracter puternic si un ritm de crestere rapid , ajunge pana la 15 cm si este o tarantula frumos colorata fiind si o specie respectata .

Temperament : dupa cum am spus , are un temperament defensiv si nu este recomandat incepatorilor , iar daca un incepator doreste aceasta specie , trebuie sa fie cu ochii in patru si sa NU O MANIPULEZE .

Temperatura: are nevoie de 22-25 de grade C

Umiditate : fiind o specie din vestul indiei , aRe nevoie de o clima cu umiditatea in jur de 70-75 maxim 80% .

Amenajarea terariului : ii putem lasa mai mult substrat , de preferinta fibra de cocos pentru ca pastreaza umiditatea , cu speranta de-asi croi galerii in pamant, sau daca nu , ii putem lasa niste ramuri pe care sa-si faca galerii din panza. sau pur si simplu va fii ca o tarantula terestra

Terariul : pentru ca este o specie terestra/sapatoare/tesatoare, are nevoie de un terariu dublu cat ea, deci un terariu de 30x30x40 (Lxlxh) este foarte bun . si sa-i putem cel putin 5 cm de substrat, de preferinta ar fii 10-15 pentru a incepe sa-si faca galerii subterane

Acesta a fost articolul meu , va multumesc :angel:

Înapoi la “Concursuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori