Pagina 1 din 2

Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 28 Oct 2010, 19:58
de GeorgeCatalin
Am luat ideile principale de pe un site!Sper sa va fie de folos!.

Edit: Informatiile au fost luate de pe site-ul http://www.animalutul.ro
Cu toate ca suntem in parteneriat cu acest site este interzisa copierea si publicarea informatiilor de pe acel site aici!
Daca chiar vreti sa contribuiti la imbogatirea site-ului si forumului nostru cu un articol, avem rugamintea sa luati informatii de pe site-uri straine, sa le cititi si sa le traduceti in romana inainte de a le posta aici.
Apreciem gestul tau dar suntem nevoiti sa stergem informatiile puse de tine.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 28 Oct 2010, 20:28
de Chuckie
Cu conditia sa nu fie copiate de pe un site romanesc.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 21 Sep 2012, 17:44
de agamura
Am cumparat-o acum 4 ani si mai bine de la un localnic care le inmulteste. Era proaspat nascuta, putin mai mare decat un ban. Am intrebat despre specie si mi s-a spus de catre nepotul respectivului ca este Testudo graeca. Sincer, nu ma pricep foarte bine la identificat specii si subspecii de testoaste asa ca, daca aveti ochiul format, orice informatie este binevenita.

Ea (sau el) este Ninja:


Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 21 Sep 2012, 21:53
de ciprisabau
Salut si eu am 5 testoase de uscat, achizitionate de la expo! 2 de 2 ani, 3 de anul acesta ... 2x T. Hermanni , 3x T. Marginata. Le iubesc, sunt superbe :)

Uite aici poze cu T. graeca la diferite varste http://www.tartoombria.org/blog/2010/01/02/var-babies/
Vezi putin plastronul (burtica :)) ) ce culoare are.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 22 Sep 2012, 09:54
de vic
Michael,

Voi fi direct, sper ca te intereseaza informatia, si nu imi iei in nume de rau observatiile. Nu e Graeca, ci o Hermanni, banuiesc ca var. hermanni, nu boettgeri. Plastronul ar ajuta la identificare.

Totul este gresit in aranjamentul tau:
- hrana: salata este zero, buna doar ca hidratare, in plus poate fi umflata cu fertilizanti si tratata cu pesticide;
- substratul: nu imi dau seama, alea sunt pelete ptr iepuri? Oricum, pamantul- cu nisip, turba, fibra de cocos etc.- este cea mai buna alegere;
- nu-mi dau seama daca ai bec UVB, banuiesc totusi ca nu, dupa aspectul decalcifiat al testoasei;
- in ultimul rand, dar de cea mai mare importanta: testoasele trebuie sa stea AFARA, la soare, nu in interior.

Precizarile anterioare sunt doar informative, nu ti-as recomanda niciodata sa tii testoasa in casa, fie si cu toate cele rectificate. Stiu ca angajatii de la magazin ori nu stiu (99,999%), ori nu ar spune-o, de obicei indicand ca necesare si suficiente articolele ce pot fi cumparate de la ei.
In plus, testoasele se cresc foarte greu in maniera CORECTA, iar multi clienti ar fi descurajati sa afle ca le trebuie un loc insorit, o curte cu diverse buruieni, sau culese de stapan din locuri nepoluate, diverse ascunzisuri, aranjament pentru HIBERNARE (dupa multi "experti", hibernarea e periculoasa, si nici macar necesara- crede-ma, e o ABERATIE!) etc....

Cu ce ai hranit-o? Mai da detalii despre conditii. Sunt sigur ca nu a hibernat niciodata; a crescut foarte repede si defectuos.

Daca ai curte si ii vei face un tarc, macar 2x2m, o poti recupera. Nu mai inversezi deformarile, sunt definitive, dar poti face din ea o testoasa foarte sanatoasa, chiar un bun reproducator.

Sanatate!

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 22 Sep 2012, 19:36
de agamura
Apreciez abordarile directe. O sa incerc sa rapund si sa intreb la randul meu:)

Nici mie nu mi s-a parut a fi T. graeca. O sa fac fotografii la plastron din toate unghiurile si poate atunci vei vedea mai bine.

A fost nascuta din parinti crescuti in apartament, nu in gradina.

Salata este endivia si o varianta similara endiviei. Ofer si un anumit tip de salata rosie. Pe langa asta primeste iarba si fan, uneori brocoli, frunze de papadie (sau flori cand e sezon), apoi mix de plante si flori uscate la 3-4 zile. Rareori ii dau fructe. Apa nu are pentru ca saptamanal ii ofer o baie de 35-50 minute, perioada in care isi face si nevoile. Uvb are si a fost crescuta cu uvb de cand am luat-o. Am citit destul de mult in legatura cu hrana lor, si intr-adevar este foarte greu sa oferi varietatea pe care o gasesc in natura. Se pare ca se hranesc si cu seminte. Nu am incercat.

Substratul, este prima oara cand i-am pus aceste palete, pana acum a avut un mix de cocos cu nisip dar totul era prafuit, mereu era murdara. Nu inteleg de ce substratul din palete este gresit?

Cat despre afara la soare, din pacate nu are parte de asa ceva decat pe timpul primaverii sau toamna, cand temperatura pe balconul meu nu atinge 40 C.

Daca e un lucru pe care nu l-am mai bagat in seama de mult timp este suplimentul de calciu, primeste suplimente de vitamine dar nu si calciu:(

Din cate am observat carapacea nu pare transparenta si nici deformata, ghearele sunt drepte, ochii lucesc, "ciocul" este simetric… este extrem de vioaie, foarte atenta la ceea ce se intampla in jurul ei iar spatiul in care este are in jur de 1 metru si ceva patrat. Nu are diaree, (rareori a avut), nu are umlfaturi, se misca corect, isi ridica carapacea de la sol.... si nici paraziti nu are, desi acum 2 ani i-am facut analize la fecale. Nu este sperioasa, a fost crescuta in prezenta oamenilor si a unui caine pe care-l ignora cu cea mai mare nonsalanta.

De hibernat nu a hibernat niciodata. Nu am unde sa-i ofer spatiu pentru hibernare. In schimb, in lunile de iarna limitez orele de lumina si caldura: refuza hrana in jur de o luna, o luna si jumatate. Inteleg ca nu e hiberanre dar asta e situatia.

Explica-mi la ce te referi apropo de cresterea defectuoasa si la deformitati. M-ar ajuta mult mai mult sa inteleg unde gresesc/ce e in neregula cu ea. Aceste informatii mi-ar fi prins mult mai bine decat faptul ca are nevoie de uvb si sa nu ascult de ce zic cei de la petshop-uri:)

Revin cu poze ale carapacei.

Multumesc si apreciez informatiile!

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 22 Sep 2012, 21:28
de vic
E Hermanni, fara dubiu.

Hrana- andivele alea sunt plante slabe; ruda lor salbatica, cicoarea banala, plina de verde, crescuta fara fasoane, e altceva. Si andivele merg, dar nu crescute pentru piata- fragede- ci alea aspre, fibroase, crescute natural, pe care nu ti-ar veni sa le mananci. Broccoli e o varza, deci contraindicata- nu mai mult de 1 data /saptamana, max. 1/4 din ratia acelei zile. Semintele- se refera la ce consuma in natura, cand totul este uscat- tot felul de uscaturi, inclusiv fructificatiile palamidei, mai mult puf decat seminte!
Daca aveai amestecul ala cu pamant, era mai putin prafos, mai ales daca nu-l lasai sa ajunga iasca; desigur, nici umed! Ceva pietre prin el merg, de asemenea. Substratul trebuie sa poata fi sapat, sa se ingroape, si relativ abraziv pentru gherute. Peletele nu intrunesc conditiile astea.
Da, poate ca la calciu ai gresit, in cazul asta. Bolnava nu e, clar. Cat despre diformitati: e evident; carapacea trebuie sa fie neteda, fara reliefuri. Se poate si mai rau, MULT mai rau, dar deja deformarea e destul de grava.
Google imagini pe "Testudo hermanni" si vei vedea diferenta- "cupole" netede, singurele reliefuri fiind micile striuri regulate provenind din "salturile" de crestere- care nu corespund neaparat cu anul. Apoi compara cu Ninja: vei observa la ce ma refer... carapacea oarecum "prabusita", scheletul decalcifiat fiind incapabil sa sustina "bolta"; scuturile ingrosate (=cheratina), iar cele vertebrale devenind "piramide"; asta se intampla cand animalul creste repede, dar sistemul osos nu tine pasul, fiind lipsit ori de calciu, ori de vit.D3- din suplimente sau prin expunere la soare. Totusi, cu suplimentele mi se pare nefiresc, testoasele fiind vegetariene = dieta fara D3; nu si-o procura prin ingerare, ci sunt construite sa o produca in piele. Sigur, mai bine supliment decat deloc!!
Imagini sinistre aici, Ninja inca nu e foarte grav:

http://www.terrarium-schildkroete.de/te ... roete.html

Exista animale parazitate de 10 specii de viermi, si sa fie in plina forma- diferenta e facuta de conditii. Viermii nu ajung la efective enorme, ci semneaza doar condica de prezenta. Cele salbatice sunt asa; nu cred ca exista testoasa salbatica fara viermi- fara viermi VIZIBILI in fecale, da!
Grija la caine, sunt imprevizibili... dupa ani de ignorare, instinctul unora isi poate face numarul, rezultand situatii tragice si socante...
E o specie sociabila, deloc sperioasa, intr-adevar.

"Aceste informatii mi-ar fi prins mult mai bine decat faptul ca are nevoie de uvb si sa nu ascult de ce zic cei de la petshop-uri:)"
Ma intepi, si nu-mi place ;) . Tine cont ca puteam sa imi vad de treaba.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 23 Sep 2012, 08:18
de vic
... nu mai pot edita mesajul, dar nu observasem si pagina 2: implica rozatoare si caini, sinistru...
http://www.terrarium-schildkroete.de/ge ... erung.html

In alta ordine de idei- de la Homepage, scrie : "Testoasele terestre europene- de ce locul lor nu e in terariu".
Mai intotdeauna iese prost... doar expertii reusesc sa tina relativ bine testoasele temperate in interior- oricum, duritatea unui "pui de ferma" nu se compara cu a "puiului de curte"- dar, cum am mai spus, mi se pare o tampenie, cand exista alternativa exterioara. Cand nu- cazul tau- asta e... te descurci cum poti. In fine, astia sunt americanii, de obicei, si am avut destule meciuri cu ei si pe tema hibernarii, dar dialogurile semanau mai mult cu "pasa cu peretele" decat cu meciuri... incuiati rau, majoritatea.
Europenii, in schimb, sunt descuiati si firesti in abordare: "daca hiberneaza in habitat, trebuie sa hiberneze si in captivitate".

Banuiesc ca sunt si forumuri de testoase in Slovenia, nu? Nu stiu insa cat de experti sunt cei de acolo... Personal, nu-ti voi da indicatii fanteziste, din "auzite", ci doar verificate si naturale.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 26 Sep 2012, 15:45
de agamura
Revin cu mai multe informatii.

Atasez poze cu masuratorile carapacei si ale plastronului .

Imagine

Imagine

Coada (mascul?)

Imagine

De la cel mai inalt punct al carapacei pana la baza plastronului are 7.6 cm (inaltime).
Greutate 604 grame.

Fecalele sunt solide, rareori are diaree. Am luat in calcul deja hibernarea in frigider iar pentru la primavara o sa-i mesteresc un tarc la un prieten care are o terasa foarte mare cu zona de umbra si soare. Paletele nu sunt o idee prea buna pentru ca la contactul cu apa se faramiteaza. O sa revin la substrat, ma bate gandul sa pun chiar pamant batatorit.

Nu pot sa spun decat ca am neglijat informatii pe care le stiam deja si le citisem acum 4 ani si mai bine. Am fost bucuros ca mananca si ca nu are probleme de sanatate. Singurul accident a fost acum 2 ani cand am mutat o intr-o "cutie" mai mare si acolo avea nevoie si de spot de caldura, am pus unul de 25 W, care a facut ca biata testoasa sa sangereze. (se poate vedea locul cu pricina pe carapace intre margine si cupola, partea dreapta jos). A fost tinuta cu UVB non stop, de fapt singura sursa de caldura atunci cand era mica a fost UVB-ul pentru ca in camera respectiva aveam oricum 25-26 C indiferent de anotimp.

Cat despre intepat, o sa-ti explic de ce am facut-o. In prima ta postare ar fi trebuit sa spui lucrurile pe care le-ai spus in a doua, erau pana la urma aspectele care ma interesau in mod direct. Chestiile legate de pet shop-uri si uvb au fost, poate, menite pentru alti cititori. Apreciez foarte mult faptul ca te-ai decis sa scrii si poate ma si ajuti sa o reabilitez cumva. Este un specimen sanatos dar, asa cum ai spus foarte bine, a crescut defectuos. Website-ul respectiv il citisem si eu cand am luat-o dar, repet, nepasarea + neglijenta au facut ca sa aman mereu hibernarea+timpul petrecut in afara apartamentului. Ca hrana nu prea pot sa iau alte masuri in afara suplimentului de calciu, fructe (sau broccoli) primeste FOARTE RAR, mare parte este hranita cu andive (nici nu stiu daca e corect cum scriu), frunze de papadie (flori cand sunt), trifoi si amestec de plante uscate.

Asta este punctul in care se afla (ma aflu). Ce urmeaza?

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 01 Apr 2013, 14:48
de Silviu
buna as vrea sa te intreb de unde pot sa imi cumpar si eu o testoasa terestra

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 01 Apr 2013, 21:54
de vic
Targurile din Ungaria ar fi cele mai bune surse pentru asa ceva- animale CB, cu acte, sanatoase. Ti-as recomanda tot T.hermanni boettgeri.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 07 Mai 2013, 17:25
de Silviu
salut mi am luat o testoasa aligator poti sa imi oferi cateva informati daca te rog

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 07 Mai 2013, 21:10
de snakefishmike
Testoasa aligator nu-i nici testoasa de uscat si nicidecum Testudo graeca ;)
Cel mai sigur e sa-i dai un pm lui @vic si sigur iti va raspunde ;) . Aici in topic ... intrebarea ta n-are nicio legatura cu discutia.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 07 Mai 2013, 21:48
de vic
Ti-ai luat balaur... mai bine luai o boettgeri sau ibera.

Re: Broasca Testoasa Greacă - Testudo graeca

Scris: 08 Mai 2013, 17:17
de vic
Iti raspund aici: nu ai nevoie de incalzitor la specia asta, poate trai si la Radauti... oricum e deja cald, si nici macar problema socului nu o va avea. Fa-i un mini-iaz (peste 100l ar fi fain), cu posibilitate de iesire pe uscat, bine inchis. Un tarc din cherestea ordinara, de cca. 25-30 cm latime, e de ajuns. Eventual sa faci si un cadru-acoperis cu plasa rabbits, sa nu ti-o fure vreun animal (caine, pisica sau pasare).
Hrana: carnivor. Pune niste vivipari acolo, sa se inmulteasca: guppy, Xipho. variatus (rezista pana la 4-5 grade, macar 2 saptamani) sau prinde Gambusia din groapa Vacaresti- asta e cea mai rezistenta... rame, carne cruda, fara grasime si nu de porc... evita carnea de ciprinide ca regim de baza, fiindca va genera perturbari metabolice grave. Viviparii sunt perfecti, carnea lor nu contine tiaminaza. http://www.theaquariumwiki.com/Thiaminase
Iarna o lasi pana vine pojghita de gheata, apoi o recuperezi si tii in hibernare pana la jumatatea lui Martie, 5-7*C.