Hyla arborea si Gecko Leopard

Imperechere si reproducere reptile si amfibieni.
vic
Piton
Piton
Mesaje: 200
Membru din: 02 Noi 2010, 11:13
Nume: Vanghele Vincentiu Fabian
Localitate: Bucuresti
Contact:

Hyla arborea si Gecko Leopard

Mesajde vic » 26 Apr 2011, 16:55

Salut!

Hristos a inviat!

Doua intamplari fericite, fara vreun merit al meu, altul decat neglijenta... Sper ca ambele sa evolueze frumos.

1. Am niste ciubere de mortar de 90l, ingropate, cu nuferi ce au inceput sa lanseze deja frunze spre suprafata apei. Au fost proiectate pentru pesti exotici mici- mai ales vivipari- pe care ii tin afara cat permite temperatura. In fiecare primavara curat algele si diverse resturi de pe nuferi, inainte ca acestia sa intre in vegetatie- atunci am de-a face doar cu rizomii, dar cand apar si frunzele e dificil, daca nu chiar macel, fiindca sunt fragile.
Neglijenta mea legendara este de fapt un dar :lol: , daca nu chiar un har :bliss: ! Am facut legatura intre prezenta unor burateci (Hyla arborea) si cateva concerte nocturne, dar nu speram la cine stie ce, fiindca in fiecare an am asteptat bestiile cu ochiuri de apa si toate cele necesare, doar-doar de-or veni sa depuna si nimic, de 3 ani incoace...
Fix in ziua de Pasti, surpriza: atat pe frunze (petioli submersi) cat si direct si aiurea pe unde picara, am vazut cateva ponte. nu-mi venea sa cred, desi altceva nu puteau fi, asa ca am verificat pe Gogu aspectul pontelor de Hyla. Astea erau! Astept sa vad cum decurge metamorfoza, si evident ciuberele vor ramane asa jegoase si pline de alge :P . Dupa ce vor pleca puisorii, deja va fi tarziu, nuferii vor fi deja giganti si nu mai pot interveni decat la schimb de apa.

2. In plus, dupa o asteptare indefinita, am avut azi alta premiera- o femela aproximativ Super Hypo Carrot-Tail de Gecko Leopard a depus primele doua ousoare, care par sa fie in regula. Ramane de vazut. Vazand ca fetele au burtica, am improvizat acum vreo 2 saptamani un hal de termostat pentru incubator dintr-un incalzitor spart (de acvariu) iar ca sursa de caldura un bec de 50W, l-am testat si merge rezonabil. De fapt, cred ca este cel mai low-tech incubator, alcatuit din acel incalzitor cu bec, un acvariu cu capac de sticla si carton, ousoarele fiind int-o caserola cu fibra de cocos cu umiditate potrivita. Desigur ca tintesc spre 100% femele.
"Domnul" a fost extras si deportat, fiindca as vrea sa ingras bine doamnele inainte de o a doua ponta.
Ciudat e ca femela-mamica a inceput sa scormone din nou cocosul din caserolele de depunere, iar cea inca plina de oua se rezuma la somn cu ochi lenesi pe o piatra calda.
Cand am gasit prima data fibra de cocos facuta gramada intr-un colt, am crezut ca deja depusese, si am cautat cu grija maxima oua. Inca o zi, iar scormonire, iar nimic. Azi dimineata, era movila facuta, dar ouale fusesera depuse pe locul curatat, urmand eventual ca femela sa le acopere ulterior. As fi lasat-o sa vad ce face, dar ma gandeam sa nu o stresez prea tare, si nici nu voiam sa misune colegii de terariu pe langa ea si s-o deranjeze, asa ca de acolo am preluat eu.

Sanatate!
vic
Piton
Piton
Mesaje: 200
Membru din: 02 Noi 2010, 11:13
Nume: Vanghele Vincentiu Fabian
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Hyla arborea si Gecko Leopard

Mesajde vic » 30 Apr 2011, 22:05

Noutati: din curiozitate, am dorit sa vad cum evolueaza ouale de Hyla si am adus cateva in casa.
Diametrul cca. 2mm, galbui, initial. Au eclozat in doua zile si mormolocii sunt extrem de mici- puii de guppy sunt rechini pe langa ei! Au 7-8mm, dar foarte subtiri. Masa lor mica le ingreuneaza inotul, care e dezordonat, spiralat, pana se agata de un suport, unde stau ancorati vertical.
Voi adauga periodic informatii despre evolutia lor. Cei de afara se metamorfozeaza mai lent, desigur, fiind mai rece, dar vor avea avantajul nutritiei naturale- pe alese!
vic
Piton
Piton
Mesaje: 200
Membru din: 02 Noi 2010, 11:13
Nume: Vanghele Vincentiu Fabian
Localitate: Bucuresti
Contact:

Hyla, Gecko Leopard... Natrix natrix "persa" si nu prea :)

Mesajde vic » 27 Iul 2011, 22:18

Salut!

Acum peste o luna, in lupta cu cativa mc de "refuz de ciur"- adica pietre si bolovani mici (diam. 5-10cm) pe care i-am transformat in stancarie cu cactusi, am gasit doua coji de oua de sarpe! Ce au cautat sa depuna printre pietre cand aveau movila de compost, nu stiu, cert e ca eclozasera!
Dupa ceva timp, am gasit printre niste nuferi, in mini-baltoacele cu mormoloci de Hyla, cel mai fain Natrix natrix pe care l-am vazut: brun-roscat, cu petele portocaliu intens, cu dungutele tipice de "persa"; nefiind specialist, nu ma grabesc sa il numesc automat "persa", fiindca am vazut si fratiori... cu si fara dungi, ceea ce ma face sa cred ca aici in SE exista intergradari intre cele doua... forme/varietati/subspecii. Am vazut simultan 4, posibil sa fie vreo 6, si fiorosii au crescut, desigur... mancand mormolocii de Hyla! As vrea sa ma grabesc cu eliberarea celor 4 Emys- a cata serie?...- fiindca daca intra vreun nefericit de sarpe la ele, ajunge macaroni :hang: ...

Si... asta seara, PRIMA ECLOZARE la Gecko Leopard! A doua serie de oua (depuse pe 6 si 10 Iunie) a fost fertila, si este nr.1/4. Mai sunt 8 oua- alte serii, de la inca doua femele- unul pare faultat rau- e flasc, ciudat- dar pare sa aiba "inelul fertilitatii" :think: ... unele surse spun ca din oua deplorabile ca aspect au iesit pui sanatosi. Inca nu ma bucur feroce, dar seria asta pare fertila in intregime.
Puiul e urias- pentru mine, care sunt obisnuit cu puii de Lacerta agilis, scosi din oua dezgropate accidental cand ma joc prin gradina. Aia sunt mici de tot, si chiar ataca cu gura deschisa mana care ii hraneste :lol: !
Puiul de Leopard nu a latrat, dar nu tolereaza apropiere, e crizat 100%, are o viteza incredibila, aproape ca s-a catarat pe mana mea (cu scopul de a fugi prin casa, la adapost de "monstru", adica subsemnatul) si abia l-am rasturnat la timp, cu mare dibacie, inapoi in cotet. A abordat imediat 2 Tenebrio micuti, dar dupa ce i-a lins, s-a scuturat cu dezgust. Ei, mai vedem dupa cateva zile si o piele mancata, daca o sa-i mai ierte :drool: !
Incubatia- ca pentru femele, 3 saptamani la 27-28*C, si apoi 29-32*C, cu variatii de temperatura firesti (noaptea stins tot, scazut pana la 24-28*C, dupa ambient). Sper sa ma fi incadrat in primele 3 saptamani cum trebuie, fiindca au fost si cateva zile toride cand au fost si 30*C... si astea pot schimba tot, si sa am razboi peste un timp in terariu :lol: .

Sanatate!
vic
Piton
Piton
Mesaje: 200
Membru din: 02 Noi 2010, 11:13
Nume: Vanghele Vincentiu Fabian
Localitate: Bucuresti
Contact:

Gecko Leopard- pui nr.2

Mesajde vic » 28 Iul 2011, 13:16

Am verificat incubatorul- din celalalt ousor, mai mare, a eclozat si (sper) surioara primului pui; pe langa crizata, era si foarte agresiva, chitaia prelung, ascutit, ondula coada ca un balaur si a sarit sa muste in repetate randuri :lolno: ! Daca primul pui mi se parea mare... asta e monstru! Cand a reusit sa se calmeze o secunda si sa realizeze ca are un ascunzis, s-a aruncat inauntru cu atata furie incat cutiuta de carton cu fibra de cocos inauntru s-a deplasat cu 1 cm!!!
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Hyla arborea si Gecko Leopard

Mesajde Chuckie » 30 Iul 2011, 00:45

Vic, felicitari. Asteptam poze cu puii .

Înapoi la “Reproducere reptile si amfibieni”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori