Andrias davidianus - Salamandra chinezeasca gigant

Salamandra, Triturus, Cynops si alte specii.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Andrias davidianus - Salamandra chinezeasca gigant

Mesajde Chuckie » 23 Iul 2010, 11:30

Cea mai mare specie de salamandra din lume, atinge 1,8 metri. Mi se pare un animal fascinant.




Imagine
Avatar utilizator
Colban Mihai-Codrin
Administrator
Administrator
Mesaje: 631
Membru din: 22 Mar 2010, 17:03
Localitate: Vatra Moldovitei, SV
Nume: Mihai-Codrin Colban
Contact:

Re: Andrias davidianus - Salamandra chinezeasca gigant

Mesajde Colban Mihai-Codrin » 20 Aug 2010, 21:55

Andrias davidianus sau “Salamandra chinezeasca gigant" face parte din Ordinul Caudata, Familia Cryptobranchidae, Genul Andrias, Specia Andrias davidianus. Genul Andrias cuprinde in momentul actual doar doua specii: Andrias davidianus (Salamandra chinezeasca gigant) si Andrias japonicus (Salamandra japoneza gigant).
Aceasta salamandra este in mod cert cel mai mare amfibian din lume, atingand o dimensiune maxima de 1.8 m, insa dimensiunile medii in zilele noastre sunt mult mai scazute.
Are ca habitat zonele bogate in apa din centrul, sudul si sud-vest-ul Chinei, putand fi gasita la altitudini moderate, in special intre 300 si 800 de metri, altitudinea maxima intalnita fiind de 1500 de metri. Este o specie protejata de legislatia internationala prin conventia CITES (precizata pe anexa I), inclusa pe lista rosie a IUCN si de legislatia interna a Chinei, declarata specie amenintata de clasa a II-a a animalelor salbatice protejate. Pe langa denumirea de Andrias davidianus, puteti gasi “Salamandra chinezeasca gigant" si sub numele de Andrias scheuchzeri.
Pe parcursul utimelor trei generatii populatia de Andrias davidianus a scazut cu aproximativ 80%. Unul dintre factori ar fi poluarea mediului, insa cel mai mult si-a pus amprenta "supra-colectarea" (fiind folosita in bucataria chinezeasca ca delicatese si de asemenea in medicamentele traditionale chinezesti) si constructia a numeroase baraje.
Din anii 1980, 14 rezervatii naturale cu o suprafata totala de peste 355.000 ha, au fost infiintate pentru conservarea speciei.
Andrias davidianus impreuna cu alte Cryptobranchide, este considerata specie primitiva si este foarte asemanatoare cu speciile de salamandra antice. Una dintre caracteristicile sale primitive este fertilizarea externe a oualor.
Ochii sunt pozitionati in partea de sus a capului, oferind salamandrei un camp visual redus. Narile sunt rotunjite si sunt pozitionate aproape de marginea buzei superioare. Pielea este de culoare maro, neagra sau verzui inchis, ridata si poroasa, lucru care faciliteaza respiratia prin piele, oxigenul asigurat de plamani nu este suficient. Botul este mai rotunjit decat cel al “Salamandrei japoneze gigant”, iar coada este mai lunga si mai lata, reprezentand aproximativ 60% din lungimea corpului. Ambele specii au tuberculi pe cap si gat, specia chineza avand tuberculii dispusi paralel pe maxilarul inferior iar specia japoneza are tuberculi dispusi haotic.
In ciuda faptului ca are o vedere foarte slaba, are de-a lungul corpului, de la cap la coada, niste noduri senzoriale, putand sa simta cu usurinta vibratiile din jurul lor.
Aceasta salamandra se hraneste in principal cu tot felul de animale acvatice, cum ar fi pesti, broaste, crustacee, etc. Metabolismul lor foarte lent le permite sa supravietuiasca cateva saptamani fara a manca. In cadrul acestei specii s-au inregistrat si cazuri de canibalism, intr-adevar izolate.
Andrias davidianus au o speranta de viata foarte mare, in captivitate depasind uneori si 50 de ani. Se crede ca ajung la maturitate sexuala la varsta de 15 ani. Sunt acvatice in totalitate, petrecandu-si toata viata in apa, si nocturne, in general ziua stau ascunse, insa in timpul sezonului de imperechere devin mai active si pe timpul zilei.
Comportamentul de imperechere a fost descris pentru Andrias japonicus si probabil este similar si pentru Andrias davidianus. In sezonul de reproducere, care pare sa se incadreze intre lunile august si septembrie, masculii ocupa un refugiu pe care il protejeaza impotriva intrusilor. Femele depun ouale in acest refugii, in numar de 400-500. Ouale sunt fertilizate extern, de catre mascul, embrionii avand un diametru de 0.8-0.9 cm iar ouale in momentul eclozarii ating o dimensiune de 3 cm. Larvele incep sa manance dupa 30 de zile de la eclozare, iar cand ajung intre 20-25 cm renunta complet la branhii. Larvele au branhii mai lungi decat cele de Andrias japonicus, degetele de la membrele anterioare si posterioare sunt mai ascutite si culoarea mai inchisa, semanand in mare parte cu adultii in forma.
Reproducerea in captivitate s-a dovedit a fi posibila. La inceputul anilor 1970 au fost infiintate ferme de reproducere a acestor salamandre in Hunan, Shaanxi, Jiangxi si alte provincii din China, fiind de asemenea inregistrate rezultate de succes si in partea Europei, mai exact in Germania.
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Agent Green!
www.agentgreen.ro
flaviu.vlaicu
Ou
Ou
Mesaje: 12
Membru din: 16 Aug 2010, 22:55
Localitate: Timisoara
Nume: Flaviu Vlaicu
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Andrias davidianus - Salamandra chinezeasca gigant

Mesajde flaviu.vlaicu » 03 Sep 2010, 22:02

http://www.flaviuvlaicu.com - The ultimate blend of nature,art,science,design and technology

Înapoi la “Salamandre si tritoni (Urodele)”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori