Cum sa iti sexezi tarantula

Toate speciile din Familia Theraphosidae cu toate subfamiliile.
Avatar utilizator
robertcarst
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 706
Membru din: 24 Mar 2010, 21:37
Localitate: Radauti-Bucuresti
Nume: Carst Robert Lucian
Localitate: Radauti - Bucuresti
Contact:

Cum sa iti sexezi tarantula

Mesajde robertcarst » 31 Mar 2010, 15:41

Aici asteptam pozele userilor care vor o mana de ajutor in sexarea tarantulelor. Singura conditie e ca pozele sa fie de calitate, pentru o sexare cat mai corecta. Pozele proaste vor fi sterse de moderatori, administratori.


Articolul a fost preluat de pe site-ul lui Rick West, o figura emblematica in lumea pasionatilor de tarantula, si desi as fi putut adauga si articole care sa se refere strict la sexarea unei tarantula l-am preferat pe acesta. Din pacate nu am primit acceptul de a adauga si pozele de pe site, insa vom incerca sa adaugam pozele noastre pe masura ce le vom avea.
De asemenea o sa caut informatii si o sa le postez aici, pentru ca orice crescator sa poata invata cum sa afle singur daca are femela sau mascul.


Cum sa determini sexul tarantulei tale
De Mark R Hart
Editat si revizitat de Rick West
http://www.birdspiders.com/faq_sex.php
(With permission from Rick C. West)



Cel mai controversat subiect in cresterea in captivitate a tarantulelor este probabil problema "determinarii sexului tarantulei". In cei peste 30 de ani de cand detin tarantula in terarii, trebuie sa recunoasc ca am fost pacalit de multe ori, atat de paianjeni cat si de colegii care imi doreau binele sau de asa numitii "experti", care pretindeau ca au descoperit o metoda care nu da gres de a determina genul unei tarantule.
Ei bine, daca aceste metode ar fi fost intradevar "fara greseala", atunci trebuie sa recunosc ca eu am gresit, in masura in care s-au dovedit a fi la fel de precise ca aruncarea unei monede. Stema e femela, banul e mascul. Autorul a auzit de toate (inclusiv lucruri care ti-au scapat !) despre cum poti determina cu exactitate sexul unei tarantule vii. De la a "palpa" masa abdominala (incercati asta cu un King Baboon sau Usambara Red!) pentru a compara dimensiunile chelicerelor, picioarelor, grosimea abdomenului sau a ce vreti dumneavoastra. Asta include momnte in care mi s-a spus: "cea mai mare este femela" sau mascul, in funcite de caz, pana cand m-am albastrit la fata mai tare decat picioarele unei Haplopelma lividum! Invariabil , "femela" va naparli fara ghimpi tibiali si emboli pedipalpali si mult necesarul "mascul" pe care l-ai crescut de la stadiul de spiderling va continua sa naparleasca an de an fara nici un semn de barbatie. Toate aceste exemple provin de la profeti ai pronosticurilor din lumea theraposidelor, care JURA ca un anumit paianjen trebuie sa fie mascul pentru ca "asta e asa si asta e asa". Asadar, chiar nu exista stiinta adevarata in padurea neexplorata a metodelor pseudostiintifice si a datului fatis cu presupusul ??
Din fericire, pentru cei dintre noi care inmultesc tarantule cu regularitate, tehnica sexarii theraposidelor prin examinare la microscop a exuviului, este stiinta adevarata. Colegii nostrii de la The British Tarantula Society, in special John si Kathleen Hancock, care au adus aceasta tehnica de valoare de a stabili sexul unei tarantula la lumina in cartea lor intitulata: "Tarantulas: Keeping and Breeding Arachnids in Captivity" by R & A Publishing Ltd., Somerset, England. Oricine are acces la un microsop poate fi destul de sigur de sexul tarantulei cand un exuviu este disponibil. Aceasta tehnica este foarte importanta, si oricine inmulteste tarantule regulat este obligat sa o invete, pentru a putea garanta un pronostic corect in ceea ce priveste masculii necesari imprecherilor ce vor urma. Din pacate, aceasta tehnica are si anumite dezavantaje. Vreau sa spun, ce face cineva cand este intr-un pet-shop sau in fata tarabei unui crescator la o expozitie, cu spectatori care te preseaza din toate partile ? Incearca sa spui "Ma scuzati, domnule patron de pet-shop, ati pastrat poate cumva ultimul exuviu de la aceste exemplar de Brachypelma smithi? Oh, si aveti poate un microscop stereoscopic pe care sa il pot imprumuta pentru cateva secunda?" Chiar si daca ajungi sa fii atat de norocos, poti sa ai mereu dubii ca exuviul apartine paianjenului in discutie. De asemenea, in colectiile personale, chiar si a celor care tin o evidenta riguroasa, este posibil sa confunzi exuviile cand ai zeci de exuvii din zeci de terarii in zeci de zile.
Asadar cautarea continua pentru o metoda bazata pe dovezi stiintifice care sa iti permita (expedierea de mostre ADN nu este rezonabila) care sa iti permita sa determini imediat genul unei tarantule vii. Dupa numeroase volume de texte straine citite, in germana, franceza, si portugheza m-au dus la concluzia ca s-ar putea sa fii descoperit o tehnica. Investigatii ulterioare (si software scump de traducere!), mi-au relevat, din pacate, ca autorii straini nu gasisera o caracteristica pe care sa o accepte toti. Toate erau presupuneri, bazate pe multi, multi ani de experienta si privitul la multe mii de paianjeni, majoritatea din aceeasi specie. In mod sigur, daca cineva detine 200 de specii de tarantule in acelasi timp, cam la fel de mari si de batrane, este posibil sa selectezi masculii de femele cu sanse mai bune decat 50%-50%. Dar ce se intampla in cazul singurei tarantule care este de vanzare intr-un pet-shop din centru? Sau unicul specimen a unei specii rare de care ai nevoie pentru o imperechere si nu este disponibil decat un juvenil mare in vitrina dealerului, si despre care acesta jura ca este ceea ce tu ai nevoie ? Unde este stiinta atunci, ca sa te ajute sa dovedesti ca dealerul este onest, sau sa il demaschezi ? Dar raspunsul la aceste intrebari nu avea sa ramana ascuns pentru totdeauna.
In timpul verii anului 1995, am fost atat de norocos incat am asistat la conferinta "Nevertebrate in captivitate" a Institutului Sonoran Arthropod Studies, care este tinut annual in Tucson, Arizona. Directorul institului, Steve Prchal, asamblase ceea ce avea sa fie evenimentul mult visat al iubitorilor de tarantula. Printre spectatori au fost numerosi specialisti in tarantule cum ar fi: Andrew Smith membru al The British Tarantula Society si autor respectat, Barbara Reger, Dr. Bob Breene si Miep O’brien membru al American Tarantula Society, Tom Mason de la gradina zoologica MetroToronto Zoo, David Hudge de la gradina zoologica Louisville, Dr. G.B. Edwards de la departamentul de agricultura Florida, Dr. Robert Wolff de la Trinity College si lista poate continua cu numeroase nume importante din domeniu. In mod sigur raspunsul la vesnica intrebare a determinarii sexului unei theraposide avea sa isi gaseasca raspunsul definitiv aici, si nu aveam sa fim dezamagiti.
In momentul acela a aparut Rick West din Victoria, Canada. Rick a fost indemnat sa vina si sa tina un mini-seminar de doua zile despre membrii familiei Theraphosidae. Desi conferinta SASI s-a ocupat de toate Arthropodele, majoritatea celor 100 de participanti au fost destul de interesati de tarantule incat seminarul sa devina un eveniment important. Seminarul avea sa abordeze doua mari probleme. Prima era prezentarea metodelor de indentificare a subfamiliilor de tarantule (si a catorva genuri) si a doua parte avea sa exemplificie metoda de a sexa tarantulele vii.
Pentru cei care nu il cunosc pe Rick West si munca sa, el este unul dintre acei oameni rari a caror sete de cunoastere l-a facut sa achizitioneze diferite articole despre orice are legatura cu arachnologia. Asta, in legatura cu propria cunoastere enciclopedica despre tarantule avea sa conduca la acest moment important pentru comunitatea celor pasionati de tarantule.
Primul obiect pe care Rick l-a aratat celor din sala a fost o copie a unui articol intitulat : "The Spinnerets and Epiandrous Glands of Spiders" by B. J. Marples, J. Linneaus Society (Zool.), vol. 46, 1967. Acest articol este despre spineretele paianjenilor, si face referiri la anumite fusilla sau spinerete care sunt gasite doar la masculi, numite epiandrous fusillae. Conform articolului, aproape toti masculii de painajen, inclusiv tarantule, prezinta acest set suplimentar de glande secretoare de panza si fusilae sau spinerete. Daca le gasim pe un paianjen, putem sa determinam in sfarsit, riguros si stiintific, daca paianjenul este mascul sau femela.
Aparent, aproape toti paianjenii masculi, au un set suplimentar de glande secretoare de panza sau tuburi care sunt conectate la glandele apiandrous. Se banuieste ca glandele epiandrous produc o panza speciala folosita la construirea "sper-web-ului", o structura construita doar de masculi pentru a-i ajuta sa transfere lichid seminal de la organele genitale la bulbii de pe pedipalpe. Pe langa acest articol a fost prezentata o pagina de ilusratii , a domnului West pentru ‘Zur Biologie Vogelspinnen (Fam. Aviculariidae)’, M. Melchers, Z. Morph. Okol. Tiere 53, 1964. Aceste ilustratii aratau mai clar locul in care apareau aceste structure la o tarantula. Apar in randuri de 2-4 si formeaza o structura semi-circulara sau uneori triunghiulara care sugereaza un arc de perisori mai negri, densi si inchisi la culoare.
La paianjenii mai mari, prezenta ( absenta) epiandrous fusillae este in mod normal vizibila cu ochiul liber, desi o sursa buna de lumina este recomandata.
La tarantulele mai mici, de ( 3-5 centimetrii), se poate folosi un microscop de buzunar cu un grosisment de 30X. Examinarea la microscop a exuviilor a aratat ca epiandrous fusillae sunt vizibile chiar si la puii foarte mici.
Exista specii care au epiandrous fusillae de un portocaliu deschis, care se poate confunda cu zona din jur. Cu toate acestea, important este amplasamentul, forma si numarul (2-4 randuri) acestor fusillae si nu culoarea. Astfel se exclude posibilitatea de a confunda perisorii din regiunea epigastrica cu epiandrous fusillae.

Si ceva poze, pentru exercitiu:

Acanthoscurria geniculata - femela:

Imagine

Lasiodora parahybana - mascul:

Imagine

Lasiodora parahybana - mascul apartinand userului Bagabond

Imagine

Imagine
Cateva exemple cu exuvii, ca sa va faceti o idee:

Lasiodora parahybana - mascul:

Imagine

Cateva imagini cu exuvii la microscop, aici o sa mai adaugam imagini cu timpul:
Stromatopelma calceatum - femela:

Imagine

Psalmopoeus cambridgei - mascul:

Imagine

Lampropelma violaceopes - femela:

Imagine
Ultima oară modificat 16 Apr 2010, 10:08 de către robertcarst, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Mesajde Corleone » 31 Mar 2010, 16:36

Lasiodora parahybana femela
Imagine Imagine

si spermatecae
Imagine Imagine
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Mesajde shakw0n » 11 Apr 2010, 19:54

Poate ma ajuta cineva, ca tare sunt confuz la pozele de mai jos.
Exuviul masoara 7cm si e al unei parahybane

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
robertcarst
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 706
Membru din: 24 Mar 2010, 21:37
Localitate: Radauti-Bucuresti
Nume: Carst Robert Lucian
Localitate: Radauti - Bucuresti
Contact:

Mesajde robertcarst » 14 Apr 2010, 21:14

Determinarea sexului unei tarantule pe baza exuviului.

Informatii preluate si traduse de aici:
© http://arachnofreaks.com/forum/forum_po ... D=188&PN=1
(Thank you Mr. cossor)


Singura metoda cu adevarat precisa de a determina sexul unei tarantule este prin examinarea zonei dintre primii doi “plamani” pe un exuviu. In continuare o sa incercam sa explicam cum puteti face asta.

Imagine

Anatomia femelelor

Imagine

Aceasta este o fotografie cu organele genitale ale unei femele situate intre prima pereche de “plamani”
Spermathecae. Prezenti doar la femela, sunt de fapt sacii unde sperma mascului este depozitata. Exista o multime de forme si marimi a acestora, in functie de specie. Pot fi o pereche (ca in imagine) sau o structura unita (de obicei cu forma de dom sau piatra de mormant) ce se ramifica din uterus externus. Spermathecae uniti apar ca doua structuri distincte ce se alipesc odata cu inaintarea in varsta a paianjenului. Spermathecae este schimbata la naparlire o data cu exuviul. Din aceasta cauza, sperma depozitata in spermathecae va fi pierduta dupa o naparlire, practic femela redevine virgina. Exista insa 2 specii la care femelele nu poseda spermathecae, in schimb ele depoziteaza sperma in pori ai uterus internus, acestea sunt Sickius longibulbi si Encyocratella olivacea.
Uterus Externus. Se gaseste doar la femele si este un tub transparent de piele care leaga uterus internus la un capat si un “gonoslit” la celalalt. Ca si spermathecae si uterus externus este schimbat la fiecare naparlire, este singura parte a uterului care este schimbata. Este primul loc in care are loc contactul dintre oua si sperma si este cea mai importanta structura in determinarea sexului unei tarantule pe baza exuviilor.
Bursa copulatrix. Este prima nisa ce se formeaza sub spermathecae si uterus externus. De asemnea este o structura intalnita doar la femele si se presupune ca este zona in care ouale si sperma se amesteca inainte de depunerea in sacul cu oua.

Imagine

Desenul acesta ilustreaza cum toate structurile componente se leaga cu organele care nu sunt schimbate la naparlire
Scurta descriere a celorlalte structuri:
Uterus internus. O portiune scurta de tuburi ce leaga uterus externus la un capat si oviductele la celalalt. Alaturi de oviducte si ovare, acesta nu este naparlit.
Oviducte. Doua tuburi care duc la ovare
Ovare. Organele reproducatoare ale femelei, cele ce produc oua.
Slit sensilla. Sunt receptori interni ai vibratiilor (tensiunii), cu ajutorul lor paianjenul simte vibratiile de la nivelul exoscheletului.
Arthrodial membrane (membrane artrodiala). Sunt formatiuni musculare care delimiteaza partile laterale ale zonei denumite “epygnum”.
Gonoslit. Orificiul organelor sexuale feminine.

Imagine
Spermathecae unit

Imagine
Spermathecae pereche

Imagine
Encyocratella olivacea – de observat ca desi nu exista spermathecae, uterus externus si bursa copulatrix sunt prezente.

Anatomia masculului.

Imagine

Gonopore. Este deschizatura (orificiul) din centrul “brazdei” epigastrice a mascului, care duce la testicule. Aceste testicule sunt 2 tuburi lungi elicoidale care produc sperma si actioneaza drept conducte pentru aceasta.
Accesory organs (Organe accesorii). Cunoscute si sub numele de glande accesorii, organe sau glande epigatrice. Functia exacta a acestor organe nu este cunoscuta, dar se presupune ca folosesc la producerea unui lichid adeziv care ajuta la lipirea spermei de panza in momentul in care masculul isi incarca organele de la nivelul pedipalpelor. Pot fi extrem de proeminente la unele specii (Brachypelma vagans) si sunt confundate adesea cu spermathecae unit. Aceste glande accesorii sunt mai late la varf decat la baza si de obicei au aspectul unui copac sau ciuperci, spre deosebire de spermathecae care sunt mai late la baza decat la varf. Bineinteles ca exista si unele exceptii de la regula, cum ar fi speciile de Poecilotheria si Aphonopelma chalcodes ce prezinta glande accesorii care sunt mai late la baza decat la varf.

Imagine


Imagine
Prim plan cu gonopore.


Imagine
Se pot observa organele accesorii ale masculului marcate cu culoare verde si buzele gonoporului cu rosu.


Imagine
Imagine cu organele accesorii ale unui mascul de Poecilotheria regalis, observati ca sunt mai late la baza decat la varf.

Prepararea exoscheletului.

In cazul in care nu ati reusit sa luati exuviul unei tarantula imediat dupa naparlire, exuviul va fi foarte uscat si cutat, orice incercare de determinare a sexului fiind practic imposibila. In acest caz cea mai folosita metoda de a umezi exuviul si de a-l face maleabil, este sa il inmuiati cu o picatura de lichid de vase, desi se poate si sa il stropiti de cateva ori.

Imagine

Din momentul in care exuviul a devenit maleabil, prindeti pielea de locul in care se leaga de cefalotorace si trageti cu grija de ea in jos, astfel incat aceasta se va indrepta, apoi indepartati excesul de piele aflat sub a doua pereche de “plamani”.

Imagine

Apoi luati un ac si treceti cu el peste pielea abdomenului, pornind din locul unde aceasta se leaga cu cefalotoracele, pana la “plamanii” posteriori si apoi deschideti pielea cu grija.

Imagine

Exuviul este acum pregatit pentru a determina sexul tarantulei. Unii paianjeni mari pot fi sexati cu ochiul liber, dar pentru majoritatea este nevoie de o marire a zonei. Pentru majoritatea paianjenilor mari este suficienta o marire de 2x pana la 20x , si poate fi obtinuta folosind lupe. Pentru subadulti si juvenili este nevoie de o marire de 20x – 40x, pentru acesta va fi folosit un microscop. Iar pentru sexarea puilor va fi nevoie de o marire de 40x – 80x.

Sper ca prinde bine...
Avatar utilizator
Alien
Piton
Piton
Mesaje: 200
Membru din: 25 Mar 2010, 23:12
Localitate: Craiova
Nume: Andrei
Localitate: Craiova
Contact:

Mesajde Alien » 15 Apr 2010, 03:25

Multumim pentru informatii Robert. Sunt lucruri pe care nu toti le stiu. Multi detinatori isi sexeaza tarantulele inca destul de.... putin stintific sa zicem. Keep up the good work. :wink:
Pterinochilus lugard
Pampobetheus sp South Ecuador
Chilobrachys fimbriatus
Phormictopus cancerides
Avatar utilizator
robertcarst
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 706
Membru din: 24 Mar 2010, 21:37
Localitate: Radauti-Bucuresti
Nume: Carst Robert Lucian
Localitate: Radauti - Bucuresti
Contact:

Mesajde robertcarst » 15 Apr 2010, 06:00

Si eu trebuie sa ii multumesc lui shakw0n, de la el am aflat de informatiile astea, si dupa am cerut permisiunea sa le traduc. Acum gata cu off-topicul.
Hai poze, pareri...
Avatar utilizator
BaGaBoND
Piton
Piton
Mesaje: 142
Membru din: 12 Apr 2010, 11:00
Localitate: Petrosani
Contact:

Mesajde BaGaBoND » 19 Apr 2010, 00:04

Femela sau Mascul? :?
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
robertcarst
Crocodil
Crocodil
Mesaje: 706
Membru din: 24 Mar 2010, 21:37
Localitate: Radauti-Bucuresti
Nume: Carst Robert Lucian
Localitate: Radauti - Bucuresti
Contact:

Mesajde robertcarst » 19 Apr 2010, 08:22

Incearca niste poze mai clare te rog. NU are rost sa ghicim asa...
Avatar utilizator
Corleone
Fondator
Fondator
Mesaje: 1113
Membru din: 22 Mar 2010, 16:18
Nume: Alex Fota
Localitate: Tirgoviste
Contact:

Mesajde Corleone » 24 Apr 2010, 09:36

spermatecae Nhandu chromatus
Imagine
seamana cu cea de la parahybana :wink:
id: alexfota91
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Tiberiu Sahlean » 26 Apr 2010, 12:14

Poecilotheria ornata - femela juvenila, aproximativ 6cm LS.
Poza si observatii facute la microscop folosind obiectiv cu putere de marire 10X, ocular 4X (putere de marire totala 40X) si camera de la telefon (LG KU990 Viewity).
Se observa ca spermateciile nu sunt inca sclerificate si nici complet unite pentru a forma structura de dom (observabila la speciile cu spermateciile unite), ceea ce denota un individ imatur.

Imagine
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Tiberiu Sahlean » 27 Apr 2010, 08:58

Poecilotheria rufilata - femela juvenila, aproximativ 7-8cm LS.
Poza si observatii facute la microscop folosind obiectiv cu putere de marire 10X, ocular 4X (putere de marire totala 40X) si camera de la telefon (LG KU990 Viewity).
Aceeasi situatie ca si mai sus.

Imagine
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Tiberiu Sahlean » 03 Mai 2010, 09:33

Poecilotheria ornata - mascul, aprox. 7-8 cm LS.
Poza si observatii facute la microscop folosind obiectiv cu putere de marire 10X, ocular 4X (putere de marire totala 40X) si camera de la telefon (LG KU990 Viewity).

Organele accesorii si gonoporul sunt clar vizibile si au fost post-procesate puternic cu scopul de a se intelege mai bine ce se vede. Nu poate fi nici un dubiu asupra sexului acestui individ.

Imagine
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis
Avatar utilizator
shakw0n
Fondator
Fondator
Mesaje: 1116
Membru din: 27 Mar 2010, 01:32
Localitate: Constanta
Nume: Alex B.
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Cum sa iti sexezi tarantula

Mesajde shakw0n » 25 Mai 2010, 22:10

Avicularia versicolor, ceva pareri?
Eu personal cred ca e femela 100%, dar mai cer si alte pareri.
Tarantula are acum peste 9cm legspan

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Remember: It is important that you know the needs and requirements of your pet before you obtain the animal. You should never, ever obtain an animal before researching its needs and preparing the housing and conditions.
Imagine
radu
Gecko
Gecko
Mesaje: 64
Membru din: 10 Apr 2010, 23:17
Localitate: Cluj-Napoca
Nume: Radu
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Cum sa iti sexezi tarantula

Mesajde radu » 25 Mai 2010, 22:39

femela 100%
Avatar utilizator
Tiberiu Sahlean
Fondator
Fondator
Mesaje: 251
Membru din: 23 Mar 2010, 14:59
Localitate: Bucuresti
Nume: Sahlean Tiberiu
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Cum sa iti sexezi tarantula

Mesajde Tiberiu Sahlean » 26 Mai 2010, 07:53

Nici nu exista loc de dubii, se vad spermateciile clar. 1000% femela.
0.1. Varanus exanthematicus
1.2. Montivipera xanthina
1.1. Vipera ammodytes meridionalis

Înapoi la “Tarantule”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori