Deparazitarea externa a serpilor

Medicina veterinara si probleme de sanatate pe care le au animalele voastre.
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde Chuckie » 23 Iul 2010, 21:00

Deparazitarea reptilelor este la fel de importanta ca a altor animale de companie. Multe specii sunt importate din mediul lor natural, nefiind sigur ca importatorii le-au deparazitat inainte sa le vanda. Chiar si cele inmultite in captivitate pot avea paraziti pe care ii vor transmite si puilor. Chiar si insectele sau rozatoarele utilizate ca hrana pentru soparle si serpi pot fi purtatoare intermediare de paraziti de tot felul. In acest caz o deparazitare periodica, chiar si preventiva, ne ajuta sa evitam ca animalul nostru sa slabeasca, sa se imbolnaveasca si chiar sa si moara din cauza parazitilor. In primul rand avem nevoie de un cantar electronic de precizie deoarece doza medicamentului utilizat este calculata precis in functie de greutate animalului. Se pot folosi cu succes cantare electronice de bucatarie, care cantaresc pana la 3-5 kilograme cu o eroare de un gram. Se gasesc pe la magazine cu diverse articole si costa aproximativ 50 lei. Dupa cantarirea animalului calculul se face in functie de medicamentul ales si de greutatea animalului.


Ectoparazitii serpilor (parazitii externi)

Dintre capusele serpilor, cel mai des intalnite sunt speciile Ornithodorus talaje si Ornithodorus puertoricensis, care pot transmite si filaria Macdonaldius oschei. Se pot observa capusele, infipte puternic in pielea animalului, in special in cavitatile nazale, organele termosenzoriale si zona pliurilor oculare. Intepaturile acestor capuse se pot infecta, ducand la abcese cutanate. Aceste capuse paraziteaza si soarecii sau sobolanii crescuti pentru hrana, putand foarte usor reinfesta serpii.

Acarienii uzuali ai serpilor sunt Ophionyssus natricis. Serpii infestati sunt nelinistiti si isi freaca adesea corpul de pietre sau crengi, observandu-se si astuparea organelor termosenzoriale cu paraziti. Acarienii se pot vedea cu ochiul liber, au aproximativ 1 mm lungime si culoare rosie sau bruna, observandu-se printre sau sub solzii serpilor.

Terariul, accesoriile, substratul si decorurile din terariu trebuie la randul lor dezinfectate cu substante insecticide, deoarece parazitii stau si in substrat sau pe ramuri ori alte obiecte de decor. Terariile si animalele trebuie tinute sub observatie pana la 3 luni, ciclul de viata al acarienilor fiind de aproximativ 9 saptamani, timp in care pot reaparea paraziti din ouale ramase in substrat sau pe decoruri. In caz ca parazitii reapar trebuie reluate procedurile de dezinfectie.


TRATAMENT
Un medicament foarte eficace pentru toate speciile de serpi si soparle este Ivomec (Ivermectina). Se administreaza injectabil, in doza de 0,2 mg / kg - animal, in mai multe puncte, in doze mici, subcutanat. Daca animalul este foarte mic, atunci este nevoie ca Ivomec-ul sa se dilueze cu ser fiziologic pentru a putea doza cantitatea necesara de medicament. Se folosesc seringi foarte mici, din cele pentru insulina, tot pentru a putea doza cantitatile mici. Doza se repeta dupa 14 zile. Este foarte eficace pentru toate genurile de paraziti ai reptilelor sau ale altor animale. Este eficace atat in cazul endoparazitilor (paraziti interni - viermi, flagelate) cat si al celor externi (ectoparaziti - capuse, acarieni).



IVOMEC NU SE UTILIZEAZA SUB NICI O FORMA LA TESTOASE, FIIND EXTREM DE TOXIC PENTRU ELE.


O alta substanta folosita mult dar greu de gasit in acest moment din cauza interzicerii ei de catre UE (cancerigena ?!), este Neguvon (Trichlorphon), din care se face o solutie de 0,15 - 0,2 % si se pulverizeaza pe animale si in interiorul terariului (combinat cu o curatare serioasa a tuturor elementelor de decor si accesoriile din terariu).


Se mai poate folosi Frontline (Fipronil) spray, aplicat prin pulverizare pe animale si in terariu.

Exista persoane care au folosit cu succes un insecticid usor de gasit la orice cabinet veterinar, si anume Neostomosan. De obicei se vinde la fiola de 5 ml, care se dilueaza cu 2-3 litri de apa, solutia pulverizandu-se pe animale si in terariu. Personal nu am utilizat acest insecticid, deci nu stiu ce sa spun despre el. Se pare ca totusi a dat rezultate bune in cazul acarienilor sau capuselor.

Pe capuse se poate pune o picatura de Ivomec, a doua zi putand fi extrase cu usurinta. Pe locul intepaturii se poate tampona cu Betadina, pentru dezinfectie.

Atentie mare sa nu pulverizati substante insecticide in gura, nasul sau ochii animalelor.

O metoda des utilizata este de a umezi un sac din panza de bumbac cu solutia de insecticid, sac in care se tine animalul timp de 2-4 ore, la temperatura camerei, pana cand sacul se usuca.

Dupa deparazitare este bine sa li se faca serpilor o baie cu solutie de apa cu Betadina, pentru dezinfectarea ranilor, turnand Betadina pana ce apa se face la culoare ca un ceai negru, la plic.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
Constrictor
VIP
VIP
Mesaje: 64
Membru din: 24 Mar 2010, 23:26
Nume: FLORIN
Localitate: cluj-napoca
Contact:

Re: Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde Constrictor » 09 Sep 2010, 09:30

:snake: Neostomosanul, da rezultate bune, insa pulverizarea trebuie sa se faca o data la 10 zile, de 3 ori pt a evita o recontaminare a sarpelui cu larve care ies din oua. exista un anumit ciclu de ecloziune si pt a elimina cu totul acarienii sau capusele trebuie tratament repetat. pulverizarea se va face inclusiv pe spatiile in care traieste animalul. a se evita pulverizarea in apa de baut a animalului si a se respecta dilutia. o solutie prea concentrata poata sa duca la o iritare puternica a animalului si chiar la moartea acestuia. SUCCES. :snake:
Avatar utilizator
Sloby
Varan
Varan
Mesaje: 388
Membru din: 22 Mar 2010, 21:54
Localitate: Focsani
Nume: Rosioru Cristian Gabriel
Localitate: Focsani
Contact:

Re: Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde Sloby » 09 Sep 2010, 09:51

Neostomosan e o solutie excelenta.Eu am dat in terariu timp de 1 saptamana in fiecare zi.Serpii i-am mutat in altceva si am dat si pe ei cand i-am pus in carantina si cand i-am pus in terariu.Si cam asa a fost tot, am scapat de acarieni.
Multumim pentru informatii!
2.0.0 Varanus exanthematicus
Aristica
Ou
Ou
Mesaje: 12
Membru din: 29 Aug 2010, 14:48
Localitate: Rm.Valcea
Nume: Zgondoiu Adrian

Re: Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde Aristica » 20 Sep 2010, 21:01

Foarte buna solutia bravo!!!! :angel:
enjustice
Gecko
Gecko
Mesaje: 58
Membru din: 10 Aug 2011, 14:56
Localitate: bucuresti
Nume: alex
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde enjustice » 21 Aug 2011, 12:34

De unde pot cumpara Ivomec si Frontline?
Avatar utilizator
Chuckie
Administrator
Administrator
Mesaje: 2883
Membru din: 29 Iul 2007, 21:59
Localitate: Militari
Nume: Valentin Nita
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Deparazitarea externa a serpilor

Mesajde Chuckie » 21 Aug 2011, 14:56

Ivomec (Ivermectina) de la orice farmacie veterinara iar Frontline tot de la farmacie veterinara sau de la petshopuri.

Înapoi la “Patologie reptile, amfibieni si nevertebrate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori