> Agalychnis callidryas - Red eyed tree frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni

Teraristica Romania

Agalychnis callidryas - Red eyed tree frog
Ordinul Anura (Broaste)
Scris de Colban Mihai-Codrin   

 

 

   

 

agalychnis-callidryas

 

   

Clasificare
Clasa Amphibia, Ordinul Anura, Subordinul Neobatrachia, Familia Hylidae, Genul Agalychnis.

Subspecii
În prezent nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

Nume comun
Red-eyed Treefrog, Red Eyed Leaf Frog.
  
Statut de conservare
Este menţionată pe Lista Roşie a IUCN ca fiind Least Concern (LC), dar nu este inclusă pe anexele CITES.
  
Areal de distribuţie
Arealul de distribuţie cuprinde Belize, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama.
  
Habitat

Preferă zonele umede şi joase însă poate urca până la altitudini de 1200-1300 m. Trăieşte în vegetaţia abundentă din America de Sud.

                                                                                 

Descriere specie
Agalychnis callidryas a fost descrisă de Cope în 1862. Au un corp colorat în diferite nuanţe de verde, cu dungi galbene şi albastre pe flancuri, degetele sunt portocalii iar ochii roşii, lucru din care reiese şi denumirea populară a speciei. E o specie arboricolă, folosindu-şi degetele adezive pentru a escalada vegetaţia. Spre deosebire de alte rude ale sale, nu are nici o "armă" otrăvitoare, bazându-se în cea mai mare parte pe camuflaj pentru a se proteja.
Sunt nocturne, ziua stând ascunse în vegetaţie. Un lucru foarte interesant la Agalychnis callidryas este faptul că au abilitatea de a-şi schimba culoarea, ziua păstrându-şi o culoare verzuie aproape în totalitate pentru a se camufla cât mai bine, iar pe timp de noapte, îşi modifică coloritul în maro-roşcat.
Exemplarele adulte au dimensiuni variate, în funcţie de sex, femelele atingând dimensiuni în jur de 7 cm, iar masculii în jur de 5 cm. De obicei evită să intre în apă, fiind pricepută mai mult la alpinism şi salturi decât la înot. Speranţa de viaţă este cuprinsă între 7 şi 10 ani.

   

  

agalychnis-callidryas-b

 
Hrănire
Dieta acestora este formată în principal din prăzi mici de orice fel, de la insecte până la alte broaşte mai mici, în cazuri
excepţionale. Adulţii ar trebui hrăniţi la 2-3 zile, puii ar trebui hrăniţi zilnic. Din punct de vedere al hranei acestea nu sunt pretenţioase, le puteţi hrăni cu o gamă cât mai variată de gândaci, greieri şi viermi. Este necesar să suplimentaţi hrana cu calciu şi vitamine.

                                                                      

Reproducere
Sezonul de împerechere începe odată cu primele ploi din anotimpul ploios (din octombrie până în martie), masculii scoţând sunete (numai masculii scot sunete) şi adoptând un comportament caracteristic acestei perioade pentru a atrage atenţia femelelor. În timpul anotimpului secetos stau căţărate pe vegetaţie, dar odată cu primele ploi coboară la sol pentru a-şi găsi partener. Ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3-4 ani.

În timpul sezonului de împerechere masculii devin foarte teritoriali cu ceilalţi masculi care le calcă teritoriiile, făcând apeluri  la intervale de 60-80 de secunde, cu o frecvenţă de apel dominantă între 1.5-2.5 kHz. Întâlnirea masculilor se lasă de obicei cu lupte. Fertilizarea ouălor poate dura o zi sau chiar mai mult.

Masculii se prind de spatele femelelor, procedeu numit amplexus (comportament de reproducere întâlnit numai la broaşte). Înainte de a depune ouăle femelele vor coborî în apă, împreună cu masculul prins de acestea, pentru a se hidrata, făcând acest lucru de câte ori este nevoie în timpul depunerii ouălor. Atunci când femela intră în apă împreună cu masculul ataşat, acesta poate fi dat jos de un alt mascul care îi va lua locul şi va duce la îndeplinire sarcina de a fertiliza ouăle. Spre deosebire de alte specii de broaşte care îşi depun ouăle direct în apă, Agalychnis callidryas le depune pe partea inferioară sau superioară a frunzelor, în principal pe frunzele mari. Au fost descoperite cazuri când ouăle au fost depuse pe sol însă aceste cazuri sunt foarte rare. Spre deosebire de alte broaşte care atunci când depun ouăle înfăşoară frunzele peste pontă, pentru a fi mai ferite de prădători, acestea lasă frunzele aşa cum sunt. Ouăle sunt acoperite de o masă gelatinoasă, care are atât rol de protejare dar ajută şi la hidratarea acestora. Ovulaţia este probabil să apară de doua ori în sezonul de reproducere.
Femelele îşi depun ouăle în zone bogate în apă şi vegetaţie. Mormolocii sunt eclozaţi într-o perioadă de circa o săptămână, având un corp robust, care poate măsura până la 3-4 cm lungime, fiind dotaţi cu un sistem respirator bazat pe branhii. O mare parte din ei devin pradă pentru creveţi (Macrobachium americanum), peşti (Brachyraphis rhabdophora), gândaci de apă (din familia Belostomatidae) sau orice alţi prădători. Aceştia rămân în apă timp de 7-9 săptămâni până ajung la stadiul de broască.
Puii au o culoare predominant maronie iar ochii încep să se coloreze în aproximativ două săptămâni de la metamorfoza, până atunci când irisul are culoarea roşie, în totalitate.
Aceasta specie se poate ţine destul de bine în grupuri. Pentru a avea succes în reproducerea acestor broaşte este neapărat nevoie de o simulare a anotimpului ploios.

                                                                          

Terariu - amenajare şi necesităţi
Având în vedere că este o specie arboricolă, înălţimea terariului este mai importantă decât lăţimea şi lungimea, un terariu de 30 cm lungime, 30 cm lăţime şi 40 cm înălţime, fiind minimul pentru a găzdui 2 exemplare.
Temperatura optimă variază între 26-28 °C, noaptea putând să scadă până la 22-24 °C. Au nevoie de un nivel al umidităţii ridicat, cuprins între 70-80%. Decorul trebuie amenajat specific climatului şi vegetaţiei tropicale, bogat în plante, stinghii, etc. 
Cel mai recomandat substrat este cel de cocos, deoarece menţine cel mai bine umiditatea. Este recomandată dotarea
terariului cu un vas cu apă chiar dacă acestea nu vor coborî să bea apă din vas, acesta va ajuta la menţinerea umidităţii.
Este necesară pulverizarea apei pe pereţii terariului şi pe vegetaţie, deoarece acestea beau apa direct de pe frunze. Multe din problemele de sănătate ale acestor broaşte sunt legate de aerisirea terariului, de aceea asiguraţi-vă că terariul este foarte bine ventilat.

 

   

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Agalychnis callidryas - Red eyed tree frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni