> Polypedates leucomystax - Golden tree frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni

Teraristica Romania

Polypedates leucomystax - Golden tree frog
Ordinul Anura (Broaste)
Scris de Valentin Nita   

 

                                                                       

 

polypedates-leucomystax-2

 

Clasificare

Regnul Animalia, Filum Chordata, Clasa Amphibia, Ordinul Anura, Familia Rhacophoridae.

 

                                        

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

 

                                         

Nume comun
Golden Tree Frog, Perching Frog, Banana Frog, Asian Tree Frog, Golden Foam-Nest Frog, Striped Tree Frog.

                                                       

 

Statut de conservare
Este menţionată pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) şi nu se află pe niciuna din anexele CITES


Areal de distributie
Polypedates leucomystax are un areal de distribuţie foarte larg incluzând Bangladesh, China, India, Indonezia, Japonia, Republica Laos, Malaiezia, Myanmar, Filipine, Tailanda, Vietnam, în general tot sud-estul Asiei.

 

                                    

 

Habitat
Broastele Polypedates leucomystax trăiesc în zone tropicale cu umiditate mare dar se întâlnesc şi în zone mai uscate (Bali), în acest caz reproducerea lor este limitată la sezonul ploios. Sunt broaşte arboricole, trăind în vegetaţia de pe lângă ape stătătoare, chiar băltoace temporare.

 

                                                           

Descriere
Polypedates leucomystax este o broască arboricolă, de talie mică-medie cu femelele ajungând până la o lungime de 8 cm iar masculii până la 5 cm. Culoarea lor variază de la auriu până la cafeniu trecând prin toate nuanţele de maro. De asemenea pot avea pete şi dungi mai închise la culoare. Abdomenul este alb, gri sau crem. Au cap triunghiular cu ochi foarte mari, fiind nocturne. Pot face salturi de până la 2,5 m lungime. Sunt relativ rezistente la variaţii ale umidităţii sau temperaturii acest lucru făcându-le foarte uşor de întreţinut în captivitate. Majoritatea specimenelor sunt importate, specia nefiind periclitată, chiar dimpotrivă, au o rată de reproducere foarte rapidă şi populaţia lor este în continuă creştere. Masculii cântă, acest lucru, pe lângă dimensiunile diferite de cele ale femelelor, făcând posibilă diferenţierea sexuală. În terariu nu se vor ţine doi sau mai mulţi masculi la un loc, aceştia luptându-se dacă se întâlnesc. Se pot ţine în grupuri de un mascul cu 2-3 femele fără probleme.

 

          

 

polypedates-leucomystax-4

 

 

Hrănire
Sunt în principal insectivore dar nu refuză nici pui nou nascuţi de şoarece sau pui de gecko şi şopârle, râme etc. Vânează cu plăcere greieri sau muşte, în general fiind atrase de hrană care mişcă mult. Trebuie acordată atenţie suplimentelor alimentare, calciul şi vitaminele nu trebuie să lipsească din dieta lor.

                                        

 

Reproducere
Reproducerea lor se desfăşoară pe tot parcursul anului în zonele cu umiditate ridicată, în timp ce în cele mai uscate se reproduc doar în sezonul ploios. Nu sunt rare cazurile când intră în locuinţele oamenilor depunând chiar ouăle prin casele lor. Femelele depun între 100 şi 400 ouă într-un cuib de spumă de aproximativ 10 cm atârnat de vegetaţie deasupra apelor, larvele căzând în apă pe măsură ce eclozează. Acest lucru le ajută, pentru ca ouăle lor să nu fie mâncate de alte animale acvatice. După 3-5 zile larvele eclozează şi cad în bălţile de sub cuib. Larvele sunt foarte rapace mâncându-şi chiar proprii fraţi, vegetaţie în putrefacţie, animale moarte, orice pot ingera. Metamorfoza de la larva la broască durează aproximativ 7 săptămâni.

                                                                                

Terariu - amenajare şi necesităţi
Terariul pentru aceste broaşte trebuie să fie ceva mai înalt, fiind o specie arboricolă. Un terariu de 60cm L x 60 cm H x 40 cm l este suficient pentru un trio. Terariul lor trebuie să conţină crengi, plante artificiale sau naturale, un vas de apă suficient de mare pentru ca broaştele să se poată îmbăia şi un vas pentru mâncare. Substratul poate varia de la şerveţele, humus de cocos sau pământ. Se vor evita substraturile abrazive, pietriş, scoarţa de copac, nisip, mochetă sau altele asemănătoare deoarece broaştele au pielea foarte subţire şi sensibilă. Nu utilizaţi pentru stropire sau pulverizare apa de robinet, orice toxine din apă putând să le fie letale broscuţelor voastre. Se poate folosi apa plată Bucovina sau Bilbor, acestea având o duritate scăzută. Umiditatea din terariu trebuie menţinută la un minim de 60% iar temperatura poate varia în timpul zilei de la 24°C la 29°C şi poate coborî în timpul nopţii până la 18-24°C. Se poate folosi un heatpad pentru a menţine temperaturile în limitele mai sus menţionate.

                                                               

 

polypedates-leucomystax-3

                                                                                                       

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Polypedates leucomystax - Golden tree frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni