> Trachycephalus resinifictrix - Amazon milk frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni

Teraristica Romania

Trachycephalus resinifictrix - Amazon milk frog
Ordinul Anura (Broaste)
Scris de Valentin Nita   

                                                        

trachycephalus-resinifictrix-3

 

                                                                       

 

Clasificare
Clasa Amphibia, Ordinul Anura, Familia Hylidae, Subfamilia Hylinae.

                                      

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

                                                

 

Nume comun
Amazon milk frog, Mission Golden-eyed Treefrog, Milky frog, Blue Milky frog.

                                                              

Statut de conservare
Nu este înscrisă pe nici una din anexele CITES însă apare pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC).

                                                     

 

Areal de distribuţie
Este nativă din America de Sud unde ocupă zone joase, sub 800 m altitudine, din Caraibe în Guiana, Columbia, Venezuela, Trinidad Tobago, sudul bazinului Amazonului în Ecuador şi Peru, Surinam, Bolivia şi Nord-Estul Braziliei.

                             

Habitat
Zone umede şi împădurite cu altitudine sub 800 m din America de Sud, de obicei pe lângă ape stătătoare, stând în copaci până la înălţimi de 32 de metri.

                                                                       

 

 

 

trachycephalus-resinifictrix-2

 

 

                                                   

Descriere
Trachycephalus resinifictrix este o broască nocturnă şi arboricolă. Se întâlneşte în copacii din junglă până la înălţimi de 30 m, unde ocupă scorburi în care se adună apa de la ploi. E o specie frumoasă, adulţii au un fond gri, brăzdat de dungi late cafenii-negricioase. De asemenea adulţii prezintă protuberanţe mici pe spate. Puii sunt albi cu desene negre iar jumătatea posterioară a abdomenului este bleu. Denumirea de "milk frog" vine de la faptul că secretă prin piele o substanţă albă, toxică. Se pare că în captivitate îşi pierd toxinele, acestea fiind produse doar dacă se hrănesc cu anumite furnici existente în mediul lor natural. Totuşi, spălaţi-vă bine pe mâini după ce le manipulaţi. Femelele ating până la 10 cm lungime iar masculii până la 7 cm. Ating maturitatea în mai mult de 2 ani şi pot trăi peste 10 ani.

                                  

Hrănire
Se pot hrăni cu insecte de tot felul, dar greierii par să fie hrana preferată. Nu refuză nici alte insecte, mealworms, gândaci sau râme. Este bine să fie hrănite cu o varietate bogată de insecte, întotdeauna pudrate cu calciu şi vitamine. Pot fi oferiţi ocazional şi pui de şoarece. Apa proaspată nu trebuie să lipsescă niciodată, aveţi grijă să folosiţi apă plată, nu cea de robinet deoarece este toxică pentru broaşte datorită dezinfectanţilor introduşi de către compania de distribuţie.

                                                   

Reproducere
Masculii cântă de obicei din scorburi ale pomilor la înălţimi între 2 şi 32 de metri. Sunt mai mici decât femelele şi în timpul sezonului de reproducere prezintă pinteni nupţiali pe picioarele anterioare. Trachycephalus resinifictrix depun ouăle în scorburi ale copacilor, pline cu apă de ploaie, motiv pentru care s-a reuşit destul de greu reproducerea lor, acest amănunt fiind necunoscut multă vreme. Fiindcă depun ouă numai în sezonul ploios (din noiembrie până în mai) acesta trebuie imitat în terariu cu ajutorul unei pompe de acvariu şi ale unor furtunele pe care le înţepaţi din loc în loc pentru a picura apa de sus. Trebuie asigurat şi un sistem de drenare-recirculare a apei de pe fundul terariului. De obicei simularea ploii le declanşează sezonul de împerechere. Puteţi pune în terariu un butuc în care săpaţi o scorbură pe care îl umpleţi cu apă. Depun până la 1000 de ouă care trebuiesc ţinute în apă cu temperatura de 25-27°C. Mormolocii se hrănesc cu hrană pentru peşti de acvariu. Metamorfoza se produce în 5-8 săptămâni. Broscuţele metamorfozate au aproximativ 1,25 cm şi trebuie hrănite cu Drosophila, greieri foarte mici sau orice alte insecte suficient de mici ca să le poata mânca.

                        

Terariu - amenajare şi necesităţi
Terariul trebuie să fie mai înalt, pentru specii arboricole, cu un volum de aproximativ 80-100 litri. Temperatura trebuie menţinută ziua între 25°C-28°C, noaptea putând coborî puţin mai jos dar nu sub 20°C. Umiditatea medie este de 60-70% dar sunt tolerate bine mici diferenţe. Terariul trebuie amenajat cu plante naturale sau artificiale şi crengi. Iluminatul este necesar în cazul în care folosiţi plante naturale. Dacă este posibil introduceţi un trunchi de copac scobit pentru a le asigura o scorbură. Acesta poate fi simulat şi cu bucăţi de ţeavă de PVC de diametru mare aşezate la diverse înălţimi. Este necesar un vas cu apă şi un vas pentru hrană.

                                                                 

 

trachycephalus-resinifictrix-4

 

                                                                             

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Trachycephalus resinifictrix - Amazon milk frog | Ordinul Anura (Broaste) | Amfibieni