> Salamandra atra - Alpine Salamander | Ordinul Urodela (Salamandre) | Amfibieni

Teraristica Romania

Salamandra atra - Alpine Salamander
Ordinul Urodela (Salamandre)
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                                                                             

 

 

salamandra atra aurore-1

 

                                

Fotografiile au fost preluate de la www.arkive.org

                              

Clasificare
Clasa Amphibia, Ordinul Caudata, Familia Salamandridae, Genul Salamandra.

Subspecii
În prezent există patru subspecii:
- Salamandra atra atra
- Salamandra atra aurore
- Salamandra atra pasubiensis
- Salamandra atra prenjens - nu este considerată deocamdată a fi subspecie validă.

Nume comun
Alpine Salamander, Golden Salamander.

Statut de conservare
Este menţionată pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) însă nu apare pe CITES.

Areal de distribuţie
Samandra atra atra şi Salamandra atra pasubiensis sunt întâlnite pe întreg teritoriul Alpilor însă Salamandra atra aurore se găseşte doar în nord-estul Italiei. Ţările ce fac parte din arealul de distribuţie sunt:  Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Liechtenstein, Muntenegru, Serbia şi Elveţia.

Habitat
Sunt găsite în zonele răcoroase şi umede, la altitudine mare, între 1300-1800 m, în păduri de conifere şi foioase sau pajişti alpine.

                                 

salamandra atra aurore-2

 

Descriere specie
Salamandra atra a fost descrisă de Laurenti în anul 1768. Exemplarele adulte ating între 9-15 cm lungime şi cântăresc aproximativ 15 grame, atât femelele cât şi masculii având dimensiuni aproximativ egale. Capul este uşor alungit, pielea netedă şi lucioasă, ochii mari iar nările sunt poziţionate în vârful botului. Este o specie nocturnă, putând fi observate cel mai des imediat după ploaie. Glandele parotide, cu ajutorul cărora acestea secretă toxinele sunt vizibile, fiind puternic pronunţate în zona capului.
Coloritul diferă în funcţie de subspecie, în cadrul Salamandra atra atra existând doar exemplare melanice (negre în totalitate) iar Salamandra atra aurore având spatele aproape în totalitate colorat cu galben. Salamandra atra pasubiensis este şi ea colorată cu galben însă într-o proporţie mult mai mică decât Salamandra atra aurore.
Este o specie solitară, fiind gasită în grupuri doar în perioada de împerechere. Speranţa de viaţă este cuprinsă între 10-15 ani. Aceşti amfibieni au un comportament extrem de timid, de aceea nu este recomandată manipularea lor decât în cazurile necesare. Imediat după manipulare este necesară igienizarea mâinilor pentru a evita o eventuală intoxicare.

Hrănire
În natură acestea vânează insecte, râme, păianjeni şi melci. În captivitate pot fi hrănite cu gândaci, greieri, mealworms şi râme.

Reproducere
Salamandra atra ajunge la maturitate sexuală în jurul vârstei de 2-3 ani. Masculii au zona cloacală mai umflată decât femelele, mai ales în sezonul de reproducere. În natură această specie hibernează pe toată perioada iernii (6-8 luni), deci pentru stimularea reproducerii în captivitate puteţi simula anotimpul rece prin scăderea treptată a temperaturii până la 4-5°C. Sezonul de împerechere începe la sfârşitul primăverii, iar spre deosebire de alţi amfibieni, reproducerea se realizează numai terestru.
Este o specie vivipară, dând naştere la maxim 4 pui, complet metamorfozaţi. Perioada gestaţiei depinde în mare măsură de altitudinea la care se află, la altitudini de 650-1000 m gestaţia durează 2 ani iar la altitudini de 1000-1700 m gestaţia durează aproximativ 3 ani. La naştere puii au aproximativ 50 mm.

Terariu-amenajare şi necesităţi
Un terariu de 40 cm lungime, 40 cm lăţime şi 20 cm înălţime este de ajuns pentru a găzdui o pereche adultă. Salamandra atra este o specie nocturnă deci simularea ciclului zi-noapte nu mai este necesară. Acestea au nevoie de un nivel al umidităţii aerului ridicat, fiind recomandat sa depăşească mereu 85%. Temperatura aerului trebuie să fie adecvată zonelor din care provine această specie, zonele reci. Deşi această specie este complet terestră este recomandată dotarea terariului cu un vas cu apă care să ajute la menţinerea umiditatii. Substratul recomandat este cel de cocos deoarece menţine umiditatea cel mai bine.

Toxicitate
Atunci când se simt ameninţate secretă toxine cu ajutorul glandelor parotide, prin piele, toxine însă care nu sunt periculoase la simpla atingere ci prin contactul cu ochii, răni deschise sau ingestie.

                                  

salamandra atra-3

                                                       

 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Salamandra atra - Alpine Salamander | Ordinul Urodela (Salamandre) | Amfibieni