> Cynops orientalis - Chinese fire-bellied newt | Subfamilia Pleurodelinae (Tritoni) | Amfibieni

Teraristica Romania

Cynops orientalis - Chinese fire-bellied newt
Subfamilia Pleurodelinae (Tritoni)
Scris de Colban Mihai-Codrin   

 

 

 

Clasificare
Clasa Amphibia, Ordinul Caudata, Familia Salamandridae, subfamilia Pleurodelinae, Genul Cynops.

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

Nume comun
Oriental Fire-bellied Newt, Dwarf Fire-bellied Newt, Tritonul chinezesc cu burta roşie.

Statut de conservare
Este menţionat de Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) însă nu apare pe CITES.

Areal de distribuţie
Specia este originară din China, fiind răspândită în special pe râul Yangtze şi zonele învecinate, inclusiv Henan, Hubei,
Guangxi, Zhao, Hu, Changsha, Anhui, Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi şi Fujian. Se găseşte de la altitudini joase până la 1000 m.

Habitat
Sunt întâlniţi în iazuri de munte, pâraie, plantaţii de orez, şanţuri cu apă, etc.

Descriere specie
Cynops orientalis a fost descris de David în anul 1873. Este o specie semiacvatică, diurnă, exemplarele adulte atingând între 6-10 cm lungime. Coloritul corpului este de obicei negru sau maro închis, iar partea inferioară a corpului este roşie pătată cu negru, fapt din care rezultă şi numele comun al speciei. Capul este plat, ochii mari şi botul rotunjit. Manipularea nu este recomandată. Speranţa de viaţă este cuprinsă între 6-10 ani.

Hrănire
În natură se hrănesc cu amfibieni, peştişori, râme, creveţi, viermi. Hrana nu trebuie să fie mai mare decât lăţimea capului.
Adulţii se hrănesc o dată la 2-3 zile. În primele zile de la achiziţionare, până se acomodează pot să refuze hrana.


Reproducere
Cynops orientalis ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 1-3 ani.  Femelele sunt mai lungi şi mai robuste decât masculii, aceştia din urmă având coada mai scurtă şi mai înaltă iar zona cloacală este mai umflată, mai ales în timpul sezonului de împerechere. În natură această specie hibernează, cu excepţia zonelor în care iarna este mai uşoară, cum ar fi Zhengjiang.
Puteţi stimula reproducerea prin simularea iernii, timp de 4-6 săptămâni, scăzând temperatura până la 5-7 °C. O femelă poate depune şi peste 200 de ouă într-un singur sezon, de obicei pe vegetaţia acvatică. Ouăle sunt fertilizate intern iar mormolocii eclozează la aproximativ 3 săptămâni. Mormolocii au între 10-12 mm lungime la eclozare, ajungând 30 mm atunci când sunt metamorfozaţi complet, după 50-80 de zile. Ouăle sunt depuse din martie până în iulie, la o temperatura de 15-23 °C. Uneori pot apărea cazuri de canibalism în rândul mormolocilor. Se pot ţine în grupuri.


Acvaterariu-amenajare şi necesităţi
Un acvaterariu de 40 de litri este de ajuns pentru a găzdui 2 exemplare adulte. Temperatura apei trebuie menţinută între 15-20°C, temperaturile ce depăşesc 23 °C fiind periculoase pentru sănătatea animalului, ducând la stres şi uneori chiar la deces. Este necesară simularea ciclului zi-noapte cu ajutorul unui bec sau neon. PH-ul apei trebuie să se încadreze între 6.5-7.5. Nu este indicat ca apa să fie schimbată în totalitate, schimbându-se de obicei câte 25%, deoarece şocul schimbării bruşte a chimiei apei poate fi fatal. Apa trebuie menţinută mereu curată (cu ajutorul filtrelor de acvarii) şi este schimbată parţial la 2-3 săptămâni. În cazul în care folosiţi apa de la robinet aceasta trebuie lăsată minim 24 de ore pentru a se declorina.
Acvaterariul trebuia să aibă şi o zonă uscată unde tritonul să se poată retrage. Puteţi decora cu plante acvatice partea acvatică şi cu plante terestre partea de uscat, astfel oferind animalelor locuri pentru ascuns şi pentru depunerea ouălor.

Toxicitate
Această specie secretă toxine prin piele cu ajutorul glandelor de pe pielea capului, gâtului şi umerilor (glande parotide).
Toxicitatea este redusă şi nu are nici un efect la atingere ci doar prin contactul cu ochii, rănile deschise sau prin ingestie.

 

 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Cynops orientalis - Chinese fire-bellied newt | Subfamilia Pleurodelinae (Tritoni) | Amfibieni