> Unelte necesare în creşterea şerpilor veninoşi | Generalități | Generalitati

Teraristica Romania

Unelte necesare în creşterea şerpilor veninoşi
Generalități
Scris de Colban Mihai-Codrin   

 

Şerpii veninoşi se manipulează şi se hrănesc NUMAI cu ajutorul ustensilelor specifice, care din fericire se găsesc într-o mare varietate pe piaţă. Unele din aceste ustensile se pot realiza şi de către noi, de exemplu cârligul herpetologic, însă nu recomand această metodă deoarece uneori confecţionarea poate să fie defectuoasă, lucru care vă poate pune viaţa în pericol.

Există tendinţa unora de a subestima puii datorită dimensiunilor reduse însă uneori puii pot fi mai periculoşi decât adulţii, de aceea şi în cazul lor manipularea şi hrănirea trebuie să se facă cu ustensilele specifice.

Principalele unelte specifice sunt următoarele:

 

Cârligul herpetologic

Este cu siguranţă unealta cea mai întâlnită în manipularea şerpilor, în special a celor veninoşi. Acest cârlig se fabrică din diverse materiale, cum ar fi aluminiu, titaniu sau oţel şi are diferite dimensiuni. Există cârlige fixe şi cârlige telescopice. Cele telescopice vă permit să reglaţi lungimea în functie de necesităţi dar pentru că au fost cazuri în care segmentele s-au strâns în timpul manipulării şarpelui sunt de preferat cele clasice.

 

     Hooks1

     CollHooks1

 

Cleştele herpetologic

Aceasta unealtă este folosită pentru a imobiliza şarpele. Unii cleşti, în special cei care nu au protecţii pot răni şarpele în cazul în care nu sunt folosiţi corespunzător.

Materialele din care se fabrică aceşti cleşti sunt oţel, titaniu şi aluminiu. Mărimea cleştelui se alege la fel ca şi în cazul cârligului herpetologic, în funcţie de dimensiunea şarpelui.

 

     Tongs2

 

Manuşile de protecţie

Unele din cele mai sigure mănuşi de protecţie sunt cele de kevlar. Cu toate acestea, deşi firmele care produc acest tip de echipament ne arată diferite teste pe animale, aceste mănuşi trebuie folosite doar ca o măsură de prevenţie în plus şi nu pentru manipularea fără ustensile.

O alta variantă mai ieftină sunt mănuşile de sudură, care nu se pot compara cu cele de kevlar însă pot fi folosite ca o măsură de protecţie în plus mai ales în cazul speciilor cu colţi mici.

 

      Hex Armour gloves

 

Ochelarii de protecţie

Sunt indispensabili atunci când lucraţi cu şerpi care "scuipă" venin, cum sunt unele specii din familia Elapidae. Ochelarii au menirea de a proteja zona ochilor de contactul cu veninul. Nu folosiţi ochelari de soare sau alte tipuri de ochelari care nu oferă o protecţie corespunzătoare. Veninul în contact cu ochii produce iritaţii puternice sau chiar orbire permanentă dacă nu se curaţă la timp.

 

      Glasses1

 

Încălţămintea de protecţie

Deşi mulţi subestimează acest tip de echipament pot apărea situaţii neprevăzute în care să îşi dovedească eficienţa, de exemplu şarpele cade de pe cârlig. Ar trebui să luaţi în calcul acest echipament mai ales în cazul şerpilor foarte activi, cum sunt cei din familia Elapidae.

 

       snake protex

 

Sacul textil

Poate fi folosit pentru transportul sau depozitarea temporară a şarpelui. Trebuie să aveţi grijă când folosiţi această metodă deoarece colţii şarpelui se întâmplă deoseori să treacă prin sac.

 

       Bagger

 

Tuburile

Tuburile sunt folosite pentru a imobiliza şarpele atunci când este măsurat, sexat sau i se administrează un medicament.

 

       Tubes2

 

Forcepsul/pensa

Trebuie să aibă o lungime corespunzătoare, în funcţie de cea a şarpelui. Sunt folosite pentru hrănire sau eliminarea din terariu a diferitelor lucruri cum ar fi pielea naparlită, vasele cu apă, hrana neconsumată etc. În nici un caz nu încercaţi hrănirea şarpelui direct din mână, indiferent de cât de blând vi s-ar părea.

 

       Hemos2

       Tweezers2

 

Trapbox-ul

Acest tip de cutie numit în limba engleză trapbox are rolul de a ţine şarpele închis perioada în care aveţi nevoie să lucraţi în terariu. Consider că această cutie este indispensabilă atât pentru începători cât şi pentru cei avansaţi. Folosind trapbox-ul, riscul unei muşcături în urma manipulării se reduce semnificativ iar stresul animalului, cauzat prin manipulare, este eliminat. Pe lângă avantajele prezentate mai sus poate avea rolul unei ascunzători sau a spaţiului de depunere a ouălor. Recomand să aveţi o astfel de cutie pentru fiecare exemplar în parte, în cazul în care tineţi mai multe exemplare în acelaşi terariu bine înţeles, pentru că cel puţin cu şerpii din familia Elapidae veţi avea bătăi de cap în a băga mai multe exemplare în aceeaşi cutie. 

 

       trapbox

 

Garoul

Se foloseşte pentru a opri circulaţia sângelui iar la nevoie se poate improviza din bangaje, curele sau alte materiale. Acesta se aplică deasupra rănii însă NU INDIFERENT DE SITUAŢIE ci doar în cazul veninului neurotoxic. În cazul veninului hemotoxic NU SE APLICĂ garoul pentru că intensifică efectele locale de distrugere a ţesutului.

 

        garou hemostatic

 

Antiveninul

Este un produs biologic utilizat pentru tratarea muşcăturilor sau înţepăturilor de animale veninoase şi este indispensabil atunci când alegeţi să ţineţi şerpi veninoşi. Pentru obţinerea antiveninului laboratoarele specializate extrag veninul de la exemplare care fac parte din genul sau specia a cărei muşcătură se tratează. Antiveninul poate fi specific (pentru o anumită specie) sau polivalent (pentru mai multe specii). Se păstrează la frigider şi trebuie ţinut cont de termenul de valabilitate. În spitalele din România se găseşte antivenin polivalent care tratează muşcătura viperelor europene. Pentru speciile exotice nu există antivenin disponibil în sistemul sanitar de stat.

 

        red-cross-king-cobra-antivenom

 

NOTĂ

Ustensilele necesare trebuie să le achizitionaţi ÎNAINTE de a intra în posesia şarpelui pentru a putea lucra cu ele de la început. Nu încercaţi improvizaţii care să vă pună viaţa în pericol. NU ÎNCURAJĂM deţinerea de şerpi veninoşi de către începători. 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Unelte necesare în creşterea şerpilor veninoşi | Generalități | Generalitati