> Phasmidele | Alte nevertebrate | Nevertebrate

Teraristica Romania

Phasmidele
Alte nevertebrate
Scris de Alexandru Fota   

Generalitati

 

Ordinul Phasmidelor cuprinde insectele bat si insectele frunza.

 

 

Distributie

Phasmidele sunt intalnite in zonele tropicale din Asia si America de Sud.

 

 

Descriere

In functie de specie, dimensiunea poate varia, cea mai mare specie descoperita avand peste 50 cm lungime. In general forma acestora va semana foarte mult cu habitatul, avand forma de bat sau frunza. Phasmidele au 3 perechi de picioare si o pereche de antene. Masculii raman mai mici ca femelele. Acestea au o durata de viata relativ scurta, intre 6 luni si 1 an jumatate. Masculii vor trai mai putin.

 

 

Reproducere

Majoritatea speciilor sunt partenogenetice facand oua fara a se imperechea. Acestea vor fi fertile, insa din ele nu va iesi nici un mascul. La unele specii nici nu se cunosc masculi, sau poate chiar nu exista. Alte specii insa au nevoie de mascul pentru a se reproduce. Interesant este faptul ca durata de incubare este aproape egala cu durata vietii de dupa eclozare.

 

 

Hrana

Sunt foarte usor de hranit, majoritatea mancand frunze de mur, zmeur, stejar, trandafir, iedera, fag. Este esential ca frunzele sa fie schimbate dupa ce s-au uscat sau au fost mancate aproape in totalitate. Frunzele se pot pune intr-un vas cu apa, insa acesta sa aibe gura ingusta pentru ca insectele sa nu intre in apa si sa se inece. De asemenea se pot pune plantele in ghiveci cu un bec fluorescent deasupra. Este bine ca frunzele sa fie colectate din zone mai retrase, nu de langa drumuri sau zone poluate. Inainte de a li se oferi insectelor frunzele, acestea trebuiesc spalate.

 

 

Terariul

Regula generala este ca lungimea, latimea si inaltimea sa fie de cel putin 3 ori cat lungimea insectei. Ca substrat se pot folosi servetele de bucatarie, turba sau extract de cocos. Se pot folosi ca terariu acvarii inalte, borcane, diverse recipiente de plastic. Capacul trebuie sa ofere o buna aerisire si sa fie sigur pentru a nu evada insectele.

 

 

Manipularea

Phasmidele se pot manipula, majoritatea fiind calme insa sunt si unele specii care pot musca. Trebuie avuta mare grija cu picioarele, deoarece se pot rupe foarte usor. Cel mai bine este sa le impingeti incet de la spate pana vor ajunge unde doriti.

 

 

 

Specii

 

Carausius morosus

Probabil cea mai raspandita specie in hobby, fiind foarte usor de intretinut si reprodus. Se mai numeste insecta bat indiana. Acestea pot ajunge la 10 cm si traiesc in medie un an. Culoarea este verde sau maro. Au nevoie de o temperatura de 21-24ºC. Noaptea temperatura poate scadea pana la 18ºC. Frunzele ce li se ofera ca hrana este bine sa fie pulverizate cu apa de 2 ori pe saptamana. Reproducerea este partenogenetica, o femela putand depune sute de oua de-a lungul vietii. Acestea sunt netede si rotunde, putand fi colectate din partea de jos a terariului. Se pun in caserole cu umiditate ridicata, si temperatura cuprinsa intre 21 si 27 ºC. Puii ar trebui tinuti in recipiente separate pana ajung la maturitate.

 

 

Epidares nolimetangere

 

 

 

 

 

Aceasta specie este originara din Borneo. A fost descrisa prima data de Wilhelm de Haan in 1842. “Noli-me-tangere” provine din limba latina si inseamna “nu ma atinge”, facand referire la aspectul tepos al corpului. Aceasta specie este una dintre cele mai mici ale genului, femelele ajungand la 4,5 cm iar masculii la 3,5cm. Reproducerea este partenogenetica femela depunand de-a lungul vietii aproximativ 22 de oua (cam 3-5 pe saptamana). Ouale sunt sferice si paroase. Temperatura optima de incubare este intre 25 si 27ºC. Insectele au nevoie de o umiditate de minim 80%.

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Phasmidele | Alte nevertebrate | Nevertebrate