Hrănire nevertebrate
|
Scris de Alexandru Balamaci
|
Greierii
Nume stiintific : Acheta domesticus
Statistici
Origine: America de Nord Dimensiuni: 3 - 3,2cm (la maturitate)
Informatii nutritionale
Proteine - 17 % Grasimi - 6 % Altele - 1 % Calorii din grasimi - 87,73 % Calciu (ml/100gr) - 42.90
*Greierii nu sunt o sursă importantă de hrana bogata in vitamina D3 sau calciu
Mancarea si apa
De obicei greierii nu sunt foarte pretentiosi cand vine vorba de hrana. Principala sursa de hrana este mancarea de caini pisata marunt si combinata cu tarate sau fulgi de porumb sau un amestec de grau cu boabe de porumb pisate marunt. Hrana greierilor mai poate fi compusa si din mai multe tipuri de fructe si vegetale cum ar fi: -mere, pere, portocale, salata, morcovi
Este recomandat sa li se ofere un amestec de mancare cat mai bogata in proteine. Hrana ramasa poate mucegai asa ca va trebui sa verificati o data la 2 zile si sa scoateti resturile nemancate pt a evita imbolnavirea greierilor. Cu cat sunt mai sanatosi greierii cu atat vor fi si animalele in al caror meniu intra si greierii. Canibalismul va aparea in cazul in care greierii nu sunt hraniti periodic.
Apa nu trebuie sa lipseasca niciodata. Va fi necesara o cutiuta de plastic in care se va pune un burete, tifon sau servetele care se vor imbiba in apa ulterior. Greierii mici se pot ineca cu usurinta asa ca cele mentionate anterior nu trebuie sa fie foarte ude, ci doar stropite de cateva ori pe zi. Greierii isi mai procura apa din fructele pe care le vor servi. "Sursa" de apa va trebui schimbata odata ce va incepe sa se murdareasca.
Lumina, temperatura si umiditatea
Greierii ar trebui tinuti in zone cu temperaturi cuprinse intre 21 - 24 °C cu un nivel de umiditate nu foarte ridicat, pentru a evita aparitia mucegaiului. Lumina nu este un factor foarte important, la fel de bine se vor dezvolta cu si fara lumina.
Gazduire
Va fi nevoie de un recipient din plastic cam la dimensiunile 50 x 40 x 50cm (in cazul in care aveti de gand sa-i inmultiti) in care se vor adauga cofraje de oua pentru a le oferi locuri in care sa se poata ascunde. Cu cat recipientul este mai inalt cu atat este mai bine deoarece sansele de a evada sunt mai slabe. Nu este nevoie de nici un substrat ci doar de mai mult spatiu de "joaca". Spatiul este un factor important deoarece lipsa de spatiu va aduce aparitia canibalismului.
Inmultire
Pentru a inmulti greierii va trebui sa urmati informatiile de la sectiunea Gazduire. Va mai fi nevoie de un recipient de plastic de 20 x 10 x 10cm in care se va pune ceva care sa mentina umiditatea (ex: vata, tifon, cocos, servetele) unde femelele vor depune ouale care arata ca niste cilindrii minusculi de culoare galbena. La 2-3 saptamani de la depunere vor incepe sa iasa primii pui. Indicat este sa se separe greierii adulti de oua de pt a evita distrugerea acestora.
Boli
Principala preocupare în ceea ce priveste bolile greierilor dvs. sunt greierii morti. Incercati pe cat de repede posibil sa indepartati orice greier mort pt a evita imbolnavirea celorlalti. Greierii au tendinta cateodata sa manance si din cei decedati, lucru care poate duce la imbolnavirea celor sanatosi. Un alt factor care poate duce la imbolnavirea greierilor sunt fecalele acestora. O data la 1-2saptamani trebuie separati toti greierii urmand ca recipientul in care sunt tinuti sa fie curatat si spalat.
Ciclul Ou - Adult prezentat in ordine
Oua depuse recent
"Oua cu ochi"
(puii urmand sa iasa in 1-3zile)
Pui in varsta de 1-2 saptamani
Juvenili la adapat
Mascul adult
Femela adulta
|