> Orange spotted roach - Blaptica dubia | Hrănire nevertebrate | Nevertebrate

Teraristica Romania

Orange spotted roach - Blaptica dubia
Hrănire nevertebrate
Scris de Valentin Nita   

 

 

Clasa Insecta, Ordinul Blattodea, Familia Blattellidae

 


Cunoscut si sub numele de “orange spotted roach” sau “Guyana spotted roach”, este o specie de gandac de aproximativ 4,5 centimetri, originari din America de Sud - Guyana Franceza, Brazilia, Argentina. Prezinta dimorfism sexual: masculii poseda aripi, in timp ce femelele au doar reminiscente ale acestora.

 

 

 

 

Adultii sunt de culoare maro inchis – negru cu dungi sau puncte mai deschise, uneori vizibile doar la lumina puternica. Desi se spune ca masculii nu pot zbura in ciuda faptului ca au aripi, crescatorii de astfel de gandaci i-au observat zburand la distante apreciabile. Nici adultii si nici exemplarele juvenile nu pot urca pe suprafete netede, plastic sau sticla, desi juvenilii au fost observati urcand pe suprafete acoperite cu silicon folosit in acvaristica.

Este o specie vivipara, in medie femelele produc  20-30 de pui la o nastere. Puilor le trebuie intre 4 si 6 luni pentru a ajunge la maturitate in functie de temperatura si cantitatea de hrana disponibila. Temperatura la care gandacii trebuiesc tinuti este intre 27 si 32 de grade Celsius.

Acestia nu se vor reproduce la temperaturi sub 20 de grade Celsius, si de asemenea au nevoie de umiditate pentru a putea naparli, cu toate acestea sunt capabili sa suporte niveluri de umiditate mult mai scazute decat majoritatea altor gandaci.

Se pot creste foarte usor in lazi de plastic sau galeti de vopsea lavabila la care s-a decupat in capac si s-a montat plasa deasa, metalica pentru o mai buna ventilatie. Nu au nevoie de substrat, in schimb au nevoie de cateva cofraje de oua puse vertical, unul langa altul, intre ele gandacii putand sa se ascunda. La intervale de 2-3 zile li se vor da fructe / legume pentru a le asigura apa necesara. Hrana lor consta in mancare granule pentru caini, paine, fulgi de cereale. Mananca aproape orice, resturi de legume si carne din mancarea pe care nu o mai mancam si paste fainoase sau orez, fierte. Li se pot da inclusiv coji de cartofi.

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Orange spotted roach - Blaptica dubia | Hrănire nevertebrate | Nevertebrate