> Speckled feeder roach - Nauphoeta cinerea | Hrănire nevertebrate | Nevertebrate

Teraristica Romania

Speckled feeder roach - Nauphoeta cinerea
Hrănire nevertebrate
Scris de Valentin Nita   

 

 

 

 

 

 

Ordinul Blattaria, Familia Blaberidae, Subfamilia Oxyhaloinae

 

 

Aceasta specie a fost initial numita Blatta cinerea in 1789 dupa specimenele capturate in Mauritius, iar in 1992 a primit numele actual, Nauphoeta cinerea.

Este un gandac tropical raspandit in acest moment in aproape toata lumea unde clima i-a fost benefica. La origine se pare ca provine din estul Africii dar cu timpul si cu ajutorul navelor comerciale s-a raspandit pana in SUA (Florida), Cuba, Mexic, Brazilia si insulele Galapagos. In Asia a ajuns in Filipine, Sumatra, Singapore si mai departe pana in Australia, Noua Caledonie si insulele Hawaii. Pe teritoriul Africii s-a extins in Egipt, Sudan, Tanzania si pana in Madagascar.

Acesti gandaci ating 3-3,5 cm si se inmultesc si cresc destul de rapid ajungand la maturitate in aproximativ 3 luni. Este o specie fals ovovivipara, femela depunand capsule (ooteci) cu aproximativ 30 de oua din care incep sa iasa imediat puii. Acestia mananca atat coaja oului ramas cat si ooteca. Puii nou iesiti stau ascunsi sub adulti sau chiar sub aripile lor aproximativ o ora dupa eclozare. Chiar si dupa aceea puii obisnuiesc sa se ascunda sub adulti.

Prefera temperaturi intre 25 si 30°C, la temperaturi mai mici oprindu-si reproducerea. Femelele depun prima ooteca la aproximativ doua saptamani dupa maturizare dupa care cam la fiecare 40 de zile depun alta capsula. Acest gandac are viata destul de lunga, aproximativ un an.

 

 

Crestere:

 

Pot fi crescuti in recipiente de plastic echipate cu capac si aerisire din plasa de sarma deasa. Un dezavantaj al acestor gandaci este faptul ca se pot catara atat pe plastic cat si pe alte suprefete lucioase, cum ar fi sticla. Pentru a nu evada, in partea interioara a cutiei, sus, se unge cu vaselina pe o latime de 4-5 cm. Gandacii nu vor trece de aceasta bariera. O alta solutie ar fi utilizarea unui produs numit Fluon AD1 dar din pacate nu se gaseste la noi. In interiorul cutiei se vor pune tuburi de carton ramase de la hartia igienica sau de la prosopul de hartie, sau cartoane de oua pentru ca acestor gandaci le place sa se ascunda. Aveti grija ca nivelul la care ajung cartoanele sa nu depaseasca nivelul la care incepe stratul de vaselina. Temperatura poate fi asigurata in lunile friguroase cu ajutorul unui cablu incalzitor sau a unui heatpad. Este preferabil ca incalzitoarele sa fie cuplate printr-un termostat pentru a evita accidentele.

 

 

 

Hranirea:

Ii puteti hrani cu paine, granule pentru pisici, caini sau rozatoare si multe legume si fructe. Le plac foarte mult merele si morcovii dar am utilizat chiar si coji si felii de cartofi, frunze de varza sau salata. La nevoie le-am dat chiar si paine inmuiata in apa. Daca raman fructe / legume nemancate este bine sa le eliminati pentru a nu mucegai, pentru a nu imbolnavi gandacii.

 

 

Manipulare:

 

 

 

Gândacii pot fi destul de rapizi asa ca pentru a-i putea oferi ca hrana animalelor va trebui sa gasiti o metoda pentru a-i incetini. Una din solutii este sa ii intepati cu un ac in cap sau sa le rupeti capul. Vor mai misca o vreme, cat sa atraga soparlele flamande. Alta solutie este sa ii bagati la frigider. Frigul ii va face sa se miste foarte incet, intre timp fiind mancati de catre soparle.

 

 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Speckled feeder roach - Nauphoeta cinerea | Hrănire nevertebrate | Nevertebrate