> Scorpioni | Nevertebrate

Teraristica Romania

Scorpioni

 

GENERALITATI


Scorpionii sunt artropode pradatoare si fac parte din ordinul Scorpiones, clasa Arachnida. Acestia au opt picioare si sunt usor de recunoscut dupa perechea de clesti si coada segmentata, pe care o poarta usor arcuita deasupra corpului, la capatul careia se afla un ac veninos. Desi toti scorpionii sunt veninosi, doar 25 de specii secreta venin destul de puternic pentru a omori un om. Chiar daca o varietate mare de adaptari fiziologice, morfologice, biochimice si ecologice au contribuit de-a lungul timpului la evolutia scorpionilor din perioada Siluriana (acum 443 – 416 milioane de ani) pana acum, aspectul de baza al acestora nu s-a schimbat mai deloc.

Scorpionii sunt intalniti pe toate continentele, mai putin Antarctica, intr-o varietate de habitate. S-au descris aproximativ 1752 de specii si 13 familii recunoscute pana acum. Taxonomia acestor animale a trecut prin multe schimbari si este posibil sa se schimbe in continuare, considerand faptul ca studiile genetice aduc din ce in ce mai multe informatii noi despre aceste animale.



Distributie geografica

Scorpionii sunt intalniti in aproape orice tip de habitat, inclusiv varfuri muntoase de inalta altitudine si pesteri, cu exceptia habitatelor boreale, cum ar fi tundra, taigaua de mare altitudine si muntii .
Scorpionii poti fi terestri, arboricoli, litofili (iubitori de habitate stancoase) sau psamofili (iubitori de habitate nisipoase). Unele specii, cum ar fi Vaejovis janssi sunt foarte versatili si de aceea sunt intalniti in toate tipurile de habitate din Baja, California, in timp ce alte specii se incadreaza in nise specializate, cum ar fi de exemplu Euscorpius carpathicus din complexul Carpathicus.



Clasificare


Clasificarea scorpionilor este bazata pe cea a lui Soleglad si Fet (2003), acesta inlocuieste clasificare veche si nepublicata a lui Stockwell. Modificarile taxonomice aditionale provin din lucrarile lui Soleglad et al. (2005).

 

Ordin Scorpiones

 

  • Subordin Pseudochactida Soleglad et Fet, 2003

- Superfamilie Pseudochactoidea Gromov, 1998

- Familie Pseudochactidae Gromov, 1998

 

  • Subordin Buthida Soleglad et Fet, 2003

- Superfamilie Buthoidea C. L. Koch, 1837
- Familie Buthidae C. L. Koch, 1837
- Familie Microcharmidae Lourenço, 1996

 

  • Subordin Chaerilida Soleglad et Fet, 2003

- Superfamilie Chaeriloidea Pocock, 1893
- Familie Chaerilidae Pocock, 1893

 

  • Subordin Iurida Soleglad et Fet, 2003

- Superfamilie Chactoidea Pocock, 1893
- Familie Chactidae Pocock, 1893
- Familie Euscorpiidae Laurie, 1896
- Familie Superstitioniidae Stahnke, 1940
- Familie Vaejovidae Thorell, 1876
- Superfamilie Iuroidea Thorell, 1876
- Familie Caraboctonidae Kraepelin, 1905
- Familie Iuridae Thorell, 1876
- Superfamilie Scorpionoidea Latreille, 1802
- Familie Bothriuridae Simon, 1880
- Familie Hemiscorpiidae Pocock, 1893 (= Ischnuridae, = Liochelidae)
- Familie Scorpionidae Latreille, 1802



COMPORTAMENT



Durata de viata este necunoscuta la majoritatea speciilor de scorpioni. In medie, acestia traiesc intre 4 si 25 de ani (Hadrurus arizonensis). In cazul speciilor din genul Hadogenes durata de viata este estimata intre 25-30 de ani.
Scorpionii prefera zonele unde temperaturile ating de la 20°C pana la 37°C, dar pot supravietui de la temperaturi de inghet pana la temperaturile extreme din desert.  Scorpionii din genul Scorpiops intalniti in muntii Asiei, scorpionii din familia Bothriuridae din Patagonia si scorpionii din genul Euscorpius din Europa Centrala pot supravietui temperaturilor de iarna de -25°C. In Repetek(Turkmenistan) se regasesc sapte specii de scorpioni care traiesc la temperaturi ce variaza intre -31 si 50°C.
Scorpionii sunt animale nocturne, ascunsi sub pamant sau sub pietre pe timp de zi, iar noaptea iesind afara dupa hrana. Scorpionii prezinta un comportament fotofob, in principiu pentru a se feri de pradatorii naturali cum ar fi pasari, centipede, soparle, soareci, sobolani etc.
Scorpionii sunt animale oportuniste si in general vaneaza artropode mici si insecte, dar unele specii mai mari sunt capabile de a omori cu usurinta soparle mici si soareci. In functie de toxicitatea veninului pe care il poseda sau marimea clestilor, acestia isi vor omor prada fie prin injectarea veninului fie prin strivire cu ajutorul clestilor. Scorpionii au un mod relativ unic de a manca folosind chelicerele, niste structuri mici asemanatoare unor clesti aflate in dreptul cavitatii pre-orale. Acesti clesti in miniatura sunt foarte ascutiti si sunt folositi pentru a rupe prada in bucati mici pe care le introduc in cavitatea orala aflata sub chelicerae si carapace. Scorpionii nu ingereaza mancarea decat sub forma lichida. Sucurile digestive sunt varsate peste mancare si aceasta este dizolvata iar apoi ingerata sub forma lichida. Orice materie nedigerabila (par, exoschelet etc.) este prinsa de setae (structuri scurte si dese asemenatoare firelor de par) in cavitatea pre-orala si indepartate de scorpion.
Scorpionii pot consuma cantitati foarte mari de mancare odata. Acestia au un metabolism foarte lent si un stil de viata relativ inactiv, astfel pot supravietui perioade foarte lungi fara mancare. Unele specii pot supravietui intre 6 si 12 luni fara hrana. Scorpionii excreta foarte putin, excretiile sunt solutii insolubile cum ar fi xanthina, guanina si acid uric.



Lucruri interesante despre scorpioni:
- Scorpionii lucesc cand sunt expusi la un anumit spectru de lumina ultravioleta datorita prezentei unor chimicale fluorescente in cuticule. Una din aceste componente este cunoscuta drept beta-carbolina. Lanternele cu UV sunt des folosite pentru observarea nocturna a acestor animale.
- Scorpionii prajiti sunt o reteta traditionala in Shangdong, China.
- In medicina chinezeasca vinul de sarpe si scorpion este folosit ca analgezic si antidot.
- Una dintre cele mai vechi interpretari ale scorpionului in cultura este semnul astrologic Scorpion, introdus in Zodiac de astrologii babilonieni.
- In nordul Africii si sudul Asiei, scorpionul este un animal reprezentant folosit adesea drept motiv in arta, in special in arta Islamica. Acesta este prezentat ca intruchiparea raului, dar si ca forta protectoare impotriva raului. In alte contexte scorpionul portretizeaza sexualitatea umana.
- In Egiptul antic, zeita Serket, una dintre zeitele ce protejau faraonul, era adesea prezentata sub forma unui scorpion.

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Anatomia și reproducerea scorpionilor Marian Olarasu 5468
2 Babycurus jacksoni - Red Bark Scorpion Marian Olarasu 2237
3 Heterometrus spinifer - Giant Forest Scorpion Marian Olarasu 3689
4 Hottentotta caboverdensis Marian Olarasu 2283
5 Hottentotta trilineatus Marian Olarasu 1886
6 Opistophthalmus glabrifrons - Yellow-legged Burrowing Scorpion Marian Olarasu 1431
7 Pandinus cavimanus Marian Olarasu 2019
8 Pandinus imperator Marian Olarasu 1882
9 Scorpionii genului Hottentotta - generalitati Marian Olarasu 2203
10 Tityus stigmurus Marian Olarasu 1854
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Scorpioni | Nevertebrate