> Haplopelma lividum - Cobalt Blue Tarantula | Tarantule | Nevertebrate

Teraristica Romania

Haplopelma lividum - Cobalt Blue Tarantula
Tarantule
Scris de Andrei Joita   

Clasificare

Regn: Animalia Încrengătură: Arthropoda Clasa: Arachnida Ordin: Araneae Subordin: Mygalomorphae Familie: Theraphosidae Genul: Haplopelma Specie: lividum

   

Subspecii:

Momentan nu există subspecii descrise.

                 

Nume comun:

Cobalt Blue Tarantula

   

Status de conservare:

Nu este menționată pe listele IUCN sau anexele CITES.

Areal de distribuție:

Specimenele acestei specii trăiesc în Sudul Asiei, în Myanmar, Thailanda.

  

Habitat:

În natură, habitatul acestei specii este reprezentat de păduri tropicale, unde tarantula își sapă galerii subterane adânci.

   

Descriere specie:

Una din cele mai frumoase tarantule, este în același timp și una dintre cele mai puțin vizibile. Ilustrând perfect conceptul de ”pethole”, această frumusețe de un albastru electric va sta ascunsă cam 98% din timp în galeriile ei. Fiind o specie săpătoare are nevoie de minim 15-20 cm de substrat pentru a-și putea face "vizuina". Ocazional va ieși noaptea pentru a vâna gândacii din terariu sau pentru a mai adăuga pânză în jurul intrării în galerii.

În afară de frumusețe, Haplopelma lividum mai este cunoscută pentru ceva: un temperament unic.  Foarte imprevizibilă, va adopta postura de intimidare la cel mai mic semn de amenințare. Este greșit să o numim agresivă, chiar dacă acesta este calificativul cel mai des atribuit speciei, corect fiind mai degrabă "foarte defensivă". Provocată, va mușca în mod repetat. Faptul că este un animal tericol, temperamentul, și viteza pe care o posedă fac din ea o tarantulă recomandată doar crescătorilor cu experiență sau celor care nu au de gând să o atingă vreodată. La maturitate tarantula poate să ajungă la 12-15 centimetrii. Se presupune ca femelele ating 15 ani în captivitate, pe când masculii trăiesc doar 5 ani.

Fiind o specie asiatică, Haplopelma lividum nu posedă perișori urticanți, dar posedă unul din cele mai potente veninuri dintre toate tarantulele.

      

Hrănire:

Știut fiind faptul că această specie își petrece majoritatea timpului în galerii, este puțin probabil ca animalul să iasă la suprafață în timpul zilei pentru a mânca. De aceea este necesar ca hrana oferită să fie lăsată in terariu peste noapte, dând astfel șansa tarantulei să se hrănească. Ca și în cazul restului speciilor hrana oferită va reprezenta: găndaci, lacuste, viermi crescute în captivitate.

   

Reproducere:

Reproducerea la acestă specie este puțin mai dificilă decât la majoritatea tarantulelor, în special datorita comportamentului fosorial. Din acest motiv este probabil ca femela să omoare și să consume masculul în momentul împerecherii.

    

Terariu - amenajare și necesități:

Dimensiunile terariului trebuie să fie proporționale cu mărimea animalului, și trebuie ținut cont de grosimea substratului, astfel se recomandă pentru animalele adulte terarii cu dimensiunile: 40x30x30 (Lxlxh).

Fiind o specie fosorială, este absolut necesar ca stratul de substrat din terariu să fie mare, preferabil în jur de 20 de centimetrii, oferind astfel posibilitatea tarantulei de a-și săpa impresionantele galerii. Elementele de decor pot fi oferite, ocazional tarantula folosindu-se de aceastea pentru a-și începe galeria. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 75 - 85%, iar temperatura aerului de 26 - 30 de grade Celsius.

          

Venin:

Toate speciile de tarantule posedă venin. Deși acesta nu este foarte potent, mușcăturile nu sunt niciodată plăcute. Haplopelma lividum este o specie recunoscută pentru faptul că este foarte imprevizibilă, astfel că o mușcătură poate surveni oricând.

Din aceste motive recomandăm atenție maximă când tarantula este hrănită, mutată sau când îi este curațat terariul.

TERARISTICA.RO NU RECOMANDĂ MANIPULAREA TARANTULELOR.

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Haplopelma lividum - Cobalt Blue Tarantula | Tarantule | Nevertebrate