> Tarantule | Nevertebrate

Teraristica Romania

Tarantule

 Încrengătura Arthropoda, Clasa Arachnida, Ordinul Araneae,  Subordinul Opisthothelae , Familia Theraphosidae

 

 

 

 

GENERALITĂȚI

Tarantulele sunt artropode prădătoare și fac parte din ordinul Araneae, clasa Arachnida, dar constituie o familie separată de restul păianjenilor, Theraphosidae.

Numele "tarantula" provine din zona orașului Taranto din sudul Italiei și la origine era folosit pentru a desemna câteva specii de păianjen-lup european (Lycosa tarantula). Numele a fost atribuit și păianjenilor uriași din Americi în momentul în care coloniștii au întâlnit aceste animale. În Africa tarantulele sunt denumite "baboon spiders", asiaticii le spun "earth tigers" sau bird-eating spiders" iar francezii le denumesc "mygales".
Cele mai vechi fosile de Theraphosidae, datează din Miocen și se consideră ca au 16 milioane de ani vechime. Până acum s-au găsit două, una în Republica Dominicana și una in Mexic. Tarantulele se găsesc în ambele Americi, în Asia, în Africa, în Australia și chiar și în Europa. Genul Ischnocolus are ca reprezentanți trei specii în Spania, și câte una în Italia și Portugalia.
Clasificarea tarantulelor este în continuă schimbare, fiind descrise peste 100 de genuri și aproape 1000 de specii. 

 

Subfamiliile în care sunt încadrate sunt urmatoarele:

Acanthopelminae, Aviculariinae, Eumenophorinae, Harpactirinae, Ischnocolinae, Ornithoctoninae,  Poecilotheriinae, Selenocosmiinae, Selenogyrinae, Stromatopelminae, Theraphosinae, Thrigmopoeinae.

 

Tarantulele se găsesc într-o gamă foarte variată de habitate, de la deșert - Grammostola rosea – specie întalnita în deșertul Atacama din America de Sud și până la păduri tropicale - speciile genului Avicularia. Tarantulele nu trăiesc în zonele cu climat mai rece, cel mai nordic punct în care se găsesc fiind statele din sudul Statelor Unite ale Americii.
Tarantulele pot fi arboricole, semi-arboricole, terestre sau tericole, de la Pelinobius muticans – exemplare ce nu își vor părăsi vizuina luni la rând și până la Pterinochilus murinus – care în captivitate poate trăi într-o gamă foarte largă de microhabitate: terestru, semiarboricol, uscat sau umed.

 

 În prezent există câteva genuri care nu au fost clasificate, incluzând Brachionopus, Cardiopelma, și Proshapalopus.

 

 Hrana lor este formată în general din insecte dar speciile mari pot vâna și mamifere, păsări sau mici nevertebrate. Acești păianjeni se întâlnesc în zone tropicale și regiuni deșertice în aproape toată lumea.

 

 Toate speciile sunt veninoase dar numai câteva pot fi dăunătoare omului, putând produce disconfort timp de mai multe zile.

 

 Tarantulele pot atinge dimensiuni între 8 și 30 cm (cu tot cu picioare, măsurat pe diagonală, picior spate-picior opus față). Cea mai mare tarantulă dintre toate, genul Theraphosa, poate atinge 33 cm și o greutate de 150 grame.

    

COMPORTAMENT

 Durata de viață a tarantulelor este variabilă. Se consideră că acestea îmbătrânesc odată cu fiecare năpârlire. și cum pentru a năpârli factori foarte importanți sunt temperatura, umiditatea și cantitatea de hrană, timpul dintre năpârliri este foarte variabil. Cu toate acestea există estimări pentru fiecare specie în parte, printre cele mai longevive fiind speciile din genuri ca Brachypelma și Grammostola, la aceste specii durata de viață fiind estimată la peste 20-25 ani pentru femele.
 Un alt aspect important pentru durata de viață a unei tarantule o reprezintă și sexul acesteia. Masculii trăiesc mult mai puțin decât femelele, odată ce au atins maturitatea sexuală aceștia nu mai năpârlesc și în general mai trăiesc între 6 luni și 1 an. Femelele în schimb continuă să năpârleasca pe toată durata vieții. 
 În general tarantulele se simt cel mai bine la temperaturi cuprinse între 22 și 30 de grade Celsius. Tarantulele sunt animale nocturne, ascunse sub pământ sau sub pietre pe timp de zi, iar noaptea ieșind afară după hrană. Tarantulele prezintă un comportament fotofob, în principiu pentru a se feri de prădătorii naturali.
 Hrana tarantulelor o constituie în general insectele, artropodele. Însă speciile de talie mare pot vâna și mamifere mici (șoareci, hamsteri) sau chiar reptile (șerpi, șopârle). Există specii de tarantule care pot să nu mănânce chiar și perioade de 2 ani, acest fapt datorându-se în special unui metabolism lent și capacității de a stoca mâncare în așa numitele caeca.
 Tarantulele au mecanisme de apărare foarte interesante împotriva inamicilor. Deși aceste mecanisme sunt similare, diferă de la specie la specie și depind de fiziologia fiecăreia.
Toate tarantulele sunt acoperite de păr (bristles sau setae). Acești peri pot îndeplini însa funcții diferite în funcție de arealul de distribuție al tarantulelor. Aproape toate speciile din Lumea Nouă (cele de pe continentul și insulele americane) au mii de perișori urticanți localizați pe opisthosoma. Aceasta listă include familiile Aviculariinae și Theraphosinae, dar nu se opresc aici. Majoritatea speciilor americane au acești perișori, excepție făcând genurile Ischnocolinae, Psalmopoeus și Tapinauchenius, genuri la care acești perișori nu sunt prezenți. La speciile din genul Ephebopus perișorii sunt situați doar pe pedipalpi și chelicere și nu pe opisthosoma.
Perișorii urticanți sunt o protecție eficientă împotriva atacurilor. Cand este amenințată tarantula aruncă perișori folosindu-și unul sau ambele picioare din perechea patru, frecându-le de ophistosoma. Perișorii urticanți nu apar la naștere dar se formează cu fiecare năpârlire.

 

 În continuare vă vom prezenta câteva dintre cele mai întâlnite tarantule, grupate pe genuri:

 

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Acanthoscurria geniculata - Brazilian Whiteknee Tarantula Marian Olarasu 3479
2 Brachypelma smithi - The Mexican RedKnee Tarantula Alin Nita 3461
3 Brachypelma vagans - Mexican Red Rump Tarantula Lazar Andrei 2498
4 Chromatopelma cyaneopubescens - Greenbottle Blue Tarantula Alexandru Balamaci 3004
5 Cyriopagopus schioedtei - Malaysian Earth Tiger Colban Mihai-Codrin 2231
6 Ephebopus murinus - Skeleton Tarantula Alex Balamaci 2189
7 Grammostola pulchra - The Brazilian Black Tarantula Alin Nita 2910
8 Grammostola pulchripes (fostă Grammostola aureostriata) - Chaco Golden Knee Radu Teaca 2693
9 Grammostola rosea - Chilean Rose Tarantula Marian Olarasu 2942
10 Haplopelma albostriatum - Thai Zebra Tarantula Robert Carst 1587
11 Haplopelma lividum - Cobalt Blue Tarantula Andrei Joita 2472
12 Heteroscodra maculata - The Togo Starbust Tarantula Robert Carst 1869
13 Heterothele villosella - Tanzanian Chestnut Colban Mihai-Codrin 1845
14 Lasiodora parahybana - Brazilian Salmon Pink Birdeater Colban Mihai-Codrin 3484
15 Poecilotheria metallica - Metallic Blue Ornamental Tree Spider Radu Teaca 2416
16 Poecilotheria ornata - Fringed Ornamental Andrei Joita 2183
17 Poecilotheria regalis - Indian Ornamental Tree Spider Colban Mihai-Codrin 1665
18 Poecilotheria rufilata - Redslate Ornamental Andrei Joita 2021
19 Poecilotheria subfusca - Ivory Ornamental Tarantula Robert Carst 1620
20 Poecilotheria tigrinawesseli - Wessel Tiger Andrei Joita 2070
21 Psalmopoeus cambridgei - Trinidad Chevron Tarantula Robert Carst 2557
22 Psalmopoeus irminia - The Venezuelan Suntiger Robert Carst 2766
23 Psalmopoeus pulcher - Panama Blonde Tarantula Robert Carst 2146
24 Pterinochilus chordatus - Kilimanjaro Mustard Baboon Robert Carst 1621
25 Pterinochilus lugardi - Dodoma Baboon Andrei Joita 1989
26 Pterinochilus murinus - Orange Starburst Baboon Neacsu Bogdan 2749
27 Tarantule - Subfamiliile si genurile familiei Theraphosidae Valentin Nita 1804
28 Tarantulele - anatomie si reproducere Robert Carst 3884
29 Theraphosa apophysis - Pinkfoot goliath tarantula Giulia Iscru 2718
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Tarantule | Nevertebrate