> Tarantule | Nevertebrate

Teraristica Romania

Tarantule

 Încrengătura Arthropoda, Clasa Arachnida, Ordinul Araneae,  Subordinul Opisthothelae , Familia Theraphosidae

 

 

 

 

GENERALITĂȚI

Tarantulele sunt artropode prădătoare și fac parte din ordinul Araneae, clasa Arachnida, dar constituie o familie separată de restul păianjenilor, Theraphosidae.

Numele "tarantula" provine din zona orașului Taranto din sudul Italiei și la origine era folosit pentru a desemna câteva specii de păianjen-lup european (Lycosa tarantula). Numele a fost atribuit și păianjenilor uriași din Americi în momentul în care coloniștii au întâlnit aceste animale. În Africa tarantulele sunt denumite "baboon spiders", asiaticii le spun "earth tigers" sau bird-eating spiders" iar francezii le denumesc "mygales".
Cele mai vechi fosile de Theraphosidae, datează din Miocen și se consideră ca au 16 milioane de ani vechime. Până acum s-au găsit două, una în Republica Dominicana și una in Mexic. Tarantulele se găsesc în ambele Americi, în Asia, în Africa, în Australia și chiar și în Europa. Genul Ischnocolus are ca reprezentanți trei specii în Spania, și câte una în Italia și Portugalia.
Clasificarea tarantulelor este în continuă schimbare, fiind descrise peste 100 de genuri și aproape 1000 de specii. 

 

Subfamiliile în care sunt încadrate sunt urmatoarele:

Acanthopelminae, Aviculariinae, Eumenophorinae, Harpactirinae, Ischnocolinae, Ornithoctoninae,  Poecilotheriinae, Selenocosmiinae, Selenogyrinae, Stromatopelminae, Theraphosinae, Thrigmopoeinae.

 

Tarantulele se găsesc într-o gamă foarte variată de habitate, de la deșert - Grammostola rosea – specie întalnita în deșertul Atacama din America de Sud și până la păduri tropicale - speciile genului Avicularia. Tarantulele nu trăiesc în zonele cu climat mai rece, cel mai nordic punct în care se găsesc fiind statele din sudul Statelor Unite ale Americii.
Tarantulele pot fi arboricole, semi-arboricole, terestre sau tericole, de la Pelinobius muticans – exemplare ce nu își vor părăsi vizuina luni la rând și până la Pterinochilus murinus – care în captivitate poate trăi într-o gamă foarte largă de microhabitate: terestru, semiarboricol, uscat sau umed.

 

 În prezent există câteva genuri care nu au fost clasificate, incluzând Brachionopus, Cardiopelma, și Proshapalopus.

 

 Hrana lor este formată în general din insecte dar speciile mari pot vâna și mamifere, păsări sau mici nevertebrate. Acești păianjeni se întâlnesc în zone tropicale și regiuni deșertice în aproape toată lumea.

 

 Toate speciile sunt veninoase dar numai câteva pot fi dăunătoare omului, putând produce disconfort timp de mai multe zile.

 

 Tarantulele pot atinge dimensiuni între 8 și 30 cm (cu tot cu picioare, măsurat pe diagonală, picior spate-picior opus față). Cea mai mare tarantulă dintre toate, genul Theraphosa, poate atinge 33 cm și o greutate de 150 grame.

    

COMPORTAMENT

 Durata de viață a tarantulelor este variabilă. Se consideră că acestea îmbătrânesc odată cu fiecare năpârlire. și cum pentru a năpârli factori foarte importanți sunt temperatura, umiditatea și cantitatea de hrană, timpul dintre năpârliri este foarte variabil. Cu toate acestea există estimări pentru fiecare specie în parte, printre cele mai longevive fiind speciile din genuri ca Brachypelma și Grammostola, la aceste specii durata de viață fiind estimată la peste 20-25 ani pentru femele.
 Un alt aspect important pentru durata de viață a unei tarantule o reprezintă și sexul acesteia. Masculii trăiesc mult mai puțin decât femelele, odată ce au atins maturitatea sexuală aceștia nu mai năpârlesc și în general mai trăiesc între 6 luni și 1 an. Femelele în schimb continuă să năpârleasca pe toată durata vieții. 
 În general tarantulele se simt cel mai bine la temperaturi cuprinse între 22 și 30 de grade Celsius. Tarantulele sunt animale nocturne, ascunse sub pământ sau sub pietre pe timp de zi, iar noaptea ieșind afară după hrană. Tarantulele prezintă un comportament fotofob, în principiu pentru a se feri de prădătorii naturali.
 Hrana tarantulelor o constituie în general insectele, artropodele. Însă speciile de talie mare pot vâna și mamifere mici (șoareci, hamsteri) sau chiar reptile (șerpi, șopârle). Există specii de tarantule care pot să nu mănânce chiar și perioade de 2 ani, acest fapt datorându-se în special unui metabolism lent și capacității de a stoca mâncare în așa numitele caeca.
 Tarantulele au mecanisme de apărare foarte interesante împotriva inamicilor. Deși aceste mecanisme sunt similare, diferă de la specie la specie și depind de fiziologia fiecăreia.
Toate tarantulele sunt acoperite de păr (bristles sau setae). Acești peri pot îndeplini însa funcții diferite în funcție de arealul de distribuție al tarantulelor. Aproape toate speciile din Lumea Nouă (cele de pe continentul și insulele americane) au mii de perișori urticanți localizați pe opisthosoma. Aceasta listă include familiile Aviculariinae și Theraphosinae, dar nu se opresc aici. Majoritatea speciilor americane au acești perișori, excepție făcând genurile Ischnocolinae, Psalmopoeus și Tapinauchenius, genuri la care acești perișori nu sunt prezenți. La speciile din genul Ephebopus perișorii sunt situați doar pe pedipalpi și chelicere și nu pe opisthosoma.
Perișorii urticanți sunt o protecție eficientă împotriva atacurilor. Cand este amenințată tarantula aruncă perișori folosindu-și unul sau ambele picioare din perechea patru, frecându-le de ophistosoma. Perișorii urticanți nu apar la naștere dar se formează cu fiecare năpârlire.

 

 În continuare vă vom prezenta câteva dintre cele mai întâlnite tarantule, grupate pe genuri:

 

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Acanthoscurria geniculata - Brazilian Whiteknee Tarantula Marian Olarasu 2956
2 Brachypelma smithi - The Mexican RedKnee Tarantula Alin Nita 2914
3 Brachypelma vagans - Mexican Red Rump Tarantula Lazar Andrei 2019
4 Chromatopelma cyaneopubescens - Greenbottle Blue Tarantula Alexandru Balamaci 2473
5 Cyriopagopus schioedtei - Malaysian Earth Tiger Colban Mihai-Codrin 1626
6 Ephebopus murinus - Skeleton Tarantula Alex Balamaci 1645
7 Grammostola pulchra - The Brazilian Black Tarantula Alin Nita 2389
8 Grammostola pulchripes (fostă Grammostola aureostriata) - Chaco Golden Knee Radu Teaca 2163
9 Grammostola rosea - Chilean Rose Tarantula Marian Olarasu 2459
10 Haplopelma albostriatum - Thai Zebra Tarantula Robert Carst 1011
11 Haplopelma lividum - Cobalt Blue Tarantula Andrei Joita 2035
12 Heteroscodra maculata - The Togo Starbust Tarantula Robert Carst 1454
13 Heterothele villosella - Tanzanian Chestnut Colban Mihai-Codrin 1401
14 Lasiodora parahybana - Brazilian Salmon Pink Birdeater Colban Mihai-Codrin 2923
15 Poecilotheria metallica - Metallic Blue Ornamental Tree Spider Radu Teaca 1868
16 Poecilotheria ornata - Fringed Ornamental Andrei Joita 1764
17 Poecilotheria regalis - Indian Ornamental Tree Spider Colban Mihai-Codrin 1262
18 Poecilotheria rufilata - Redslate Ornamental Andrei Joita 1560
19 Poecilotheria subfusca - Ivory Ornamental Tarantula Robert Carst 1246
20 Poecilotheria tigrinawesseli - Wessel Tiger Andrei Joita 1631
21 Psalmopoeus cambridgei - Trinidad Chevron Tarantula Robert Carst 2133
22 Psalmopoeus irminia - The Venezuelan Suntiger Robert Carst 2312
23 Psalmopoeus pulcher - Panama Blonde Tarantula Robert Carst 1667
24 Pterinochilus chordatus - Kilimanjaro Mustard Baboon Robert Carst 1132
25 Pterinochilus lugardi - Dodoma Baboon Andrei Joita 1568
26 Pterinochilus murinus - Orange Starburst Baboon Neacsu Bogdan 2259
27 Tarantule - Subfamiliile si genurile familiei Theraphosidae Valentin Nita 1474
28 Tarantulele - anatomie si reproducere Robert Carst 3256
29 Theraphosa apophysis - Pinkfoot goliath tarantula Giulia Iscru 2317
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Tarantule | Nevertebrate