> Hrănire crocodilieni | Hrănire crocodilieni | Ordinul Crocodilia

Teraristica Romania

Hranire crocodilieni
Hrănire crocodilieni
Hrănire crocodilieni
Scris de Valentin Nita   

                                                             

caiman-crocodylus-head                                                            

Ca regulă generală sau mai degrabă ca o lipsă a regulilor în hrănirea crocodilienilor este faptul că aceștia mănâncă orice. De la insecte la soareci și sobolani, la iepuri și găini, amfibieni, reptile, pești, crabi, raci, porci sau alte animale. Unele specii sunt mai adaptate să mănânce vietați acvatice, cum este Paleosuchus palpebrosus. Nou nascuții de crocodili mănâncă aproape în totalitate nevertebrate sau alte viețuitoare acvatice. Este indicat să îi hrăniți cu prăzi întregi, nu cu bucăți de pește sau de alte animale deoarece numai prada integrală ofera toate ingredientele necesare unei bune dezvoltări a crocodililor. Și ca o altă regulă, cu cât sunt hrăniți cu pradă mai variată cu atât se dezvoltă mai bine.

Așadar, juvenilii pot mânca o largă varietate de nevertebrate, cum ar fi insecte, moluște și crustacee. Pe măsură ce cresc li se poate include o gamă variată de vertebrate în dietă, incluzând pești mici, amfibieni, reptile, pui de păsări și pui de șoareci și șobolani. În sălbăticie, exemplarele mari atacă și mamifere mari cum ar fi porcii sălbatici sau altele. În sezonul secetos multe specii de caimani nu se mai hrănesc și în momentul în care apa se evaporă obișnuiesc să se îngroape în noroi până la venirea sezonului ploios (estivare). De asemenea există și fenomenul canibalismului, exemplarele mari mâncând pui din propria specie sau din alte specii de crocodilieni.

Crocodilii tineri, de până la 75 cm lungime, trebuie să consume la o masă hrană în cantitate de aproximativ 20% din greutatea lor. Hrana va consta din pești mici, rozătoare, reptile, insecte și amfibieni. Adulții se pot hrăni cu orice pradă le poate încăpea în gură. Dacă e posibil se vor hrăni cu animale întregi, doar la nevoie se pot oferi bucăți de carne, și atunci dacă e posibil, să se ofere bucăți întregi din diferite parți ale animalului oferit. În nici un caz nu se va oferi numai carne macră, fără os. Se vor hrăni o dată la două zile.


Crocodilii mai mari de 75 cm și adulții se vor hrăni la fiecare 3-4 zile cu prăzi adaptate dimensiunii lor.

Pentru a preveni deficiențele de calciu, osteodistrofiile sau hipovitaminozele, hrana va trebui să fie suplimentată cu calciu și vitamine. Calciul trebuie să fie în procent de aproximativ 2% din cantitatea de hrană oferită. Pentru a ușura administrarea acestora, se poate injecta prada cu o soluție de calciu și vitamine. Sistemul digestiv al nou nascuților este destul de sensibil, aceștia nu pot digera orice le oferiți.  Trebuie să aveți grijă pentru că insectele cu exoschelet dur, chitinos, pot bloca stomacul dacă animalele nu reușesc să le digere. O altă problemă poate apărea atunci cand peștele reprezintă o mare parte din dieta crocodililor. Multe specii de pește conțin pe lângă prea mult fosfor și o enzimă numită tiaminază, care elimină vitamina B1 din organism. Peștii din familia crapului, Cyprinidae, produc și o deficiență de vitamina E. În aceste cazuri este necesară suplimentarea mesei cu calciu, vitamina B1 și vitamina E, sau și mai bine, peștele să nu fie parte principală in dieta crocodililor.

Prada le poate fi lăsată animalelor pe uscat, lângă apă sau chiar în apă, lângă capul animalului. Dacă nou nascuții sunt speriați și refuză hrana, nu ii manipulați deloc o perioadă si oferiți-le mâncarea în timpul nopții. Astfel sunt șanse mai mari ca ei să mănânce. Pentru a fi mai atrăgătoare pentru crocodili este bine ca prada să fie oferită vie, pentru început. Pe măsură ce ei se vor adapta vor putea fi hrăniți și cu șoareci sau șobolani decongelați.  Odată ce animalul s-a obișnuit cu intervenția dumneavoastră în procesul lui de hrănire veți putea să îi oferiți hrana direct din pensetă sau clește herpetologic. Nu oferiți niciodată hrana direct din mână, oricând animalul poate greși ținta și să confunde mâna dumneavoastră cu hrana. De asemenea crocodilii pot face salturi să prindă hrana, la distanțe apreciabile, așa că nu vă doriți ca acestia să vă rănească.
În cazuri extreme, când a trecut o perioadă mare de cand animalul refuză hrana (în cazul nou nascuților foarte stresați) se poate trece la hrănirea forțată până își va reveni. Dar, trebuie să luați în calcul și că acest lucru va stresa destul de mult animalul neobișnuit cu manipularea umană și își va reveni destul de greu ulterior.

   

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Hrănire crocodilieni | Hrănire crocodilieni | Ordinul Crocodilia