> Caiman crocodilus - Caimanul comun | Ordinul Crocodilia | Ordinul Crocodilia

Teraristica Romania

Caiman crocodilus - Caimanul comun
Ordinul Crocodilia
Scris de Valentin Nita   

                                                                     

caiman-crocodylus-head

                                     

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Crocodilia (întâlnit şi Crocodylia), Subordinul Eusuchia, Familia Alligatoridae (sau Familia Crocodylidae, Subfamilia Alligatorinae). Familia Alligatoridae include genurile Alligator, Caiman, Melanosuchus şi Paleosuchus.

                                       

Statut de conservare
Este menţionat pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC). Subspecia Caiman crocodilus apaporiensis se afla pe anexa A la CITES iar restul subspeciilor pe anexa B.

                                                

Subspecii
Caiman crocodilus apaporiensis
Caiman crocodilus chiapasius
Caiman crocodilus crocodilus
Caiman crocodilus fuscatus (probabil şi el sinonim cu Caiman crocodilus fuscus)
Caiman crocodilus fuscus
Caiman crocodilus yacare (sinonim cu Caiman crocodilus paraguayiensis şi Caiman crocodilus matogrossiensis) - considerat acum ca specie independentă Caiman yacare
Se pare că nu este foarte clară clasificarea subspeciilor acestui crocodilian.

                         

Nume comun
Spectacled caiman, caimanul comun, caimanul alb, pentru subspecia C.c. fuscus / fuscatus - brown caiman.

                                     

Areal de distribuţie
Nativ din Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Guiana, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru, Surinam, Trinidad-Tobago, Venezuela. Introdus involuntar în Cuba, Puerto Rico şi SUA.

                                                               

caiman-crocodylus-distributie

Hartă originală realizată pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

                                                            

Habitat

Specie întalnită în toate zonele joase şi umede, cu bălţi sau râuri lente, preferă apele stătătoare. Are arealul cel mai extins dintre toate speciile din familia Alligatoridae. Poate chiar să tolereze o oarecare salinitate a apei, fiind prezent şi în zona gurilor de vărsare a apelor în ocean. Dacă bălţile seacă, caimanii se vor îngropa în noroi şi vor aştepta sezonul ploios (aşa numita estivare).

                                                  

Descriere

Caiman crocodilus este o specie medie-mică, masculii ajungând la 2-2,5 metri şi femelele la aproximativ 1,5 metri. S-au semnalat şi exemplare mai mari, probabil masculi bătrâni, cu dimensiunea de până la 3 m. Numele popular de "spectacled caiman" provine de la creastă osoasă, mai închisă la culoare, dispusă în faţa ochilor, între ei, asemănătoare cu o pereche de ochelari. Juvenilii sunt gălbui-maronii, cu pete şi dungi negre pe corp şi coadă. Pe măsură ce cresc pierd coloraţia galbenă iar dungile şi petele negre se atenuează. Adulţii au o culoare măslinie palidă. Această specie are o abilitate limitată de a-şi schimba culoarea datorită prezenţei pigmentului negru în celulele din pielea lor. Diferitele subspecii pot varia în culoare, mărime sau forma craniului. Nou născuţii caimanului cu ochelari au aproximativ 20-22 cm la naştere, dar cresc destul de repede. Astfel la vârsta de un an pot atinge 55-58 cm, la doi ani pot avea 75-77 cm, la trei ani cam 1m, la patru ani - 1,3 m, la cinci ani - 1,5 m, la 6 ani pot atinge 1,7 m, urmând ca la 10 ani să atingă 2 metri.

                                                                 

caiman-crocodylus-1

                                          

Hrănire

Juvenilii pot mânca o largă varietate de nevertebrate, cum ar fi insectele, moluştele şi crustaceele. Pe măsură ce cresc li se pot include o gamă variată de vertebrate în dietă, incluzând peşti mici, amfibieni, reptile, pui de păsări şi pui de şoareci şi şobolani. În sălbăticie, exemplarele mari atacă şi mamifere mari cum ar fi porcii sălbatici sau altele. În sezonul secetos multe specii de caimani nu se mai hrănesc şi în momentul în care apa se evapora obişnuiesc să se îngroape în noroi până la venirea sezonului ploios (estivare). De asemenea există şi fenomenul canibalismului, exemplarele mari mâncând pui din propria specie sau din alte specii de crocodilieni. Crocodilii tineri, de până la 75 cm lungime, trebuie să consume la o masă hrană în cantitate de aproximativ 20% din greutatea lor. Hrana va consta din peşti mici, rozătoare, reptile, insecte şi amfibieni. Adulţii se pot hrăni cu orice le încape în gură. Daca e posibil se vor hrăni cu animale întregi, doar la nevoie se pot oferi bucăţi de animal, şi atunci dacă este posibil să se ofere bucăţi întregi din diferite părţi ale animalului. În nici un caz nu se va oferi numai carne, fără os. Se vor hrăni o dată la două zile. Crocodilii mai mari de 75 cm şi adulţii se vor hrăni la fiecare 3-4 zile cu prăzi adaptate dimensiunii lor. Pentru a preveni deficienţele de calciu, osteodistrofiile sau hipovitaminozele, hrana va trebui suplimentată cu calciu şi vitamine. Uzual calciul trebuie să fie de aproximativ 2% din cantitatea de hrană oferită. Pentru a uşura administrarea acestora, se poate injecta prada cu o soluţie de calciu plus vitamine.

                                      

Mai multe în articolul "Hrănire crocodilieni"

                                          

Reproducere

Femelele devin mature sexual la aproximativ 1,2 metri, undeva între 4 şi 7 ani în funcţie de rata de creştere. Masculii se maturizează la aproximativ aceeaşi vârstă, 4-7 ani când au cam 1,4 metri lungime. Rata de creştere este influenţată de cantitatea de hrană oferită, mai bine zis în cazul în care sunt mai multe exemplare în acelaşi terariu, exemplarele dominante vor mânca întotdeauna mai mult decât celelalte, care vor fi stresate de caimanii dominanţi. Spre sfârşitul sezonului secetos (aprilie-mai) caimanilor încep să le crească în volum gonadele, urmând să atingă maximul la începutul sezonului ploios (mai-iunie). Curtarea femelelor şi împerecherea au loc de obicei între lunile mai şi august, iar ouăle sunt depuse în iulie-august, în mijlocul sezonului ploios. Femelele depun 14-40 de ouă cu o medie de 22 de ouă, într-un cuib construit din pământ şi materie vegetală. De obicei depun în locuri ascunse dar uneori depun şi în zone deschise sau aglomerări plutitoare de vegetaţie. De multe ori cuibul este împărţit de mai multe femele, care depun la un loc pentru a-l putea păzi mai eficient. Printre prădătorii uzuali ai ouălor de caiman sunt şopârlele tegu (Tupinambis) care pot distruge chiar şi 80% din cuiburi. Femelele de caiman care au depus în acelaşi cuib păzesc cuibul împreună, astfel având mai mari şanse să apere viitoarele progenituri de prădători. Când puii vor ieşi din ou, după aproximativ 90 de zile, deja insectele se vor fi înmulţit suficient pentru a asigura o hrănire bogată a caimanilor. Puii se vor refugia întotdeauna pe lângă femele, chiar unele femele având grijă şi de puii altor caimani. În acest timp deja se formează o ierarhie între juvenilii de caiman.

                                               

Terariu - amenajare şi necesităţi

Pentru întreţinerea corectă a unui crocodilian aveţi nevoie de mult spaţiu. Puii în general se ţin în acvarii destul de mici. Pot foarte bine să trăiască într-un acvariu de 100-120 litri, amenajat astfel încât să aibă jumătate apă şi jumătate uscat. Acvariul/terariul trebuie să fie decorat cu plante, lemne şi alte obiecte pentru simplul motiv că animalul se simte mult mai bine dacă are unde să se ascundă. Un pui de crocodil care se simte în siguranţă va fi un animal lipsit de stres şi va accepta hrana fără probleme. Când animalul a atins 30-40 cm ar trebui deja să vă gândiţi să îi măriţi spaţiul. În principiu, dacă vă construiţi un spaţiu mai mare în acest moment, scăpaţi de amenajări viitoare, costisitoare de fiecare dată. Volumul unui terariu pentru un crocodil de 50 cm ar trebui să aibă cam 600 litri. Bineînţeles nu trebuie să uitaţi raportul de 50/50 între apă şi uscat. Pe fundul bazinului cu apă se pote pune pietriş mărunt, fiind cunoscut faptul că aligatorii obişnuiesc să înghită pietriş pentru a-i ajuta la digestie. În general adâncimea apei trebuie să fie măcar cât înălţimea animalului. Vasul de apă trebuie să îi permită animalului să iasă uşor din el pentru a se încălzi la "soare" în zona uscată. În această zonă instalaţi un bec cu incandescenţă, tip spot, pentru a simula lumina şi caldura soarelui. Becul cu UVB nu este absolut necesar dar dacă există este cu atât mai bine, mai ales pentru caimanii crescuţi exclusiv în interior. Becul UVB poate fi de tipul 5.0 sau 10.0 şi trebuie montat lângă cel pentru încălzire. Crocodilii, ca toate reptilele, sunt animale poichiloterme şi au nevoie de căldură externă pentru a-şi regla temperatura corpului. Ei preferă un mediu cald, dacă temperatura apei scade sub 18°C ei nu se vor mai hrăni. Apa trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 24 şi 30°C. Se poate utiliza un încălzitor de acvariu, bine protejat pentru a nu fi spart de către animal, evitând astfel accidentele nedorite. Pentru bazinele foarte mari se pot utiliza încălzitoarele de tip "pond". Temperatura minimă a aerului din terariu nu ar trebui să scadă sub 21°C iar în zona spoturilor va avea până la 35°C. Când animalul atinge cam 100 cm, va trebui să îi construiţi un adăpost suficient de mare pentru a-i ajunge toată viaţa. În general partea terestră şi partea bazinului trebuie să aibă fiecare o dimensiune echivalentă cu de doua-trei ori lungimea animalului (şi lungimea, şi lăţimea), pentru ca acesta să se simtă în largul lui.

                                           

caiman-crocodylus-2

                                        

Manipularea crocodilienilor

Un pui de crocodil va privi omul ca pe un prădător. Instinctul îi spune să se ferească de animale mult mai mari decât el. În general cu cât îl veţi manipula mai mult şi mai de mic, cu atât se va obişnui mai mult cu prezenţa dumneavoastră. În timp va deveni mult mai calm în prezenţa dumneavostră, va fi mai puţin dispus să vă muşte. Un prim pas ar fi să îl faceţi să accepte hrana direct din pensă. Cu insistenţă şi prin manipulări repetate animalul va deveni destul de docil în câţiva ani. Totuşi evitaţi manipularea lor frecventă până ating măcar 30 cm. Puii sunt foarte speriaţi şi dacă îi veţi stresa prea mult vor ajunge să refuze hrana. Temperamentul lor variază oricum de la un exemplar la altul, unii fiind mai liniştiti, alţii mai agresivi. Chiar dacă animalul este liniştit în prezenţa dumneavoastra nu vă hazardaţi, poate oricând să vă confunde mâna cu hrana. Oricum, această "îmblânzire" relativă a crocodililor este de mare ajutor când curăţaţi cuşca, animalul nefiind atât de agresiv ca alţi crocodili neobişnuiţi cu omul.

                                                       

caiman-crocodilus---detaliu

Fotografie preluată cu acordul autorului,  Thor Hakonsen,  www.thorhakonsen.com

                                                 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Caiman crocodilus - Caimanul comun | Ordinul Crocodilia | Ordinul Crocodilia