> Epicrates (cenchria) maurus - Colombian Rainbow Boa | Familia Boidae | Serpi

Teraristica Romania

Epicrates (cenchria) maurus - Colombian Rainbow Boa
Familia Boidae
Scris de Valentin Nita   

 

 

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Boidae, Subfamilia Boinae, Genul Epicrates.

 

Sinonime
Epicrates maurus  GRAY, 1849
Cliftia fusca  GRAY, 1849
Epicarsius cupreus  FISCHER, 1856
Epicrates cupreus  JAN, 1864
Epicrates cupreus var. concolor  JAN, 1863
Epicrates cenchria var. fusca  GRIFFIN, 1916
Epicrates cenchria maurus  STULL, 1935
Epicrates cenchria barbouri  STULL, 1938
Epicrates cenchria maurus  STULL, 1935
Epicrates cenchria maurus  PETERS & OREJAS-MIRANDA, 1970
Epicrates maurus  CHIPPAUX, 1987
Epicrates maurus  STARACE, 1998
Epicrates maurus  GORZULA & SEÑARIS, 1999
Epicrates maurus colombianus  MATZ, 2005
Epicrates maurus  MATZ, 2005
Epicrates maurus  PASSOS & FERNANDES, 2008

              

Subspecii

Specia Epicrates cenchria are mai multe subspecii întâlnite în diverse părţi ale Americii de Sud:

 

Epicrates cenchria cenchria  LINNAEUS 1758
Epicrates cenchria alvarezi  ABALOS, BAEZ & NADER 1964
Epicrates cenchria assisi  MACHADO 1944
Epicrates cenchria barbouri  STULL 1938
Epicrates cenchria crassus  COPE 1862
Epicrates cenchria gaigei  STULL 1938
Epicrates cenchria hygrophilus  AMARAL 1954
Epicrates cenchria polylepis  AMARAL 1935

 

După clasificări mai noi subspeciile de mai sus au fost reclasificate ca specii de sine stătătoare, denumirea cenchria preluând-o doar boa curcubeu brazilian, Epicrates cenchria. Celelalte specii au pierdut denumirea cenchria, rămânând doar cu numele subspeciei (maurus, barbouri etc.). Din acest motiv am trecut denumirea cenchria între paranteze.

 

Actualele subspecii ale lui Epicrates maurus sunt următoarele:

Epicrates maurus maurus  GRAY 1849
Epicrates maurus guyanensis MATZ 2005

 


Statut de conservare

Toţi şerpii din familia Boidae sunt înscrişi în Anexa B la CITES, cu excepţia speciei Boa contrictor occidentalis care se află pe Anexa A.

 

Areal de distribuţie

Boa curcubeu columbian, Epicrates (cenchria) maurus, este întâlnit în pădurile tropicale, umede din Columbia şi în general nord-vestul Americii de sud.

 

Hartă originală realizată pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

 

Habitat

Este întâlnit în pădurile tropicale, umede din nordul Americii de Sud. Sunt predominant tereştri dar uneori le place şi să se urce pe crengi.

 

 

Descriere

Ca şi boa curcubeu brazilian şi ei sunt denumiţi boa curcubeu deoarece solzii lor sunt iridiscenţi, reflectând lumina descompusă, ca o prismă. Puii au desene circulare cafenii pe tot corpul, pe un fond maro roşcat, cu puncte închise la culoare pe lateralele corpului. Adulţilor li se estompează desenele de pe spate, mergând chiar până la dispariţia lor şi au o culoare de fond maro ciocolatiu sau alte tonuri de maro. Punctele de pe laterale se estompează şi ele dar rămân totuşi vizibile la multe exemplare. Boa curcubeu columbian este un şarpe destul de mic, foarte rar depăşind lungimea de 150-160 cm. Speranţa de viaţă dacă sunt îngrijiţi optim este de 20 de ani, unele exemplare atingând chiar 25 de ani. Sunt şerpi docili care pot fi îmblânziţi foarte bine, chiar şi nou născuţii sunt destul de calmi. Nu sunt totuşi recomandaţi începătorilor din cauza mediului foarte umed pe care îl necesită, uneori acesta fiind greu de menţinut.

 

Hrănire

Sunt vânători nocturni, deci vor fi hrăniţi întotdeauna seara. În captivitate sunt hrăniţi cu rozătoare, şoareci şi şobolani. Hrana este de preferat să fie din cea precongelată pentru a evita riscul ca şarpele să fie muşcat de prada speriată. Încă de la naştere pot fi hrăniţi cu pinky de şobolani, fiind destul de mari în comparaţie cu puii de şarpe din alte familii (ex: Colubridae) urmând ca pe măsură ce cresc să fie hrăniţi cu rozătoare de dimensiuni apropiate grosimii lor. Ca regulă generală trebuie ţinut minte că un şarpe hrănit în exces va trăi foarte puţin în comparaţie cu unul hrănit moderat. Un şarpe gras o să trăiască doar câţiva ani spre deosebire de unul mai slab care va trăi 20 de ani. Hrana trebuie să fie apropiată ca diametru cu grosimea şarpelui în cel mai mare punct. De obicei hrana o reprezintă un singur şoarece sau şobolan pe săptămână, deşi uneori puilor mici li se dau şi 2-3 şoricei pentru o creştere mai rapidă. După primul an este bine să îi daţi şarpelui un singur animal ca hrană, săptămânal. Dacă are tendinţa să se îngraşe îi puteţi da o pradă mai mică săptămânal sau puteţi rări perioada dintre mese. Tineţi minte că şerpii nu mănâncă foarte mult în sălbăticie, deci organismul lor va claca dacă sunt hrăniţi excesiv.


Reproducere

Femelele sunt mai mari decât masculii, şi în lungime cât şi în grosime sau greutate. Nasc pui vii, în fiecare an.

 

Terariu - amenajare şi necesităţi

Sunt şerpi care necesită umiditate ridicată, motiv pentru care nu sunt foarte recomandaţi începătorilor. Terariul va trebui să fie construit din materiale care nu se degradează din cauza umidităţii, o alegere bună fiind geamul sau fibra de sticlă ori diverse feluri de materiale plastice. Pentru un şarpe adult dimensiunile terariului de 120 cm x 60 cm x 60 cm sunt suficiente. Terariul poate fi făcut şi mai înalt de 60 cm deoarece le place să se urce pe crengile joase ale arborilor. Fiind un şarpe timid îi trebuie şi o peşteră, un loc de ascuns. Ca substrat puteţi folosi substrat de fibra de cocos, acesta fiind foarte bun şi pentru că păstrează foarte bine umiditatea în terariu. Nu folosiţi rumeguş din lemn de conifere, uleiurile volatile emanate de acesta irită căile respiratorii ale şerpilor. Terariul trebuie să conţină şi o ascunzătoare. Se pot folosi crengi bine ancorate în terariu, diverse esenţe. Eu am folosit cu succes crengile de corcoduş, acesta nu a mucegăit niciodată. Aveţi grijă ca lemnele să fie bine spălate şi dezinfectate înainte de a le pune în terariu. De asemenea este necesar un vas de apă suficient de mare pentru a încăpea şarpele în întregime în el. Apa trebuie să fie schimbată zilnic, cu apă de robinet stătută, din care a ieşit clorul. În 24 de ore, lăsată într-o galeată, la temperatura camerei apa poate fi folosită pentru animal. Terariul va trebui să fie încălzit doar într un capăt, pentru ca şarpele să îşi poată alege temperatura dorită. Încălzirea se poate face cu un heatpad rainforest (under-tank heater) aşezat pe fundul terariului, în exterior. Nu utilizaţi pietre încălzitoare, becuri pentru încălzire sau încălzitoare ceramice. Acestea usucă foarte rapid aerul din terariu iar boa curcubeu sunt sensibili la lipsa umidităţii din aer. Dacă doriţi totuşi să luminaţi terariul pe timpul zilei utilizaţi tuburi fluorescente. Temperatura în zona caldă, pe timpul zilei trebuie să fie cam de 28-29°C maxim de 32°C, în zona rece putând avea 25-27°C. În timpul nopţii temperatura poate să scadă până la 23°C. Folosiţi cel puţin două termometre pentru a putea monitoriza şi capătul cald şi capătul rece al terariului. De asemenea şi un higrometru este necesar pentru a putea şti şi nivelul umidităţii din terariu, aceasta trebuind să fie între limitele 70 -90%, de preferat în jur de 80%.

 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Epicrates (cenchria) maurus - Colombian Rainbow Boa | Familia Boidae | Serpi