> Familia Boidae | Serpi

Teraristica Romania

Familia Boidae

Boa constrictor Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Boidae

 

După unii autori, familia Boidae cuprinde atât șerpii boa cât și pitonii, grupați în subfamiliile Boinae și Pythoninae, după alții sunt familii separate. Noi am preferat a doua variantă,  clasificarea în două familii separate, Boidae și Pythonidae.

Familia Boidae se împarte în două subfamilii: Boinae și Erycinae. Deși majoritatea șerpilor boa fac ouă, există și specii ovipare (care fac ouă).
Prima subfamilie conține genurile Acrantophis, Boa, Candoia, Corallus, Epicrates, Eunectes și Sanzinia. Subfamilia Erycinae (boa de nisip) cuprinde genurile Calabaria, Charina (Lichanura), Eryx și Gongylophis.

 

Areal
Cele mai multe specii provin din America de Sud și Centrală dar există câteva specii și în Madagascar și zona Pacificului de sud-vest, sau chiar în America de Nord. Boa de nisip trăiesc în zone nisipoase sau stâncoase din estul Africii până în India și chiar în sudul Europei.

 

Habitat
Habitatul șerpilor boa cuprinde zone mari, de la deșert la păduri tropicale, chiar unele specii ajungând până în zona temperată a pădurilor de conifere din nord-vestul SUA (Lichanura).

 

Caracteristici
Boa sunt în general șerpi relativ mari, impunători dar această familie cuprinde atât șerpi uriasi, cum este anaconda verde (Eunectes murinus), cel mai gros șarpe din lume care poate atinge 5-7 m lungime, întâlnindu-se în mod excepțional femele de până la 8 m dar și șerpi de talie mica, cum sunt speciile de Eryx, Exiliboa și Charina (Lichanura), care rămân sub un metru lungime. Boidae-le au fose termice pe bot, între solzi, cu care pot detecta căldura corporală a prăzii de la distanțe relativ mari, acest lucru ajutându-i să vâneze în întuneric.

 

Reproducere

Înmulțirea este în general ovovivipară, femelele incubând ouăle în interiorul corpului, dând naștere puilor după incubare. Există și câteva specii care depun ouă.

 

Hranire

Sunt vânători nocturni, hrănindu-se cu mamifere mici pe care le găsesc cu ajutorul detectorilor termici de pe bot și apoi le omoară prin constricție.



Cel mai întalnit în teraristică este Boa constrictor, mai ales subspecia Boa constrictor imperator. Urmează boa curcubeu columbian (Epicrates cenchria maurus) și brazilian (Epicrates cenchria cenchria), anaconda galbenă (Eunectes notaeus), boa de Madagascar (Acrantophis dumerili), boa de smarald (Corallus caninus) și boa de copac amazonian (Corallus hortulanus). Din subfamilia Erycinae se întâlnesc uzual genurile Eryx și Charina (Lichanura).

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Acrantophis dumerili - Madagascar Ground Boa Valentin Nita 1820
2 Boa constrictor - Red Tail Boa Valentin Nita 4702
3 Corallus caninus - Emerald Tree Boa Valentin Nita 2610
4 Corallus hortulanus - Amazon Tree Boa Colban Mihai-Codrin 1543
5 Epicrates (cenchria) cenchria - Brazilian Rainbow Boa Valentin Nita 2750
6 Epicrates (cenchria) maurus - Colombian Rainbow Boa Valentin Nita 2134
7 Eryx jaculus - Boa de nisip Colban Mihai-Codrin 3826
8 Eunectes murinus - Anaconda verde, boa de apă Colban Mihai-Codrin 3032
9 Eunectes notaeus - Anaconda galbenă Colban Mihai-Codrin 2495
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Familia Boidae | Serpi