> Euprepiophis mandarinus - Mandarin ratsnake | Familia Colubridae | Serpi

Teraristica Romania

Euprepiophis mandarinus - Mandarin ratsnake
Familia Colubridae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

euprepiophis-mandarinus-2         

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squmata, Subordinul Serpentes, Familia Colubridae, Subfamilia Colubrinae, Genul Euprepiophis.

                   

Sinonime
Coluber mandarinus  CANTOR 1842
Coluber mandarinus  BOULENGER 1894
Ablabes pavo  ANNANDALE 1912 (fide SMITH 1943)
Elaphe mandarinus  STEJNEGER 1925
Elaphe takasago  TAKAHASHI 1930
Holarchus roulei  ANGEL & BOURRET 1933 (fide SMITH 1943)
Elaphe mandarina  SMITH 1943
Elaphe mandarinus  FLECK 1985
Elaphe mandarina  DAS 1996
Elaphe mandarina  SCHULZ 1996
Euprepiophis mandarinus  UTIGER et al. 2002
Euprepiophis mandarinus  GUMPRECHT 2003 

 

Subspecii
Nu există subspecii clasificate.

 

Nume comun
Mandarin Ratsnake.

 

euprepiophis-mandarinus-4 

Statut de conservare
Nu este înscris nici în Lista Roşie a IUCN şi nici în anexele CITES.

 

Areal de distribuţie
Arealul de distribuţie cuprinde India, nordul Myanmar-ului, Laos, Vietnam, Taiwan şi sudul Chinei.

 

Habitat
Se întâlnesc în păduri montane, terenuri agricole, zone cu vegetaţie densă şi zone stâncoase, de la 500 m până la 3000 m altitudine (Tibet).

 

Descriere
Specia a fost descrisă de CANTOR în anul 1842 şi a făcut o bună perioadă de timp parte din Genul Elaphe. Este o specie nocturnă, terestră, cu un comportament foarte timid, majoritatea timpului stând ascunşi, de obicei în adăposturi subterane. Dimensiunile variază în funcţie de zona de provenienţă a exemplarelor, cele mai mici fiind cele din China (aprox. 90-100 cm lungime) iar cele mai mari fiind cele din Vietnam (aprox. 180 cm lungime).
Prezintă un model format din romburi, conturate de obicei cu negru şi colorate în interior cu galben sau portocaliu iar restul corpului este gri. În captivitate s-au obţinut şi alte tipuri de colorit cum ar fi Hypomelanistic, Albino, Xanthic sau Leucistic.

 

euprepiophis-mandarinus-1

     

Hrănire
În natură se hrănesc cu amfibieni, ouă de păsări şi alte reptile, mai rar cu rozătoare. În captivitate pot fi hrăniţi cu rozătoare, puii la interval de 5-7 zile iar adulţii la 7-10 zile. Deoarece în natură rozătoarele nu sunt foarte întâlnite în hrana lor, puii sunt foarte dificil de hrănit şi este posibil ca în primele luni să trebuiască să fie hrăniţi forţat, până se obişnuiesc cu şoriceii.

 

Reproducere
Ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3 ani. În natură această specie intră în hibernare la începutul lunii noiembrie. În captivitate se poate simula această hibernare, pentru a stimula reproducerea, prin scăderea treptată a temperaturii sub 10°C pe o perioadă de 8-10 săptămâni. Sezonul de împerechere începe în luna martie, masculii fiind atraşi de femele cu ajutorul feromonilor, existând deseori lupte între aceştia pentru privilegiul de a se împerechea. Copulaţia are loc de obicei noaptea iar o femela poate depune în medie 5-12 ouă, de mai multe ori pe an. Ouăle sunt depuse la 3-4 săptămâni de la copulaţie şi eclozează în aproximativ 50 de zile, la o temperatură de 28 °C.

 

Terariu - amenajare şi necesităţi
Un terariu de 150 cm lungime, 80 cm lăţime şi 40 cm înălţime este de ajuns pentru a găzdui un exemplar adult.Temperatura optimă pe timpul zilei poate varia între 23-25 °C, noaptea putând să scadă până la 20 °C. Nivelul umidităţii relative a aerului din terariu trebuie să depăşească mereu 70%, lucru la care vă va ajuta substratul de cocos deoarece menţine foarte bine umiditatea.
Este o specie timidă deci terariul trebuie dotat corespunzător, cu ascunzători unde să se poată retrage pentru a evita stresul animalului. Terariul trebuie dotat cu un vas cu apă, verificată şi schimbată des, deoarece aceştia pot să defecheze în apă şi chiar daca nu, apa stătută poate conţine diverse bacterii care pot dăuna animalului.

  

mandarin-snake

                        

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Euprepiophis mandarinus - Mandarin ratsnake | Familia Colubridae | Serpi