> Lampropeltis (getulus) californiae - King snake, Şarpele regal | Familia Colubridae | Serpi

Teraristica Romania

Lampropeltis (getulus) californiae - King snake, Şarpele regal
Familia Colubridae
Scris de Alexandru Rona   

 

lampropeltis-getulus-californiae-2

Lampropeltis californiae

 

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes (Ophidia), Familia Colubridae, Subfamilia Colubrinae, Genul Lampropeltis.

 

Sinonime 

Coluber Californiae  BLAINVILLE 1835
Ophibolus boylii  BAIRD & GIRARD 1853
Coronella californiae  DUMÉRIL, BIBRON & DUMÉRIL 1854
Lampropeltis boylii var. conjuncta  COPE 1861
Coronella getulus var. californica  JAN 1865
Ophibolus getulus eiseni YARROW  1882
Lampropeltis nitida VAN DENBURGH  1895
Lampropeltis conjuncta  VAN DENBURGH 1895
Lampropeltis yumensis  BLANCHARD 1919
Lampropeltis getulus boylii  FITCH 1936
Lampropeltis getula yumensis  KLAUBER 1938
Lampropeltis getula nigrita  ZWEIFEL & NORRIS 1955
Lampropeltis getulus californiae  SEUFER & JAUCH 1980
Lampropeltis getula yumensis  SEUFER & JAUCH 1980
Lampropeltis getulus californiae  STEBBINS 1985
Lampropeltis getulus nigritus  STEBBINS 1985
Lampropeltis getula nigrita  CROTHER 2000
Lampropeltis getula californiae  CROTHER 2000
Lampropeltis getula californiae  MATTISON 2007
Lampropeltis californiae  PYRON & BURBRINK 2009
Lampropeltis catalinensis  VAN DENBURGH & SLEVIN 1921
Lampropeltis getulus catalinensis  MURPHY & OTTLEY 1984
Lampropeltis catalinensis  GRISMER 1999 


Subspecii

Până de curând erau 10 subspecii clasificate:
- Lampropeltis getulus californiae
- Lampropeltis getulus floridana
- Lampropeltis getulus getulus
- Lampropeltis getulus goini
- Lampropeltis getulus holbrooki
- Lampropeltis getulus meansi
- Lampropeltis getulus niger
- Lampropeltis getulus nigrita
- Lampropeltis getulus splendida
- Lampropeltis getulus sticticeps.

În acest moment Lampropeltis getulus californiae a fost reclasificat ca specie, Lampropeltis californiae. Unele subspecii au rămas la Lampropeltis getulus, altele au fost reclasificate ca specii de sine stătătoare.


Nume Comun
King snake, Şarpele regal.

Statut de conservare
Nu a fost evaluat de IUCN şi nu este înscris pe anexele CITES.


Areal de distribuţie
America de Nord şi America de Sud.

 

lampropeltis_getulus_dist

 

Habitat
Este un şarpe terestru, preferă locurile de şes, margini de pădure, zone stâncoase şi zone de munte unde poate urca până la altitudine destul de mare. Nu ezită să apară şi în mediul rural sau urban unde este frecvent confundat cu şarpele coral.


Descriere
Şarpele regal  este un şarpe neveninos foarte popular în teraristică. Lampropeltis getulus poate atinge dimensiuni variabile între 120-180 cm. Acest şarpe are de obicei desene bicolore, cu benzi gălbui, crem sau albe şi negre, transversale sau longitudinale, difuze sau clare. Unele subspecii prezintă colorit uniform, negru (Lampropeltis getulus nigrita). Cea mai comună subspecie întâlnită în teraristica este Lampropeltis getulus californiae. În captivitate au apărut numeroase alte varietăţi ale acesteia, cum ar fi leucistic (complet alb) sau striped (cu dungi albe longitudinale). Speranţa de viaţă la acest şarpe este de 20 ani şi peste. Are un temperament nervos când e pui dar prin manipulări constante se poate îmblânzi foarte bine. E un şarpe uşor de îngrijit, din acest punct de vedere fiind recomandat începătorilor.

 

lampropeltis-getulus-californiae-1

Lampropeltis (getulus) californiae

Hrănire
În sălbaticie king snake se hrăneşte cu  rozătoare, păsări de dimensiuni mici, pui de păsări, şopârle , ouă dar şi cu alţi şerpi veninoşi şi neveninoşi. În general king snake atacă şi îşi omoară prada prin constricţie, la fel face şi cu alţi şerpi veninoşi sau neveninoşi. Se spune ca Lampropeltis getulus ar fi imun la veninul altor şerpi, mâncând uzual pui de şerpi cu clopoţei.
În captivitate puii de king snake se hrănesc cu pinky de şoarece iar pe măsură ce şerpii cresc se trece la fuzzy, respectiv pinky de şobolan de o zi până la şoareci adulţi. Diametrul hranei nu trebuie să depăşească diametrul şarpelui, în caz contrar şarpele poate regurgita. De asemenea un animal hrănit recent poate regurgita dacă este manipulat prea curând aşa că trebuiesc lăsaţi în pace pentru digestie minim 2 zile dupa hrănire, ca şi alte specii de şerpi.


Reproducere
Şerpii regali sunt ovipari. Perioada de împerechere la king snake începe de la începutul lunii mai şi durează până la sfârşitul lunii iunie. În lunile iunie-iulie femela depune sub buşteni, pietre, vegetaţie în putrefacţie sau în scorburi de la 3 până la 24 de ouă. Puii vor ecloza după două luni, prin august – septembrie iar la naştere au o lungime aproximativă de 30 cm.


Terariu - amenajare şi necesităţi
Şerpilor regali le plac spaţiile deschise, un terariu de L 90cm x l 70cm x h 50cm este suficient pentru un singur exemplar. King snake, ca orice altă reptilă, are sânge rece şi are nevoie de o sursă externă de caldură şi de un loc răcoros unde să se retragă atunci când s-a săturat de căldură. În zona caldă a terariului este recomandat să fie o temperatură de 27-29 °C iar în partea rece o temperatură de 20-22 °C. În terariu trebuie să puneţi nişte ascunzători unde şarpele va sta aproape toată ziua. De asemenea îi puteţi pune şi nişte crengi pe care se va urca în general în timpul nopţii deoarece în timpul zilei stă ascuns. Crengile pot fi cumpărate de la pet shop, sau pot fi luate din natură cu condiţia să fie bine spălate şi dezinfectate înainte de a fi puse în terariu. Pentru substrat puteţi folosi şerveţelele de bucătărie, ziare sau substrat de nucă de cocos. Introduceţi în terariu un castron cu apă suficient de mare ca şarpele să poată intra în întregime în el, aşezat în capătul rece al terariului. Apa din castron va fi schimbată zilnic.

 

lampropeltis-getulus-nigrita

Lampropeltis getulus nigrita

                           

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Lampropeltis (getulus) californiae - King snake, Şarpele regal | Familia Colubridae | Serpi