> P. gutattus - Corn Snake - Morphs III: Forme recesive simple | Familia Colubridae | Serpi

Teraristica Romania

P. gutattus - Corn Snake - Morphs III: Forme recesive simple
Familia Colubridae
Scris de Alexandru Fota   

                         

Amelanistic

Mai este întâlnit sub numele de Red Albino, Albino sau prescurtarea Amel. Primul exemplar Amelanistic a fost un mascul, colectat din Stanley County, Carolina de Nord, în anul 1953. A fost împerecheat pentru prima dată în anul 1959 de către Bernard Bechtel. Cele trei femele cu care a fost împerecheat au produs 46 de ouă, din care au eclozat pui normali. Pe data de 31 August 1961, s-a dovedit că este vorba de o genă, atunci cand primul pui Amelanistic a eclozat. Trei femele din puii din '59 au fost împerecheate cu masculul Amelanistic, rezultând 24 de pui, dintre care 17 au fost clasici și 7 Amelanistic. Ulterior, reproducerile realizate de Groves în 1965 a confirmat teoria lui Betchels conform căreia Amelanistic este o genă simplu recesivă. Amelanistic înseamnă lipsa pigmetului melanistic, adică pigmentul negru. Aceștia nu au negru deloc, incluzând și ochii, pupila fiind roșie. Corpul variaza de la alb la galben, portocaliu, câteodată chiar roșu. Șeile sunt roșu deschis sau portocalii, având un contur alb, acolo unde la exemplarele clasice se găsește negru.

  

cornsnake-amelanistic

      

Anerythristic

Mai este cunoscut sub numele de Anery, Anerythristic Type A sau Black Albino. Primul exemplar, un mascul, a fost găsit în sud-vestul Floridei, în zona denumită Immokalee Triangle. Din 1973 până în 1977, Dr. Bernard Betchel a efectuat o serie de împerecheri cu o femela clasică din Georgia și trei femele capturate din sălbaticie din diferite zone ale Floridei: una din Immokalee în Hendry County, a doua din Moore Haven în Glades County, iar a treia a fost cumpărată de la un colector, neexistând detalii despre locul capturării. Proiectul a început cu masculul Anerythristic care a fost împerecheat cu femele provenind din prima serie de pui. În 1975, o femelă împerecheată cu acest mascul a avut ca rezultat 5 pui clasici și 9 Anerythristic. Din împerecherea cu o altă femelă, au rezultat 7 pui clasici și 4 Anerythristic. Cu o altă femelă au rezultat 6 pui clasici și doi Anerythristic. S-a demonstat că este vorba de o altă genă recesivă. Aneritrismul reprezintă lipsa pigmentului de eritrină, adică pigmentul roșu si galben. Exemplarele Anerythristic sunt de obicei gri cu negru. Corpul este gri, diferite nuanțe. Șeile sunt gri închis conturate cu negru. Odată ajunși adulți, aceștia pot dezvolta tente maronii. Culoarea galbenă, câteodată este dezvoltată pe gât. O teorie susține că această culoare ar fi dezvoltată datorită hranei primite, și nu ar fi transmisă genetic.

  

cornsnake-anerythristic-2

   

Caramel

Mai este cunoscut și ca Anerythristic Type C. Primul Caramel a fost reprodus de către Rich Z în 1991. Fiind într-o vacanță cu soția sa în sud-vestul Floridei în 1985, aceștia au vizitat un pet shop în Cape Coral. În magazin era un terariu cu un Corn capturat din sălbăticie, acesta atrăgându-i imediat atenția lui Rich. Era o femela având un fundal neobișnuit și șei roșiatic-maronii. Acesta a cumpărat-o și pentru prima dată a fost împerecheată cu un mascul Snow. După cum se aștepta, toți puii arătau normal, însă au fost păstrați pentru proiecte viitoare. Urmatorul an a fost împerecheată cu un mascul Amelanistic, însă și de data aceasta, puii au fost clasici, câțiva fiind păstrați pentru viitor. Când puii din primul grup au ajuns maturi, au fost împerecheați cu câțiva pui Amelanistic produși, care aveau mai mult galben decât de obicei. Același rezultat l-a obținut cu a doua serie de pui. Rich a păstrat trei masculi și cinci femele care erau Amelanistic și câte o femelă clasic din fiecare serie de pui a femelei originale. În 1991 a eclozat primul Caramel, rezultat al împerecherii dintre un Amelanistic și o soră de-a sa din prima serie de pui. Puii Caramel arătau ca un Anerythristic puțin mai ciudat, însă coloritul a început să se transforme, devenind maroniu și apoi dezvoltând mai mult galben în culoarea de fundal. Reproducerile ulterioare au demonstrat că, Caramel este o genă independentă de Anerytristic Type A sau Type B. Culoarea de fundal a adulților variază de la galben-maroniu deschis la galben-gri. Culoarea șeilor variază de la galben-maroniu la un ciocolatiu-maroiu. Când eclozează, puii au un colorit foarte închis și pot fi ușor confundați cu Anerythristic. Se pare că exemplarele care sunt het. Caramel dezvoltă mai mult pigment galben decât în mod normal.

 

Charcoal

Mai este cunoscut și ca Anerythristic Type B. Prima dată a fost reprodus de Bill și Kathy Love, dintr-o femelă cumpărată dintr-un pet shop în 1984, crezând că este un exemplar capturat din sălbăticie din Pine Island. Acestei femele îi lipsea galbenul de pe gât, culoarea fiind gri-argintiu ca la Anerythristic. Bill și Kathy au împerecheat această femelă cu un mascul Snow pentru a determina dacă este o genă nouă sau este un Anerythristic A. Puii rezultați erau clasici, cu excepția câtorva pui care erau Anerythristic. Dacă femela ar fi avut același tip de aneritrism, toți puii ar trebui să fie Anerythristic. Dintr-o reproducere ulterioară cu un mascul Anerythristic, au rezultat câțiva pui Anerythristic. Din reproducerile ulterioare s-a demonstrat că este vorba de o genă unică, și că femela originală era het. Anerythristic. Prima dată a fost numit Muted sau Anerythristic Type B, însă Charcoal este un nume mai acceptat pe piată. Exemplarele adulte sunt gri-argintiu cu șeile mai închise la culoare. De obicei le lipsește pigmentul galben dezvoltat de-a lungul gâtului, ca în cazul Anerythistic A, însă uneori apare puțin galben în această zonă. Puii au o tentă de albăstriu în zona ochilor și pe cap, care îi poate diferenția de Anerythristic în cadrul aceluiași "cuib".

 

Christmas

Este o genă simplu recisivă, descoperită de Carlos Lahitte, care a testat prin reproducerea cu Hypomelanistic și Ghost, rezultând pui normali în ambele "cuiburi". Apoi, fiind testat cu Lava, au rezultat tot pui normali. Aceștia au șeile roșii și fundalul portocaliu. Conturul șeilor nu mai este negru, fiind decolorat la niște tente verzui. Este o formă hypomelanistică, independentă de celelalte.

 

Cinder

Mai este întâlnit sub numele de Anerythristic C, Ashy, Morp Z sau simplu Z. Este o genă ce provine dintr-un singur exemplar, pe care Rich Z de la Serpenco l-a obținut în schimbul unui Gecko Leopard, la un târg în Birmingham, SUA în 1996. Tipul și fiul său din Keys, Florida, au adus femela gravidă pentru a o schimba pe un Gecko Leopard. Rich a văzut Cornul, și a acceptat schimbul, părându-i a avea un aspect interesant. Când puii acesteia au eclozat, Rich nu a păstrat nicunul, dorind să o împerecheze cu un mascul Hypomelanistic următorul sezon, într-un proiect Hypomelanistic Keys Corn. Reproducerea a reușit, Rich păstrând câțiva pui. Când puii het. Hypomelanistic au ajuns maturi, au fost împerecheați între ei, însă nu a rezultat nimic special. Era gata să renunțe, când a împerecheat femela cu unul din puii săi. Din această combinație a rezultat primul pui Anerythristic C. Acesta a considerat că arată ca un Charcoal, însă puțin diferit. Acum nu mai rămanea decât să testeze gena prin alte împerecheri. În 2004, Rich a împerecheat pui het. cu câțiva Charcoal și câțiva Anerythristic A, însă niciunul din pui nu a fost Anerythristic sau Charcoal. În 2005 a împerecheat doi pui Cinder masculi cu femele Silver Queen Ghosts (Anerythristic x Hypomelanistic) și Charcoal Ghost, însă din nou nu au rezultat pui Anerythristic sau Charcoal. Asta a demonstrat că Cinder nu este alelic cu aceste două gene. Exemplarele Cinder diferă la colorit, unele dezvoltând multe tonuri de roșu, altele gri. De asemenea, se pare că ar fi două modele: una cu șeile normale și una cu șeile șterse. Puii arată ca un Anerythristic cu tente de bronz, însă odată ce cresc dezvoltă puțin roșu pe șei. Între 1996 și 2001, atunci când nu era determinat că este un morph nou, multi pui ai femelei originale au fost vânduți în hobby. Asta înseamnă că mulți het. Cinder neidentificați sunt prezenți în colecții. În prima fază au fost numiți Anerythristic C de către Rich Z, din cauza aspectului la eclozare. Numele de Moprh Z a fost dat de către Charles Pritzel când a pornit ACR (American Cornsnake Registry), acesta nevrând să folosească numele de Anerythristic C deoarece atunci când cresc dezvoltă pigmentul roșu pe șei, putând crea confuzie. Așa că în baza de date a ACR, morphul a primit numele de Morph Z. În acest timp, Rich Z numea acest morph Ashy, numele de Cinder fiind ulterior adoptat de Carol Huddleston.

 

Diffused

Cel mai des sunt întâlniți sub numele de Bloodred. Primul Diffused a fost produs de Eddie Leach din exemplare capturate în jurul Hastings, zona St. Augustine și Spuds în nord-estul Floridei. Bill și Kathy Love au fost primii care au reprodus și vândut acest morph. Primele exemplare erau cunoscute ca fiind problematice în hrănire, refuzând de obicei rozătoarele, preferând șopârlele, gen Anolis Verde. De când au fost împerecheați cu alte exemplare normale, nu mai există cazuri de refuz. O altă linie genetică a apărut în 2005 dintr-un exemplar capturat din sălbăticie. Această femelă a fost capturată adultă și masculul a fost produs de Mike Frase, acesta găsind mai multe exemplare het. Diffused pe propietatea sa din St. Augustine. În 2006, Joe Pierce de la Snakes Alive a lucrat cu Mike pentru a determina dacă această linie este compatibilă cu Diffused original. Joe a trimis femele lui Mike pentu a testa prin reproducere; o femela Pewter a făcut 15 ouă, fiind imperecheată cu un mascul het. Diffused capturat din sălbăticie. Din această împerechere au rezultat 8 Diffused și 5 het. Diffused, ceea ce a demonstrat că această nouă linie genetică este compatibilă cu cea originală. Linia genetică a lui Frase nu au gri pe cap, însă au același model ca linia originală. Puii nu au coloritul diferit de Cornii clasici. Gena afectează modelul, ștergând modelul lateral și modelul ventral; câteodată culoarea "curge" ventral.

 

Dilute

Se mai întâlnește și sub numele Blue. Primul Corn clasic Dilute a fost produs în 2006 de către Rob Stevens de la Bayou Reptiles, însă înainte de aceasta, Dilute își are originea în Anerythristic Motley, care mai erau numiți Blue Motley. Gena are ca particularitate faptul că opacizează culorile închise, coloritul fiind asemănător ca atunci când șarpele trebuie să năpârlească.

 

Hypomelanistic

Cunoscut și ca Hypo sau Hypo A, a fost pentru prima dată produs la mijlocul anilor '80 de către George van Horne, de la Reptile World din St. Cloud, Florida. Gena provoacă o reducere a pigmentului de melanină (pigmentul negru), însă nu complet. Coloritul este normal, însă puțin mai deschis și intens, conturul șeilor fiind redus.

 

Kastanie

Mai este cunoscut și sub numele de Chestnut. Pui arată aproape identic cu puii Anerythristic, însă dezvoltă mai multe tonuri de portocaliu și maro odată ce cresc. Primul exemplar a fost produs de un profesor german de biologie. Numele Kastanie provine din cuvântul german "Chestnut".

 

Lava

Se mai numește Hypomelanistic C și Transparent Hypo. Gena își are originea în niște exemplare capturate din sălbăticie din Jasper County, în Carolina de Sud, și care au fost vândute de către Gordon Schuett lui Joe Pierce (CornSnakes Alive) în 1992. Din 7 femele și 7 masculi obținuți, Joe a păstrat doi masculi și 4 femele, pe care i-a crescut pentru a-i reproduce. În 1994 a eclozat primul pui Lava. Vânduți în prima fază ca Transparent Hypo, au primit numele de Lava de la Jeff Mohr. Abia în 2002 s-a demonstrat că Lava este o nouă genă și nu este compatibilă cu Hypomelanistic A, atunci când Joe a împerecheat un mascul Hypomelanistic cu o femelă Lava și a obținut numai pui clasici. În 2003 a fost împerecheat un mascul Lava cu o femelă Sunkissed, și din nou au rezultat numai pui clasici. După acest nou rezultat, Joe a fost sigur că e vorba de o nouă genă Hypo. Ca și ceilalți Hypo, Lava produce exemplare mai deschise la culoare, însă cu un colorit mult mai intens. Puii se aseamană foarte mult cu exemplarele Amelanistic, și datorită ochilor care au culoarea roșu-rubiniu. Conturul șeilor, care la exemplarele clasice este negru, la exemplarele Lava adulte sunt purpurii.

 

Lavender

Prima dată a fost produs de Rich Z de la Serpenco în 1985, și a fost inițial numit Mocha. A fost rezultatul împerecherii unui Snow cu o femelă clasică capturată din sălbăticie din zona dintre Sarasota și Punta Gorda din Florida, de însuși Rich în 1983. Doar un singur pui a fost produs în acel an, iar atunci când a fost suficient de mare a fost împerecheat cu masculul Snow pentru a vedea dacă nu este vorba de aceeași genă Anerythristic. Din aceștia au rezultat mai mulți pui clasici, și câțiva pui Anerythristic, demonstrând că este vorba de o altă genă și că femela era het. Anerythristic. Cornii Lavender sunt pe piață de la sfârșitul anilor '90. Este demonstrat faptul că este o genă independentă de formele Anerythristic. După cum sugerează și numele, acest morph are ca trăsătură principala coloritul, care nu este gri închis, ci gri închis lavandă până la un intens lavadă pastelat. Masculii sunt în general mai deschiși la culoare decat femelele. Puii au un colorit gri lavandă închis sau chiar gri roșcat.

 

Motley

Gena Motley este originară din exemplare capturate din sălbăticie din zona de coastă a Floridei. În 1977, Dr. Bernard Bechtel a demonstrat că este o genă recesivă. Gena afectează modelul dorsal, și diferă de la exemplar la exemplar. Șeile sunt unite între ele de niște dungi în lateralul acestora, între ele rămânând o pată de culoarea fundalului. De asemenea modifică și coloritul, făcându-l mai intens, și de obicei conturul negru din jurul șeilor dispare. Pe laterale, modelul este aproape absent, câteodată rămânând doar niște linii sau se unește cu șeile dorsale. Modelul ventral este absent, spre zona cozii albul se transformă treptat în culoarea de fundal.

 

Palmetto

A fost descoperit în 2008, fiind capturat din sălbăticie, și a fost demonstrat de către Don Soderberg de la South Mountain Reptiles că este un morph recesiv. Și-a primit numele după statul în care a fost descoperit, Carolina de Sud - The Palmetto State. Pupila este neagră iar irisul argintiu. Corpul este alb, având pete de culoare roșie, negre sau galbene, majoritatea izolate pe solzi.

 

Stargazer

Este o genă ce cauzează o disfuncție neurologică, neputând să-și păstreze echilibrul și făcând mișcări necontrolate. Se mișcă aproape normal când se târăște, însă când ridică capul începe să facă mișcările necontrolate. Dacă pică pe spate durează ceva timp până realizează că sunt în poziție anormală și încearcă să se redreseze. De asemenea au probleme în prinderea prăzii. Nu este contagios sau mortal pentru animal, însă probabil nimeni nu-și dorește așa ceva în colecție. A fost demonstrat de către Chuck și Connie de la cccorns.com că este un morph recesiv. A fost descoperit în 2000 în SUA. Se pare că aproximativ 50% din exemplarele Sunkissed poartă gena Stargazer. Din nefericire mulți Sunkissed au fost exportați din SUA înainte să se determine problema.

 

Strawberry

A fost descoperit de către Jim Stepflug. Este o altă formă Hypo, alelic cu Hypomelanistic și Christmas, însă nu cu Lava și Ultra. Are șeile roșu aprins conturate de crem sau alb, iar culoarea de fundal este roz-portocaliu pal.

 

Stripe

Primul Stripe a fost produs de către Mike Nolan din Marea Britanie la mijlocul anilor '80. Ernie Wagner a cumpărat părintii și puii readucându-i în țara de origine. Primii masculi Stripe aveau probleme cu fertilitatea, însă datorită încrucișărilor cu alte gene a fost a ameliorată problema. Obișnuitele șei sunt înlocuite de dungi longitudinale. Gena modifică și coloritul, în majoritatea cazurilor eliminând negrul ce trebuia să contureze modelul.

 

Sunkissed

Se mai numește Hypo B. Prima dată a fost reprodus de Kathy Love în anii '90 și vândut ca Hypomelanistic Okeetee. Rich Z a fost primul care a demonstrat că e vorba de o genă nouă atunci când a împerecheat un Sunkissed cu un Hypomelanistic și toți puii au ieșit clasici. Este a doua genă hipomelanistică, care are ca efect intensificarea culorilor și ruperea modelului de pe cap. Uneori șeile apar ca rupte, alteori au forma aproape ovala.

 

Terrazzo

Primul Terrazzo a fost capturat de către Craig Boyd în anii '90, pe una din insulițele din sudul Floridei, ceea ce înseamnă că își are originea în varietatea Rosy. La sfârșitul anilor '90 s-a demonstrat că este un morph recesiv. Inițial a fost numit Granite, însă a trebuit să se renunțe la acest nume deoarece așa se numea încrucișarea între Anerythristic și Diffused. Numele de Terrazzo a fost inventat de Jeff Galewood încercând să descrie modelul asemanator cu al granitului. În 2008, Don Sodenberg a împerecheat un exemplar 100% het. Terrazzo cu un Stripe, obținând numai pui clasici, ceea ce a demonstrat că Terrazzo nu este alelic cu Motley sau Stripe. Dungi parțiale pornesc de pe ceafă și se dizolvă într-un model ce seamănă cu granitul. Culorile predominante sunt portocaliu și gri.

                         

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
P. gutattus - Corn Snake - Morphs III: Forme recesive simple | Familia Colubridae | Serpi