> Dendroaspis polylepis - Mamba neagră | Familia Elapidae | Serpi

Teraristica Romania

Dendroaspis polylepis - Mamba neagră
Familia Elapidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                                       

dendroaspis-polylepis-1

    

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes, Familia Elapidae, Genul Dendroaspis.

  

Sinonime

Dendroaspis polylepis polylepis  GÜNTHER 1864

Dendraspis polylepis  GÜNTHER 1864

Dendraspis angusticeps  BOULENGER 1896

Dendraspis angusticeps  LOVERIDGE 1936

Dendroaspis polylepis polylepis  LOVERIDGE 1955

Dendroaspis polylepis polylepis  WELCH 1994

Dendroaspis polylepis  AUERBACH 1987

Dendroaspis polylepis  BROADLEY & HOWELL 1991

Dendroaspis polylepis  TRAPE & MANEÉ 2006

Dendroaspis polylepis antinorii  PETERS 1873

Dendraspis antinorii  PETERS 1873

Dendroaspis polylepis antinori  WELCH 1994

  

Subspecii

Dendroaspis polylepis polylepis  GÜNTHER 1864

Dendroaspis polylepis antinori  PETERS 1873

  

Nume comun

Mamba neagră, Common Black Mamba, Black-Mouthed Mamba.

  

Statut de conservare

Este menționat de Lista Roșie - IUCN ca fiind Least Concern (LC) și nu apare pe Anexele CITES.

  

Areal de distributie

Subspecia Dendroaspis polylepis polylepis are cel mai mare areal de distribuție, ce cuprinde Angola, Botswana, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Eritrea, Senegal, Guinea, Guineea-Bissau, Mali, Camerun, Etiopia, Coasta de Fildeș, Kenya, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Somalia, Swaziland, Tanzania, Uganda, N/S Republicii Democratice Congo, Zambia și Zimbabwe. Dendroaspis polylepis antinori se găsește în Somalia, Etiopia, NE Ugandei și N Kenyei.

  

Habitat

Preferă zonele semiaride, de savană însă pot fi găsiți și în păduri tropicale, în apropierea mlaștinilor sau în zone stâncoase. Cele mai multe exemplare se găsesc până la 1000 m altitudine însă zonele populate de această specie se ridică până la 1800 m altitudine, în Kenya.

  

dendroaspis-polylepis-2

    

Descriere

Dendroaspis polylepis a fost descris de Albert Günther în anul 1864. Este cel mai lung șarpe veninos din Africa și al doilea ca lungime din lume, după Ophiophagus hannah. Exemplarele adulte ating în medie 2.5 - 3.2 m lungime, recordul aparține unui exemplar de 4.45 m lungime din Zimbabwe. Este unul dintre cei mai rapizi șerpi din lume, fiind capabil sã se deplaseze cu o viteză între 4.32 - 5.4 m/sec, echivalentul a 16 - 20 km/h iar recordul aparține unui exemplar care se deplasa cu 23 km/h. Denumirea comună de "Mamba neagră" provine din faptul că acești șerpi au interiorul gurii negru. Partea dorsală este de obicei măslinie, verde închis sau gri iar partea ventrală este albă. Unii pui au partea dorsală neagră în timp ce alții pot fi foarte deschiși la culoare însă coloritul se stabilizează de obicei după primul an de viață. Este catalogat de unii specialiști ca fiind cel mai periculos șarpe din lume, pentru că este ușor iritabil și atunci când se simte încolțit se apară cu o vigoare remarcabilă, prin atacuri repetate. Exemplarele crescute în captivitate sunt considerabil mai calme decât cele din natură. În rândul localnicilor există multe povești legate de acest șarpe care deseori au dus la exagerări însă nu incape îndoială că Dendroaspis polylepis este unul dintre cei mai periculoși șerpi din lume din cauza gradului ridicat de toxicitate a veninului și agilității pe care o au. Mamba neagră este o specie terestră însă sunt excelenți cațărători și pot fi des întâlniți în vegetație, în căutarea prăzii sau încălzindu-se la soare. Își pot ridica de la sol aproximativ o treime din lungimea totală a corpului, în medie 120 cm în cazul adulților. Sunt activi pe timpul zilei însă în perioadele în care temperaturile sunt foarte ridicate pe timpul zilei stau ascunși în cuiburi de termite părăsite, vizuinele mamiferelor, în vegetație și ocazional sub acoperișurile de paie ale caselor băștinașilor. Atunci când se simt amenințați iau poziția specifică în formă de S, își aplatizează gâtul și țin gura deschisă pentru a intimida potențialul prădător. Corpul este svelt dar cu o musculatură puternic dezvoltată iar coada reprezintă aproximativ 25 % din lungimea totală. Capul are o formă îngustă și alungită, ochii sunt de mărime medie, cu pupile rotunde iar limba este neagră. Speranța de viață în captivitate depășește 20 de ani.

  

Hrănire

În natură se hrănesc în mare parte cu mamifere mici: șoareci, șobolani, veverițe și într-o mai mică măsură cu păsări, amfibieni, șopârle și ocazional șerpi, chiar și veninoși precum Bitis arietans și Naja nivea. În captivitate majoritatea exemplarelor acceptă fără probleme șoarecii și șobolanii. Puii și juvenilii se hrănesc la un interval de 5 - 7 zile iar adulții la un interval de 12 - 14 zile. Hrănirea nu se va realiza decât cu un forceps sau pensă cu o lungime corespunzătoare, raportată la lungimea șarpelui.

  

Reproducere

Ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de trei ani, masculii de obicei mai devreme decât femelele. Masculii sunt mai mari și au cozile mai lungi decât femelele însă pentru o sexare precisă este nevoie de sondare facută de către un specialist. Sezonul de împerechere începe primăvara iar masculii găsesc femelele cu ajutorul feromonilor produși de acestea. Atât luptele nupțiale pentru dreptul la împerechere între masculi cât și curtarea femelei au loc la sol. Curtarea durează de obicei mai multe ore și este inițiată de către mascul prin mișcări sacadate în fața femelei. Acesta încearcă să-și plaseze capul pe corpul femelei iar în cazul în care este acceptat continuă să-și frece bărbia de partea dorsală a femelei. Femela își va ridica coada și va permite masculului să-și plaseze coada sa dedesubt. Copulația poate dura câteva ore, cu momente de întrerupere. Dendroaspis polylepis este o specie ovipară, femelele depun vara 6 - 17 ouă la un interval de aproximativ 2 luni de la copulare. Ouăle sunt depuse în cuiburi de termite părăsite, bușteni putreziți sau în frunziș iar incubarea are loc într-un interval de 80 - 90 de zile. La eclozare puii au 45 - 60 cm lungime și sunt capabili să injecteze venin. Puii vor începe să accepte hrana după prima năpârlire, care are loc după câteva zile de la eclozare.

  

Terariu - amenajare și necesități

Un terariu de L 200 cm x l 80 cm x h 150 cm este minimul necesar pentru a găzdui un exemplar adult însă mai mult spațiu este întotdeauna binevenit. Într-un spațiu mai mare șarpele va fi mai puțin agitat, șansele să se simtă încolțit sunt mult mai mici pentru că va avea unde să se retragă iar cel care intră în contact cu el va avea mai mult spațiu de desfășurare. Simularea ciclului zi - noapte se poate realiza cu ajutorul unui bec tip spot aprins un interval de 10 - 12 ore pe zi vara și 8 - 10 ore pe zi iarna. Fiind o specie diurnă este recomandată și iluminarea cu raze ultraviolete, o lampă UV 2.0 sau 5.0 este potrivită pentru această specie. Rolul iluminării cu UV este acela de a ajuta șarpele la producerea vitaminei D3 și o mai bună asimilare a calciului în oase. Temperatura optimă trebuie să vărieze între 25 - 28 °C, cu o maximă de 32 °C sub bec iar noaptea temperatura poate să scadă până la 20 - 22 °C. Nivelul umidității relative a aerului trebuie să varieze între 50 - 60 %. Puteti folosi mai multe tipuri de substrat cum ar fi așchiile de plop, pământul de grădină simplu sau amestecat cu nisip. Vasul cu apă trebuie să fie de ajuns de mare încât să-i permită șarpelui să se scufunde în totalitate iar apa trebuie verificată și schimbată regulat. Manipularea nu se va face decât în cazuri de urgență și numai cu ustensile specifice cum ar fi cârligul herpetologic, cleștele herpetologic, mănușile de kevlar sau măcar cele din piele pentru sudură. Terariul trebuie să fie dotat cu sistem de închidere sigur pentru că șerpii vor evada de fiecare dată când au ocazia. Este recomandat ca terariul să fie dotat cu cel puțin o cutie de tip hidebox/trapbox pentru a reduce pe cât posibil riscul unei mușcături și stresul animalului atunci când trebuie să lucrați în terariu. Această cutie vă permite să închideți șarpele în ea, perioada de timp cât aveți nevoie. Poate fi prinsă de crengi, la o înălțime medie în terariu, pentru că această specie are tendința atunci când se simte amenințată să se retragă în vegetație, cutia fiind astfel mai accesibilă decât la sol. Un spațiu de L 40 cm x l 30 cm x h 15 cm este de ajuns pentru a încape un exemplar adult.

 

Venin

Dendroaspis polylepis este unul dintre cei mai veninoși șerpi din lume, cu toate acestea numărul mușcăturilor este mult mai redus în comparație cu alte specii africane de șerpi veninoși deoarece majoritatea exemplarelor evită confruntarea cu omul. Veninul are în componență în mare parte neurotoxine însă mai conține cardiotoxine, dendrotoxine și fasciculine care afectează puternic sistemul nervos, provocând moartea prin asfixiere. Reacția veninului este foarte rapidă, uneori organismul poate ceda chiar și în 20 de minute însă media este de 3 - 4 ore. Rata mortalității în cazul mușcăturilor netratate este foarte mare, unele surse susțin că este de 100 %. Cantitatea medie de venin injectată este de 100 - 120 mg, cu o maximă de 400 mg, 10 - 15 mg fiind de ajuns pentru a putea ucide un om adult. Gradul de toxicitate al veninului variază de la exemplar la exemplar, în funcție de zona geografică, mărime și starea de sănătate a șarpelui. LD50 pentru specie este de 0.32 mg/kg subcutanat, 0.25 mg/kg intravenos și 0.941 mg/kg intraperitoneal. Simptomele mușcăturii includ durere locală puternică, stări de greață, dureri abdominale, amețeli, transpirație și salivație excesivă, convulsii, ptoza palpebrală, edem, insuficiență respiratorie, paralizia în special a căilor respiratorii, asfixierea fiind principala cauză a morții. Administrarea întârziată a antiveninului poate provoca paralizie permanentă sau afecțiuni psihice, cel mai comun este antiveninul polivalent Antivenom SAIMIR produs în Africa de Sud .

                                 

dendroaspis-polylepis-3

     

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Dendroaspis polylepis - Mamba neagră | Familia Elapidae | Serpi