> Bothrochilus boa - Bismarck Ringed Python | Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Bothrochilus boa - Bismarck Ringed Python
Familia Pythonidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

  

botrochilus-boa-2

  

Clasificare:
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes, Familia Pythonidae, Genul Bothrochilus.

         
Sinonime:
Tortrix boa  SCHLEGEL 1837
Nardoa Schlegelii  GRAY 1842 (nomen substitutum pro Tortrix boa SCHLEGEL)
Bothrochilus boa  FITZINGER 1843
Nardoa Schlegelii  DUMÉRIL & BIBRON 1844
Nardoa Schlegelii  JAN 1864
Nardoa boa  BOULENGER 1893
Nardoa boa  DE ROOIJ 1917
Bothrochilus boa  STIMSON 1969
Morelia boa  UNDERWOOD & STIMSON, 1990
Bothrochilus boa  MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999
Liasis boa  RAUH 2004
Bothrochilus boa  RAWLINGS et al. 2008
Bothrochilus boa  SCHLEIP & O’SHEA 2010

         
Subspecii:
În prezent nu există subspecii descrise.

            
Nume comun:
Bismarck Ringed Python.

                   
Statut de conservare :
Nu este menţionat de Lista Rosie - IUCN dar este pe lista B a CITES, împreună cu toată familia Pythonidae.

                        
Areal de distribuţie:
După cum spune şi denumirea comună a speciei, aceştia se întâlnesc în Arhipelagul Bismarck, Nord-estul Noii Guinee, Umboi, New Britain, Duke of York, Mioko, Gasmata, New Ireland, New Hannover, Tatau Islands, Nissan Atoll, Bougainville Island (Insulele Solomon).

  

botrochilus-boa-1

 

Habitat:
Populează pădurile tropicale dar pot fi găsiţi deseori şi în zona de câmpie, pe lângă plantaţii, în căutarea rozătoarelor. În timpul zilei stau ascunşi sub buşteni, grămezi de frunze sau vizuini abandonate de alte animale.

                          
Descriere specie:
Bothrochilus boa a fost descris de Schlegel în anul 1837. Genul Bothrochilus este monotipic, include doar specia Bothrochilus boa. Primul exemplar născut în captivitate a fost în anul 1977 la o grădină zoologică din Dallas, sub îngrijirea lui Dave Barker. Exemplarele adulte ating dimensiuni cuprinse între 150-180 cm. Este o specie activă mai mult în timpul nopţii şi în principal terestră, însă pot fi găsiţi în arbuşti, tufe atunci când se încălzesc la soare sau când vânează. Capul este mic şi are o formă plată iar corpul este relativ robust. Coloritul puilor este mult mai intens decât al adulţilor, până la vârsta de 8-12 luni se pot observa inele transversale complete sau întrerupte de culoare portocalie sau roşie, în alternanţă cu inele negre. După vârsta de 8-12 luni, culorile se închid, unii adulţi devenind aproape în totalitate negri. Capul este mereu negru, atât în cazul puilor cât şi al adulţilor. Puii şi juvenilii pot avea un comportament relativ agresiv însă se liniştesc în timp, o dată cu manipularea. Speranţa de viaţă este de 15-25 de ani.

    
Hrănire:
În natură puii se hrănesc în principal cu şopârle mici (mai ales cele din familia Scindidae) iar adulţii se hrănesc cu rozătoare, şopârle, şerpi şi amfibieni. În captivitate ca hrană sunt folosiţi de obicei şoarecii şi şobolanii. Puii şi juvenilii trebuie hrăniţi la intervale de 5-7 zile iar adulţii la intervale de 10-12 zile. Au fost raportate şi cazuri de canibalism însă acestea sunt excepţionale.

                  
Reproducere:
Bothrochilus boa ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3-4 ani. Femelele sunt de obicei mai mari decât masculii însă o sexare precisă se poate face doar prin sondare. Sezonul de împerechere începe în decembrie şi ţine până la începutul lui aprilie. Femelele depun în medie câte 12 oua. Perioada de incubare este de 50-60 de zile la o temperatura de 31-32 °C. Se poate stimula reproducerea prin scăderea treptată a temperaturii până la 18 °C şi a iluminării până la 8 ore pe zi, pentru o perioadă de 6-8 saptamani, urmată apoi de o creştere treptată până la valorile iniţiale.

                               
Terariu-amenajare şi necesităţi:
Un terariu cu L 120cm x l 60cm x h 50cm este suficient pentru a găzdui un exemplar adult. Simularea ciclului zi-noapte se poate face cu ajutorul unui bec tip spot, aprins de dimineaţă până seara, timp de 12-14 ore. Temperatura optimă în timpul zilei trebuie să se încadreze între 28-32 °C, noaptea putând să scadă până la 22 °C. Nivelul umidităţii relative a aerului poate să varieze între 75-85%. Juvenilii au nevoie de ascunzători în care să se poată retrage, deoarece sunt destul de timizi şi preferă de multe ori să stea ascunşi. Ca substrat este recomandat să îl folosiţi pe cel de cocos sau turbă, la care puteţi adăuga pe alocuri şi muşchi, pentru a menţine umiditatea necesară mai uşor. Terariul trebuie să includa şi un vas cu apă proaspătă, schimbată zilnic.

   

botrochilus-boa-3     

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Bothrochilus boa - Bismarck Ringed Python | Familia Pythonidae | Serpi