> Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Familia Pythonidae

Python regius Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Pythonidae

 

 Pythonidae este o familie de șerpi neveninoși, constrictori, întâlniți în Africa, Asia și Australia. În Europa și în Americi nu există pitoni.

Din familia Pythonidae fac parte următoarele genuri: Antaresia, Apodora, Aspidites, Bothrochilus, Leiopython, Liasis, Morelia și Python.

 

Areal

Sunt întâlniți din Africa subsahariană până în India, Myanmar, sudul Chinei, Asia de sud-est și din sud-estul Filipinelor, trecând prin Indonezia, până în Noua Guinee și Australia. În SUA s-a dezvoltat invaziv în anii '90 o populație de pitoni birmanezi din cauza eliberării lor de către proprietarii inconștienți. Găsind un climat potrivit , s-au înmulțit și au prosperat în parcul național Everglades din Florida.

 

 

 

Habitat

Speciile de pitoni se pot întâlni în funcție de specie, în zone împădurite, desișuri, jungle, zone stâncoase, deșerturi, savană, mlaștini sau zone cu ape curgătoare. Unele specii sunt terestre, altele sunt arboricole. Câteva specii pot trăi în deșert dar marea majoritate preferă zonele mai umede, jungle, mlaștini, lacuri.

 

Hrana

În principal rozătoare sau alte mamifere mici, unii se pot hrăni cu mamifere mari, acești șerpi atingând dimensiuni la care pot fi un pericol real pentru om sau animale domestice.

 

Reproducere

Femelele depun ouă pe care le clocesc, stând încolăcite în jurul lor, reușind să își ridice temperatura corpului cu câteva grade, prin contracții musculare. Nu toate speciile își clocesc ouăle.

 

Dimensiuni

Cele mai mici specii nu ating nici măcar un metru, (cei mai mici pitoni sunt cei din genul Antaresia) iar cea mai mare specie, pitonul reticulat (Python reticulatus), detine recordul, fiind cel mai lung șarpe din lume, uzual 6-8 metri, cel mai lung exemplar măsurat până acum având 10,1 metri.

 

 Caracteristici

Sunt șerpi constrictori, masivi, neveninoși, ca toți șerpii din infraordinul Boidaea, au cap mare cu fose termice mari, foarte vizibile. Spre deosebire de șerpii boa care au fosele termice între solzii de pe bot, la pitoni ele sunt mai mari și se află pe mijlocul solzilor de pe bot. Ochii sunt mari, cu pupile eliptice, verticale, tipice animalelor nocturne. Unii pitoni sunt unicolori în timp ce marea majoritate au desene foarte variate pe corp, solzii tuturor fiind iridiscenți, reflectând culori diverse în functie de cum cade lumina pe ei. O altă deosebire majoră între ei și șerpii boa este faptul că toți pitonii depun ouă iar majoritatea speciilor de boa nasc pui, cu excepția a trei specii.

 

În teraristică cel mai întâlnit șarpe este pitonul regal (Python regius), urmat de pitonul birmanez sau tigru (Python molurus) și de câteva specii de pitoni australieni (Morelia spp.). Un șarpe deosebit este Morelia viridis, foarte căutat datorită culorii de fond verde intens cu desene de diverse culori.

  

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Bothrochilus boa - Bismarck Ringed Python Colban Mihai-Codrin 1966
2 Broghammerus (Python) reticulatus - Pitonul reticulat Colban Mihai-Codrin 2794
3 Morelia spilota cheynei - Jungle carpet python Valentin Nita 2246
4 Morelia viridis (Chondropython viridis) - Green tree python Valentin Nita 2319
5 Python (curtus) breitensteini - Borneo short-tailed python Valentin Nita 2774
6 Python (curtus) brongersmai - Blood python, Malaysian short-tailed python Valentin Nita 2514
7 Python (molurus) bivittatus - Pitonul birmanez, Pitonul tigru Valentin Nita 5069
8 Python regius - Pitonul regal, Pitonul bilă Valentin Nita 5650
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Familia Pythonidae | Serpi