> Morelia spilota cheynei - Jungle carpet python | Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Morelia spilota cheynei - Jungle carpet python
Familia Pythonidae
Scris de Valentin Nita   

       

morelia

                                                                   

Clasificare:

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Pythonidae, Subfamilia Pythoninae, Genul Morelia.

   

Sinonime:

Morelia spilota cheynei  WELLS & WELLINGTON 1984
Morelia cheynei  WELLS & WELLINGTON 1984
Morelia spilota cheynei  FRANZ 2003
Morelia spilota cheynei  MENSE 2006
Morelia spilota cheynei  MATTISON 2007
Morelia cheynei  GREER 2006 (online)
Morelia spilota cheynei  ALCINI 2009
Morelia spilota cheynei  MENSE 2010

   

Subspecii:

Articolul tratează subspecia "cheynei" dar pentru clarificare prezentăm mai jos toate subspeciile lui Morelia spilota.

Morelia spilota cheynei (WELLS & WELLINGTON 1984)
Morelia spilota harrisoni HOSER 2000
Morelia spilota imbricata (SMITH 1981)
Morelia spilota mcdowelli (WELLS & WELLINGTON 1984)
Morelia spilota metcalfei (WELLS & WELLINGTON 1985)
Morelia spilota spilota (LACÉPÈDE, 1804)
Morelia spilota variegata GRAY 1842

  

Statut de conservare:
Toate speciile de Morelia sunt incluse pe Anexa B - CITES iar subspecia este menţionată de Lista Rosie-IUCN ca fiind Least Concern (LC).

 

Areal de distribuţie:
Au cea mai mica distribuţie geografică dintre toate speciile de pitoni australieni, pădurile tropicale din Atherton Tablelands, în nord-estul Queensland, Australia.

         

 

Distribuţia speciei Morelia spilota

 

Distribuţia subspeciei Morelia spilota cheynei

***Hărţi originale realizate pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

  
Habitat:
Păduri tropicale (jungle), calde şi umede, bogat împădurite.

 

morelia_1

 

Descriere:
Este un piton de dimensiune medie,  cu un corp relativ subţire şi cap mare, cu fose termice mari, vizibile şi ochi mari cu pupile verticale. Sunt foarte bine cunoscuţi pentru culoarea galben intens cu desene variate, negre. Desenele pot varia destul de mult ca formă şi mărime iar culoarea de fond poate varia de la galben intens, strălucitor, de culoarea lămâii coapte, până la auriu, crem, alb-gri sau alb-gălbui. Puii au culoare alb cu negru, pe măsură ce cresc albul transformându-se în galben. Adulţii ating dimensiuni de 150-210 cm şi pot trăi 20-30 ani. Puii sunt în general irascibili dar pe măsura ce cresc devin docili şi uşor de manipulat.

 

Hrănire:
În natură se hrănesc foarte mult cu păsări mici sau pui de păsări dar în captivitate se folosesc în special şoarecii. Această specie nu prea agreează mirosul şobolanilor, aşa că va fi relativ greu de învatat să îi accepte, dar nu imposibil. În schimb şoarecii îi mănâncă foarte bine.

 

 

Reproducere:

Șerpii din această specie ating maturitatea sexuală la vârsta de patru ani, femela trebuind să aibă aproximativ 1,5 kg greutate. Femela depune ouă pe care le şi cloceşte, încolăcindu-se în jurul lor, şi la fel ca majoritatea pitonilor, prin contracţii musculare îşi poate creşte temperatura corpului cu câteva grade. Puii sunt mici, au cam 30 cm lungime când ies din ou și grosimea cam cât a unui creion. O femelă mare poate depune până la 40 de ouă pe care le  veți pune în incubator la o temperatură de 31-32°C și umiditatea de 80-90%. Vor ecloza în aproximativ 60 de zile.

 

Terariu - amenajare şi necesităţi:

Este o specie semi-arboricolă, terariul lor va trebui să aibă spațiu suficient și pe înălțime. Nefiind o specie foarte mare îi ajunge un terariu cu un volum de 300-350 litri (L 100 cm x l 50 cm x H 70 cm). Temperatura pe timpul zilei trebuie să fie de 24-25°C în capătul rece şi 29-30°C în capătul cald. Pe timpul nopţii temperatura poate coborî până la 18-20°C. La fel ca majoritatea şerpilor, fiind nocturni, nu au nevoie de lămpi UVB. Pentru încălzire, în capătul cald al terariului se poate monta un bec cu incandescenţă sau un încălzitor ceramic, cu condiţia să fie protejat cu plasă metalică pentru ca şarpele să nu se atingă şi să se ardă. Dacă terariul este poziţionat într-un loc întunecos, poate fi necesară prezenţa unui tub fluorescent pentru iluminare timp de 10-12 ore pe zi. Substratul poate fi din fibra de cocos, ziare, pământ fără îngrăşământ şi fără gunoaie care pot mucegăi. Crengile sunt un accesoriu necesar în terariu pentru aceşi şerpi predominant arboricoli. Umiditatea trebuie menţinută între 60 şi 70%. Dacă puteţi construi ascunzători suspendate aceşti şerpi le vor aprecia cu siguranţă. Un vas de apă suficient de mare ca să poată intra şarpele în întregime este de asemenea necesar. Apa trebuie schimbată zilnic.

 

Femelă incubând ouăle

 

                                                          

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Morelia spilota cheynei - Jungle carpet python | Familia Pythonidae | Serpi