> Morelia viridis (Chondropython viridis) - Green tree python | Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Morelia viridis (Chondropython viridis) - Green tree python
Familia Pythonidae
Scris de Valentin Nita   

 

morelia-viridis-close-up

Fotografii preluate cu acordul autorului,  Thor Hakonsen,  www.thorhakonsen.com

         

Clasificare:
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Pythonidae, Subfamilia Pythoninae, Genul Morelia.

                     morelia-viridis-aru-juvenil-2

  

Sinonime
Python viridis  SCHLEGEL 1872
Chondropython azureus  MEYER 1874
Chondropython pulcher  SAUVAGE 1878
Chondropython viridis  BOULENGER 1893
Chondropython viridis  DE ROOIJ 1917
Chondropython viridis  STIMSON 1969
Morelia viridis  KLUGE 1993
Morelia viridis  MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999
Chondropython viridis  COGGER 2000
Morelia viridis  KIVIT & WISEMAN 2000
Chondropython viridis shireenae  HOSER 2003
Chondropython viridis adelynhoserae   HOSER 2009
Morelia viridis  SCHLEIP & O’SHEA 2010 

Subspecii:
Nu există subspecii clasificate dar există mai multe varietăţi coloristice regionale, aşa numitele "localities" - Aru, Biak, Irian Jaya, Sorong şi altele.
       
Nume comun:
Green tree python.

Statut de conservare:
Este pe lista B - CITES, Least Concern - IUCN Red List

 

morelia-viridis-coiled

 

Areal de distribuţie:
Indonezia - Insulele Aru, Irian Jaya, Papua Noua Guinee, Insula Gag, Nord-estul Australiei (Peninsula Cape York din Queensland), Insula Biak şi alte mici insule din jurul Papua Noua Guinee.
 

Habitat:
Morelia viridis ocupă în principal pădurile tropicale, fiind un şarpe arboricol dar uneori este întâlnit şi în zone cu tufişuri şi rareori pe sol.

 

morelia-viridis-portrait

 

Descriere:
Este unul dintre cei mai doriţi şerpii, deşi nu este deloc un şarpe pentru începatori, fiind un animal destul de sensibil. Coloritul puilor trece printr-o gamă bogată de nuanţe - roşu, galben, portocaliu, cafeniu, cu desene albe, galbene, albastre dar invariabil pe măsura ce cresc coloritul lor devine verde intens. Uimitor e că în timp ce cresc şerpii vor trece treptat de la coloritul de pui la cel verde (polimorfism), având perioade când vor avea un aspect pestriţ, combinând solzii verzi de adult cu cei de alte culori specifice puilor. Unele exemplare pot rămâne galbene şi la maturitate, altele tind să devină albastru deschis. La naştere au 20-25 cm iar la maturitate aceşti şerpi ating în mod obişnuit dimensiuni de 1,2 - 1,8 m dar unele exemplare pot depăşi 2 m. Durata medie de viaţă este de 15 ani dar pot atinge şi 20 ani dacă sunt îngrijiţi corespunzător. Tipică acestor şerpi este poziţia încolcită pe o creangă orizontală, cu capul la mijloc. Morelia viridis au reputaţia că sunt nervoşi, agresivi, dar cu blândeţe şi răbdare se pot îmblanzi.

 

morelia-viridis

 

Hrănire:
Se hrănesc cu şoareci sau şobolani de dimensiuni potrivite cu mărimea şerpilor. Nou nascuţii se hrănesc cu un şoricel mic la fiecare 5-7 zile, subadulţii cu un şoarece mediu la 7-10 zile iar adulţii se pot hrăni cu un pui de şobolan sau un şoarece adult la intervale de 10-14 zile. Hrana le va fi oferită întotdeauna după căderea întunericului, aceşti şerpi fiind total nocturni.
  
Reproducere:

Reproducerea la Morelia viridis este destul de dificilă în captivitate. Pentru reproducere femela trebuie să aibă vârsta de minim 3 ani şi jumătate iar masculul de minim 2 ani şi jumătate. Pentru reproducere animalele trebuie să fie bine hrănite şi sănătoase. Perioada de răcire nu are o durată definită, de obicei o perioada de o luna este suficientă. În luna septembrie începeţi coborârea gradată a temperaturii pe timpul nopţii până ajungeţi la 23°C şi lăsaţi noaptea această temperatura timp de 3-4 săptămâni. La finalul acestei perioade introduceţi masculul în terariul femelei şi restabiliţi temperatura la 28-30°C. În mod obişnuit şerpii se vor împerechea în prima noapte în care sunt puşi împreuna iar copularea poate dura toată noaptea, până dimineaţa târziu. Se vor împerechea de mai multe ori în zilele următoare. Şerpii pot fi ţinuţi şi împreuna tot timpul anului dar există riscul ca aceştia să se împerecheze de mai multe ori pe an, femela putând fi epuizată din cauza mai multor depuneri de ouă. Scoateţi masculul în momentul în care observaţi lipsa lui de interes pentru femela. La scurt timp după perioada de împerechere femela va avea ovulaţie. Vă puteţi da seama de acest lucru după abdomenul femelei care va creşte considerabil în dimensiuni datorită producerii ouălor. În perioada ovulaţiei femela refuză hrana şi devine mai agresivă. Evitaţi să umblaţi în terariul ei dacă nu este necesar. În lunile februarie-martie femela va năpârli iar după 2-4 saptamani va depune ouăle. Pentru depunere puteţi folosi o cutie de plastic sau o găleata de plastic cu capac, daţi o gaură de 5-6 cm diametru pe o latură a cutiei, în interiorul ei puneţi substrat de cocos sau muşchi de pădure sterilizat prin fierbere, aproximativ 7-8 cm grosime şi ataşaţi cutia de crengi, undeva la înaltime. Gaura se va face deasupra substratului. După ce femela a depus ouăle, luaţi cu grijă grupul de ouă şi asezaţi-le în incubator, în substrat de muşchi de pădure sterilizat prin fierbere. Temperatura de incubare este de 29-31°C iar umiditatea necesară este de aproximativ 90%. Puii ies din ouă după 50-60 de zile. Din momentul în care ies din ou şi devin activi va trebui să îi mutaţi în cuşti individuale.

 

morelia-viridis-juvenile

 

Terariu - amenajare şi necesităţi:

Fiind şerpi arboricoli, terariul pentru aceştia va trebui să fie destul de înalt. Astfel un terariu de H=100 cm x L=100cm x l=60cm este suficient pentru un exemplar adult. Puii pot fi ţinuţi în terarii de H=50 x L= 30cm x l= 30cm. Datorită faptului că aceşti şerpi au nevoie de umiditate mare în permanenţă, terariile lor vor fi construite integral din sticla, lipită cu silicon pentru acvarii. Terariile trebuie să aibă ventilaţie bună, umiditatea din interior putând fi menţinută pulverizând apă în terariu de câteva ori pe zi. Dacă umiditatea aerului din terariu este insuficienta aceşti şerpi se vor îmbolnavi destul de repede. De asemenea într-un terariu cu ventilaţie insuficienta dar cu umiditate corectă şerpii se vor îmbolnavi. Temperatura din interiorul terariului trebuie să fie pe timp de zi aproximativ 28-30°C iar pe timpul nopţii poate scădea până la 25-26°C. În sezonul de împerechere (septembrie) temperatura în timpul nopţii trebuie scăzută la 22-23°C.

Temperatura nu trebuie scăzută la mai puţin de 22°C deoarece şerpii se pot îmbolnavi destul de uşor. Pentru a putea menţine temperaturile în parametrii corecţi va trebui să utilizaţi termostate. Un terariu cu plante naturale ajută la menţinerea umidităţii necesare. La diferite înălţimi se vor monta crengi orizontale, aceşti şerpi stând încolăciţi pe ele într-o poziţie caracteristică, cu capul la interior. Un vas de apă este util tot pentru menţinerea umidităţii, deşi aceşti şerpi nu vor coborî să bea apă din vas, ei preferând să bea picăturile de apă pulverizate pe crengile şi plantele din terariu. Terariul va trebui să fie bine iluminat, mai ales în cazul utilizării plantelor naturale. Se pot folosi tuburi fluorescente Osram Fluora, acestea fiind concepute special pentru creşterea plantelor în mediu artificial. De asemenea un tub fluorescent Exo Terra ReptiGlo 2.0 poate fi util pentru creşterea plantelor. Iluminarea trebuie să funcţioneze cam 12 ore pe zi. Ca substrat se poate folosi fibră sau cuburi de cocos sau altele care ajută la menţinerea umidităţii dar majoritatea crescătorilor recomandă şerveţelele sau ziarele deoarece se pot schimba des şi sunt ieftine. Schimbarea lor la intervale scurte este utilă şi pentru a nu se dezvolta bacterii patogene în terariul cu umiditate ridicată, astfel evitând îmbolnavirea şerpilor.

 

morelia-viridis-1

                            

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Morelia viridis (Chondropython viridis) - Green tree python | Familia Pythonidae | Serpi