> Python (molurus) bivittatus - Pitonul birmanez, Pitonul tigru | Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Python (molurus) bivittatus - Pitonul birmanez, Pitonul tigru
Familia Pythonidae
Scris de Valentin Nita   

              

 

Clasificare:
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Pythonidae (sau Familia Boidae - Subfamilia Pythoninae).

           

Sinonime:

Python bivittatus  KUHL 1820
Python molurus bivittatus  MERTENS 1921
Python molurus bivittatus  MANTHEY & GROSSMANN 1997
Python molurus bivittatus  COX et al. 1998
Python molurus bivittatus  CHAN-ARD et al. 1999
Python bivittatus  JACOBS et al. 2009

                  

Subspecii:
Sunt cunoscute două subspecii, Python molurus molurus şi Python molurus bivittatus. Primul nu este des întalnit în teraristică. De curând au şi fost reclasificaţi ca specii independente, Python molurus şi Python bivittatus dar pentru că este foarte des întalnită denumirea de Python molurus bivittatus vom păstra această forma.

 

Nume comun:
Piton birmanez, Piton tigru, Burmese python, Tiger python.

              

Statut de conservare:
Toţi şerpii din familia Pythonidae sunt prezenţi pe Anexa B la CITES. Este menţionat de Lista Roşie-IUCN ca fiind Vulnerable (VU).

                        

Areal de distribuţie:
Pitonul birmanez este întâlnit în tot sud-estul Asiei şi părţi ale Indoneziei. Interesant este faptul că deşi este prezent în toată zona şi împarte habitatul cu pitonul reticulat, în arealele ocupate de Python curtus brongersmai şi Python curtus breitensteini nu există. În acele zone există doar pitonul reticulat. Există supoziţia că speciile de "blood python" ar elimina cumva pitonul birmanez din habitatul lor. Totuşi pitonul reticulat este prezent în acele zone.

         

Hartă originală realizată pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

      

Habitat:
Este întâlnit în toate zonele umede, mlăştinoase, din sud-estul Asiei, în orezării, mlaştini, canale de irigaţii şi alte terenuri slab drenate.

             

Descriere:
Este poate specia cea mai cunoscută, fiind vazut în toate circurile sau expoziţiile de reptile.
A devenit foarte popular şi ca animal de casă, existând şi diverse varietăţi de culoare obţinute prin selecţie de către crescători, culorile şi desenele făcând ca popularitatea acestei specii să crească rapid. Este o specie de talie mare, putând ajunge până la 6-7 metri lungime şi aproximativ 100 kg. În ciuda taliei impresionante are un temperament în general docil dar nu trebuie subestimat din acest motiv. Puteţi fi atacaţi oricând dacă animalul se sperie sau este stresat şi rezultatele pot fi tragice. Când manipulaţi un şarpe de peste 2,5 metri lungime este necesar să fie o a doua persoană prin preajma pentru a vă ajuta în caz de nevoie. Puii au între 48 şi 60 cm la naştere dar vor creşte foarte rapid. Dacă sunt hrăniţi corespunzător vor ajunge la 2,5 metri în primul an de viaţă. Speranţa de viaţă a acestei specii este de 25-30 ani dacă sunt îngrijiţi corect.

          
Hrănire:
Puii nou născuţi se pot hrăni cu un fuzzy de şobolan sau un subadult de şoarece o dată la 7 zile. Pe măsură ce şarpele va creşte hrana va consta din şobolani adulţi, iepuri, găini, raţe şi chiar purcei. Adulţii se pot hrăni la 10 zile. De preferat ca hrana să fie decongelată, un animal viu panicat ar putea să vă rănească şarpele.

 

  

Reproducere:
Se maturizează sexual la vârsta de 3 ani şi sunt destul de uşor de reprodus. Femelele depun între 25 şi 60 de ouă iar puii vor ecloza după aproximativ 65 zile. Incubarea se poate face natural, femelele având grijă de ouă sau se pot pune în incubator la o temperatură de 31-32°C. Dacă ouăle vor fi lăsate în grija femelei, terariul va trebui să aibă o temperatură constantă, lucru posibil cu ajutorul unui termostat. Femela se va încolaci în jurul oualor iar prin contracţii musculare repetate îţi poate chiar creşte temperatura corpului cu 1-2°C.

                      
Terariu - amenajare şi necesităţi:
Un pui de piton birmanez poate fi ţinut într-un terariu de 100 cm dar va creşte foarte repede aşa că în curând va trebui să vă gândiţi la un adăpost mult mai mare, 3-4 metri lungime şi măcar 150 cm lăţime. Temperatura trebuie menţinută la 29-32°C pe timpul zilei cu un capăt încălzit de un bec unde temperatura poate ajunge până la 35°C. Pe timpul nopţii temperatura trebuie să fie între 24 şi 27°C. Dacă temperatura e mai mică şarpele poate regurgita aşa că asiguraţi-vă că menţineţi temperatura potrivită în terariu. Umiditatea trebuie menţinută în intervalul 60-80% altfel şarpele dumneavoastră ar putea avea probleme la năpârlire. Ca informaţie generală, şerpii năpârlesc dintr-o bucată, toată pielea fiind lepădată întreagă. Dacă pielea este năpârlită în bucăţi mai mici e clar că umiditatea a fost prea mică. La animalele mari şi grele se poate însa întampla ca pielea să se rupă în mai multe bucăţi.
Ca substrat se poate folosi substrat de cocos (CocoHusk) sau chipsuri de scoarţă de copac (forest bark) ,ambele  păstrând umiditatea necesară destul de bine, mai ales dacă se face şi o pulverizare zilnică a interiorului terariului. Mare atenţie la ventilaţia terariului, altfel la căldură şi umiditate crescute în terariu şerpii pot dobândi infecţii respiratorii. Un vas mare cu apă este necesar şi el şi bineînţeles instrumentele de monitorizare, termometru şi higrometru.

 

                                       

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Python (molurus) bivittatus - Pitonul birmanez, Pitonul tigru | Familia Pythonidae | Serpi