> Python regius - Pitonul regal, Pitonul bilă | Familia Pythonidae | Serpi

Teraristica Romania

Python regius - Pitonul regal, Pitonul bilă
Familia Pythonidae
Scris de Valentin Nita   

 

                 

Clasificare:

Ordinul Squamata,  Subordinul Serpentes (Ophidia), Infraordinul Henophidia (Boidea), Familia Pythonidae, Genul Python.

          

Sinonime:
Boa Regia  SHAW, 1802
Python Belii  GRAY, 1842
Python regius  DUMÉRIL & BIBRON, 1844
Python regius  BOULENGER, 1893
Python regius  SCHMIDT, 1923
Python regius  MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ, 1999
Shireenhoserus regia  HOSER, 2004
Python regius  SCHLEIP & O’SHEA, 2010

                        

Subspecii:
Nu există subspecii clasificate.

 

Nume comun:

Ball Python, Royal Python, pitonul regal, pitonul bila.

   

Statut de conservare:

Toţi şerpii din Familia Pythonidae sunt înscrişi pe Anexa B - CITES iar specia este menţionată şi pe Lista Rosie-IUCN ca fiind Least Concern (LC).

                          

Areal de distribuţie:

Africa de Vest şi Centrală, arealul lor se intinde pe suprafata a 12 state. Este neobisnuit faptul ca acesti serpi, desi traiesc la limita cu Ecuatorul, arealul lor de distributie nu coboara niciodata la sud de Ecuator.

 

Hartă originală realizată pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

 

Habitat:

Zonele împădurite şi savana din Africa centrală şi de vest, la nord de Ecuator.

 

 

Descriere:

Pitonul regal este denumit şi piton bila datorită poziţiei defensive pe care o adoptă când e speriat, încolacit în jurul propriului cap pentru a şi-l proteja de atacuri. A doua denumire, piton regal, vine de la numele ştiinţific "regius". E un şarpe mic, de 100-150 cm lungime, cu un cap bine definit, mare, cu bot rotund şi gros cu fose termice mari, pătrate, foarte vizibile şi la puii nou născuţi. Culoarea de fond are diverse nuanţe de maro cu desene negre, rotunjite, foarte variate de la un exemplar la altul. Corpul este gros, un adult putând avea şi 5-6 cm diametru în cel mai gros punct. Trăiesc 20-30 ani, fiind printre cei mai longevivi şerpi. Este cunoscut ca un şarpe foarte sperios care se poate adapta greu la noul terariu, dar după o perioadă în care refuză hrana şi stă mai mult ascuns îşi va reveni. Au fost cazuri de pitoni regali care au refuzat să mănânce şi mai mult de un an. În general exemplarele "wild caught"  (capturate din sălbăticie) sunt greu de adaptat la viaţa din captivitate. Chiar şi un pui născut în captivitate, poate să se streseze şi să nu mănânce chiar şi 1-2 luni după ce l-aţi cumpărat.

 

Hrănire:

Ca mulţi alţi şerpi şi pitonul regal este un animal prădător, nocturn. Hrana îi va fi dată numai seara, după lăsarea întunericului şi stingerea becurilor din terariu. Adulţii pot fi hrăniţi cu 2-3 şoareci adulţi săptămânal sau un subadult de şobolan, preferabil din cei congelaţi. Puii nou născuţi pot mânca direct fuzzy de şoarece urmând ca pe măsură ce cresc să li se dea hrană mai mare. Pitonii regali pot să nu mănânce în mod regulat, uneori având perioade când refuză hrana. Nu trebuie să intraţi în panică deoarece şerpii pot rezista luni de zile fără mâncare. Deşi nu este de dorit, unele exemplare nu acceptă decât animale vii ca hrană. Exemplarele capturate din sălbăticie pot fi hrănite mai degrabă cu şoareci coloraţi sau gerbili, refuzând constant şoarecele alb de laborator.

 

 

Reproducere:

Pitonii regali se maturizează sexual la vârsta de 2 până la 3 1/2 ani. Masculii se maturizează mai devreme decât femelele. Femela depune uzual între 4 şi 8 ouă pe care le va cloci, sau puteţi să le scoateţi şi să le puneţi în incubator. Puii vor ieşi din ouă după o perioadă de incubare de 50-60 zile, la o temperatură de 28-30°C. La naştere au lungimea de 26-42 cm.

 

Terariu - amenajare şi necesităţi:

În primul rând ca la orice şarpe, terariul trebuie să fie bine asigurat împotriva evadărilor. Un terariu de 80-100 cm lungime este suficient. Terariul trebuie dotat cu ascunzători, crengi şi un vas de apă suficient de mare ca şarpele să încapa în întregime. Temperatura în timpul zilei trebuie menţinută între 27-29°C, sub spot putând ajunge la 32-35°C. Temperatura pe timpul nopţii poate coborî la 24-26°C. Pentru iluminare în timpul zilei se poate folosi un tub fluorescent, plus becul spot pentru încalzire, dar bine protejat pentru a evita ca animalul să se ardă. Noaptea încalzirea poate fi asigurată cu un heatpad rainforest. La fel ca la toate animalele, în terariu e bine să avem 1-2 termometre şi un higromentru pentru a monitoriza parametrii. Substratul poate fi din fibra de cocos, ziare, rumeguş de lemn dar în nici un caz de conifere. Apa din vas se schimbă zilnic. Umiditatea aerului din terariu va fi păstrată la 50-60%. Se poate creşte prin pulverizari până la 70% când şarpele este la năpârlire.

 

                     

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Python regius - Pitonul regal, Pitonul bilă | Familia Pythonidae | Serpi