> Bitis arietans - Vipera pufăitoare | Familia Viperidae | Serpi

Teraristica Romania

Bitis arietans - Vipera pufăitoare
Familia Viperidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

 

Bitis arietans 1   

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes, Familia Viperidae, Subfamilia Viperinae, Genul Bitis.

 

Sinonime

Bitis arietans arietans  MERREM 1820

Vipera (Echidna) arietans  MERREM 1820

Cobra lachesis  LAURENTI 1768

Cobra clotho  LAURENTI 1768

Echidna arietans  DUMÉRIL & BIBRON 1854

Bitis arietans  FISCHER 1884

Bitis arietans  SCHMIDT 1923

Cobra lachesis  MERTENS 1938

Bitis lachesis somalica  PARKER 1949

Bitis arietans  FITZSIMONS & BRAIN 1958

Bitis arietans  HARDING & WELCH 1980

Bitis arietans arietans  AUERBACH 1987

Bitis arietans arietans  BROADLEY & HOWELL 1991

Bitis (Bitis) arietans  LENK et al. 1999

Bitis arietans  MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999

Bitis arietans  LARGEN & SPAWLS 2010

Bitis arietans somalica  PARKER 1949

Bitis lachesis somalica  CAPOCACCIA 1955

Bitis arietans somalica  LANZA 1988

Bitis arietans somalica  DOBIEY & VOGEL 2007

 

Subspecii

Bitis arietans arietans  MERREM 1820

Bitis arietans somalica  PARKER 1949

 

Bitis arietans 2

                                                    

Nume comun

Vipera pufăitoare.

 

Statut de conservare

Nu este menționată pe Lista Roșie - IUCN și nici pe Anexele CITES.

 

Areal de distribuție

Este șarpele cu cel mai larg areal de distribuție din Africa. Bitis arietans arietans este subspecia cea mai răspândită, fiind întâlnită în Republica Africa de Sud, Swaziland, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Malawi, Zambia, Angola, Tanzania, Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya, Republica Democrată Congo (cu excepția zonei centrale), Congo, Gabon, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Camerun, Republica Centrafricană, Niger, Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Coasta de Fildeș, Liberia, Sierra Leone, Eritrea, Etiopia, Somalia, Guineea, Guineea-Bissau, Gambia, Senegal, Mauritania, Sahara Occidentală, Mali, Sudan, Algeria, Maroc, sud-vestul Arabiei Saudite și Oman.

Bitis arietans somalica se întâlnește doar în Somalia și nordul Kenyei.

 

Habitat

Se găsesc la altitudini mici și medii, în toate tipurile de habitat cu excepția deșerturilor și pădurilor tropicale. Habitatul preferat de acestea este reprezentat de pajistile stâncoase.

 

Descriere

Bitis arietans a fost descrisă de naturalistul german Blasius Merrem în anul 1820. Deține recordul pentru mușcăturile letale provocate de șerpii veninoși în Africa, motivul principal fiind arealul de distribuție foarte mare care se suprapune deseori cu așezările omenești.

Exemplarele adulte ating în medie 90 - 110 cm lungime însă sunt raportate cazuri de specimene care depășesc 190 cm lungime și o greutate de 6 kg. La naștere puii au aproximativ 15 - 20 cm lungime, cântăresc 8 - 16 g iar sistemul de injectare al veninului este complet funcțional.

Exemplarele din Arabia Saudită sunt printre cele mai mici și de obicei nu depășesc 80 cm lungime iar exemplarele din partea estică a Africii sunt printre cele mai mari.

Este o specie terestră însă uneori mai poate fi găsită în arbuști sau tufișuri mici în căutarea prăzii sau încălzindu-se la soare, în special femelele gestante.

Pe timpul zilei de obicei se adăpostesc de temperaturile ridicate fiind active mai mult noaptea însă atunci când temperaturile sunt mai scăzute devin active și ziua.

Corpul este foarte robust iar capul este lat și are formă triunghiulară specifică, diferențiindu-se foarte bine de restul corpului. Ochii au pupile eliptice iar colții sunt de 12 - 18 mm lungime.

Locomoția este de obicei rectilinie însă la viteze mai mari se mișcă prin șerpuire. În ciuda faptului că de obicei sunt destul de greoaie în mișcări pot ataca cu viteze fulgerătoare.

Atunci când se simt amenințate iau poziția specifică de "S" și emit acele pufăituri prin scoaterea forțată a aerului din plămâni, fapt din care provine și denumirea comună de "viperă pufăitoare". De multe ori au un comportament irascibil și nu tot timpul atenționează înainte de a ataca, gradul de imprevizibilitate fiind destul de ridicat în cazul acestei specii. Distanța până la care pot ataca adulții este de aproximativ o treime din lungimea totală a corpului iar puii și juvenilii își pot propulsa corpul repetat pe distanțe egale cu lungimea lor.

Coloritul și modelul de pe corp variază în funcție de zona de proveniență a exemplarelor și de la exemplar la exemplar. Pe partea dorsală se pot observa culori precum galben, maro, gri, negru, bronz și ocru. Partea ventrală este alba, crem sau galbenă cu pete întunecate dispuse aleatoriu.

În captivitate speranța de viață depășește 20 de ani.

 

Bitis arietans 3

 

Hrănire

În natură se hrănesc în principal cu rozătoare din genurile Rattus, Mastomys, Rhabdomys și Arvicanthis însă în dieta lor mai sunt incluse păsări, șopârle și amfibieni. Puii preferă insectele mari, șopârlele și amfibienii. Vânează în ambuscadă așteptând ore întregi nemișcate prada.

Puii și juvenilii trebuie hrăniți la un interval de 7 - 10 zile iar adulții la un interval de 14 - 20 de zile. Suprahrănirea acestei specii poate duce ușor la obezitate.

 

Reproducere

Masculii ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3 ani iar femelele după 4 ani sau chiar mai târziu. Masculii sunt mai lungi și au coada mai lungă decât femelele, acestea din urmă fiind mai robuste.Cu toate acestea pentru o sexare precisă este nevoie de sondare.

Pe perioada anotimpului secetos această specie estivează pe o perioadă de aproximativ 3 luni. În această perioadă supraviețuiesc cu rezervele de grăsimi stocate în corp. Estivarea poate fi uneori întreruptă atunci când un exemplar nu are suficiente rezerve de grăsimi și trebuie să vâneze sau atunci când ies la soare pentru a se încălzi.

Împerecherea are loc în perioada octombrie - decembrie iar femelele sunt găsite de către masculi cu ajutorul feromonilor produși de către acestea. Atunci când masculii se întâlnesc au loc lupte nupțiale pentru dreptul de împerechere. Copulația este inițiată de către mascul prin mișcări sacadate în fața femelei și frecarea botului de aceasta. În momentul în care femela acceptă masculul își întinde corpul iar masculul își aliniează corpul cu cel al femelei și își inserează coada sub cea a femelei. Atunci când femela își ridică coada masculul își introduce hemipenisurile și are loc fertilizarea. 

Bitis arietans este o specie vivipară iar perioada de gestație durează în medie 7 - 9 luni, puii fiind născuți la sfârșitul verii sau începutul toamnei. În perioada gestației femelele nu mănâncă, supraviețuind cu rezervele de grăsimi. În această perioadă stau mai mult la soare și devin mai agresive decât de obicei.

Dau naștere la un număr mare de pui, între 20 - 40 însă sunt cazuri raportate în care s-au născut peste 80 de pui. Recordul este al unui exemplar din Kenya care a dat naștere la 156 de pui la o grădină zoologică din Cehia, fiind cel mai mare număr de pui obținut de la o specie de șarpe.

Puii vor accepta hrana după prima năpârlire care are loc de obicei la 2 - 12 ore de la naștere însă în unele cazuri chiar și în câteva zeci de minute.

 

Bitis arietans 4

 

Terariu - amenajare și necesități

Spațiul pe orizontală este mult mai important decât cel pe verticală, un terariu de L 150 cm x l 80 cm x h 50 cm este minimul necesar pentru a găzdui un exemplar adult. Simularea ciclului zi - noapte se poate face cu ajutorul unui bec tip spot aprins un interval de 10 - 12 ore pe zi vara și 8 - 10 ore pe zi iarna.

Temperatura optimă trebuie să varieze între 26 - 29 °C, cu o maximă de 32 °C sub bec iar noptea poate scade până la 20 - 22 °C. Nivelul umidității relative a aerului trebuie să varieze între 45 - 60 %.

Ca substrat puteți folosi substratul de cocos, așchiile de foioase, pământ amestecat cu nisip și altele. Vasul cu apă trebuie să fie de ajuns de mare încât șarpele să se poată scufunda în totalitate iar apa trebuie verificată și schimbată periodic.

Decorul terariului este recomandat să contina două ascunzători, una în zona rece și alta în zona caldă pentru a oferi șarpelui posibilitatea de a se ascunde în oricare din cele două zone. În cazul în care doriți să folosiți plante, alegeți-le pe cele artificiale deoarece cele naturale nu au șanse să reziste datorită greutății șarpelui.

Manipularea se va face doar în situații de urgență și doar cu ustensile specifice. Detalii despre ustensilele specifice în creșterea șerpilor veninoși găsiți în secțiunea "Generalități", la "Articole generale".

Este recomandat să folosiți cutiile tip trapbox în care puteți închide șarpele în intervalul de timp cât lucrați în terariu. Riscul de a fi mușcați și stresul șarpelui cauzat de manipulare scad considerabil. Această cutie poate sta permanent în terariu și poate avea rolul de ascunzătoare și spatiu de depunere a ouălor.

Terariul trebuie securizat cu o încuietoare deoarece vor evada de fiecare dată când au ocazia.

 

Venin

Veninul este unul dintre cele mai potente ale membrilor familiei Viperidae și contine citotoxine puternice care afectează țesuturile. Valoarea LD50 pentru specie variază între 0.4 - 2.0 mg/kg intravenos, 0.9 - 3.7 mg/kg intramuscular și 4.4 - 7.7 mg/kg subcutanat. Cantitatea medie de venin pentru mușcătură este de 100 - 350 mg însă pot injecta până la 750 mg. O cantitate de aproximativ 100 mg este de ajuns pentru a ucide un om adult în 20 - 24 de ore. Rata mortalității în cazul mușcăturilor netratate se estimează a fi de 50 %.

Veninul acționează lent iar simptomele includ hemoragie internă, coagulopație, inflamația ganglionilor limfatici, amețeli, dureri abdominale, diaree, convulsii, edem, echimoze, insuficiență renală, hipotensiune, stări de vomă, colaps circulator și trombocitopenie. În urma necrozelor severe de multe ori este nevoie de intervenții chirurgicale sau chiar amputarea membrului necrozat.

Principalul antivenin folosit este SAIMR Polyvalent Antivenom produs în Africa de Sud. Din cauza cantităților mari de venin injectate sunt administrate aproximativ 80 ml antivenin la fiecare mușcătură.

 

Bitis arietans 5

              

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Bitis arietans - Vipera pufăitoare | Familia Viperidae | Serpi